Пълна гаранция от 15.

Експлоатация над 50 години.

pvc membrana

  Оглед-безплатен

за област Стара Загора

 

 Изготвяне на индивидуална оферта-безплатно

безплатен оглед в област Стара Загора

Безплатен годишен преглед на положената от нас

 

хидроизолация  в рамките на гаранционния период

безплатен оглед в област Стара Загора

FLAGPOOL® ng 11 на фирма FLAG/SOPREMA GROUP

 

ново поколение ПВХ мембрана за хидроизолация и декориране на нови и обновяване на вече съществуващи плувни басейни. Мембраната е изградена от пластичен поливинилхлорид (PVC - P) и е армирана с полиестерна мрежа. Разнообразният външен вид на FLAGPOOL ng 11 придава желания външен вид на водата на басейна и напълно се интегрира с околната среда.

 

FLAGPOOL NG11 UNICOLOR - стандартна ПВХ мембрана в: светло синьо, светло небесно синьо, пясък, бяло, перлено сиво, тъмно сиво, антрацитно черно, карибско зелено, морско зелено, розово, див мускус, червено, жълто и базалтово сиво. 

 

FLAGPOOL NG11 GLOSSY UNICOLOR - цветна версия със специално лаково покритие в: светло синьо, небесно синьо, пясъчно и бяло

 

FLAGPOOL NG11 GLOSSY UNICOLOR PRINTED - цветна версия със специален 3D принт, наподобяващ мозайка и лаково завършващо покритие. Мембраната е решена в следните цветове: синя мозайка, зелена мозайка, Marbella Blue, черна перла, бяла Флоренция, небесно синьо, камъни, злато и златна мозайка.

 

Специалното завършващо лаково покритие на видимата повърхност на PVC мембраната осигурява:

 • по-добра устойчивост на светлина,
 • по-добра устойчивост на атака на различни видове микроорганизми (гъбички, бактерии, спори)
 • по-добра устойчивост на слънцезащитни кремове и лосиони.

Това позволява намаляване употребата на почистващите интервенции и удължава живота на басейна.

Предимства на ПВХ мембраната FLAGPOOL:

 • висока устойчивост на атмосферните влияния и УВ - лъчите
 • висока устойчивост срещу микроорганизми
 • висока механична устойчивост
 • висока устойчивост срещу пробиване
 • устойчивост на смяната на горещи/студени цикли
 • отлична заваръчна способност
 • висока устойчивост на стандартните химикали, използвани за пречистване на водата в плувните басейни.

Дебелина на различните видове мембрани: 1,5 мм

pvc мембрана за басейни, ПВЦ мембрана за басейни
pvc мембрана за басейни, ПВЦ мембрана за басейни

EUROFLEX V AT на италианската фирма IMPER

 

гъвкава синтетична мембрана от пластифициран поливинилхлорид (PVC - P), получена чрез ко-екструзия, което позволява да бъде изработена в различни цветове от двете страни и да се установят повреди в хидроизолацията още по време на монтажа. ПВХ мембраната е подходяща за изолация на резервоари за питейна вода.

Предимства:

 • висока устойчивост на атака на микроорганизми, съдържащи се в почвата
 • висока механична устойчивост
 • устойчивост на ниски температури
 • устойчивост на атмосферни влияния и УВ - лъчи

Предлага се с дебелина: 1,5 мм, 1,8 мм и 2,0 мм

pvc мембрана, ПВЦ мембрана, ПВХ мембрана за резервоари за питейна вода

EUROFLEX V UV на италианската фирма IMPER

 

гъвкава синтетична мембрана от пластифициран поливинилхлорид (PVC - P), получена чрез ко-екструзия, което позволява да бъде изработена в различни цветове от двете страни и да се установят повреди в хидроизолацията още по време на монтажа. ПВХ мембраната е подходяща за изолация на канали, резервоари за вода, развъдници за риба и басейни.

Предимства:

 • висока устойчивост на атака на микроорганизми, съдържащи се в почвата
 • висока механична устойчивост
 • устойчивост на ниски температури
 • устойчивост на атмосферни влияния и УВ - лъчи

Предлага се с дебелина: 1,2 мм, 1,5 мм, 1,8 мм и 2,0 мм

pvc мембрана за басейни, ПВЦ мембрана за басейни

LOGICPOOL на италианската фирма IMPER

 

двупластова синтетична мембрана от пластифициран поливинилхлорид (PVC - P), подсилена с полиестерна мрежа. Мембраните LOGICPOOL са предназначени за декорация и хидроизолация на частни и обществени плувни басейни.

Предимства:

 • устойчиви на атмосферни влияния
 • устойчиви на UV - лъчи
 • устойчиви на химически агенти, предназначени за пречистване на водата в плувните басейни

Фирма Imper предлага два варианта на LOGICPOOL - LOGICPOOL V-RP с гладка повърхност и LOGICPOOL V-RPE с релефна повърхност, която предотвратява подхлъзване на стъпалата и други опасни повърхности на басейна. И двете разновидности се предлагат в еднаква цветова гама и с дебелина 1,5 мм.

pvc мембрана, ПВЦ мембрана, ПВХ мембрана за плувни басейни
pvc мембрана, ПВЦ мембрана, ПВХ мембрана за плувни басейни

PVC мембрана за резервоари за отпадни води на фирма "Рувитекс идъстри" АД

 

еднослойна, неармирана полимерна мембрана на основата на поливинилхлорид. Предлага се с дебелина: 1,2 мм.

pvc мембрана за басейни, ПВЦ мембрана за басейни
pvc мембрана за басейни, ПВЦ мембрана за басейни

PVC мембрана за лагуна за оборска тор на фирма "Рувитекс идъстри" АД

 

еднослойна, неармирана полимерна мембрана на основата на поливинилхлорид. Предлага се с дебелина: 1,2 мм.

pvc мембрана за басейни, ПВЦ мембрана за басейни

Торохранилище

 

Оборската тор от селскостопанските животни, която съдържаща всички необходими за храненето на растенията елементи, голямо количество бактерии и биогенни вещества, е ценно наторяващо средство. Тя се съхранява в подходящи за тази цел торохранилища.
Оптимален строителен материал за изграждането на торохранилища е мембранната хидроизолация. С нейна помощ се изграждат така нар. торови лагуни, които са най – икономически изгодни от финансова гледна точка, относно изграждането им и преработката на торта. Унищожаването на причинителите на болести и семената на плевели в торта, съхранявана в торовите лагуни се извършва по биологичен път чрез анаеробно разграждане. Анаеробно разградените торови продукти са богати на лесноусвоими хранителни вещества, без мирис и са практически дехелминтизирани (обезпаразитени).

Използването на мембранна хидроизолация е най - ефективният вариант за изграждане на торохранища както за големи комплекси за отглеждане на едър рогат добитък и свинеферми, така и за частните фермерски стопанства.

 

Изграждане на торохранилище - торохранилището – лагуна представлява яма, изкопана в земята и покрита с хидроизорационна синтетична мембрана. Извадената от ямата пръст се използва за образуване на затворена дига по обиколката й. При тази технология твърдата фракция на торта постъпва на площадката за ускорено компостиране, а течната се изпомпва в полето на лагуната, където се съхранява от 6 до 12 месеца, до пълното й биологично обеззаразяване. Използването на полезни бактерии за биологично обеззаразяване на течните и твърдите фракции на торта в полето на торохранилището позволява срокът за обеззаразяване на отпадъциите да се съкрати с от 6 до 12 месеца и ускорява до 3 - 4 пъти разлагането на твърдите повърхностни и дънни утайки, помага за разреждане на торта, повишава нейните качества и спомага за отстраняването на миризмите. Подаването на торта в торохранилището се извършва с помпа, поставена в ямата за събиране на тор в помещението на животните, по тръбопровод. Тръбопроводът се монтира в центъра на лагуната и завършва със специален фланец. Изпомпващият тръбопровод се извежда зад външния периметър на дигата към мястото за разтоварване.

Изискване към торохранилището и към хидроизолационната синтетична мембрана - в торта могат да се съдържат носители на опасни заболявания като туберкулоза, бруцелаза, паратиф, шап, салмонелоза, аскаридоза, чревни инфекции и др.
Отчитайки потенциалната опасност от попадане на остатъци от торта в почвата, в реките и подпочвените води, изискванията към хидроизолацията на лагуната на торохранилището, а следователно и към материалите за неговото строителство, са много високи. Синтетичната мембрана трябва да съхранява гъвкавостта си при температура до – 40 °С, да не пропуска изтичането на никакви течности, да бъде с дълъг експлоатационен живот и да е устойчива на въздействието на ултравиолетовите лъчи.

Предимства на торохранилищата с ПВХ мембранна хидроизолация:

 • мембранната хидроизолация гарантира 100 - ова сигурна защита от изтичане на тор в продължение на много години
 • едно съоръжение съвместява две функции - съхраняване и обеззаразяване на торта
 • просто устройство и лесен монтаж на отделните възли и на цялото съоръжение - за монтажа на лагуната на торохранилището е достатъчно да се разстеле платното в приготвената яма и да се закрепи. При това не се изисква сложно техническо оборудване, като при бетонните или метални основи
 • изграждането на торохранилище с ПВХ мембрана е по - евтино от изграждането на бетонна или метална конструкция
 • бърз монтаж
 • няма ограничения в размерите на лагуната
 • лесен ремонт при повреди в мембранното покритие
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за торохранилища
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за торохранилища
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за торохранилища

PVC мембрана за водни басейни на фирма "Рувитекс идъстри" АД

 

еднослойна, неармирана полимерна мембрана на основата на поливинилхлорид. Предлага се с дебелина: 1,2 мм.

pvc мембрана за басейни, ПВЦ мембрана за басейни

Хидроизолация на канали и резервоари, предназначени за селското стопанство с ПВХ мембрани (PVC – P)

В селското стопанство често се налага изграждането на различни водни обекти: мелиоративни канали, язовири за развъждане на риба в рибните стопанства, водоеми за съхраняване на вода и сняг. Главното предимство на резервоарите и водоемите предназначени за селското стопанство е в тяхната функционалност, а не във външната им привлекателност.
Водните басейни или каналите трябва напълно да съответстват на изискванията, които се определят от тяхното предназначение – надеждно да съхраняват водата и да направят невъзможно нейното изтичане.

Язовири за поливане и за съхранение на вода - язовирите – водохранилища са водоеми с голяма площ на водната повърхност – от няколко стотин квадратни метра до няколко стотин хектара. Тяхното предназначение е да съхраняват вода за напояване, за водоснабдяване на животновъдните ферми, водопой на добитъка или други селскостопански нужди. Често те могат да се използват едновременно и за развъждане на риба. Ако на територията на стопанството няма естествен водоем, може да се построи изкуствено водохранилище, което трябва да е добре хидроизолирано. Надеждната хидроизолация може да се обезпечи чрез полагането на ПВХ синтетична мембрана.

Мелиорационни канали - наличието на водни канали e задължително условие за работа в някои сфери на промишлеността и селското стопанство. Мелиоративните канали, които се строят за нуждите на селското стопанство са речни корита, създадени изкуствено за пресушаване на дадена територия или обратно, за създаване на напоителна система и подаване на вода към нуждаещите се от поливане земеделски масиви. С цел съхраняване коритото на изкуствения канал и предотвратяване на загубите на вода по време на транспортирането й е задължително полагането на хидроизолационен слой. Освен това, някои от конструкциите, укрепващи брега на канала, също се нуждаят от допълнителна защита от влага. Така например, армираната бетонна основа не може да осигури пълноценна хидроизолация  и трябва да бъде защитена от влагата, която оказва разрушаващо въздействие на армиращите елементи. В тези случай тази защита може да се осъществи посредством употребата на синтетични PVC мембрани.

Изкуствени хранилища за сняг - са актуално решение за селското стопанство в планинските и сушави райони. Най –рентабилен, с най - дълъг експлоатационен живот и здравина вариант за основа на такива резервоари е хидроизолация с ПВХ синтетична мембрана. За разлика от другите материали мембраната се монтира лесно и бързо. Хранилището е готово за експлоатация веднага след завършване на монтажа, което съществено спестява време и съответно води до намаляване на финансовите разходи.

ПВХ мембраните, които се използват за хидроизолация на канали и резервоари за съхранение на вода в селското стопанство представляват вулканизиран инертен материал, който най - добре противодейства на резките температурни промени. Той е изключително гъвкав, лесно се монтира и повтаря контурите на бъдещото водно съоръжение. Освен това PVC мембраните са с удобни размери, които позволяват бърз монтаж и строителство на резервоари с най - различна големина.

Mapepool - хидроизолационни мембрани за плувни басейни на фирма Mapei

 

Хидроизолационните мембрани MAPEPOOL представляват мембрани, произведени от пластичен поливинилхлорид и са армирани с полиетерна мрежа. Към *каландрираните слоеве на мембраната са добавени специални добавки, които осигуряват следните предимства:

 • стабилност към УВ - лъчите и атмосферното влияние
 • висококачествените пигменти и стабилизатори осигуряват на мембраната дълъг експлоатационен живот, без загуба на цвета
 • устойчивост на студ - пластифициращите добавки гарантират отлични пластични свойства и при много ниски температури
 • лесно заваряване
 • устойчивост на микроорганизми (гъбички, бактерии и спори)
 • устойчивост на обичайните химикали, с които се пречиства водата в плувните басейни
 • устойчивост на цветовете
 • широка цветова гама
 • бързо и чисто полагане - монтажът на ПВХ мембраните MAPEPOOL изисква само няколко дни, като работната площадка остава чиста и с малко строителни отпадъци
 • свободно полагане - ПВХ мембраната компенсира движенията и температурното разширяване на основата. Следователно разширяването, слягането и напукването на основата няма да засегнат целостта на ПВХ мембраната.
 • премоства големи пукнатини - качество, което се използва при реновирането на стари плувни басейни
 • PVC мембраната е подходяща за обществени и частни басейни.

MAPEPOOL се предлага в няколко цветови решения

Дебелина: 1,5 мм

*каландриране - технологичен процес за преработка на пластмасови термопластични материали (полиетилен, поливинилхлорид, полистирол) във вид на фолия, тънки листове и плочи с дебелина до 5,0 mm.

Към портфолиото на MAPEPOOL се включва и MAPEPOOL ANTISLIP.

pvc мембрана за басейни, ПВЦ мембрана за басейни
pvc мембрана за басейни, ПВЦ мембрана за басейни
pvc мембрана за басейни, ПВЦ мембрана за басейни
pvc мембрана за басейни, ПВЦ мембрана за басейни

FLAGON® AT на фирма FLAG/SOPREMA GROUP

 

FLAGON® AT е синтетична мембрана от пластифицирана поливинилхлорид (PVC - P), произведена чрез ко - екструзия. Мембраната е предназначена за хидроизолация на резервоари и контейнери, предназначени за съхраняване на консумирани течности, особено питейна вода. Неармирана.

Предимства: 

 • Висока механична устойчивост 
 • Гъвкавост и при ниски температури 
 • Устойчивост на водни разтвори натриев хипохлорит 
 • Устойчивост на светлина и на ултравиолетови лъчи

Произвежда се в бял цвят, с дебелина: 1,2 мм, 1,5 мм и 2,0 мм

pvc мембрана за резервоари за питейна вода

FLAGON® C/SL на фирма FLAG/SOPREMA GROUP

 

Синтетична мембрана от пластифицирана PVC, произведена чрез коекструзия, която позволява производството на еднослойна мембрана, на която всяка от двете повърхности е с различен цвят. Това позволява лесно и бързо да се установят компрометиранията и да се отстранят своевременно.

Предимства:

 • висока механична устойчивост
 • устойчивост на водите
 • устойчивост на корени

Мембраната е неармирана и е подходяща за хидроизолация на водни басейни.

Произвежда се в бял цвят с дебелина: 1,0 мм, 1,2 мм, 1,5 мм и 2,0 мм

pvc мембрана за резервоари за вода

FLAGON® E на фирма FLAG/SOPREMA GROUP

 

Неармирана синтетична мембрана от пластифициран PVC, произведен чрез коекструзия, предназначена за хидроизолация на резервоари за отпадни води. Предимства:

 • висока устойчивост на атмосферно влияние и УВ - лъчи
 • висока механична устойчивост
 • висока устойчивост на пробиване
 • абсолютна устойчивост срещу биологичните атаки на организмите: гъбички, бактерии и спори

Предлага се в тъмно сив цвят и дебелина: 1,2 мм, 1,5 мм и 2,0 мм

pvc мембрана за резервоари за отпадни води

Sikaplan® WP 5130-15H на фирма Sika

 

Sikaplan® WP 5130-15H е хомогенна листова хидроизолационна мембрана на основата на поливинилхлорид (PVC-P) за изкуствени водоеми, басейни и биотопи. Не е предназначена за питейна вода. 

Предимства:

 • Устойчива на стареене
 • Оптимална якост на опън и относително удължение при скъсване
 • UV-устойчива (350 MJ/m2 съгласно EN 12224)
 • Устойчива срещу прорастване на корени и микробна атака
 • Устойчива на вода с постоянна температура от макс. + 30°С
 • Постоянство на размерите
 • Несъдържа DEPH (DOP) пластификатор
 • Гъвкава при ниски температури
 • Заварява се с горещ въздух
 • Може да се полага върху влажни повърхности и уплътнени почви
 • Не е устойчива на битумни продукти

Цвят - маслинено зелен

Дебелина - 1,43 мм

pvc мембрана за басейни, ПВЦ мембрана за басейни
pvc мембрана за басейни, ПВЦ мембрана за басейни
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи

AQUAPLAST 805 и Aquaplast 805/V на фирма Fatra

 

неармирана хидроизолационна мембрана на базата на поливинилхлорид (PVC-P) за хидроизолация на градински езера, рибни басейни, биотопи и други водни съоръжения (басейни, пожарни резервоари, рибарници и др.).

Предимства:

 • има много добра химическа устойчивост срещу всички минерални и органични вещества разтворени във водата, независимо от количеството им
 • мембраната е устойчива на UV лъчение
 • мембраната е безвредна за рибите и водните растения

Цветове: антрацит по RAL 6006, черно по RAL 9011 и зелено по RAL 6000

Дебелина: 1,0 мм и 1,5 мм

pvc мембрана за басейни, ПВЦ мембрана за басейни

ALKORPLAN 00328 Natural swimming pools на фирма RENOLIT

 

Естественият плувен басейн дава допълнително измерение на вашата градина през лятото и зимата. През лятото цялото семейство може да се наслади на освежаващо гмуркане в кристално чистата вода. През зимата басейнът остава естествен воден елемент в градината.

Комбинацията от напълно биологично поддържан плувен басейн и градинско езеро мотивира все повече хора да инсталират естествен плувен басейн в градината си.

Естественият плувен басейн няма нужда от скъпа филтрираща система, за да се поддържа чиста водата. Водата се пречиства от водни растения и чрез циркулация през камъни от лава.

Може да се интегрира във вашата градина, без да нарушава естествения образ на всеки сезон от годината.

ALKORPLAN 00328 е еластична хидроизолационна мембрана, предназначена за хидроизолация на естествени градински плувни басейни. Изработена е от гъвкав поливинилхлорид (PVC - P) и е армирана с полиестерно влакно.

Предимства:

 • нетоксична за риби и водни растения
 • устойчива на подуване и гниене
 • висока устойчивост на пробождане
 • висока устойчивост на корени според DIN 4062 част 1

Цветове: черно и маслинено зелено

Дебелина: 1,5 мм

ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за басейни и езера
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за басейни и езера

ALKORPLAN 00206 на фирма RENOLIT

 

ПВХ мембрана за хидроизолация на градински езера. Представлява хомогенна мембрана, изработена от пластифициран поливинилхлорид (PVC - P)

ALKORPLAN 1000 на фирма RENOLIT

 

Хидроизолационна ПВХ мембрана, предназначена за хидроизолация на обществени и частни плувни басейни. Изработена е от два каландрирани слоя поливинилхлорид (PVC - P), подсилени с полиестерна мрежа. Предлага се с дебелина 1,5 мм.

pvc мембрана за басейни, ПВЦ мембрана за басейни
pvc мембрана за басейни, ПВЦ мембрана за басейни

ALKORPLAN 2000 на фирма RENOLIT

 

Хидроизолационна ПВХ мембрана, предназначена за хидроизолация на обществени и частни плувни басейни. ALKORPLAN 2000 е със специално акрилно лаково покритие, което осигурява оптимална защита от УВ - лъчи, оцветяване, изтриване, драскотини и микроорганизми. По този начин мембраната е защитена от ежедневното излагане на влиянието на околната среда и преждевременно стареене. Акрилното покритие също допринася и за лесната поддръжка. 

Подсилените мембрани RENOLIT ALKORPLAN 2000 са подходящи за бърза и икономически изгодна хидроизолация на всякакъв вид повърхности. Те могат да се използват върху бетон, стоманени панели, неносещи бордове, дърво, алуминий, полиетилен, съществуваща керамика и др. Материалът се монтира на място чрез заваряване с горещ въздух. Мембраната се приспособява като втора кожа към повърхността на басейни с всякаква форма и дизайн.

Цветове: мембраната се предлага в седем цвята

Дебелина: 1,5 мм

pvc мембрана за басейни, ПВЦ мембрана за басейни
pvc мембрана за басейни, ПВЦ мембрана за басейни

ALKORPLAN 3000 на фирма RENOLIT

 

Висок клас PVC мембрани за плувни басейни, произведени в модерни, съвременни дизайни (мозайки, мрамори и др.) и текстури. Многопластовото акрилно лаково покритие удължава живота на мембраната и предотвратява преждевременното и стареене.

Дебелина: 1,5 мм

pvc мембрана за басейни, ПВЦ мембрана за басейни

ALKORPLAN TOUCH на фирма RENOLIT

 

Най - високият клас ПВХ мембрана от портфолиото на фирма Ренолит. Многопластовото акрилно лаково покритие удължава живота на мембраната и предотвратява преждевременното и стареене. Синтетичните мембрани TOUCH са с ексклузивен 3D дизайн и текстури, вдъхновени от природата. Те са уникални, тактилни и визуално вълнуващи. TOUCH притежават и NON-SLIP система - система против хлъзгане.

Дебелина: 2,0 мм

pvc мембрана за басейни, ПВЦ мембрана за басейни
pvc мембрана за басейни, ПВЦ мембрана за басейни
pvc мембрана за басейни, ПВЦ мембрана за басейни

ALKORPLAN CERAMICS на фирма RENOLIT

 

Висок клас ПВХ мембрана от портфолиото на фирма Ренолит. Многопластовото акрилно лаково покритие удължава живота на мембраната и предотвратява преждевременното и стареене. Синтетичните мембрани CERAMICS са с релеф имитиращ керамична мозайка и са вдъхновени от гръцката митология. ALKORPLAN CERAMICS притежават и NON-SLIP система - система против хлъзгане.

Дебелина: 2,0 мм

pvc мембрана за басейни, ПВЦ мембрана за басейни

ALKORPLAN NON-SLIP на фирма RENOLIT

 

Висококачествени мембрани с изключителен релеф, подходящи за монтаж в хлъзгави райони вътре и извън басейна, за да се избегнат падания и инциденти. Предлагат се в седем атрактивни цвята, които съответстват на цветовете на останалите ПВХ мембрани за плувни басейни RENOLIT ALKORPLAN

Дебелина: 1,8 мм

pvc мембрана за басейни, ПВЦ мембрана за басейни

ALKORPLAN NON-SLIP на фирма RENOLIT

 

Изключително висок клас ПВХ мембрани, които запазват цвета си много дълго време, включително и в областта на водната линия. Характеризират се с голяма устойчивост на хлор и образуване на петна. PVC мембраната е резултат от най - напредналите технологични разработки в басейните и е готова да издържи на износването дори при ежедневна употреба на басейна от голям брой къпещи се.

Дебелина: 1,5 мм

pvc мембрана за басейни, ПВЦ мембрана за басейни

Използването на ПВЦ синтетични геомембрани за хидроизолация на различни резервоари се явява безопасна технология за опазване на водата в природата. Изградената с PVC мембрана водна бариера, съхранява водата за ежедневна употреба (питейна вода или вода за напояване) и поддържа чистотата на подземните води, като ги защитава от попадането на химикали или други замърсяващи субстанции в тях. RENOLIT Group има правилните продукти, за да направи проекта Ви водонепроницаем и да запазите водните ресурси в природата. Над 30 години геомембраните RENOLIT ALKORPLAN се използват като облицовъчен материал за водохранилища и други подобни технически съоръжения на територията на почти всички континенти. Тяхното качество, способност за заваряване, гъвкавост и надеждност се оценяват високо от всички потребители.

 • Хидроизолация на бетонови басейни - използването на PVC - P геомембрани като хидроизолация за бетонови басейни се явява добра технология за избягване на големи загуби на вода поради пукнатини и повреди в основната бетонна конструкция. Времето показва, че бетонът става основен строителен материал във всички области на строителството, благодарение на своята надеждност, устойчивост на всякакви влияния, стабилност и дълъг живот. И все пак бетонът не е хомогенен строителен материал и има няколко недостатъка като: липса на еластичност, слаба устойчивост срещу агресивни химикали, поява на пукнатини и др. Хидроизолацията с ПВХ мембрана ще гарантира, че бетонните басейни ще запазят течностите, които се съхраняват в тях, от питейната вода до химическите вещества, които не трябва да влизат в подпочвените води.

 

 • Хидроизолация на язовирни стени - използването на PVC - P геомембрани като хидроизолация за язовирни стени се явява добра технология за избягване на големи загуби на вода поради пукнатини и повреди в основната конструкция. 

 

 • Водни канали - използването на PVC - P геомембрани като хидроизолация за водни канали се явява добра технология за избягване на големи загуби на вода поради пукнатини и повреди в основната конструкция. Страните с недостиг на вода са принудени да я транспортират по дълги пътища до предназначеното за нея място. Каналите са най - често срещаният начин за това. Хиляди километри бетонни канали са били построени в миналото, но сега изпълняват своята задача незадоволително, тъй като загубите на вода на дълги разстояния вече са много големи и не бива да бъдат пренебрегвани. Каналите изпускат вода през пукнатини, открити бетонови фуги и счупен бетон. 

 

 • Плаващо покритие - в някои случаи PVC мебраната се използва като водонепроницаем плаващ “капак” за защита от изпарение, мръсотия, дъждовна вода, както и за да се предотврати разпространението на газове или миризми. За плаващото покритие се използва гъвкава ПВХ мембрана със същия размер като геомембраната, която осигурява хидроизолация на езерото. „Капакът“ първо се фиксира по върха на склоновете и след това течността се въвежда между двете мембрани, така че покритието плува по повърхността на течността.

 

ALKORPLAN 35052 - непрозрачна геомембрана от гъвкав поливинилхлорид, която се използва за вътрешна облицовка на резерваори за питейна вода. Изработена е от нерециклиран субтрат и е УВ - устойчива. 

 

ALKORPLAN 35053 - непрозрачна геомембрана за лагуни, язовири и канали, с отлична УВ - устойчивост. Притежава голям капацитет за адаптация към неравности и деформации на основата. 

 

ALKORPLAN 35054 - непрозрачна геомембрана за резервоари за непитейна вода, езера, плувни басейни, канали и язовири. Висока УВ - устойчивост. Може да се полага върху неравни или деформирани основи. Изработена е от нерециклиран субстрат. 

 

ALKORPLAN 35554 - непрозрачна геомембрана за хидромелиорационни канали, УВ - стабилизирана, със специално покритие за увеличаване на бактериалната устойчивост.  

ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за водни басейни
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за водни басейни
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за водни басейни
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за водни басейни
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за водни басейни
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за водни басейни
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за водни басейни

RUVIMAT P 10 и RUVIMAT P 12 на фирма "Рувитекс индъстри" АД

 

еднослойна, неармирана полимерна мембрана, на основата на висококачествен поливинилхлорид и правилно подбрани пластификатори и стабилизатори. Използва се за хидроизолация на големи водни басейни, водохранилища и водни резервоари. Предлага се с дебелина 1,0 мм и 1,2 мм.

FLAGON® BSL на фирма FLAG S.P.A/SOPREMA GROUP

 

двулицева синтетична мембрана от пластифициран поливинилхлорид (PVC - P), произведена чрез коекструзия. Коекструзията позволява производството на еднослойна мембрана, на която всяка от двете повърхности е с различен цвят. Flagon BSL се използва като хидроизолационен слой в:

 • тунели и пробивни галерии
 • подземни структури
 • подземни паркинги
 • фундаменти

FLAGON® BSL включва тънък оцветен слой или "сигнален слой" на видимата страна на мембраната, което позволява незабавното установяване и отстраняване на повреди. Геомембраната FLAGON® BSL може да се използва като част от еднопластова хидроизолационна система, отделена или не с геотекстил, или система за вакуумно поставяне . 

Предимства:

 • сигнален слой,
 • висока механична устойчивост, 
 • устойчивост на измиване, 
 • устойчивост на корените, 
 • устойчивост на ниски температури, 
 • устойчивост на вихрови токове, 
 • устойчивост на стареене

Предлага се с дебелина: 2,00 мм и 3,0 мм

ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи

FLAGON® BT FRANCE 2.0 MM на фирма FLAG S.P.A/SOPREMA

 

Геомембраната FLAGON® BT 2.00 mm е неармирана синтетична еднопластова мембрана, изработена чрез ко-екструзия от полупрозрачен PVC-P. Mоже да се използва като част от еднопластова хидроизолационна система, разделена или не, или система за вакуумно поставяне. Полупрозрачността на тази мембрана позволява лесна визуална проверка на качеството на заварката. FLAGON® BT 2.00 mm се използва като хидроизолационен слой в:

 • тунели и пробивни галерии
 • подземни структури
 • подземни паркинги
 • фундаменти

Предимства:

 • отлична заваряемост на шевовете, 

 •  висока устойчивост на микроорганизми,

 •  висока устойчивост на перфорация от корените,

 •  незасегнати от цикли на топло - студено,

 •  може да се използват във Flag вакуумната система за полагане

ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи

FLAGON® BT / ST 2.0 MM на фирма FLAG S.P.A/SOPREMA

 

Мембраната FLAGON® BT / ST 2.0mm е полупрозрачна неармирана синтетична еднопластова PVC-P мембрана, изработена чрез ко-екструзия и каландриране. Изключително устойчива е на микроорганизми и перфорация от корени. Полупрозрачността на тази мембрана улеснява визуалното наблюдение на инсталацията на системата FLAG Vacuum. FLAGON® BT/ST 2.0 mm хидроизолационната мембрана е комбинирана с хидроизолационна мембрана FLAGON® BT 2.0 mm и защитна мембрана FLAGON® PZ 1.9 mm и е предназначена за изграждане на системата "FLAG Vacuum". 

ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи

ECOFLEX V на италианската фирма Imper

 

Imper ECOFLEX V e еластична хидроизолационна PVC - P мембрана (синтетичен поливинилхлорид с пластификатори), получена чрез процес на ко - екструдиране. Изработва се в различни цветове от двете страни, което дава възможност да се идентифицира всяко едно увреждане на мембраната по време на монтажа. Притежава висока устойчивост на микроорганизми в почвата и висока механична устойчивост. Устойчива е и на ниски температури. Предлага се в дебелина 1,5 мм, 2,0 мм и 3,0 мм. Imper ECOFLEX V се използва за хидроизолация на тунели и подземни структури, фундаменти и басейни .

EUROFLEX V на италианската фирма Imper

 

Imper EUROFLEX V e еластична хидроизолационна PVC - P мембрана (синтетичен поливинилхлорид с пластификатори), получена чрез процес на ко - екструдиране. Изработва се в различни цветове от двете страни, което дава възможност да се идентифицира всяко едно увреждане на мембраната по време на монтажа. Притежава висока устойчивост на микроорганизми в почвата и висока механична устойчивост. Устойчива е и на ниски температури. Предлага се в дебелина 1,5 мм 2,0 мм и 3,0 мм.

ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи

FLAGON PZ на фирма FLAG S.P.A/SOPREMA

 

Хидроизолационната мембрана FLAGON PZ е непрозрачна, черна, неармирана синтетична PVC - P мембрана, използвана като защитен слой за конструкциите на техническата инфраструктура и високото строителство като например: тунели и подземни галерии, подземни конструкции, подземни паркинги и др. Мембраната може да се използва като част от еднопластова хидроизолационна система, разделена на участъци или не, или като част от вакуумната система на FLAG.

Най - високото ниво на сигурност (четвърто ниво) при хидроизолация във фундаменти е т.нар. вакуумна система. Това е система, която позволява хидроизолацията да се тества още по време на целия строителен процес и която индикира течове преди да са се появили на повърхността на съоръжението. Вакуумната хидроизолационна система се състои от:

 

 • защитен геотекстил,
 • два основни хидроизолационни слоя - използването на два пласта ПВХ мембрана характеризира системата като „двуслойна“.
 • защитен пласт от геотекстил или специална PVC мембрана, с по-висока механична устойчивост

 

Основната хидроизолационна мембрана има малки „пъпчици" или "грапавини" на повърхността си така, че след като се обособи участък (цялата хидроизолационна повърхност се разделя на участъци, като всеки от тези участъци е запечатан и образува „джоб“ или „плик“ с размери около 100 m2) между двата слоя мембрана се образува въздушна междина. След като системата се затвори (обособят се участъците), всеки участък притежава 4 или 5 инжекционни клапи, които спомагат при изтеглянето на вакуума. След полагане на ПВХ системата, хидроизолационните свойства на участъка се тестват, като се изсмуква въздуха със смукателна (вакуум) помпа за постигане на предварително определено отрицателно налягане за период от време. Ако тестът не бъде издържан и бъдат открити дефекти, те могат бързо и лесно да се отстранят още преди извършването на следващите строителни етапи. Вакуумната хидроизолационна система може да бъде тествана, посредством оставените инжекционни маркучи през целия строителен процес (след полагане на армировка, полагане на бетон и тн.). Оставените 4 или 5 инжекционни маркучи на участък трябва да са ясно обозначени (различен цвят за стенните и подовите секции) и събрани в кутия, намираща се в подходяща позиция. По този начин при проникването на вода в участъка, тя се появява и в инжекционния маркуч и така се установява местоположението на теча и може да се пристъпи към ремонт. Ремонтът се състой в инжектирането на специална смола, която при взаимодействието с водата образува гел. По този начин участъкът се запечатва и в последствия няма как да протече отново. Предимствата на тази система са:

 

 • позволява на Изпълнителя да контролира водоплътността на инсталираната хидроизолационна система
 • позволява на Изпълнителя да извършва ремонтни работи бързо и лесно, без необходимост от скъпи изкопни работи.
 • контролира се количеството инжектиран материал - при едно стандартно инжектиране с пакери, не може да се предвиди количеството необходимо за спиране на водата (попълват се всички кухини на цялата площ), а при вакуумната хидроизолационна система се запълват милиметри кухини между двата пласта PVC мембрана, на площ с размери 100 м2

ПВХ (PVC - P) мембрани за хидроизолация за изкуствени водоеми и за декоративни езера

Облицоването на изкуствени водоеми и декоративни езера с листови мембрани се използва при водни резервоари за напояване и за чисти технически води в индустрията. Специфичните условия при изкуствените езера и водоемите изискват специални листови мембрани, чрез които се цели опазване на почвата и подземните води от замърсяване.

Това са обикновено еднослойни неармирани полимерни мембрани на основата на висококачествен пластифициран поливинилхлорид (PVC - P) и правилно подбрани пластификатори и стабилизатори.

 

Характеристики/Предимства:

 

 • Водонепропускливост
 • Отлична устойчивост на стареене
 • Устойчивост на атмосферни въздействия (УВ - лъчи, киселинни дъждове и др.)
 • Устойчивост на въздействието на микроорганизми и проникване нa корени
 • Устойчивост на химикали
 • Оптимални якостни показатели и еластичност
 • Гъвкавост при отрицателни температури
 • Не съдържа DEHP (DOP) пластификатор и токсични добавки
 • Обезпечава екологична среда за растения и риби
 • Отлична възможност за заваряване, в това число и при ниски температури
 • Възможност за рециклиране
 • Може да се полага при температури на околната среда от - 40  ℃ до + 50  ℃

 

Подготовка на основата 

 • бетон или стари облицовки - повърхността на основата и стените на басейна трябва да бъде твърда, гладка, без остри издатини, почистена и суха, без следи от масла, боя, прах и др. Не е допустим пряк контакт с полимери от други групи (пенополистирол, полиуретан, полиизоцианат, фенолсъдържаща пяна), като и с битумни материали. Ако е в контакт с такива повърхности, трябва да се използва разделителен слой от геотекстил с плътност мин. 300г/м², за да се предотврати ускореното стареене на мембраната.
 • почва - изкопът или насипът трябва да бъдат уплътнени и наличните камъни да бъдат отстранени от повърхността. Преди полагане на мембраната се поставя подложен слой от геотекстил. 

 

ПВХ мембраните не са подходящи за резервоари за питейна вода.

 

Технология на полагане на ПВХ мембраната:

 • метод на закрепване - свободно полагане
 • технология на заваряванетоотделните платна на ПВХ мембраната се припокриват от 8 см до 10 см и шевовете се заваряват с помощта на автомат за заваряване с горещ въздух с индивидуални настройки и електронно контролиране на температурата за заваряване или ръчен заваръчен апарат, с използване на притискаща ролка и с възможност за регулиране на температурата на въздуха до + 600°С. Заварките се извършват с двоен заваръчен шев осигуряващ камера за изпитване на заварката. Качествен контрол на заваръчния шев се осъществява чрез подаване на налягане в камерата между заваръчните шевове. Всички проблемни места се коригират чрез заваряване с горещ въздух.

 

След като приключи полагането на мембраната трябва да се изпита водоплътността на системата 

ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи

ПВХ (PVC - P) мембрани за хидроизолация на плувни басейни

ПВЦ мембраните за хидроизолация на плувни басейни обикновенно са трислойни полимерни мембрани на основата на висококачествен пластифициран поливинилхлорид (ПВХ) и вградена армираща полиестерна мрежа. Първият (лицев) слой е произведен от висококачествена PVC смес, осигуряваща отлична UV - защита. Специалните добавки правят материала издражлив на високи и ниски температури. Средният слой е от специална полиестерна мрежа, която гарантира на мембраната високи якостни качетсва и стабилност на размерите. Долният слой е изработен също от ПВХ смес.

Характеристики - предимства:

 

 • Водонепропускливост
 • Отлична устойчивост на въздействията на околанат среда (УВ лъчи, агресивни течности) - повечето ПВХ мембрани за плувни басейни са със специално лаково покритие
 • Висока устойчивост на механични въздействия (раздиране, пробиване и градушка)
 • Висока устойчивост на към бактерии, алги и спори - добавени са фунгициди и бактерициди
 • Високи якостни показатели и еластичност
 • Стабилност на размерите при ниски и високи темепратури
 • Много добра пластичност при отрицателни температури
 • Стабилност на оцветяването - не се променя при температури от - 35 °C до + 80 °C
 • Устойчиви на образуването на петна
 • Устойчивост на въздействието на микроорганизми
 • Слабо мигриращ пластификатор
 • Устойчивост на химикали прилагани за дезинфекция на водата (хлор)
 • Дълъг срок на експоатация
 • Възможност за рециклиране
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи

ПВХ мембраните за плучни басейни са от гладки едноцветни мембрани до мембрани с текстура, наподобяваща камък, и релефни мембрани с визия на керамична мозайка

Sikaplan® WP 3100-15R на фирма Sika

 

Sikaplan® WP 3100-15R е листова хидроизолационна мембрана, армирана с полиестерна тъкан, на базата на поливинилхлорид (PVC-P) за външни и вътрешни плувни басейни.

Предимства:

 • Висока устойчивост на стареене

 •  Оптимална якост на опън и удължение

 •  UV устойчивост

 •  Хигиеничност и устойчивост срещу развитие на водорасли

 •  Без DEHP (DOP) пластификатори

 •  Устойчивост на хлорирана вода и нормалните препарати за почистване на плувни басейни 

 •  Устойчивост на вода с постоянна температура до +32°C

 •  Постоянство на размерите

 •  Висока гъвкавост при ниски температури

 •  Отлична заваряемост с горещ въздух

 •  Възможност за полагане върху влажни и мокри основи

Цветове: син 5015, бежов 5096, зелен 5097, син 5098, светло син 5099, бял 5100, синьо-сив 5113, сив 5222

Дебелина: 1,5 мм

pvc мембрана за басейни, ПВЦ мембрана за басейни
pvc мембрана за басейни, ПВЦ мембрана за басейни

Sikaplan® WP 1100-15 HL на фирма Sika

 

Листова хидроизолационна мембрана за фундаменти и тунели на базата на висококачествен PVC - P (поливинилхлорид). В зависимост от случая, мембраната Sikaplan® WP 1100-15 HL се поставя чрез свободен монтаж и механично закрепване или чрез свободен монтаж и насипване с баласт.

Предимства:

 • Базирана на чисти, нови суровини с постоянно качество
 • Не съдържа DEHP (DOP) пластификатори
 • Със сигнален слой за лесно откриване на причинени наранявания - жълт
 • Оптимизирана гъвкавост, якост на опън и удължение при скъсване
 • Еластично поведение на материала
 • Гъвкава при ниски температури
 • Подходяща за контакт с кисела мека вода и алкални среди
 • Устойчива срещу прорастване на корени и микроорганизми
 • Оптимална обработваемост при термична заварка
 • Възможност за монтаж върху влажни и мокри основи
 • Временна UV стабилност за монтаж

Дебелина на мембраната - 1,5 мм.

хидроизолация на фундаменти
хидроизолация на фундаменти

Предлага се и в дебелина 2,0 мм - Sikaplan® WP 1100-20 HL

Fatrafol 803, 803/V (803/VS) на чешката фирма Fatra

 

Мембраната е предназначена за защита от агресивно водно налягане на наземни и подземни части от конструкции, както и за защита от подземни води на хидротехнически съоръжения, тунели, басейни, шахти, селскостопански структури и депа за промишлени отпадъци. Тя се използва и като изолационен слой, предпазващ от изпускане на течности и химикали в подземните води. Също така създава радонова бариера. 

Характеристики:

 • непластирана мембрана на базата на поливинилхлорид (PVC-P)

 • FATRAFOL 803 се произвежда чрез валцуване и ламиниране, а FATRAFOL 803 / V чрез многократно екструдиране

 • отлична химическа устойчивост на повечето неорганични киселини, основи и техните соли

Fatrafol 803 се предлага с дебелина: 1,0 мм, 1,5 мм и 2,0 мм

Fatrafol 803/V се предлага с дебелина 1,0 мм, 1,5 мм, 2,0 мм и 3,0 мм

pvc мембрана, ПВЦ мембрана, ПВХ мембрана за основи
pvc мембрана, ПВЦ мембрана, ПВХ мембрана за основи
pvc мембрана, ПВЦ мембрана, ПВХ мембрана за основи

Fatrafol 813/VS на чешката фирма Fatra

 

Мембраната е предназначена за хидроизолация на конструкции срещу агресивни напорни и покачващи се подземни води. Особено подходяща е за употреба в среда, в която съществува риск от замърсяване с нефтени продукти, като минерални масла или дизелово гориво. Fatrafol 813/VS позволява да се обработват дълги вертикални повърхности без увисване на мембраната. Може да се полага при високи температури на околната среда. Явява се отлична радонова бариера.

Характеристики:

 • мембрана върху неармирана поливинилхлоридна база с вградено фибростъкло

 • произвежда се чрез множество екструзии

 • притежава сигнален горен слой в жълт цвят, който позволява по - лесна проверка на целостта на хидроизолацията

 • стабилна е и при по – високи температури

 • има голяма здравина и добра химическа устойчивост на замърсена с петрол вода

 

Предлага се с дебелина 1,5 мм и 2,0 мм

pvc мембрана, ПВЦ мембрана, ПВХ мембрана за основи

Fatrafol 803/VST на чешката фирма Fatra

 

FATRAFOL 803 / VST е неармирана мембрана със сигнален жълт слой, която се произвежда от необработени суровини на база поливинилхлорид (PVC - P). Мембраната е предназначена за тунели, изградени по закрит способ и подземни конструкции, натоварени с действащо хидростатично налягане.

Характеристики:

 • неармирана пластифицирана поливинилхлоридна (PVC-P) мембрана, получена чрез многократно екструдиране

 • сигнален жълт слой от горната страна и черен слой от долната страна

 • отлична радонова бариера

 • отлична химическа устойчивост на повечето неорганични киселини, основи и техните соли

Предлага се с дебелина: 1,5 мм, 2,0 мм, 2,1 мм и 2,2 мм

pvc мембрана, ПВЦ мембрана, ПВХ мембрана за основи

Alkorplan 35041 на английската фирма Renolit

 

неармирана синтетична мембрана, изработена от гъвкав поливинилхлорид (PVC-P), с тънък жълт сигнален слой, предназначена за тунели и сутеренни работи. Тази мембрана не е подходяща за постоянно излагане на УВ - лъчение. Предлага се с дебелина от 1,5 мм, 2,0 мм и 3,0 мм

 

Предлага се и в сертифициран пожароустойчив вариант Alkorplan 35041 B1 с дебелина 2,0 мм. 

pvc мембрана, ПВЦ мембрана, ПВХ мембрана за основи

Alkorplan 35036 BP на английската фирма Renolit

 

хомогенна, полупрозрачна гъвкава поливинилхлоридна (PVC-P) мембрана, проектирана за тунели, подземни структури и работа в танкове. Тази мембрана не е подходяща за излагане на УВ - лъчение. Използването на полупрозрачна ПВХ мембрана позволява до известна степен да се проверят визуално последователността, целостта и качеството на заварките. Предлага се с дебелина 2,0 мм.

pvc мембрана, ПВЦ мембрана, ПВХ мембрана за основи

RUVIMAT BA 12, RUVIMAT BA 15, RUVIMAT BA 18 и RUVIMAT BA 20 на "Рувитекс Индъстри" АД

 

ПВХ мембрана за хидроизолация на подземни части тип Т. Представлява еднослойна, неармирана полимерна мембрана на основата на висококачествен поливинилхлорид. Използва се за хидроизолация от подпочвени води при полагане основите на сгради, тунели и други подземни съоръжения. Възпрепятства преминаването на вода под хидростатично налягане от почвата към вътрешността на сградата. Изработва се в черен цвят при полагане в основи и в сигнален цвят - при тунели. Предлага се в дебелина: 1,2 мм, 1,5 мм, 1,8 мм и 2,0 мм.

pvc мембрана, ПВЦ мембрана, ПВХ мембрана за основи

Mapeplan TU на Mapei Италия

 

Синтетична PVC - P хидроизолационна мембрана със сигнален слой, за хидроизолация на тунели и подземни конструкции. Предлага се в дебелина: 1,5 мм, 2,0 мм, 2,5 мм и 3,0 мм.

Mapeplan UG 15, Mapeplan UG 20 и Mapeplan UG 30 на Mapei Италия

 

Синтетична PVC - P хидроизолационна мембрана със сигнален оранжев слой, за хидроизолация на сутерени и подземни конструкции. Предлага се в дебелина: 1,5 мм, 2,0 мм и 3,0 мм.

Mapeplan TU WL 15, Mapeplan TU WL 20, Mapeplan TU WL 21, Mapeplan TU WL 25 и Mapeplan TU WL 30 на Mapei Италия

 

Синтетична PVC - P хидроизолационна мембрана със сигнален оранжев слой, за хидроизолация на сутерени, подземни конструкции и тунели. Предлага се в дебелина: 1,5 мм, 2,0 мм, 2,1 мм, 2,5 мм и 3,0 мм.

Mapeplan TU S 15, Mapeplan TU S 20, Mapeplan TU S 22, Mapeplan TU S 25 и Mapeplan TU S 30 на Mapei Италия

 

Синтетична PVC - P хидроизолационна мембрана със сигнален оранжев слой, за хидроизолация на тунели и подземни конструкции. Предлага се в дебелина: 1,5 мм, 2,0 мм, 2,2 мм, 2,5 мм и 3,0 мм.

Mapeplan TU S WL 15, Mapeplan TU S WL 20, Mapeplan TU S WL 25 и Mapeplan TU S WL 30 на Mapei Италия

 

Синтетична PVC - P хидроизолационна мембрана със сигнален оранжев слой, за хидроизолация на тунели и подземни конструкции. Предлага се в дебелина: 1,5 мм, 2,0 мм, 2,5 мм и 3,0 мм.

Mapeplan TT 15, Mapeplan TT 20, Mapeplan TU 25 и Mapeplan TT 30 на Mapei Италия

 

Синтетична PVC - P прозрачна хидроизолационна мембрана за хидроизолация на тунели и подземни конструкции. Предлага се в дебелина: 1,5 мм, 2,0 мм, 2,5 мм и 3,0 мм.

Mapeplan HY 15, Mapeplan HY 20 и Mapeplan HY 30 на Mapei Италия

 

Синтетична PVC - P хидроизолационна мембрана с черен цвят, устойчива на масла и въглеводороди. Използва се за хидроизолация на тунели и подземни конструкции. Предлага се в дебелина: 1,5 мм, 2,0 мм  и 3,0 мм.

Mapeplan TU S 20/300 на Mapei Италия

 

Синтетична PVC - P хидроизолационна мембрана със сигнален оранжев слой, каширана с нетъкан полиестерен геотекстил (300 г/м2) за хидроизолация на тунели и подземни конструкции. Предлага се в дебелина: 2,0 мм.

ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи

Полагане на синтетична хидроизолационна мембрана чрез затворена (недренирана) система в тунел, изграден по закрит способ

 

Хидроизолацията се състои от механично закрепена към конструкцията ПВХ мембрана (PVC - P, поливинилхлорид), два пласта геотекстил, монтажни ПВХ шайби, работни и дилатационни водоспиращи ленти и система от ПВХ тръбички за последващо инжектиране на циментова или полиуретанова смес.

 

1. Подготовка на основата

1.1. Точно определяне на контура на изпълнената първична тунелна облицовка:

1.1.1. Нанасяне на пръскан бетон в зоните, където първичната облицовка излиза „навън” (към масива) от проектния си контур. Зоните се „попълват” до + 3 см. (към масива) от проектния контур на първичната облицовка. 

1.1.2. Фрезоване на първичната облицовка на местата, където е навлязла повече от допустимото проектно отклонение в светлото сечение на проектния контур.

1.2. Извозване на обратния насип от дъното на тунела и почистване на дъното

1.3. Премахват се остри ръбове, бетонни остатъци и стърчащи арматури от повърхността на първичната облицовка. 

1.4. Повърхността трябва да е чиста, суха и гладка

2. Полагане на първи слой геотекстил (500 г/м2) - предвижда се разделителен слой от геотекстил между ПВЦ мембраната и основата, който да предотврати механични повреди по хидроизолацията. Застъпване на отделните листове - минимум 20 см

2.1. Разкроява се дължината на геотекстила, отговаряща на дадения участък

2.2. Геотекстилът се разстила напречно на сечението на тунела, като отделните листове се застъпват

2.3. Геотекстилът се закрепва механично с рондели (PVC шайба, произведена от първичен PVC материал, подходяща за монтиране на PVC хидроизолационна мембрана във фундаменти и тунели) и пирони за основата. 

3. Полагане на ПВХ мембрана 
3.1. Разкроява се дължината на отделните листове от ПВХ мембраната

3.2. Хидроизолационната мембрана се разстила напречно на сечението на тунела

3.3 Хидроизолационната мембрана се заварява точково за монтираните върху първичната облицовка ПВЦ монтажни шайби. Заваряването на листовете на PVC мембраната един към друг се изпълнява с двоен шев, при температура от 560 °C. Застъпването на отделните листове е от 10 см до 12 см.

4. Дублиране на ПВХ монтажните шайби (рондели) - ПВЦ монтажните шайби се дублират от лицевата страна (бялата) на мембраната. Вторите монтажни шайби са предварително подготвени с допълнително подсилващ слой от ПВХ  и кофражна тел за която ще се закрепят армировъчните мрежи за изграждането на вторичната облицовка

5. Полагане на водоспиращи ПВЦ ленти - тези ленти са предвидени по всяка конструктивно заложена дилатационна и работна фуга. Техните нива са строго фиксирани от геодезист. Използват се два вида водоспиращи ленти – с компенсатор за дилатационна фуга и без компенсатор за работна фуга. Те се заваряват към хидроизолационната мембрана посредством заваръчен апарат при температура 560 °C. При изграждането на тунели винаги се предвиждат работни фуги напречно на сечението на тунела, които служат за ограничаване и локализиране на течовете в конкретна зона.

6. Полагане на микропорести тръбички за инжектиране - по всяка дилатационна фуга са предвидени система от ПВЦ тръбички, които обгръщат сечението на тунела и служат за инжектиране на смеси при наличие на течове. Тръбичките се изрязват на необходимата дължина, като на краищата им се монтират пластмасови накрайници с армирана тръбичка, която излиза извън вторичната облицовка. Също така се полагат и достатъчен брой тръбички надлъжно на тунелното сечение.

7. Полагане на втори пласт геотекстил - за защита на синтетичната мембрана се полага втори пласт геотекстил, който покрива лицевата и страна. Той се закрепва за монтажните шайби и ПВЦ мембраната.

 • отворени (дренирани) системи - проникналите от масива подземни води преминават през дренажен слой безнапорно и се поемат от надлъжни дренажни тръби. Хидроизолацията се изпълнява или частично, по свода, или се прави пълно хидроизолиране на тунелния профил.
хидроизолация на тунели
хидроизолация на тунели
 • затворени (недренирани) системи - проникналите от масива и достигнали до хидроизолацията подземни води не се дренират. Хидроизолационната система се изгражда с цел предотвратяване проникването на вода под напор към вътрешното пространство на тунела. Хидроизолацията се проектира затворена, по целия периметър на тунелния профил.
хидроизолация на тунели
хидроизолация на тунели
хидроизолация на тунели
хидроизолация на тунели

Цялостното проектиране на хидроизолационната система с ПВХ мембрана зависи от:

1. Метода, по който се изгражда самия тунел

 

открит способ (котловани с откоси или укрепени котловани, траншеен метод). При тунели, които се изграждат по открития способ, хидроизолационният слой се разполага от страната на водния напор. Тази изолация не допуска подземните води да проникнат в стоманобетонната конструкция – това е от голямо значение при наличието на агресивни към бетона и стоманата води (меки, неваровити), но всякакви повреди в хидроизолацията на един по - нататъшен етап на експлоатация се отстраняват трудно. 
закрит способ (щитов метод, НАТМ и модифициран НАТМ) - хидроизолацията се полага отвътрешаната страна на конструкцията. Основните недостатъци при полагане на хидроизолацията са, че подземните води могат сериозно да компрометират конструкцията (меки, неваровити води или води, съдържащи агресивни към бетона и арматурата вещества), а поради хидростатичното им налягане съществува и възможността хидроизолационният пласт да се отлепи от основата. При този вариант на изграждане на подземните съоръжиния е задължително бетонът между почвата (първичната облицовка) и хидроизолационната мембрана да бъде водоплътен.
 

2. Хидрогеоложкия анализ

 

ПВХ мембраната, която се използва при хидроизолация на подземни съоръжения, тябва да бъде с дебелина 2,0 мм (при безнапорни води) или 3,0 мм (при напорни води), а разделителният слой геотекстил - 500 г/м2. 

Полагане на ПВХ (поливинилхлорид) мембрана (PVC - P) в основите на новострояща се сграда

Система за хидроизолация на нулев цикъл със синтетична (PVC) мембрана

 

 1. Почва
 2. Подложен бетон (желателно е подложният бетон да бъде водоплътен. Може да се добави кристализираща добавка за водоплътност в целия обем Penetron Admix)
 3. Геотекстил - 500 гр/м2
 4. ПВХ мембрана с дебелина 2,0 мм
 5. Полиетиленово фолио
 6. Геотекстил - 500 гр/м2
 7. Защитен бетон (желателно е защитният бетон да бъде водоплътен. Може да се добави кристализираща добавка за водоплътност в целия обем Penetron Admix)
 8. Фундаментна плоча (желателно е бетонът за фундаментната плоча да бъде водоплътен. Може да се добави кристализираща добавка за водоплътност в целия обем Penetron Admix)
 9. Сутеренна стена (желателно е бетонът за сутеренната стена да бъде водоплътен. Може да се добави кристализираща добавка за водоплътност в целия обем Penetron Admix)
 10. Защитна и дренажна мембрана (HDPE)
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи

Шевовете между отделните листове от ПВХ мембраната се заваряват посредством горещ въздух (презастъпване на отделните листове - 120 мм). С детайли, относно самото заваряване, може да се запознаете в предходните слайдове, свързани със заваряването на шевове с горещ въздух при покривните синтетични мембрани.

Система за хидроизолация на нулев цикъл при шлиц стена със синтетична (PVC) мембрана

 

 1. Почва
 2. Шлицова стена (желателно е бетонът за шлицовата стена да бъде водоплътен. Може да се добави кристализираща добавка за водоплътност в целия обем Penetron Admix)
 3. Подложен бетон (желателно е подложният бетон да бъде водоплътен. Може да се добави кристализираща добавка за водоплътност в целия обем Penetron Admix)
 4. Геотекстил - 500 гр/м2
 5. ПВХ мембрана с дебелина 2,0 мм
 6. Полиетиленово фолио
 7. Waterstop лента
 8. Защитен бетон (желателно е защитният бетон да бъде водоплътен. Може да се добави кристализираща добавка за водоплътност в целия обем Penetron Admix)
 9. Фундаментна плоча (желателно е бетонът за фундаментната плоча да бъде водоплътен. Може да се добави кристализираща добавка за водоплътност в целия обем Penetron Admix)
 10. Сутеренна стена (желателно е бетонът за сутеренната стена да бъде водоплътен. Може да се добави кристализираща добавка за водоплътност в целия обем Penetron Admix)

Шевовете между отделните листове от ПВХ мембраната се заваряват посредством горещ въздух (презастъпване на отделните листове - 120 мм). С детайли, относно самото заваряване, може да се запознаете в предходните слайдове, свързани със заваряването на шевове с горещ въздух при покривните синтетични мембрани.

ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи

Полагане на ПВХ (поливинилхлорид) мембрана (PVC - P) при изграждане на тунели

Изграждането на тунели става по няколка начина:

 

 • Открит способ

 

Тунелите изграждани по открит способ служат за:

а) линии на метро;

б) трасета на автомобилни пътища, улици или ж.п. линии;

в) пешеходни подлези под улици, площади, пътища, ж.п. коловози, аерописти;

г) колектори за инсталации: електрически кабели с високо и ниско напрежение, топлопроводи, водопроводи и т. н.

Тези видове тунели се различават по експлоатационните изискания към тях, вкл. осветление, вентилация, сигнализация и др. Различни са и габаритите им в зависимост от предназначението. 

Изграждането на тунели по открития способ включва изграждането на котловани с откоси или изграждането на укрепени котловани. Ако има достатъчно свободно пространство около изкопа се изграждат котловани с откоси, а при наличието на множество сгради в близост до трасето - укрепени котловани. Първо се изкопава яма (котлован), която може да бъде с откоси или с укрепване (укрепване чрез шлицови стени). Следва изграждане на конструкцията на подземното съоръжение. Ако при изграждането на тунела са използвани укрепени котловани, укрепването се може да се демонтира и след това съоръжението се засипва отстрани и отгоре.  В случаите, когато укрепването е решено като част от носещата конструкция на тунела, то не се демонтира.

ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи

Котлован с откоси

Котлован с откоси

Трябва да се обърне особено внимание на факта, че хидроизолационните мембрани, предназначени за полагане в основите на сгради или тунели са неустойчиви на пряка слънчева светлина. Освен това всички петролни продукти и разтворители на органична основа могат да причинят щети по полимерната хидроизолация. ПВХ мембраните не трябва да контактуват с топлоизолационни материали, произведени от твърд пенополистирол и ако е необходимо, трябва да се използва разделителен слой от геотекстил.

Преди полагането на синтетичната ПВХ мембрана се изисква подготовка на основата, която включва:

 

 • основата трябва да бъде твърда
 • основата трябва да бъде гладка (запълват се всички отвори от кофражни шпилки подходящ ремонтен разтвор)
 • основата трябва да бъде без остри издатини (премахване на всички стърчащи арматури)
 • основата трябва да бъде суха
 • основата трябва да се почисти от прах, масла, боя и т.н
 • изкопът или насипът трябва да бъдат уплътнени и наличните камъни и остри предмети да бъдат отстранени
 • преди полагане на мембраната се поставя подложен слой от геотекстил
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи

Укрепени котлован

ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи

Укрепени котлован

 • Траншеен метод (покрий, а след това режи/копай)

 

Този метод се прилага, когато се налага по - бързо възстановяване на повърхността над съоръженията. Последователността на строителство е следната: по направлението на бъдещите стени на подземното съоръжение се изграждат шлицови стени без да се разработва общ котлован. Върху тези шлицови стени се изпълняват покривните плочи на тунелите или на метростанциите. След това при възстановено движение над станциите или тунелите се извършват изкопните работи под защитата на покривните плочи и се изграждат останалите конструкции на съоръженията. Шлицовите стени изпълняват двойна функция - за странично укрепване по време на строителството и като конструктивни елементи при експлоатацията. 

Траншейният метод има две разновидности:

 • Милански метод - при едноетажни и двуетажни подземни конструкции
 • Топ даун - при изграждането на четири - и пететажни подземни конструкции
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи
ПВЦ мембрана PVC мембрана ПВХ мембрана за основи
 • Щитов метод

 

Много използван за направа на тунели в градовете е щитовият метод. При този метод тунелите се строят с помощта и под защитата на машинен комплекс, наречен щит. Щитът представлява стоманена тръба, която може да се придвижва напред с помощта на хидравлични преси. Почвите се разработват в челото на щита, а тунелната конструкция се монтира под защитата на стоманения цилиндър, в задната му част. 

pvc мембрана, ПВЦ мембрана, ПВХ мембрана
pvc мембрана, ПВЦ мембрана, ПВХ мембрана
 • Нов австрийски тунелен метод

 

Един от методите за изпълнение на тунели по закрит способ се нарича нов австрийски тунелен метод - НАТМ. При него тунелът се прокопава в пълен профил, макар че може да се изпълни и на отделни части, като едновременно с това се изгражда първичната облицовка от армиран торкрет. Постоянната (вторичната) облицовка се изпълнява впоследствие, след затихване на деформациите, също от армиран торкрет. Този метод се прилага ефективно на участъци със значително заложение от терена и ограничен воден приток.

Обикновено прокопаването на тунела става със взрив при здрави скали и със земекопна техника при слаби. При този способ се нарушава равновесието на скалния масив и възниква планински натиск, което налага направата на първична облицовка, непосредствено след прокопаването, и след това – вторична. В най-здравите скали може да няма планински натиск и облицовка да не е необходима. 

pvc мембрана, ПВЦ мембрана, ПВХ мембрана
pvc мембрана, ПВЦ мембрана, ПВХ мембрана
 • Модифициран НАТМ

 

Разработването на почвите и изграждането на конструкцията на тунелите, изграждани по този метод, се извършва на 5 - 6 етапа. Характерно е за по - сложни геоложки и хидрогеоложки условия и по - значителна дълбочина (около 22 - 24 м), както и необходимост от по - голямо напречно сечение на съоръжението (над 21 м).

Класовете на хидроизолиране са четири:

 

 • напълно суха повърхност,
 • суха - до леко влажна повърхност - за унелните участъци, които замръзват през зимата
 • влажна повърхност - за тунелни участъци, които не замръзват през зимата
 • влажна - до мокра повърхност - за тунелни участъци не се допускат
   

Концепцията за хидроизолиране на пътните тунели се изработва съобразно всеки конкретен случай, но от голямо значение са видът на тунелната конструкция и изискванията за хидроизолация.

 

Хидроизолационните системи, които се използват при изграждане на тунели и подземни съоръжения са два основни типа:

Mapeplan M на италианската фирма Mapei

 

Синтетична PVC - P хидроизолационна мембрана, подходяща за открити покривни инсталации и за механично фиксиране. Предлага се в дебелина 1,2 мм, 1,5 мм, 1,8 мм и 2,0 мм.

 

Предлага се и във вариант Mapeplan M Broof

pvc мембрана, ПВЦ мембрана, ПВХ мембрана

Flagon SR на фирма Soprema

 

синтетичнa хидроизолационнa мембранa произведенa от PVC (поливинилхлорид), с един усилващ слой полиестерна мрежа. Устойчива е на атмосферни влияния и ултравиолетови лъчи, на ветрови усилия, на пробиване, на цикли замръзване - топене. Мембраната е създадена с грижа към природата. Полага се посредством механично закрепване към основата. Предлага се в дебелина 1,2 мм, 1,5 мм, 1,8 мм и 2,0 мм.

pvc мембрана, ПВЦ мембрана, ПВХ мембрана

Flagon SV на фирма Soprema

 

синтетичнa хидроизолационнa мембранa произведенa от PVC (поливинилхлорид), с един усилващ слой от стъклени влакна (50 г/м2). Предназначена е за хидроизолация на покриви по баластовата система (обърнат покрив, покривна градина, с речен чакъл). Предлага се в дебелина от 1,5 мм.

pvc мембрана, ПВЦ мембрана, ПВХ мембрана

Sintoplan RG на италианската фирма Imper

 

UV - устойчивa синтетичнa PVC - P хидроизолационна мембрана подсилена със стъклофибърна армировка. Мембраната е изработена с контрастни цветове на горното и долнотo си лице, така че всички дефекти по време на или след монтажа на мембраната да бъдат видни незабавно. ПВХ мембраната е предназначена за полагане чрез механично фиксиране или по баластния метод и се използва за хидроизолация на покриви, изложени на усилен пешеходен трафик или като покривни градини. Предлага се и във версия REFLECTA WHITE - водоустойчивото покритие е с високи стойности на соларен индекс на отражение (SRI), като тези стойности достигат до 102%. Предлага се в дебелини 1,2 мм, 1,5 мм, 1,8 мм и 2,0 мм.

pvc мембрана, ПВЦ мембрана, ПВХ мембрана

Sintoplan RT на италианската фирма Imper

 

UV - устойчивa синтетичнa PVC - P (поливинилхлорид с пластификатор) хидроизолационна мембрана подсилена с високоефективна материя от полиестер. Мембраната е изработена с контрастни цветове на горното и долнотo си лице, така че всички дефекти по време на или след монтажа на мембраната да бъдат видни незабавно. SINTOPLAN RT мембраните се полагат чрез точково или линейно механично закрепване. Предлага се и във версия REFLECTA WHITE - водоустойчивото покритие е с високи стойности на соларен индекс на отражение (SRI), като тези стойности достигат до 102%. Също така се предлага и във версията без приплъзване - Sintoplan RT ANTISKID. Дебелина на пвх мембраната съответно: 1,2 мм, 1,5 мм, 1,8 мм и 2,0 мм.

pvc мембрана, ПВЦ мембрана, ПВХ мембрана

Bauder Thermofol M на немската фирма Bauder

 

ПВХ мембрана, предназначена за полагане върху покриви чрез механично закрепване, без баласт. Предлага се с дебелина 1,2 мм, 1,5 мм, 1,8 мм и 2,0 мм.

pvc мембрана, ПВЦ мембрана, ПВХ мембрана

Bauder Thermofol U на немската фирма Bauder

 

ПВХ мембрана, предназначена за полагане върху покриви чрез механично закрепване или свободно под баласт. Устойчива е на пробиване от корени на растения ("зелен покрив"). Предлага се с дебелина 1,5 мм, 1,8 мм,2,0 мм и 2,4 мм.

Bauder Thermofol U 15 V на немската фирма Bauder

 

каширана ПВХ мембрана, предназначена за залепване върху покриви. Идеална е за саниране на битумни или синтетични мембрани, благодарение на интегрирания разделителен слой. Предлага се с дебелина 1,5 мм (2,5 мм с кашировката).

pvc мембрана, ПВЦ мембрана, ПВХ мембрана

ПВХ (PVC - P) мембраните използвани за хидроизолация на основи на сгради и тунели са еднослойни, неармирани полимерни мембрани на основата на висококачествен пластифициран поливинилхлорид (ПВХ). Използват се за защита от подпочвени води при полагане на основите на сгради, тунели и други подземни съоръжения. PVC мембраните възпрепядстват преминаването на вода под хидростатично налягане от почвата към вътрешността на сградата или подземното съоръжение. Обикновено се произвеждат в черен цвят при употреба за  хидроизолация за основи и в сигнален цвят за хидроизолация на тунели.

 

Характеристики - предимства:

 

 • Водонепропускливост
 • Устойчивост на издуване, гниене и стареене
 • Изключителна бариера срещу радон
 • Отлична устойчивост на агресивни вещества естествено съдържащи се в почвата и подземните води
 • Високи якостни показатели и еластичност
 • Стабилност на размерите при ниски и високи темепратури
 • Много добра пластичност при отрицателни температури
 • Устойчивост на въздействието на микроорганизми и проникване на корени
 • Дълъг срок на експоатация
 • Възможност за рециклиране
хидроизолация на основи и тунели

ПВХ (PVC - P) мембрани за хидроизолация на основи на сгради и тунели

Monarplan G на холандската фирма Icopal

 

e PVC - P мембрана със стъклофибърна мрежа за по - добра стабилност на размерите, идеална за свободно полагане под баласт. Баластните системи Monarplan разчитат на тежестта на камъчета, тротоарни плочи, зелени покриви или друго, за да ограничат свободно положената Monarplan мембрана. Предлага се с дебелина 1,2 мм, 1,5 мм и 1,8 мм.

pvc мембрана

IKO ARMOURPLAN SG на фирма IKO POLYMERIC

 

e PVC мембрана, подсилена със стъклофибърна мрежа, подходяща за залепяне на плоски или наклонени покриви. Полимерната мембрана може да се положи върху шперплат, OSB, бетон, профилирана ламарина и др. Предлага се с дебелина 1,2 мм и 1,5 мм

pvc мембрана, ПВЦ мембрана, ПВХ мембрана

IKO ARMOURPLAN PSG на фирма IKO POLYMERIC

 

e PVC мембрана, подсилена с полиестерна стъклофибърна мрежа, подходяща за залепяне на плоски или наклонени покриви. Armourplan PSG предлага усъвършенствани механични свойства над стандартните PVC мембрани и е УВ стабилна през цялия си експлоатационен живот. Полимерната мембрана може да се положи върху шперплат, OSB, бетон, профилирана ламарина и др. Предлага се с дебелина 1,2 мм.

pvc мембрана, ПВЦ мембрана, ПВХ мембрана

IKO ARMOURPLAN SM на фирма IKO POLYMERIC

 

е ПВХ мембрана, армирана с полиестерно влакно, подходяща за механична фиксация към плоски и наклонени покриви. Предлага се с дебелина 1,2 мм и 1,5 мм.

IKO ARMOURPLAN P на фирма IKO POLYMERIC

 

е ПВХ мембрана, армирана с подсилено полиестерно влакно и усъвършенствани механични свойства над стандартните полимерни мембрани. Може да бъде механично фиксирана, залепена или баластирана. Подходяща е за различни покривни приложения на плоски и наклонени покриви. IKO ARMOURPLAN P се предлага в стандартна дебелина от 1,2 мм.

pvc мембрана, ПВЦ мембрана, ПВХ мембрана
pvc мембрана, ПВЦ мембрана, ПВХ мембрана

ALKORBRIGHT на английската фирма Renolit

 

е светлоотразителна, напълно бяла ПВХ мембрана, с полиестерна амировка. Представлява ефективно енергийно решение, подходящо за хидроизолация на плоски покриви. Спомага за значително понижаване на температурата във вътрешността на сградата и за повишаване на ефективността на фотоволтаичните покривни системи. Благодарение на специалната си повърхност, мембраната запазва светлоотразителната си способност във времето, тъй като се замърсява по - трудно в сравнение с други синтетични мембрани и подлежи на по - лесно почистване с вода. Полага се чрез механичен монтаж. Предлага се с дебелина 1,5 мм

alkorbright
alkorbright
alkorbright

RUVIMAT D на българската фирма Рувитекс Индъстри АД

 

е трислойна полимерна PVC – мембрана за покривна хидроизолация на основата на висококачествен пластифициран поливинилхлорид (ПВХ) и вградена армираща полиестерна мрежа. Покривната система е с механично закрепване към основата. Предлага се с дебелина: 1,2 мм, 1,5 мм, 1,8 мм и 2,0 мм.

pvc мембрана

Monarplan FM на холандската фирма Icopal

 

е еднослойна покривна мембрана, проектирана специално за употреба с механично фиксиране към основата. Нетъканата полиестерна тъкан придава на ПВХ мембраната присъща якост на опън, която е необходима, за да се улесни използването на стоманени скрепителни елементи за ограничаване на системата срещу повдигане от вятър. Monarplan FM се предлага с дебелина: 1,2 мм, 1,5 мм и 1,8 мм.

pvc мембрана

Monarplan GF на холандската фирма Icopal

 

e PVC - P мембрана със стъклофибърна мрежа и полиестерна подложка (каширана мембрана). Тази подложка позволява на мембраната да се залепя частично или изцяло към основата с подходящото за тази цел студенополагащо се лепило. Това е идеалното решение за извити, стръмни или вълнообразни покривни конструкции, които се оказват предизвикателство за други системи. Освен това Monarplan GF може да се използва за обновяване на стари покривни хидроизолации, където използването на механични фиксиращи елементи е трудно или е недопустимо. Предлага се с дебелина 1,5 мм + дебелината на полиестерната подложка.

pvc мембрана

Заваряване с горещ въздух на шевовете на ПВХ мембраната - това е най - съществената и важна част от монтажа на PVC мембраните. Качественият шев е това, което осигурява водонепропускливостта. За правилното му изпълнение е нужно:

 • подходяща температура на горещия въздух,
 • адекватна скорост на придвижване на апарата или пистолета,
 • движение и натиск върху заваряваните повърхности,
 • разкрояване на мембраната и спазване на определена последователност при изпълнение на детайлите,
 • чисти и сухи повърхности - 

Температурата на заваряване зависи от климатичните условия – температура на околната среда и на основата, влажност на въздуха и наличието или отсъствието на вятър. Тя зависи още и от начина на заваряване – ръчно или с автомат, както и от размера на човката (препоръчва се да се използва накрайник с размер 40 мм за основното праволинейно заваряване и накрайник от 20 мм за детайлите). За  PVC хидроизолацията температурата трябва да бъде между 450 ˚С и 570 ˚С. И при ръчното заваряване и при използването на автомат температурата се настройва предварително. За да се провери дали е постигната оптималната температура за заваряване, дюзата се задържа на разстояние от 1 - 2 см над повърхността на мембраната и ако повърхността на мембраната „заблести”, това означава, че имаме оптималната температура и може да преминем към самото заваряване.

Скоростта на придвижване на автомата също се настройва предварително. При ръчното заваряване бързината на движение е въпрос на умение и опит на апликатора.

Накрайникът на пистолета за горещ въздух се поставя под ъгъл от 45о спрямо заваръчната линия.

Заваряването на ПВХ мембраната започва с почистване и подсушаване на местата на застъпване, след което те се фиксират точково с пистолета за горещ въздух през около 40 см, като се започва от средата и се върви към края, за да се избегнат нагъвания. Точковото заваряване на мембраната се извършва от вътрешната страна на препокриването. Фиксирането с горещ въздух има за цел отделните платна да прилепнат максимално по повърхността и да бъдат изпънати, което ще позволи и направата на идеален шев – без гънки и изкривявания. След като това е извършено, може да започне заваряването при споменатите условия.

След точковото заваряване следва предварително заваряване. Мястото на препокриване трябва да се завари по цялата дължина, като се оставя определено разстояние от ръба на отделните платна за основния шев. Когато се използва накрайник от 40 мм това разстояние трябва да бъде 4 см, а когато се използва накрайник от 20 мм – 3 см. Предварително завареният шев трябва да се провери за разслояване преди да се продължи с основния заваръчен шев.

Изпитването на заваръчния шев се провежда върху охладена мембрана с метална сонда за шевове. Сондата се прокарва по заварения ръб с достатъчен натиск, така че ако има дефект по шева, да може да се открие. Ако се открие дефектен шев, мястото около него трябва да се зачисти със съответните препарати и отново да се завари. След като мембраната се охлади, отново се извърша проверка с металната сонда. При много голямо замърсяване или извънредни обстоятелства може да се наложи да се завари лента от мембраната с широчина 15 - 20 см върху дефектното място по шева.

Подготовка на основата - повърхността на основата трябва да бъде твърда, гладка, без остри издатини, почистена и суха, без следи от масла, боя, прах и др. Преди полагане на мембраната се поставя подложен слой от геотекстил. Не е допустим пряк контакт с полимери от други групи, като: пенополистирол, полиуретан, полиизоцианат и фенолсъдържаща пяна. ПВХ мембраните не са устойчиви на битум, мазнини, катран, масла и разтворители и ако са в контакт с такива повърхности, трябва да се използва разделителен слой от геотекстил с плътност мин. 300 г/м², за да се предотврати ускореното им стареене.

При монтаж на PVC мембраните температурата на основата може да варира от - 20 ℃ до + 50 ℃, а тази на въздуха от - 15 ℃ до + 50 ℃. Ако се налага използването на химически компоненти, като например контактно лепило или почистващ препарат за мембрани температурата на основата и на въздуха не трябва да е по - ниска от +5 ℃.

Представяме Ви кратка и надяваме се полезна информация на част от продуктите на водещи производители в областта на синтетичните ПВХ мембрани за покриви:  

Sikaplan 12 G на фирма Sika

 

е полимерна, армирана, многослойна, синтетична, листова, хидроизолационна мембрана за покриви на базата на висококачествен поливинилхлорид (PVC), в съответствие с EN 13956, за открити плоски покриви. Полага се свободно или се закрепя механично. Дебелина на мембраната - 1,2 мм.

 

Sikaplan 15 G на фирма Sika - дебелина на мембраната 1,5 мм 

Sikaplan 18 G на фирма Sika - дебелина на мембраната 1,8 мм

Sikaplan 20 G на фирма Sika - дебелина на мембраната 2,0 мм

sikaplan на Sika

Sikaplan®-SGmA 1.5 (Trocal® SGmA 1.5 mm)

 

е многослойна, синтетична, листова, хидроизолационна мембрана за покриви на базата на висококачествен поливинилхлорид (PVC) с вградена нетъкана стъклена тъкан, в съответствие с EN 13956. Използва се като хидроизолационна мембрана за покриви с баласт (чакъл, бетонови плочки, покривни градини (интензивни и екстензивни), тераси с пешеходен трафик). Дебелина на мембраната - 1,5 мм.

 

Sikaplan®-SGmA 1.8 (Trocal® SGmA 1.8 mm) - дебелина на мембраната 1,8 мм

Sikaplan®-SGmA 2.0 (Trocal® SGmA 2.0 mm) - дебелина на мембраната 2,0 мм

Sikaplan®-SGmA на Sika

Fatrafol 810 / V 810 на чешката фирма Fatra

 

е хидроизолационна мембрана от PVC - P, подсилена с полиестерна мрежа за еднослойна хидроизолация на плоски покриви. Позволява механично фиксиране към основата.

 • FATRAFOL 810 (810 AA) се произвежда чрез валцоване и ламиниране
 • FATRAFOL 810 / V (810 / V AA) се произвежда чрез множество екструзии
 • FATRAFOL 810 AA (810 / V AA) има повишена огнеустойчивост

Хидроизолационната мембрана се предлага с дебелина: 1,2 мм, 1,5 мм, 1,8 мм и 2,0 мм

FATRAFOL 810 V

Fatrafol 807 на чешката фирма Fatra

 
е предназначена за реконструкция на стари асфалтови или битумни покрития на плоски покриви, хидроизолация на заслони или по - леки конструкции. Долната страна на мембраната е снабдена с текстилна подложка (PES текстил) - каширана мембрана и е подходяща за контакт с битуми. Fatrafol 807 се полага чрез залепяне към основата с подходящо лепило. Дебелина на мембраната 2,6 мм.

FATRAFOL 807

Fatrafol 807 V на чешката фирма Fatra

 

е предназначена за залепване с полиуретаново лепило към подходящ топлоизолационен слой (например EPS) или към твърдата конструкция на покрива, отговаряща на определени изискванията (циментови плоскости, вибробетон и др.). Долната страна на Fatrafol 807 V е снабдена с текстилна подложка (PES текстил) - каширана мембрана. Мембраната не е подходяща за залепване върху асфалтови повърхности и за механично фиксиране. Предлага се с дебелина 1,9 мм и 2,6 мм

Fatrafol 818 / V или 818 / V - UV на чешката фирма Fatra

 

е ПВХ мембрана с вградено фибростъкло и е предназначена за изграждането на "зелени покриви". Подходяща е за свободно полагане и последващо покриване с баласт. Алтернатива с УВ - защита на  Fatrafol 818 / V е Fatrafol 818 /V - UV. И двете мембрани се предлагат в размери: 1,2 мм, 1,5 мм и 1,8 мм.

FATRAFOL 818

ALKORPLAN F 35176 на английската фирма Renolit

 

е ПВХ мембрана, армирана с тъкан полиестер, предназначена за механично фиксиране при плоски, скатни, извити и вертикални покриви. Притежава висока якост на разкъсване. Предлага се в няколко цвята с дебелина 1,2 мм и 1,5 мм. 

 

ALKORPLAN METALLICS F 35176 на английската фирма Renolit е разновидност на Alcorplan F 35176 в цвят мед и сребро и ефект металик.

Alkorplan F Renolit
Alkorplan F Renolit
Alkorplan F Renolit
Alkorplan F Renolit

ALKORPLAN L 35177 на английската фирма Renolit

 

е PVC-P мембрана, армирана със стъклофибърно платно, предназначена за свободно полагане под тежък баласт (до 80 кг/м2). Подходяща е за хидроизолация на топъл и обърнат покрив при стоманобетонна носеща конструкция. Предлага се с дебелина от 1,5 мм.

alkorplan l

ALKORPLAN A 35179 на английската фирма Renolit

 

е неармирана, УВ - стабилизирана ПВХ мембрана, каширана с пласт нетъкан полиестер, предназначена за залепване към основата. Подходяща е при изпълнение на хидроизолация на плоски, скатни, извити и вертикални покриви, при които е невъзможно механичното фиксиране на мембраната. Предлага се с дебелина: 1,2 мм и 1,5 мм.

alkorplan a

Полагане на хидроизолационната ПВХ мембрана – започва се от най - ниската част на покрива, мястото където се оттича водата. Снадката между двете парчета не трябва да е точно върху точката на оттичане. Препоръчително е да е на отстояние поне 30 см от нея. Всяко платно трябва да се изпъва и подравнява, така че надлъжните застъпвания да са около 12 см, а напречните – 15 см, като последните не трябва да са в една линия за различните платна. Правилото при застъпванията е, че горно парче е онова, което се намира на по-високо спрямо естествения път на водата. Платната по хоризонталната част на покрива се задигат на 5 - 7 см по вертикалата на покривните елементи – шахти, капандури, борд, комини и др. Обличането на всички детайли се изпълнява чрез предварително накроени парчета от мембраната, такива че да застъпват платната по хоризонтала с 12 см и самите те да се застъпват по вертикала с 12 см. За по-малки детайли, като отдушници, гръмоотводи, крачета на стойки и други, се подготвят маншони.

 • Свободно положена ПВХ мембрана с покритие от баласт

 

При системите с покритие от баласт се разчита на теглото на същия (чакъл, паваж, озеленени покриви или друго средство) да фиксира свободно положената ПВХ мембрана. Армираната със стъклена мрежа хидроизолация се полага свободно, като преди да се нанасе предвиденото покритие (баласт, паваж или озеленен покрив) всички снадки се заваряват много добре посредством горещ въздух и върху мембраната се полагат защитни слоеве за предпазването на същата от механични повреди. 

Ако се изисква негорима покривна повърхност свободно положената покривна хидроизолационна мембрана се баластира с чакъл. Този метод се използва и ако ПВХ мембраната трябва да се предпази от механични въздействия (градушка или вандализъм) или за предотвратяване повдигането и от вятъра. Системата изисква малка поддръжка.

Ако се използва системата „зелен покрив“, се облагородява микроклимата на жилищни, търговски и обществени сгради чрез произвеждане на кислород и филтриране на въздуха. Простите "зелени покриви" и по - сложните покривни градини имат психологическа стойност за хората, тъй като много от живеещите в градовете чувстват, че градската среда, прекъсва контакта им с природата. "Зеленият покрив" е начин да се комбинира архитектурата с природата, да се смесят строителните материали с живи растения, суровите форми да се превърнат в меки и раздвижени. Независимо дали покрива целия покрив или част от него - той придава на сградата приветлив външен вид.

Покривите с настилка за движение на пешеходци или автомобили (паваж) осигуряват допълнително пространство под формата на алеи, паркинги и игрища.

зелен покрив стара загора
зелен покрив стара загора

ПВХ мамбрани (PVC - поливинилхлорид)

ПВХ (поливинилхлорид) хидроизолационните мембрани притежават много добри механични свойства, висока температурна и ветрова устойчивост, UV - защита и живот между 35 и 70 години. Хидроизолациионните мембрани могат да бъдат усилени с армировка от плетена полиестерна мрежа или стабилизирани със стъклен воал. Могат да се полагат свободно (баластирано полагане), чрез механично закрепване или чрез залепване към основата, като отделните платна са топлинно заварени по шевовете и образуват водонепропусклива връзка.

Синтетичните PVC  хидроизолационни мембрани намират широко приложение в хидроизолацията на:

 

 • всички видове плоски покриви в жилищното и промишленото строителство,
 • подземни структури, като фундаменти, подземни структури и тунели,
 • язовирни стени, резервоари за непитейна вода и канали,
 • плувни басейни, изкуствени езера
 • зелени покриви

 

PVC (поливинилхлорид) мембраната се произвежда от две прости съставки: изкопаеми горива (петрол или природен газ) и сол. Петролът или природният газ се обработват, за да се получи етилен, а солта се подлага на електролиза, за да се отдели естественият хлор. Етиленът и хлорът се комбинират, за да се получи етилен дихлорид (EDC), които се обработва допълнително в газ, за да се получи винилхлориден мономер (VCM). След полимеризация, молекулата на VCM се преобразува във фин бял прах - винилна смола. За получаването на PVC хидроизолационната мембрана, винилната смола се смесва с различни добавки (стабилизатори за трайност и UV/IR-устойчивост, летливи пластификатори за гъвкавост, пигменти за цвят) и се подсилва с фибростъкло. ПВХ мембраните се произвеждат с дебелина от 1,2 мм до 2 мм и се предлагат с голяма цветова гама. Ролките се предлагат обикновено с ширина от 1 - 2 м и дължина от 20 - 25 м. Това Ви позволява да направите покриви с всякаква степен на сложност с минимален брой шевове.

ПВХ мембраните за хидроизолация на нови или ремонт на стари покриви са трислойни полимерни мембрани на основата на висококачествен пластифициран поливинилхлорид (ПВХ) и вградена армираща полиестерна мрежа. Първият (лицев) слой е произведен от висококачествена PVC смес, осигуряваща отлична UV - защита и противохлъзгащ ефект. Специалните добавки правят материала издражлив на високи и ниски температури и самозагасващ при пожар. Средният слой е от специална полиестерна мрежа, която гарантира на мембраната високи якостни качетсва и стабилност на размерите. Долният слой също е изработен от висококачествена ПВХ смес и обикновено има сив цвят. Разликата в цвета между лицивия слой и долния слой позволява много лесно, с просто око, да се установят повреди в покритието и бързо да се отстранят.

 

Характеристики - предимства:

 

 • Водонепропускливост
 • Изключително леки - около 1,5 кг/м2
 • Отлична устойчивост на въздействията на околанат среда (УВ лъчи, агресивни течности)
 • Висока устойчивост на механични въздействия (раздиране, пробиване и дори на градушка)
 • Високи якостни показатели и еластичност
 • Стабилност на размерите при ниски и високи темепратури
 • Много добра пластичнос при отрицателни температури - в ПВХ мембраните се влагат около 40 % пластификатори
 • Устойчивост на въздействието на микроорганизми
 • Висока паропропускливост
 • Бърз монтаж
 • При ремонт на стари покриви не е необходимо да се отстранява съществуващата хидроизолация
 • Дълъг срок на експоатация 
 • Възможност за рециклиране

 

Недостатъци:

 

 • Необходима е здрава и чиста основа
 • Необходимо е използването на междинен (разделителен) слой между основата и ПВХ мембраната. Най - често се използва геотекстил.
 • Задължително се полага от специалисти, обучени в монтажа на ПВХ мембрани
 • Трябва много точно да се определи посоката на водния поток
 • Трябва да се определи силата на вятъра, върху която оказват влияние местността, в която се намира сградата, височината ѝ и площта на покрива. 
 • Използват се специални инструменти при "заваряването" на отделните листове
 • Ниската устойчивост към разтворители, масла и битумни материали.
 • Съдържат голям процент летливи вещества, които постепенно се отделят във външната среда.

ПВХ мембрани за хидроизолация на нови или ремонт на стари покриви

Защо да изберете ПВЦ мембраната пред рулонната битумна мембрана?

  

 1. ПВХ мембраните имат по - голяма издръжливост на пробиване и скъсване
 2. При ПВХ мембраните шевът е най - силното място. При рулонните (битумни) мембрани шевът е най - слабото място, защото температурата на газовия пламък не се разпределя равномерно и няма еднакво топене на битума и най - често покривът протича точно при шевовете на битумните мембрани
 3. ПВХ мембраните имат висока УВ устойчивост. Те отразяват слънчевите лъчи и под тях винаги е прохладно. При рулонните (битумни) мембрани роля на УВ защита играе посипката, която пада след 3 - 4 години и битумът започва много бързо да старее, леките фракции се изпаряват и той се напуква
 4. ПВХ мембраните са паропропускливи (покривът от ПВХ мембрана диша), докато битумните мембрани не са паропропуксливи и при попадане дори и на малко количество вода под мембраната се образуват балони, които в последствие се пукат и нарушават целостта на битумната мембрана
 5. ПВХ мембраните запазват своята еластично при по - големи температурни амплитуди (от - 50℃ до + 80℃), докато рулонните мембрани бързо губят еластичността си дори и при по - ниски темепратури (от 0 ℃ до + 80 ℃)
 6. Относно пожарната безопаснот, ПВХ мембраните не разпространяват огъня (самозагасват), докато битумните мембрани разпространяват огъня, горят и несамозагасват
 7. ПВХ мембраните могат да се монтират целогодишно при температура от - 25 ℃. Те не се "страхуват" от сняг, защото снега просто се замита и мембраната се полага (паропропусклива е!). Битумната мембрана е капризна на температурни промени. Тя може да се полага само при положителни темепратури от над + 5 ℃ иначе се напуква. В същото време температурата при монтаж не трябва да надвишава + 25 ℃, защото мембраната протича. Не се полага при дъжд и сняг, защото не пропуска пара.
 8. При ПВХ мембраните много лесно се открива къде има нужда от текущ ремонт и на мястото се поставя лепенка. При битумните, рулонни мембрани е много трудно да се открие откъде тече и затова се налага да се ремонтират цели участъци. За да се спре протичането е задължетелно да се махне стария покривен слой и мястото да се остави да изсъхне.
 9. Много съществена разлика е това, че при ПВХ мембраните производителят дава 10 години гаранция, а самият срок на експлоатация е над 50 години, докато при битумните мембрани производителят не дава гаранция, а екплоатационният срок не надвишава 5 - 7 години.
Стара Загора

Начини на закрепване на ПВХ мембраната:

 

 • Механично фиксиране - това е най - ефективния метод за полагане на хидроизолационната мембрана срещу повдигане от вятър при леки конструкции. За образуване на крайното покритие откритата мембрана е свободно положена върху непрекъсната основа, например топлоизолация. В резултат конструкцията е много лека и може да компенсира движенията на сградата. Мембраната може да бъде механично закрепена към покривната основа, чрез:

* използване на единични крепежни елементи

* закотвящи лайсни.

При използване на единични крепежни елементи мембраните се фиксират, като се използват планки и скрепители, закотвени към покривната основа. Съседните листове се застъпват и снадките се заваряват с горещ въздух. Тази система предлага бърз и икономичен монтаж.

При система със закотвящи лайсни, листовете се полагат свободно и се закрепват посредством крепежни лайсни, фиксирани към основата със скрепители. След това лайсните се покриват и заваряват с мембранни ленти. Тази закотвяща система предлага висока устойчивост срещу повдигащите натоварвания от вятъра, които се предават през лентите върху покривната основа. 

крепежни елементи за пвц мембрана
крепежни елементи за пвц мембрана
крепежни елементи за пвц мембрана
крепежни елементи за пвц мембрана

Механичното фиксиране на ПВХ мембраната, чрез използването на единични крепежни елементи, става по цялата дължина на платното в зоната на застъпванията, на разстояние 1 см от ръба му и през 25 - 35 см, а в зоната на напречните застъпвания – през 50 см. Горното платно припокрива механичното фиксиране с минимум 6 см, за да може да се направи качествено заваряване на двете парчета. Задължително се извършва проверка на заваръчните шевове в края на всяка работна зона. Трябва да се изчака охлаждането на заваръчните шевове до температурата на околната среда преди извършването на проверката. Важна роля за механичното фиксиране играе силата на вятъра. Когато данните показват високи стойности, фиксирането е на по - често, а ширината на платната при външния периметър се намалява. В основата на бордовете по целия периметър мембраната се фиксира чрез противоветрени метални перфорирани профили и винтове през 25 - 30 см, като краищата на профилите се обличат с парчета мембрана и се оставя разстояние между тях от няколко сантиметра.

Вертикалните парчета ПВХ мембрана, ако са по - високи от 50 см се фиксират с винт и планка около средата на вертикалата, също на 1 см от ръба на мембраната. Това междинно линейно хоризонтално закрепване се повтаря на всеки 50 см.

Завършването на хидроизолацията по вертикала става по два начина - чрез ламаринени шапки по периметъра или чрез метални лайсни. Последните са предварително разпробити на 5 см от двата края и през 25-30 см по дължината на самата планка. След механичното им фиксиране отворът между мембраната и основата се запълва внимателно и непрекъснато с уплътняващ полиуретан.

Технологични правила при полагане на хидроизолационни системи с ПВХ мембрани

 

Ще се опитаме накратко да Ви представим отделните етапи при полагане на ПВХ мембрана върху покрив, но Ви съветваме да се обърнете към добре обучени специалисти, за да получите максимално добре изпълнена хидроизолационна система с дълъг експлоатационен живот.

 • Хидроизолационна система с ПВХ мембрана върху стоманобетонен плосък покрив - обикновено се изпълняват, като хидроизолационната мембрана се фиксира механично към основата. Между основата и PVC мембраната се полага разделящ и защитен слой геотекстил. Препоръчва се използването на синтетични мембрани с дебелина 2,0 мм
 • Хидроизолационна система с ПВХ мембрана върху стоманобетонен покрив с по - голям наклон или монтаж по вертикални части - в тези случаи при полагането на синтетични мембрани се препоръчва използването на каширани с полиестерен геотекстил мембрани, които се залепят по цялата покривна площ с помощта на студено полагани лепила
 • Хидроизолационна система с ПВХ мембрана върху ламаринен покрив - непосредствено върху ламарината се полага пароизолация, която предпазва топлоизолационния слой от водните пари. Полага се с 10 - 15 см застъпвания между отделните парчета. Изпъва се добре, оформя се и се изрязва около комини, отдушници и други детайли. Следва полагането на избрания топлоизолационен материал, който може също да бъде механично прикрепен. Препоръчва се това фиксиране да е отделно от фиксирането на самата хидроизолационна мембрана, като се използват 3,8 фиксиращи елемента на м2. Следва полагането на разделящ слой нетъкан геотекстил, чиито платна трябва да са изпънати с минимални гънки и 10 - 12 см застъпвания между тях. След монтажа на геотекстила се полага и самата ПВХ мембрана.
пвц мембрани стара загора
пвц мембрани стара загора
 • Залепване на ПВХ мембраната

 

Когато покривната конструкция не може да бъде пробивана по технически причини, за да не се повдига от вятъра мембраната и слоя топлоизолация (ако има такъв) се залепват. Този метод на закрепване е особено ефективен за бетонни основи и за ремонт на съществуващи покривни хидроизолации. Полагането на ПВХ мембрана чрез залепване, частично или цялостно, е вариант за почти всички покриви. Тази система е подходяща за много широк диапазон и геометрични решения. Използва се изцяло каширана с полиестерен геотекстил от долната страна ПВХ мембрана. Геотекстилът позволява мембраната да бъде изцяло залепена към основата с помощта на студено полагани лепила. Лепилото трябва да се нанесе върху цялата основа и да се разнесе с гумена ролка и перлонов валяк, за да се постигне равномерно нанасяне (да се избегне натрупване на лепило). ПВХ мембраната се полага върху лепилото, като се внимава тя да бъде разположена правилно и се притиска отгоре с валяк за ускоряване на залепването.

При изпълнението на хидроизолационна система с изцяло залепена синтетична мембрана е задължително механичното фиксиране по периферията на покрива и около покривните отвори, като капандури, покривни съоръжения, асансьорни клетки и други.

При монтаж на PVC мембрана чрез цялостно залепване върху основата, застъпването на отделните листове трябва да бъде минимум 5 см. Ако под синтетичната мембрана се полага топлоизолация застъпването трябва да бъде минимум 8 см, за да се избегне увреждане на топлоизолационния материал при топлинното заваряване.

Лепилата, които се използват трябва да бъдат с ниско съдържание на разтворители, да бъдат одобрени за употреба при покривни мембрани и да бъдат подбрани в зависимост от вида на основата. Лепилото се нанася на ивици, успоредни на края на мембраната, а не на зиг-заг. Подготвената площ трябва да бъде с размери, съобразени с отвореното време за работа на лепилото. 

лепене на ПВЦ мембрана
изолация на покриви
Стара Загора
Стара Загора
pvc membrana