http://www.sga-hydrosystems.com/

Пълна гаранция от 5 или 7 години. Експлоатация над 20 години.

SGA  Hydro Systems

хидроизолация с течна гума Стара Загора

Хидроизолация на плоски покриви с еластомерни акрилни емулсии (течна гума)

 

Акрилът е полимерен, термопластичен материал, на основата на акрилова киселина (ненаситена алифатна карбоксилна киселина) и нейните естери. Характеризира се със специална здравина, изненадваща лекота, с ниска топлопроводимост и екологичност. Акрилът не се страхува от излагане на прекомерно високи или ниски температури и е устойчив на ултравиолетови лъчи. Поради своята издръжливост, този полимер намира широко приложение в производството на хидроизолационни материали - т.нар. "Течен каучук" или "Течна гума"

 

Акрилните хидроизолационни мембрани са течни мембрани, които се нанасят с четка или посредством безвъздушно пръскане. Предлагат отлична адхезия към основата. Хидроизолациите тип "Течна гума" притежават висока еластичност и дълготрайност дори и при екстремни температурни условия (от -25ºC до +120ºC), като образуват непрекъсната, еластична хидроизолационна, паропропусклива мембрана, без фуги и съединения. УВ - стабилни са.

 

Хидроизолацията с течна гума е:

 

  • Износоустойчива, водоустойчива, паропропусклива и има дълъг експлоатационен живот.
  • Подходяща е за полагане върху бетон, мазилка, камък, дърво, метал и други повърхности.
  • Има висока якост, нулева абсорбция на вода и запазва еластичността си при температури под -25℃  и над +250℃.
  • Материалът е готов за употреба, екологично чист, без мирис с кратък срок за съхнене.
  • Разтворителят за материала е вода.
  • При необходимст от освежаване не се извършва демонтаж или частичен демонтаж на съществуващата хидроизолация.
  • Лесна поддръжка. Ако е необходимо може да се освежи само една част от изолацията.
  • Този тип покритие може да се използва за хоризонтални и вертикални повърхности.
  • Течната гума може да се направи в цвят, като запазва хидроизолационните си свойства.

 

Приложение:

 

  • хидроизолационно покритие за плоски бетонни покриви с или без стара хидроизолация
  • хидроизолационно покритие за ламаринени покриви и термопанели
  • хидроизолационно покритие върху дървени конструкции
  • хидроизолация положена преди поставяне на фаянсови, теракотни и друг вид облицовки на тераси, балкони и веранди
  • хидроизолация положена върху облицовката на тераси, балкони, веранди (върху плочки от теракота и гранитогрес)
  • изолация положена преди поставяне на фаянсови, теракотни и друг вид облицовки в бани, санитарни помещения и кухни

 

Съвети от професионалните апликатори на "Ес Джи Ей Хидросистемс" ЕООД относно начина на полагане на акрилните хидроизолационни продукти върху нови плоски и наклонени покриви:

 

  • Почистване и подготовка на основата - при полагане на акрилна хидроизолация на покрива, основата трябва да е здрава, суха, чиста и обезпрашена. Бетоновите субстрати трябва да се оставят да наберат якост минимум 28 дни преди да се пристъпи към нанасяне на акрилната хидроизолация. Премахват се всички наслоявания от прах, мазнини, кофражно масло, кюринги и не добре прикрепени материали. Бетоновите и минералните повърхности със съществуващи бои или покрития изискват опънен тест за определяне на съществуващата адхезия. Стойност под 0,8 N/mm² са неприемливи. В такива случаи съществуващата боя или покритие трябва да бъдат напълно отстранени до здрава и чиста повърхност. Субстрати с якост на опън > 0,8 N/mm² се почистват под налягане преди полагане на материала. Ако повърхността е замърсена с водорасли, гъби или плесен, тя трябва да бъде третирана с биоциден дълбокопроникващ препарат. Локалните пукнатини и по-големите отвори и празнини се запълват с полимерни циментови смеси, а неравностите се отстраняват до достигане на здравата основа.
  • Осигуряване на наклони с цел добро оттичане на водата към дренажните отвори на покрива, за да се избегне образуването на локви
  • Изграждане на холкер в областта стена/под - холкерите се поставят основно там, където стената се свързва с подовата плоча. За пълното елиминиране на ъгъл в областта стена/под, холкерите се заоблят (радиус 4-6 см). Върху минерални субстрати холкерите основно се изграждат с помощта на ремонтни разтвори. Ремонтният разтвор трябва лесно да се полага и бързо да се втвърдява, за да се съкрати времето между последователните работни етапи.
  • Грундиране на основата - за по-добра адхезия и покривност се препоръчва използването на свързващ грунд. Самият грунд може да бъде или фабрично произведен за съответната акрилна хидроизолация или същата да се разреди с вода в предписаното съотношение. Това съотношение може да варира в различни граници и обикновено е упоменато на опаковката. Разходната норма на грунда се движи между 0,2-0,4 кг/м² и зависи от порьозността на основата.
  • Монтиране на отдушници за вентилация и елиминиране на конденза - отдушниците се прилагат за отвеждане в атмосферата на остатъчната строителна влага под хидроизолацията и влагата от обитаемите помещения в процеса на експлоатация. Използването им предотвратява проблеми като: надуване (получаване на мехури), отлепване на хидроизолацията от основата и „пържене” (прегряване на хидроизолацията). Нашите апликатори препоръчват полагането на 1 брой отдушник на всеки 40 м²  площ за хидроизолиране.
  • Полагане на самата акрилна хидроизолация - хидроизолацията се полага чрез четка или валяк (ролер) на четири слоя, след изсъхване на грунда. Ако се използва валяк, може да са необходими и повече слоеве. Всеки следващ слой се нанася перпендикулярно на предходния и след като той е напълно изсъхнал (след 24 часа). Нашите апликатори препоръчват цялостното армиране на акрилната хидроизолация посредством ленти от стъклофибърна армировъчна мрежа (65 гр/м²) или полиестерен армировъчен плат (30 гр/м²) с широчина 100 см, които се застъпват 5 см - 10 см една върху друга. И така след изсъхване на грунда се нанася първият слой от хидроизолацията, със същата широчина като армировката, и докато още не е засъхнал върху него се полага, притиска и пропива с материал мрежата или тревирата. По този начин се покрива цялата повърхност. След изсъхване на първия и втория (пропиващия) слой се нанасят последователно още два слоя хидроизолация върху цялата повърхност. Разходът на материал е приблизително 2,0 кг/м²-2,5 кг/м², в зависимост от вида на основата и типа на армировката.
  • Полагане на самата акрилна хидроизолация по вертикални участъци - при хидроизолирането на вертикални участъци с акрилна хидроизолация, същата се армира, "обръща" и "повдига" по вертикалите (стени, комини, бордове и т.н.) на покрива, поне на 10 см височина.

 

Забележки:

  • Преди употреба, акрилната хидроизолация трябва да се разбърка добре, с неръждаема бъркалка, до получаване на хомогенна смес
  • Минимална температура на полагане: +5℃ или +10℃
  • Максимална температура на полагане: +35℃. Да не се нанася върху силно нагрети повърхности.
  • Относителна влажност на въздуха: < 70%-80%
  • Обработените повърхности трябва да се защитят от валежи, силен вятър и замръзване за период от минимум 24 часа
  • Обработената повърхност трябва да се предпази от напрашаване 1-2 часа.
  • Минимална дебелина на мокрия слой: 1-1,5 мм
  • Акрилната хидроизолация постига механична якост след около 5 дни. След около 7 дни става напълно водоустойчива, а след 14 дни постига крайната си якост. Тези срокове важат при температура +23℃ и относителна влажност 65% и се удължават при по-ниски температури и по-висока влажност.

 

  • Полагане на слой от кварцов пясък - акрилната хидроизолация не е подходяща за полагане на места подложени на пешеходен трафик. За да се предпази хидроизолационното покритие от механични повреди при движение на хора, след нанасяне на последната "ръка", докато тя е още прясна, може да се поръси кварцов пясък.
  • Почистване на инструментите - инструментите трябва да се почистят с вода докато акрилната хидроизолация все още не е засъхнала. Втвърденият материал трябва да бъде отстранен механично.
  • Съхранение - акрилната хидроизолация се съхранява в неразпечатани опаковки, при температури между +5°С и +35°С, на места защитени от пряка слънчева светлина. Водата, която се отделя на повърхността в опаковката, може да се разбърка в субстанцията на материала. Срокът на годност при различните марки акрилни хидроизолации варира между 12 и 24 месеца.

 

Хидроизолационни продукти на основата на акрилни смоли може да разгледате тук! 

Хидроизолационни продукти за плоски покриви на акрилна основата с полиуретанови смоли-хибриди

 

Висока еластичност и устойчивост на разумна цена при неблагоприятни атмосферни условия.

 

Хибридното, високо еластично хидроизолационно покритие, образувано от смесването на акрилни и полиуретанови смоли, е гаранция за дълготрайна експлоатационна надеждност на покривните площи. Специфичната формула на хибридните продуктите ги прави неподатливи на екстремни температурни изменения (от -30ºC до +80ºC), типични за покривните площи. Именно тези агресивни атмосферни условия често се явяват непреодолим тест за някои хидроизолационни системи. Благодарение на изпитаните си свойства, хибридът се препоръчва още и за хидроизолиране на навеси, козирки, веранди и др., както и за защита на климатични въздуховоди, вентилационни елементи, капандури и др. от проникване на вода и влага.

 

Високо светлоотражение и чувствително редуциране на температурата в подпокривните помещения на разумна цена.

 

Освен професионалните хидроизолационни свойства, хибридът притежава и качеството да отразява до 80%-88% от слънчевите лъчи, попаднали по повърхността на защитната мембрана. Благодарение на това, нагряването на повърхността се редуцира значително – с близо 40%, а температурата в подпокривното помещение намалява с до 5ºC. Това води до сериозна икономия на топлинна енергия за охлаждане на помещенията през горещите летни месеци. Наред с всичко това, работата с хибрида има значителен еко-съобразен ефект. Благодарение на значителното редуциране на емисиите CO2, излъчвани в атмосферата, се подсигурява и елиминирането на т. нар. „urban heat island“ (явление, типично за градската среда, при което градската среда е с далеч по-висока температура, в сравнение с извънградските такива, дължащо се на човешката дейност).

 

Широко приложение и лесно нанасяне на разумна цена.

 

Хибридът е приложим върху всякакви видове минерални повърхности, като бетон, цимент, както и върху калциево-сулфатни основи и метал. Хибридната хидроизолационна паста гарантира перфектно поведение и при директно приложение върху керамични облицовки, естествен камък и дърво. Продуктите от този тип са подходящи дори и за ремонт и защита на стари полиуретанови хидроизолации и минерални битумни мембрани с посипка като при тях, основата трябва да бъде предварително загрята до 20ºC. След полагане, хибридната паста гарантира значителното забавяне на тяхното стареене. Благодарение на термо защитата, която хидроизолационният слой осигурява, се гарантира предотвратяването на риска от изтичане на разтопен битум от мембраната, вследствие на високите температури.

Тиксотропният вискозитет на продуктите позволява бързото сгъстяване на пастата до еластична и водоустойчива мембрана с екстремна здравина. Това позволява лесното нанасяне с маламашка, четка или валяк върху повърхности с всякаква форма – от хоризонтални, вертикални и наклонени, до основи със сложна геометрия. След полагане, хидроизолационното покритие изсъхва бързо и без да лепне.

 

Дълготрайна експлоатационна надеждност и продължителна защита от влага на разумна цена.

 

Освен преодоляването на пукнатини в основата с размери до 2 мм, високата еластичност на хибридите служи като гаранция за тяхната резистентност срещу възникващи вибрации и структурни напрежения в основата. Именно благодарение на разтегливостта на хидроизолационната мембрана, хидроизолационният слой остава здрав и стабилен за дълъг период от време. Слоят, постигнат с полагането на хибридна хидроизолация, е устойчив и на умерен пешеходен трафик, което допълнително допринася за перфектното му поведение при приложение върху тераси и плоски покриви. Благодарение на значителната устойчивост на замърсяване и наслояване на механични частици от външната среда, хидроизолационният филм запазва искрящо белия си цвят за особено дълъг период от време.

 

Ефективно решение за всеки покрив на разумна цена.

 

Работата с хибридни хидроизолации, смес от акрил и полиуретан, гарантира перфектната, дълготрайна защита на плоските и наклонени покриви, както и на тези със сложна геометрия. Професионалните свойства на хибридната хидроизолационна паста подсигуряват сигурното стопиране на влагата, както и устойчивост на екстремни атмосферни влияния, съхранявайки защитния филм напред във времето. Без значение дали става въпрос за ремонт на стари битумни хидроизолации или първичната защита на покривни площи, хибридът се явява перфектното решение с безкомпромисно действие.

 

Съвети от професионалните апликатори на "Ес Джи Ей Хидросистемс" ЕООД относно начина на полагане на хибридни хидроизолационни продукти върху нови плоски и наклонени покриви:

 

  • Почистване и подготовка на основата - при полагане на хибридна хидроизолация на покрива, основата трябва да е здрава, суха, чиста и обезпрашена. Бетоновите субстрати трябва да се оставят да наберат якост минимум 28 дни преди да се пристъпи към нанасяне на хибридите. Премахват се всички наслоявания от прах, мазнини, кофражно масло, кюринги и не добре прикрепени материали. Бетоновите и минералните повърхности със съществуващи бои или покрития изискват опънен тест за определяне на съществуващата адхезия. Стойност под 0,8 N/mm² са неприемливи. В такива случаи съществуващата боя или покритие трябва да бъдат напълно отстранени до здрава и чиста повърхност. Субстрати с якост на опън > 0,8 N/mm² се почистват под налягане преди полагане на материала. Ако повърхността е замърсена с водорасли, гъби или плесен, тя трябва да бъде третирана с биоциден дълбокопроникващ препарат. Локалните пукнатини и по-големите отвори и празнини се запълват с полимерни циментови смеси, а неравностите се отстраняват до достигане на здравата основа.

 

Важно!!! Влажността на основата не бива да надхвърля 5%. При влажност на основата над 5%, е препоръчително тя да се грундира със специален грунд за влажни и необезмаслени основи.

 

  • Осигуряване на наклони с цел добро оттичане на водата към дренажните отвори на покрива, за да се избегне образуването на локви, въпреки че хибридите са устойчиви на остатъчна вода.
  • Изграждане на холкер в областта стена/под - холкерите се поставят основно там, където стената се свързва с подовата плоча. За пълното елиминиране на ъгъл в областта стена/под, холкерите се заоблят (радиус 4-6 см). Върху минерални субстрати холкерите основно се изграждат с помощта на ремонтни разтвори. Ремонтният разтвор трябва лесно да се полага и бързо да се втвърдява, за да се съкрати времето между последователните работни етапи.
  • Грундиране на основата - за по-добра адхезия и покривност се препоръчва използването на свързващ грунд. Самият грунд може да бъде или фабрично произведен за съответната хибридна хидроизолация или същата да се разреди с вода в предписаното съотношение. Това съотношение може да варира в различни граници и обикновено е упоменато на опаковката. Разходната норма на грунда се движи между 0,2-0,4 кг/м² и зависи от порьозността на основата.
  • Монтиране на отдушници за вентилация и елиминиране на конденза - отдушниците се прилагат за отвеждане в атмосферата на остатъчната строителна влага под хидроизолацията и влагата от обитаемите помещения в процеса на експлоатация. Използването им предотвратява проблеми като: надуване (получаване на мехури), отлепване на хидроизолацията от основата и „пържене” (прегряване на хидроизолацията). Нашите апликатори препоръчват полагането на 1 брой отдушник на всеки 40 м²  площ за хидроизолиране.
  • Полагане на самата хибридната хидроизолация - хидроизолацията се полага чрез четка, маламашка или валяк (ролер) на четири слоя, след изсъхване на грунда (остатъчна влажност < 2% - 6%). Ако се използва валяк, може да са необходими и повече слоеве. Всеки следващ слой се нанася перпендикулярно на предходния и след като той е напълно изсъхнал (след 12-36 часа). Нашите апликатори препоръчват цялостното армиране на хибридната хидроизолация посредством ленти полиестерен армировъчен плат (30 гр/м²) с широчина 100 см, които се застъпват 5 см - 10 см една върху друга. И така след изсъхване на грунда се нанася първият слой от хидроизолацията, със същата широчина като армировката, и докато още не е засъхнал върху него се полага, притиска и пропива с материал платното. По този начин се покрива цялата повърхност. След изсъхване на първия и втория (пропиващия) слой се нанасят последователно още два слоя хидроизолация върху цялата повърхност. Разходът на материал е приблизително 2,0 кг/м²  и зависи от вида на основата.
  • Полагане на самата хибридна хидроизолация по вертикални участъци - при хидроизолирането на вертикални участъци с акрилна хидроизолация, същата се армира, "обръща" и "повдига" по вертикалите (стени, комини, бордове и т.н.) на покрива, поне на 10 см височина.

Забележки:

  • Преди употреба, хибридната хидроизолация трябва да се разбърка добре, с неръждаема бъркалка, до получаване на хомогенна смес
  • Минимална температура на полагане: +5℃, +8℃ ,+10℃ или +18℃. Варира при различните търговски марки.
  • Максимална температура на полагане: +30℃/+35℃. Да не се нанася върху силно нагрети повърхности.
  • Остатъчна влажност в основата: < 4%-6%-8%. Варира при различните търговски марки.
  • Относителна влажност на въздуха: < 70%-80%
  • Обработените повърхности трябва да се защитят от валежи, силен вятър и замръзване за период от минимум 24 часа
  • Обработената повърхност трябва да се предпази от напрашаване 1-2 часа.
  • Максимална дебелина на мокрия слой: 1 мм
  • Хибридите полимеризират при достатъчно слънцегреене.
  • Хибридното хидроизолационно покритие изсъхва напълно за около 24 часа. Ниските температури и високата влажност на въздуха забавят полимеризацията на продукта и съхненето на покритието!
     
  • Полагане на слой от кварцов пясък - хибридната хидроизолация е подходяща за полагане на места подложени на слаб или умерен пешеходен трафик и не се нуждае от опесъчаване.
  • Мерки за безопасност при полагане на хибриди - да се работи в добре вентилирани помещения или на открито! Да се избягва контакт с очите и кожата! Да се съхранява извън достъпа на деца!
  • Почистване на инструментите - инструментите трябва да се почистят с вода докато хибридната хидроизолация все още не е засъхнала. Втвърденият материал трябва да бъде отстранен механично.
  • Съхранение - хибридната хидроизолация се съхранява в неразпечатани опаковки, при температури между +5°С и +35°С, на места защитени от пряка слънчева светлина. Срокът на годност при различните търговски марки хибриди варира между 12 и 24 месеца.
     

Хидроизолационни продукти на основата на акрилни и полиуретанови смоли (хибриди) може да разгледате тук