ремонт на битумни, акрилни, полиуретанови и синтетични мембрани

SGA  Hydro Systems

Пълна гаранция от 5 или 7 години. Експлоатация над 20 години.

Един от най-неприятните начини да разберете, че покритието на Вашия покрив има дефект е ако таванът Ви започне да капе. В много от случаите това е показател, че трябва да направите спешен и неотложен ремонт на покрива.

 

Покривът трябва да се отремонтира още при първите признаци на проблеми и проникваща влага при по - обилни валежи. Мнозина подминават проблемите с течащия покрив, като не им обръщат сериозно внимание. Лошото при този тип повреди е, че водата има свойството да разрушава бавно, но безпощадно, всичко което се озове на пътя и.

 

  • водата може да повреди арматурата в бетонните плочи при плоските покриви - когато проникне вода през бетонните плочи на плоските покриви, тя предизвиква необратими процеси на корозия в металните конструкции и отслабва значително здравината на стоманобетонните плочи

 

  • проникването на вода води до перманентни проблеми с появата на мухъл и плесен - веднъж появили се подобни проблеми е много трудно да бъдат преборени, защото спорите на мухъла остават в самите стени и таван и това прави тяхното ефективно унищожаване много трудна задача. За съжаление, на мухъла се гледа повече като на козметичен и естетичен проблем, а не като проблем, свързан с причиняването на здравословни проблеми сред обитателите. За Вас и децата Ви съществува повишен риск от алергии и развитие на астма. Симптомите, обвързани с мухъла и влагата в дома могат да бъдат хриптене, ринит, сутрешна кашлица, екзема и др.

 

  • проникването на влага в обитаемите площи значително уврежда техния облик и функционалност - образуване на неприятни петна и изменение в цвета на стените и таваните, отлющване на тяхното финишно покритие и цялостно увреждане на засегнатите участъци често се явяват неизбежно последствие от проникването на влага.

Какво включва услугата "ремонт на плоски покриви"?


На този въпрос всяка себеуважаваща се фирма може да Ви отговори единствено и само след като извърши оглед на обекта. Ремонтът може да включва един много широкообхватен набор от услуги и те са индивидуални спрямо вида покривното покритие и моментното състояние на самия покрив. За един покрив ще бъде напълно достатъчно подмяната или изграждането на хидроизолация само в конкретен участък, а за друг полагане на нова хидроизолация върху цялата покривна площ. Дейности като измазване на комини, полагане на изравнителна замазка, боядисване и анкериране на бордови ламарини и шапки също могат да бъдат включени в един цялостен ремонт на покрива.

 

Как да изберете най-подходящата фирма за ремонт на плоски покриви?

 

  • Потърсете информация в Интернет за фирми предлагащи тази услуга!
  • Разгледайте подробно сайтовете на избраните от Вас фирми!
  • Обърнете специално внимание на снимки и информация относно ремонти на покриви, извършени от съответните фирми!
  • Проверете съществуват ли избраните от Вас фирми в Търговския регистър!
  • Свържете се с избраните от Вас фирми (поне 3 на брой) по телефон или чрез имейл, за да насрочите дата и час за оглед!
  • И запомнете – предлагане на оферти по телефона, без оглед, говорят за несериозно отношение и е пълна липса на професионализъм!
  • Трябва да получите индивидуална ценова оферта, която да включва: необходимите ремонтни дейности, точно и пълно наименование на материалите, които ще бъдат използвани, кратка информация за материалите, етапите в полагането на избраната хидроизолационна система, продължителност на СМР, продължителност на гаранционния период и отделна цена за всяка ремонтна дейност.
  • Поискайте да получите технически карти на оферираните материали, както и сертификати!
  • Имайте предвид, че изборът "най - ниска цена" може да доведе до повторен ремонт още през следващата година!
  • Поискайте от избраната фирма референции и адреси на отремонтирани вече обекти!
  • Свържете се с официалните представители за България на оферираните материали и поискайте информация относно избраната от Вас фирма!
  • Поискайте да видите Договор за извършване на СМР от съответната фирма и внимателно се запознайте с правата и задълженията на Възложителя и Изпълнителя по този договор!
  • Всеки един отремонтиран обект трябва да бъде приет само след оглед от Възложителя и само след подписване на "Акт Образец 19" и „Протокол за приключване“.

 

И помнете: Разочарованието от лошото качество остава много по-дълго, отколкото удоволствието от ниската цена!

Всеки дом, офис или промишлена сграда има нужда от здрав и стабилен покрив.

По отношение на формата си, покривите се делят основно на плоски и скатни. Плоските покриви са удачно решение за завършек на сгради с правилна геометрична форма. Те са широко разпространени на територията на цялата страна, като преобладават в по – големите градове. Към плоските покриви се отнасят тези с наклон между 1° и 4° (1,5% до 7%), или казано по друг начин разликата в нивото на всеки 1 метър може да бъде от 1,5 см до 7 см. Плоският покрив може да бъде изграден от метална, дървена или бетонна конструкция. Характерна особеност на бетонните плоски покриви, е че повечето от тях са с така нареченото вътрешно оттичане (посредством воронки) и са оградени с бордове обшити с ламарина (шорц - корниз).

Върху плоските покриви оказват влияние няколко вида фактори, сред които дъжд, слънце, индустриални газове, отопление и вентилация на сградите, човешка дейност и други. Всеки от тези фактори може да причини различни поражения, които да доведат до проникване на вода в обитаваните помещения.

Основна роля в правилното функциониране на плоския покрив играе положената върху него хидроизолация – рулонна битумна мембрана, обмазваща течна хидроизолация (битумен или полимерен продукт), рулонна синтетична мембрана (PVC, TPO или EPDM). Различните хидроизолационни материали имат различни експлоатационни характеристики и дълготрайност и изискват различен вид поддръжка, но като цяло материалите, които се използват при изпълнение на различните хидроизолации, имат своя ограничен експлоатационен живот (10-50 години) и за правилното функциониране на системите те трябва да бъдат поддържани, ремонтирани и освежавани.

Ремонт и/или освежаване на рулонната битумна хидроизолация на плоския покрив
 

Голяма част от фирмите производители на битумни хидроизолации (рулонни или течни) предлагат на своите клиенти ефективни материали, с които да защитят и удължат живота на своето битумно покритие. Част от тези продукти може да разгледате тук.

Често срещани проблеми, които могат да доведат до появата на течове от покривa, чийто хидроизолация е изпълнена с рулонни битумни мембрани, са:

  • отлепване на съществуващото хидроизолационно покритие от основата,
  • подкожушване на битумната мембрана,
  • отстраняване на минералната защита на покритието (т.нар. посипка),
  • появата на пукнатини и разкъсвания по мембраната,
  • неправилното изпълнение на детайлите при връзките с отводнителната система, коминните тела, окабеляванията и др.

Ако хидроизолацията на Вашия покрив е изпълнена с рулонна битумна мембрана, която вече се е компрометирала и покривът Ви тече, не се колебайте да се свържете с нашия екип. Ние с радост ще Ви съдействаме и ще отстраним проблемите, използвайки някои от следните материали и системи:

Полагане на течни битумни хидроизолации върху стари рулонни битумни мембрани- преди да се положи течното битумно хидроизолационно покритие върху старата рулонна мембрана основата трябва да се подготви много добре. Подготовката на основата включва:

  • почистване на основата ръчно или механизирано от пясък, прах, стари строитекни отпадъци, птичи изпражнения и друди замърсявания.
  • маркиране (отбелязване) на критичните места с цветен спрей или креда.
  • изрязване на разлепените шевове и снадки между отделните листове рулонна битумна мембрана и направата на "кръпки" от армиращ материал (полиестерен воал или мрежа) и мазан битум
  • изрязване на мехурите и участъците с по-напреднал стадий на повреди и направата на "кръпки" от армиращ материал (полиестерен воал или мрежа) и мазан битум
  • премахване на недобре залепени към основата битумни рула
  • полагане на замазка за наклони с цел правилното оттичане на дъждовните води от покрива. Битумните хидроизолации "не търпят" застояла вода!
  • фиксиране (дюбелиране) на бордовите ламарини
  • измазване на коминни тела с ремонтен разтвор с цел "обръщане" на хидроизолацията по вертикала
  • монтиране на отдушници за вентилация и елиминиране на конденза - отдушниците се прилагат за отвеждане в атмосферата на натрупалата се влага под компрометираната хидроизолация. Използването им предотвратява проблеми като: надуване (получаване на мехури), отлепване на новото хидроизолационно покритие от основата и „пържене” (прегряване на хидроизолацията). Нашите апликатори препоръчват полагането на 1 брой отдушник на всеки 40 м² площ за хидроизолиране.
  • грундиране на основата с битумен грунд. Грундът се нанася с четка с дълъг косъм върху цялата повърхност. Грундът обикновено изсъхва в рамките на 30 минути до 1 час.

Полагане на акрилни хидроизолации върху стари рулонни битумни мембрани - преди да се положи течната акрилна хидроизолация (течна гума) върху рулонната битумна мембрана основата трябва да се подготви много добре. Подготовката на основата включва:

  • почистване на основата ръчно или механизирано от пясък, прах, стари строитекни отпадъци, птичи изпражнения и друди замърсявания.
  • маркиране (отбелязване) на критичните места с цветен спрей или креда.
  • изрязване на разлепените шевове и снадки между отделните листове рулонна битумна мембрана и направата на "кръпки" от армиращ материал (полиестерен воал) и течната хидроизолация
  • изрязване на мехурите и участъците с по-напреднал стадий на повреди и направата на "кръпки" от армиращ материал (полиестерен воал) и течната хидроизолация
  • премахване на недобре залепени към основата битумни рула
  • полагане на замазка за наклони с цел правилното оттичане на дъждовните води от покрива. Акрилните хидроизолации "не търпят" дълго време застояла вода!
  • фиксиране (дюбелиране) на бордовите ламарини
  • измазване на коминни тела с ремонтен разтвор с цел "обръщане" на хидроизолацията по вертикала
  • монтиране на отдушници за вентилация и елиминиране на конденза - отдушниците се прилагат за отвеждане в атмосферата на натрупалата се влага под компрометираната хидроизолация. Използването им предотвратява проблеми като: надуване (получаване на мехури), отлепване на новото хидроизолационно покритие от основата и „пържене” (прегряване на хидроизолацията). Нашите апликатори препоръчват полагането на 1 брой отдушник на всеки 40 м² площ за хидроизолиране.
  • грундиране на основата с подходящ грунд. Грундът се нанася с четка с дълъг косъм, валяк или пистолет, върху цялата повърхност, на една или две "ръце". Грундът обикновено изсъхва в рамките на 1-2 часа.
    Важно!: Акрилната хидроизолация не бива да се използва върху прясно положени течни или рулонни битумни мембрани!