SILVER PRIMER® SPEED VARNISH SBS от "ICOPAL"

 

Ново поколение битумен лак за реновиране на покриви, който съдържа натурален течен алуминий.

Приложение:

  • Стари, повредени битумни шиндли
  • Повредени битумни мембрани
  • Вълнообразни битумни листове
  • Метални обшивки
полиуретанова хидроизолация за покриви

BORNIT DACHLAC от "Thrakon"

 

Dachlack е битумно защитно покритие за ремонт и поддръжка на съществуващи студенополагани мазани и рулонни хидроизолации на покриви. Регенерира и удължава живота на покривната хидроизолация. Съдържа разтворители.

защита на битумни мембрани

Aquaflex Roof от "Mapei"

 

Готова за употреба, гъвкава течна мембрана с фибри за непрекъсната хидроизолация на външни обшивки за покриви. Представлява смес от синтетични смоли във водна дисперсия.

След като изсъхне, Aquaflex Roof образува непрекъсната, гъвкава, водоустойчива мембрана, устойчива на всички атмосферни условия, UV лъчи, случаен пешеходен трафик и гарантираща дълготрайна защита за субстрата. Aquaflex Roof е лесен за нанасяне по хоризонтални, наклонени и вертикални повърхности.

Приложение:

За хидроизолация и защита:

  • плоски покриви, куполи и извити покриви.
  • тротоарни плочи, керамични и каменни покрития;
  • циментови замазки и замазки, направени с използване на специални свързващи вещества (Topcem и Topcem Pronto);
  • бетон, дърво, поцинкована ламарина, мед, алуминий и желязо.
  • съществуващи битумни хидроизолации;
защита на рулонни битумни мембрани

Mapei предлага на своите клиенти и AQUAFLEX ROOF HR-течна мембрана с фибри във водна емулсия с висока отразителна способност и топлинна емисия, със слънцеотразителен индекс (SRI) 105.

защита на битумни мембрани

TECHNONICOL №57 от "TECHNONICOL"

 

Светлоотразяващ мастик за защита на покривни покрития от ултравиолетово излъчване и от топлинно стареене.

Приложение:

  • за защитен слой на нови битумни, битумно-полимерни и мастични покривни покрития;
  • за възстановяване на защитния слой на стари битумни, битумно-полимерни и мастични покривни покрития;
  • за защита на метални покривни покрития от корозия;
защита на битумни рулонни мембрани

Мастик битумно-каучуков MKM №20 от "МКМ"

 

Мастик битумно-каучуков MKM №20 е готов за използване многокомпонентен материал, съставен от нефтен битум, модифициран раздробен каучук и органичен разтворител. След изсъхване образува високоякостно покритие с широк експлоатационен температурен диапазон. Мастик битумно-каучуков MKM №20 се използва при температура от – 10°С до +40°С. При температура по ниска от – 5°С е необходимо мастикът предварително да се съхранява при стайна температура не по-малко от едно денонощие. Предназначен е за изграждане на мастични и ремонт на всички видове покривни покрития, изграждане защитните слоеве на покритието, мастична хидроизолация на строителни конструкции, сгради и съоръжения.

Мастик покривен емулсионен MKM №31 от "МКМ"

 

Готов материал, водна емулсия на нефтен битум, модифициран с изкуствен каучук, технологични добавки и минерални пълнители. Продуктът е на водна основа и не съдържа органични разтворители.

Покритията върху неговата основа притежават висока: еластичност, якост на свързване с основата, топлоустойчивост, устойчивост към въздействието на влага.

Приложение:

  • изграждане на измазваща хидроизолация на вътрешни помещения (бани, подове на басейни, балкони, мазета);
  • изграждане на мастични и ремонт на всички видове покривни покрития (в съчетание със стъклотъкан, рулонни материали и без тях;
  • изграждане на защитни слоеве на покритие;
  • хидроизолационна защита на строителни конструкции (фундаменти, подземни помещения, пилоти и други обекти, заложени в земята или контактуващи с влажна среда);

Мастик защитен алуминиев МКМ №57 от "МКМ"

 
Мастик защитен, алуминиев №57 е материал, който се състои от нефтен битум, модофициран с полимери, алуминиев пигмент, технологични добавки и органичен разтворител. Образува светлоотразяващо покритие за защита на покривите от ултравиолетовото излъчване и стареенето от топлината. Покритието на основата на мастик притежава висока отразяваща способност, гъвкавост и сигурно защитава основата от външни въздействия.

Приложение:

  • Изграждане на защитния слой на нови битумни и битумно-полимерни мастични покривни покрития;
  • Възстановяване на защитния слой на стари битумни, битумно-полимерни мастични и рулонни покривни покрития;
  • Защита на метални покривни покрития от корозия.

Tecsit Pro Extra от "TECSIT SYSTEM S.r.l. "

  

Еднокомпонентна, изключително еластична полиуретанова мембрана на водна основа, използвана за дълготрайна хидроизолация.

Към Tecsit Pro Extra са добавени специални полимери, които правят хидроизолацията значително еластична. След приключване на процеса на полимеризация, Tecsit Pro Extra придобива консистенция подобна на пластмаса, въпреки че е в състояние да поддържа капацитет на удължаване до 500% дори при температури над 20°C. Tecsit Pro Extra е базиран на иновативната технология PUD (Technology Poly Urethane Dispersion)

полиуретанова хидроизолация за покриви

Приложение:

  • Хидроизолация на покриви, балкони, тераси и веранди.
  • Хидроизолация на мокри помещения под плочки.
  • Хидроизолация на напоителни канали.
  • Хидроизолация на леки покриви (ламарина или фиброцимент).
  • Хидроизолация и защита на битумни мембрани.
  • Хидроизолация на мембрани EPDM.
  • Хидроизолация и защита на полиуретанови пени.
  • Хидроизолация на мостови платформи.

ALU–PAINT S от "Copernit"

 

Алуминиева боя на битумна основа, съдържаща разтворител.

ALU–PAINT S е декоративна и защитна боя на основата на разтворител, съдържаща алуминий, предназначена за използване върху нови и стари рулонни битумни хидроизолационни мембрани и течни битумни мембрани. След като изсъхне, образува филм, който отразява слънчевите лъчи, намалявайки температурата на повърхността на мембраната и който предпазва битума от стареене при излагане на действието на ултра–виолетовите лъчи.

ALU–PAINT S не се стича при висока температура, има отлична пластичност и перфектно прилепва към повърхността на битумните хидроизолационни мембрани.

ALU–PAINT W от "Copernit"

 

Алуминиева боя на водна основа.

ALU–PAINT W е декоративна и защитна боя на водна основа, съдържаща алуминий, предназначена за използване върху нови и стари рулонни битумни хидроизолационни мембрани и течни битумни мембрани. След като изсъхне, образува филм, който отразява слънчевите лъчи, намалявайки температурата на повърхността на мембраната и който предпазва битума от стареене при излагане на действието на ултра–виолетовите лъчи.

ALU–PAINT W перфектно прилепва към повърхността на битумната мембрана, като удължава експлоатационния й живот.

защитно покритие за битум

Idro–color от "Copernit"

 

Декоративно и защитно покритие на водна основа за битумни хидроизолационни мембрани.

Idro–color е пигментирано покритие, предназначено за използване в строителната индустрия, богато на акрилни ко-полимери, диспергирани във водна емулсия.

След като изсъхне, образува устойчив на атмосферни влияния безшевен еластичен филм, със силна адхезия към основата, който осигурява ефективна защита на битумните мембрани срещу атмосферните влияния и УВ-лъчите.

Idro-color се предлага в четири цвята (сиво, бяло, червено и зелено).

Това е оптималното решение за осигуряване на допълнителна естетическа стойност на покривите, покрити с традиционни битумни мембрани или течни битумни покрития, като Coperlastic Plus

SOLAR ULTRAWHITE от "Copernit"

 

Базирано на разтворители, силно отразяващо и топлоизолиращо акрилно покритие със слънцерефлективен индекс (SRI) > 103%

SOLAR ULTRAWHITE е бяла, силно рефлектираща боя на основата на разтворители, която е готова за употреба. Представлява защитно и декоративно течно покритие, богато на синтетични смоли.

Веднъж изсъхнал, SOLAR ULTRAWHITE ще образува безшевен еластичен филм върху хидроизолационните слоеве, който ще се адаптира и ще се съобрази с всяко свиване или разширение. SOLAR ULTRAWHITE е силно устойчив на атмосферни влияния,  като основната му задача е да осигури силно отразяващ щит срещу слънчевата светлина, като по този начин ефективно допринася за икономията на енергия и също така повишава ефективността на инсталираните слънчеви панели.

Може да се нанася върху рулонни или мазани битумни хидроизолации, бетон, фибро-цимент, дърво и металните листове.

SOLAR CERAMIC от "Copernit"

 

Високо отразяващо и топлоизолиращо, защитно покритие с керамични частици на водна основа с SRI-103%

SOLAR CERAMIC е силно отразяващо, бяло еласто-пластично декоративно и защитно покритие на водна основа. Съдържа специални керамични частици, които осигуряват силно отразяващ слънцезащитен екран, отлична топлоизолираща функция и спестяване на енергия. Еластичен е и устойчив на атмосферни влияния.

Веднъж изсъхнал, SOLAR CERAMIC ще образува безшевен еластичен филм върху хидроизолационните слоеве, който ще се адаптира и ще се съобрази с всяко свиване или разширение. SOLAR CERAMIC е силно устойчив на атмосферни влияния,  като основната му задача е да осигури силно отразяващ щит срещу слънчевата светлина, като по този начин ефективно допринася за икономията на енергия и също така повишава ефективността на инсталираните слънчеви панели.

Може да се нанася върху рулонни или мазани битумни хидроизолации, бетон, фибро-цимент, дърво и металните листове.

SOLAR RFX от "Copernit"

 

Силно отразяващо бяло защитно покритие на водна основа.

DISPROBIT от "Tytan professional"

 

Битумна хидроизолация.

Асфалтово-каучуково дисперсно съединение за поддръжка на покрива и хидроизолация. Съединение, модифицирано със синтетичен каучук за леки хидроизолационни покрития, обновяване на покриви и поддръжка.

Предимства:

  • може да се използва върху сухи или мокри повърхности
  • не се стича при полагане на вертикални повърхности
  • не съдържа разтворители
  • може да се използва при директен контакт с полистирол

Приложение:

  • Обновяване и поддръжка на покривни покрития, битумни мембрани, покривни листове и покривни плочи
  • Осигуряване на безшевни покривни покрития, на основата на един слой битумни мембрани, геотекстил, технически тъкани и т.н.
  • Защита срещу влага на подземните части на сградите
  • Подподова изолация на мазета, гаражи и тераси
защита на битумна хидроизолация

ABIZOL G от "Tytan professional"

 

Асфалтово-каучуково дисперсно съединение за поддръжка или направа на нова хидроизолация.

Еластичен битумен мастик, на база разтворители, модифициран синтетичен каучук и с добавени усилени влакна за подобряване на еластичноста и устойчивостта срещу линейните разширения. 

Предимства:

  • Съдържа подсилващи влакна
  • Безшевно хидроизолационно покритие
  • Компенсира дори и големи линейни разширения в основата
  • Работи дори и при леко влажни повърхности

Приложение:

  • Поддръжка на вече положени хидроизолационни битумни мембрани
  • Ремонт и/или обновяване на покривни хидроизолационни мембрани
  • Запълване на пукнатини и повреди по покривните покрития
  • Запечатване на метални заготовки
  • Защита срещу влага в подземните части на сгради
  • Подподова изолация на мазета, гаражи и тераси.
защита за битумни мембрани

EVOMER БЪРЗO ХИДРОИЗОЛАЦИОННO ПОКРИТИЕ от "Tytan Professional"

 

Бързосъхнещото покритие Evomer се използва за хидроизолиране на покриви и основи. Създава безшевно, хидроизолационно и еластично покритие с увеличенa UV устойчивост. Препоръчва се за ремонт на покривни покрития с битумни мембрани или основи подложени на умерено водно налягане.

Предимства:

  • Изсъхва и осигурява хидроизолация 2 часа след нанасяне.
  • Безопасен за околната среда. Без мирис.
  • Осигурява UV защита за до 5 години.
  • Запазва еластичност дори при –20°C
  • Не се стича от вертикални повърхности дори при +90°C
  • Създава покритие с постоянна еластичност и покрива пукнатини.
  • Отлична адхезия.
  • Безвреден при контакт с топлоизолация.

Приложение:

  • Ремонт на битумни покрития.
  • Поддръжка на битумни покрития.
  • Създаване на хидроизолационен слой на вертикални и хоризонтални повърхности.
защита на битумна хартия

BoscoPur BitumFlex от "Bostik"

 

Двукомпонентна ултраеластична хидроизолационна мембрана.

Bostik BoscoPur BitumFlex е двукомпонентна (1:1), високо еластична, студено приложима, обогатена с битум, бързо съхнеща, полиуретанова хидроизолационна мембрана с разтворител, която е с отлична механична и химическа резистентност.

Предимства:

  • Бързо полимеризиране (втвърдяване);
  • Осигурява безпроблемна хидроизолационна мембрана;
  • Може да премоства пукнатини до 2 мм;
  • Много устойчив на проникване на корени, вода и разтвори от почвата;
  • Подходящ за полагане върху стари битумни мембрани, асфалтов филц, EPDM мембрани;
  • Осигурява отлична термоустойчивост в диапазон от -30°С до +90°С;
  • Устойчив на солена вода, основи, разредени киселини и минерални масла;
  • Импрегнира, като прониква дълбоко във всички минерални и бетонни повърхности;
  • С отлична адхезия;
  • Запълва неструктурни пукнатини като намалява абсорбирането на вода от бетоновата конструкция;
  • Укрепва и втвърдява горната повърхност на бетона чрез дълбоко проникване в повърхността;

Приложение:

  • хидроизолация, защита и ремонт на стари битумни и EPDM мембрани;
  • основи и фундаменти, подпорни стени;
  • паркинги и пътни платна;
  • на балкони, тераси и покриви.
защита за битумни рулонни мембрани

VIMABIT ALU-COAT от "VImatec"

 

Битумно защитно алуминиево покритие.

Нисковискозна смес от битум, органични разтворители и алуминиева паста. VIMABIT ALU-COAT създава отразяващ защитен филм срещу UV лъчите, устойчив на разтвори с ниска концентрация на киселини и основи. Използва се като отразяваща боя върху стари и нови мазани битумни хидроизолации, рулонни битумни мембрани с различно крайно покритие (с изключение на покритие от полиетиленово фолио), както и антикорозионна защита на дървени и метални конструкции.

защита за битумни рулонни мембрани
защита на битумна рулонна хидроизолация

Хидрозол Hydro Roof от "Марисан"

 

ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF е хибридна, високо еластична UV-устойчива хидроизолационна паста на база синтетични смоли. Осигурява гладък след изсъхване филм, който покрива плътно всички капилярни напуквания и гарантира пълна защита от проникване на вода и влага. Не се влияе от неблагоприятни атмосферни условия и запазва еластичността си от -30ºC до +80ºC Използва се като финишно покритие върху минерални строителни основи (бетон, цимент, бетонови конструкции, дърво, метал и др.). Издържа на слаб до умерен пешеходен трафик. Препоръчва се за хидроизолиране на покриви, покривни тераси, навеси, козирки, веранди и др. Може да се използва за защита от проникване на вода и влага при климатични въздуховоди, вентилационни елементи, капандури и др. ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF се използва за поправка и защита на минерални битумни мембрани с посипка и стари полиуретанови хидроизолационни покрития. Забавя тяхното стареене и предотвратява изтичането на битум от тях при високи температури. Отразява слънчевата радиация и значително намалява температурата на мембраната. Вискозитетът на продукта е тиксотропен и нанесената течна хидроизолационна паста бързо се сгъстява до еластична и силно водоустойчива мембрана с голяма здравина. Това свойство позволява неговото лесно нанасяне върху повърхности с всякаква форма и геометрия - както хоризонтални, така и вертикални или наклонени повърхности. Изключително голямата еластичност на продукта дава възможност за запълване и преодоляване на пукнатини в основата до 2 мм, позволявайки му, по този начин, безпроблемно да поема породените от вибрации и температурни амплитуди нормални свивания и разширения на основата. Нанесеното покритие изсъхва бързо, след което не лепне. Има добра устойчивост на замърсяване и много добро светлоотразяване. Устойчива е на застояла вода.

защита на битумна рулонна хидроизолация

Tecma Imperal P-91 от "Satecma"

 

Еднокомпонентна хидроизолационна мембрана на полиуретанова основа с цвят на алуминий, характеризираща се със светло- и топлоотразяващи свойства.

Продуктът реагира с влагата от въздуха и образува трайно и силно еластично хидроизолационно покритие с алуминиев цвят. Може да се полага при ниски температури, като полимеризира дори и при 0℃.

Приложение:

  • ремонт на мазани или рулонни битумни мембрани
  • ремонт на акрилни хидроизолационни мембрани
  • покритие, което отразява топлината и светлината и предпазва съществуващата хидроизолация
  • защита на полиуретанова пяна
защита за рулонна битумна хидроизолация

BORNIT DACHBIT от "Thrakon"

 

Dachbit е концентрирана битумна емулсия, модифицирана и еластифицирана с латекс (естествена гума). Не съдържа разтворители. Неразредена се използва като защитно и хидроизолационно покритие за всички обичайни повърхности в строителството. Подходяща e и за ремонт и поддръжка на покривни битумни покрития. След разреждане се използва като грунд под студено полагани мазани или рулонни битумни хидроизолации.

защита на битумни мембрани

Neoroof от "Neotex"

 

Хибридно хидроизолационно покритие за покриви (UV-полимеризиращо), с високо отражение на слънчевата светлина и топлоизолационни свойства. Забавя стареенето на битумните покривни мембрани с посипка. Neoroof отразява слънчевата радиация, като предлага прохлада през лятото с намалено енергийно потребление на климатиците.

хибридна хидроизолация

Dachfarbe сребро от "Remmers"

 
Защитно покритие за битумни основи.

Покритие без съдържание на разтворители на база синтетична смола. Безопасно за околната среда, готово за употреба, устойчиво на атмосферните влияния. Рефлектира ултравиолетовата светлина.

Приложение:

  • Плоски покриви с малък наклон, покрити с рулонни битумни мембрани
защита на битумна мембрана

HYPERDESMO®-CLASSIC от "Alchimica"

 

Лесно и икономично решение за течна полиуретанова хидроизолация и защита.

Това е еднокомпонентна, полиуретанова течност с нисък вискозитет, която се втвърдява от влажността в атмосферата, за да образува високоеластична водонепроницаема мембрана със силна адхезия към различни видове основи. HYPERDESMO®-CLASSIC се основава на чиста еластомерна хидрофобна полиуретанова смола и специални неорганични пълнители, които придават на хидроизолационното покритие отлична механична, химична, термична и УВ-устойчивост.

  • Не се изисква разреждане, но може да се използва SOLVENT-01
  • Отлична атмосферна и UV устойчивост. Белият цвят отразява голяма част от слънчевата енергия и така намалява значително вътрешната температура на сградите
  • Отлична термична устойчивост, продуктът никога не омеква. Максимална работна температура +80oC, максимална ударна температура +200oC
  • Устойчивост на студ. Хидроизолационното покритие остава еластично дори при температура от -40oC
  • Отлични механична устойчивост
  • Добра химическа устойчивост
  • Нетоксичен след пълното полимеризиране
  • Паропропусклив

Приложение:

  • Защита на битумни рулонни мембрани
  • Защита на гипсови и циментови плоскости
  • Хидроизолация под плочки
  • Хидроизолация на бани
  • Покривна хидроизолация
  • Основна хидроизолационна мембрана в хидроизолационните системи за паркинги
защита за битумни рулонни мембрани

HYPERDESMO®-H от "Alchimica"

 

Уникална еднокомпонентна полиуретанова мембрана, базирана на успешната комбинация на Hyperdesmo и ACCELERATOR-3000A.

Благодарение на уникалната си формула HYPERDESMO®-H полимеризира бързо, без образуване на мехури, дори и когато се полага на дебел слой или при ниски температури и ниска влажност на околната среда. Освен това минималната дебелина на хидроизолационното покритие може да се постигне чрез полагането само на една "ръка", като по този начин се намаляват разходите за труд.

Предимства:

  • Балансирано втвърдяване с бързо формиране на хидроизолационната мембрана-2 часа.
  • Мембрана без мехурчета и дефекти.
  • Не се изисква разреждане, но все пак може да се използва SOLVENT-01.
  • Отлична атмосферна и УВ устойчивост. Белият цвят отразява голяма част от слънчевата енергия и така намалява значително вътрешната температура на сградите.
  • Отлична термична устойчивост, продуктът никога не омеква.
  • Устойчивост на студ. Филмът остава еластичен дори при -40℃.
  • Отлична механична устойчивост, висока якост на опън и скъсване, висока устойчивост на абразия.
  • Добра химическа устойчивост.
  • Формира мембрана с отлична паропропускливост.

Хидроизолация и защита на:

  • Покриви – стоманобетонни и/или метални.
  • Веранди, балкони и тераси.
  • Гипсови и циментови плоскости.
  • Защита на полиуретанова пяна.
  • Защита или ремонт на битумни мембрани и EPDM мембрани.

 

"Алхимика" предлагат на своите клиенти и HYPERDESMO®-HAA - еднокомпонентна полиуретанова мембрана, комбинация на Hyperdesmo и ACCELERATOR-3000.

HYPERDESMO®-PB-Mono/HYPERDESMO®-PB-1K от "Alchimica"

 

Бързо втвърдяваща се, еднокомпонентна, тиксотропна, битумно-полиуретанова течност за хидроизолация и защита.

При полимеризация образува хидрофобна еластична мембрана с много силна адхезия към повечето видове субстрати, която притежава отлична механична и химична устойчивост. HYPERDESMO®-PB-Mono/HYPERDESMO®-PB-1K е идеален за нанасяне върху вертикални повърхности, без стичане.

Предимства:

  • Тиксотропна хидроизолация, която лесно се нанася върху вертикални повърхности и сложни релефи, без да се стича
  • Отлична адхезия към почти всеки тип повърхност, със или без използването на специални грундове
  • Отлична термична устойчивост, продуктът никога не омеква. Максимална работна температура +80oC, максимална ударна температура +150oC
  • Устойчивост на студ. Хидроизолационното покритие остава еластично дори при температура от -40oC
  • Изключителни механични свойства: силно удължение, якост на опън и скъсване, голяма устойчивост на абразия
  • Отлична химическа устойчивост
  • Ефективна бариера за влажност

Приложение:

  • Защита на битумни рулонни мембрани
  • Защита на гипсови и циментови плоскости
  • Покривна хидроизолация
  • Хидроизолация на основи

Flexcoat от "Isomat"

 

Висококачествена, еластична хидроизолационна акрилна боя, която осигурява пълна водонепропускливост. Използва се за защита на стени от дъждовна вода и за защита на битумни и полиуретанови мембрани от въздействието на атмосферните условия. Притежава висока еластичност и способност за покриване на пукнатини върху основата. Боята е паропропусклива, позволявайки на сградите да „дишат“. Характеризира се с пълно покриване на повърхността, отлична адхезия и изключителна устойчивост на атмосферни влияния и измиване. Сертифицирана е като боя отразяваща топлината.

Подходяща е за вътрешно и външно приложение, върху стари и нови повърхности, като открит бетон, мазилки, зидарии, азбест цимент, гипсокартон и т.н . Може да се полага върху битумни мембрани и полиуретанови покрития за тяхната защита от слънчевата светлина. При вътрешно приложение се препоръчва за употреба в зони, които се мият често и се изисква по-висока устойчивост, като кухни, бани, гаражи, болници, индустриални зони и т.н.

защита на битумни мембрани

EshaLumin от "Esha"

 

EshaLumin е алуминиева боя на базата на битум и е предназначена за защита на открити битумни повърхности и антикорозионна защита на метални повърхности. Съдържа битум, разредители, алуминиеви пигменти и др. добавки.

Съвместим е за приложение при бетон, тухла, камък, гипскартон, азбестцимент и полиуретан. Не е съвместим с полистирен поради съдържанието си на органични разтворители.

При изсъхване EshaLumin образува здрав филм, който е устойчив на разредени киселини и основи, но се влияе от минерални масла. Създава слънце-отразяващ защитен пласт. 

Предимства:

  • Уникална защита на открити битумни и метални повърхности
  • Отлична светлоотразителна бариера
  • Дълготрайна и надеждна защита
  • Отлична адхезия

Приложение:

  • защита на нови битумни мембрани с горен финишен слой кварцов пясък или РР тънък слой. EshaLumin не се прилага върху битумни мембрани със завършващо покритие ПЕ филм, тъй като не може да прилепва към полиетилен;
  • защита на стари битумни мембрани и покрития с финишен слой минерална посипка или алуминиево фолио.
  • Защита на метални повърхности, водосточни тръби и олуци;
  • Метални стълбове и огради;
  • Резервоари. 
защита на битумни мембрани
eshalumin

Funcosil SN от "Remmers"

 

Безцветна хидрофобизираща импрегнация, специално за чувствителни към разтворители строителни материали.

Предимства:

  • Водоотблъскваща способност
  • Отворена за дифузията на водни пари
  • Много добро проникванe
  • Спестява се енергия поради намаляване на топлопроводимостта
  • Подобрява устойчивостта на циклите на замръзване и конденз
  • Редуцира склонността към замърсяванe
  • Редуцира склонността към позеленяване
  • Не уврежда чувствителните към разтворители строителни материали като полистерол или битум
  • Устойчивост на UV-лъчите, светлината и климатичните условия
  • Резистентност на въздействието на алкали
  • Точка на възпламеняване: < 21 °C
  • Дълготрайност: > 20 години доказана ефективност 

Приложение:

  • За хидрофобизираща импрегнация на порьозни, минерални строителни материали

  • Специално при наличие на топлоизолация, която съдържат полистирол (като напр. стиропор)

  • При всички строителни елементи или материали, които са чувствителни към разтворители и най-вече битум, битумни фуги и битумни мембрани

защита за битумни мембрани
funcosil SN Remmers

Най-разпространената битумна хидроизолация е под формата на рулонни битумни мембрани, които се класифицират в няколко вида. Ние ще се спрем на три основни понятия при рулонните битумни мембрани, а именно APP, SBS и APAO.

 

Хидроизолационни APP модифицирани битумни мембрани

 

APP мембраните се произвеждат от висококачествен дестилиран битум, който е модифициран с атактен полипропилен (APP), еластопластомерни полимери и селективно подбран стабилизиращ пълнител. Този вид хидроизолация притежава значителна пластичност и е приложима при всякакви географски ширини, особено в райони, където се изисква висока устойчивост на топлина, УВ-лъчи и стареене.

Този вид хидроизолация има много голяма топлоустойчивост от порядъка на 130°С-150°С. За сравнение, мембраните от оксидиран битум могат да издържат на температура от 70°С-80°С. Освен това съвременните APP мембрани се отличават с подобрена гъвкавост при ниски температури, съпоставима с тази на някои класове SBS мембрани.

APP мембраните са подходящи за полагане като завършващ слой от хидроизолацията на покриви, като покритието от минерална посипка или акрилна/алуминиева боя повишава допълнително живота на битумната мембрана. Този вид хидроизолация се използва успешно и при изграждане на мостове, защото има минимален риск от размекване и стичане на битума при работа.

 

Хидроизолационни SBS модифицирани битумни мембрани

 

SBS битумните мембрани се произвеждат от висококачествен дестилиран битум, модифициран със стирен бутадиен стирен (SBS), еластопластомерни полимери и селективно подбран стабилизиращ пълнител. Те се отличават с много голяма гъвкавост и еластичност и са чудесен вариант за полагане в райони с по-студен климат. Тяхната пластичност се запазва дори при температури от -35°С.

Композитът на този тип хидроизолации обаче се влияе негативно от UV лъчите и затова битумната мембрана трябва да бъде покрита задължително с минерална посипка и/или слой тежка защита (баласт, чакъл и др.).

Модифицираните със SBS битум мушами имат много добра адхезия (лепливост) към предварително грундирани бетонови повърхности и затова намират широко приложение при направата на хидроизолация на вертикални стени в основи при открит способ.

 

Хидроизолационни APAO модифицирани битумни мембрани

 

APAO битумните мембрани са произведени от висококачествен дестилиран битум, модифициран с еластопластомерни полимери, аморфен поли-алфа олефин (АPAO) и стабилизиращи пълнители. Използват се основно за ремонт на покриви и/или направа на нова покривна хидроизолация. Имат отлични показатели за топло- и студоустойчивост и са изключително устойчиви на стареене. Имат много добра устойчивост на UV лъчи и не се нуждаят от минерална посипка или допълнителна тежка защита.

Като цяло APAO битумните мембрани съчетават качествата и предимствата на APP и SBS модифицираните битуми.

 

Ние, от "Ес Джи Ей Хидросистемс" ЕООД, сме против употребата на рулонни битумни мембрани за изпълнение на хидроизолационни работи на плоски покриви по следните причини:

 

  • Мембраните модифицирани с АРР не са подходящи за България, защото те работят в температурен диапазон над –10°С и при нашите зимни условия се компрометират. При ниски температури бързо се напукват, а в пукнатините навлиза вода, която замръзва и допълнително разрушава хидроизолацията.  Съгласно нормите за изпълнение на покривни изолации, същите трябва да осигуряват безпроблемна работа на покритието в температурен диапазон от –20°С до +80°С. В Българските нормативни документи са определени зимни температури за всички населени места в Република България под -10°С, като по-голямата част от тях са дори под -15°С (за София -16°С). Тези изисквания се удовлетворяват единствено от SBS модифицираните битумни мембрани, чийто работен температурен диапазон е от –20°С до +100°С, но те пък се влияят негативно от УВ-лъчите.
  • Нито APP- нито SBS-мембраните са подходящи за приложение в условия на висока влажност. Тяхната ефективност е ограничена и при възстановителни работи, където е налична латентна влага в оригиналната покривна конструкция.
  • Използването на открит пламък при полагането на хидроизолацията и възможността за прегарянето й, което води до изгаряне на армировката от полиестер. И SBS и APP мембраните могат да бъдат прегорени, но при първите уменията на изпълнителя са от съществена важност, тъй като интервалът между недогаряне и прегаряне е по-малък, отколкото при APP мембраните.
  • Недостатъчното загряване на хидроизолацията, от друга страна, води до липсата на течен горещ битум за залепване на отделните мембранни листове.
  • Значително се усложнява полагането на хидроизолация върху основа със сложна геометрия и множество чупки.
  • Липсата на плавно преминаване на хоризонталната хидроизолация във вертикална, което води до прегъване на рулото под ъгъл от 90° и компрометиране на хидроизолацията.
  • Липсата на цялостна връзка между 1-вия и 2-рия пласт на хидроизолацията, ако изобщо се полагат два пласта. 
  • Тежки са и това води до увеличаване на масата на покривната конструкция значително. Качествената битумна мембрана е с минимална дебелина от 4 мм и с тегло над 5,0 кг/м2. Ако Вашата покривна конструкция се нуждае от по-лека хидроизолация, имайте предвид, че материал с тегло 4,0 - 4,5 кг/м2 е с реална дебелина от 3 мм и в Германия например изобщо не се произвежда подобен материал със защитна посипка за завършващ слой, или материал с тегло 3,0 - 3,5 кг/м2 е с реална дебелина от 2 мм и изобщо не е подходящ за газопламъчно лепене с горелка! 

 

И все пак, ако рулонната битумна хидроизолация на Вашия покрив е вече факт, ние Ви предлагаме кратка, но надяваме се полезна информация за материали, които защитават и удължават живота на този вид хидроизолация.