почистване на ефлоресценция и изцветяване

VIMACLEAN от “Vimatec“

 

Течност, на основата на органични киселини, за почистване на остатъци от вар и цимент, котлен камък, соли от ефлоресценция и ръжда.

VIMACLEAN е концентрирана течност за почистване на остатъци от циментови, варови и гипсови разтвори, както и за отстраняване на котлен камък, соли от ефлоресценция и ръжда. Съдържа киселини и причинява корозия.

Приложение:

  • Използва се за почистване на керамични плочки, каменни облицовки, паваж и бетонови повърхности от котлен камък, остатъци от циментови, варови и гипсови разтвори
  • Подходящ е също за почистване на калциеви соли
  • Подходящ е за почистване на строителни инструменти
  • Идеален за отстраняване на котлен камък и ръжда

ULTRACARE KERANET CRYSTALS от "MAPEI"

 

Концентриран прахообразен препарат на основата на киселина за отстраняване на остатъци от цимент, солна ефлоресценция и котлен камък.

UltraCare Keranet Crystals е концентриран прахообразен продукт на основата на киселина, който се използва заедно с вода като препарат за почистване на киселинно устойчиви плочки и киселиноустойчив непорьозен естествен камък. Може да се използва за вътрешни и външни повърхности. Премахва замърсявания от циментови смеси, остатъци от хоросан, петна от ръжда, котлен камък и други минерални отлагания, като например ефлоресценция. Характеризира се с бързо действие и е лесен за използване.

UltraCare Keranet Crystals е продукт на основава на специална органична киселина с буфериращ състав, чието предимство е агресивното действие по отношение на петна и ефлоресценция, съизмеримо с това на далеч по – силни киселини (солна, сярна и др.), като за разлика от тях не се отделят опасни токсични изпарения. Във всеки случай е препоръчително продуктът да се използва в добре проветриви помещения.

Да не се използва върху чувствителни към киселини повърхности, като напр. мрамор, варовик като цяло, материали на основата на варовик или циментови мозаечни плочки

Почистване на бели петна по плочки и тухли

ULTRACARE ACID CLEANER от "MAPEI"

 
Концентриран киселинен течен почистващ препарат.
ULTRACARE ACID CLEANER е концентриран киселинен течен почистващ препарат за премахване на упорити остатъци от циментов разтвор от стъклена мозайка, керамика и от устойчив на киселини естествен камък. Идеален е за почистване след монтаж, както и за премахване на солна и варовикова ефлоресценция. Съдържа киселина и повърхностно активни вещества, осигуряващи почистващите му качества.

  • Не отделя дим
  • Висока производителност

Приложение:

  • Подходящи основи – киселиноустойчиви материали като порцелан, керамика, стъклени мозайки, глинени плочки, теракота и киселинно – устойчив естествен камък
  • Употреба на закрито и на открито, за стени и подове
  • Подходящ за подопочистваща машина с въртяща се глава
  • Премахва котлен камък, ръжда, ефлоресценция, остатъци от цимент, органична мръсотия и енгобио от порцелан и керамика

 

MAPEI предлага и:

  • UltraCare Keranet
премахване на соли ефлоресценция
премахване на соли ефлоресценция

LTP Grout Stain Remover от "LTP"
 

Професионален препарат за отстраняване на следи от фугиращи смеси и мазилки.
LTP Grout Stain Remover е професионален продукт, който отстранява всички следи от фугиращи смеси, замазки, цимент и ръжда от повърхности, устойчиви на киселини, като: неполиран гранит, пясъчник, андезит и шистов камък, гнайс, гледжосана и негледжосана керамика, шисти, глинени плочки, тухли, теракота и устойчив на киселини естествен камък.

  • Отстранява остатъци от лепило, фугираща смес и варовик
  • Премахва остатъци от ръжда
  • Идеален за вътрешно и външно използване
  • Бързо действие

Не е подходящ за употреба върху повърхности, които са варовикови, чувствителни към киселини (напр. неръждаема стомана, хром, емайл и др.) или съдържат вар (мрамор, травертин, варовик, инженерни камъни и кварцит, съдържащи желязо). В условията на изключителна влажност изпаренията от LTP Grout Stain Remover може да реагират с чувствителни на киселини повърхности. Всяка замърсена повърхност трябва да се изплакне незабавно с голямо количество чиста вода. Да не се използва, докато е пуснато подовото отопление.

почистване на соли

LTP Cement, Grout & Salt Residue Remover от "LTP"

 

Професионален препарат с бързо действие за отстраняване на остатъци от цимент, фугиращи разтвори, соли и др.
LTP Cement, Grout & Salt Residue Remover се препоръчва за всички видове камъни (мрамор, травертин, гранит, шисти, варовик, пясъчник) с неполирана повърхност (шлайфана, опесъчена, тъмблирана, глиц, горена/ термолющена, бучардисана). Почиства също керамични повърхности (включително глазирана керамика и фаянс), тухли, теракота и бетон.

  • Може да се използва разреден и неразреден.
  • За интериорно и екстериорно приложение
  • Не изменя повърхността на естествения камък
  • Ефективен за премахване на ефлоресценция от външни порести керамични плочки
  • Може да се използва за всякакви неполирани повърхности от естествен камък (външна настилка, плочи, фасадна облицовка, японски стъпки, плочи, плотове, стълби, первази и др.)
Почистване на вар,цимент, мазилки и гипс

LTP Ferrex от "LTP"
 

Естественият камък обикновено съдържа следи от желязо, наред с други елементи, което може да се окисли при контакт с влага. Следите от желязо са видими при почистване на повърхността на камъка с препарати, които катализират процеса на окисление. В резултат се образуват специфични петна върху повърхността на камъка.

LTP Ferrex е професионален препарат, създаден специално за отстраняване на такива петна. Предназначен е за употреба в интериора и екстериора, като ефективно отстранява всякакви следи от цимент и сол, подходящ е за устойчиви на киселини естествени камъни като гранит и шистов камък. Не е подходящ за силно полиран естествен камък, тъй като ефектът е ограничен, а също така и за варовик и мрамор.

Почистване на вар,цимент, мазилки и гипс

Concrete Film Remover от "AKEMI"

 

Почистващ препарат на основата на неорганични киселини с нейонни тензиди, ръждоинхибитори и помощни вещества.

Препаратът за отстраняване на цимент на AKEMI служи за отстраняване на остатъци от хоросан, цимент, обезцветяване под въздействието на соли върху силикатно свързани естествени камъни, декоративен бетон, гладък бетон, устойчиви на киселини плочки и клинкер, както и керемидени и теракотени плочи. Въз основа на състава си AKEMI Concrete Film Remover е изключително подходящ и за почистване на камъни, склонни към образуване на ръжда, като Serizzo и гранити Bayerwald. Може да се използва за външна и вътрешна употреба.

Почистване на вар,цимент, мазилки и гипс

Finalit Nr 9 ot "Finalit"

 

Kиселинен препарат за основно почистване и отстраняване на варовикови отлагания и циментов шлам.

Finalit Nr 9 oтстранява варовикови отлагания и циментов шлам, както и остатъци от лепилни и фугиращи разтвори. Много силно почистващо действие. Подходящ е за гранит, пясъчник, варовик, мрамор и естествен камък като цяло, Золхофенски плочи, Cotto, клинкер, тухли, гранитогрес, керамика, бетонови изделия.

Може да се разрежа с вода в съотношение 1:20.

Почистване на вар,цимент, мазилки и гипс

BERT 27 от "Bellinzoni"

 

Силен почистващ препарат на киселинна основа за гранит, керамика, порцелан.

B27 е концентриран почистващ препарат на киселинна основа, подходящ за дълбоко почистване и отстраняване на остатъци от циментови лепила, вар, бетон, циментова фуга, варовик, ръжда (повърхностни окислителни петна) и соли от ефлоресценция, от естествен камък, плочки, гранит и от всички киселинно устойчиви материали. 

почистване на бели налепи

Clean AC /Basic/ от "Remmers"

 

Препарат под формата на прах, на базата на о рганична сулфонова киселина.

Clean AC /Basic/ отстранява замърсявания от варовик, цимент, строителни разтвори и котлен камък.

  • За всички видове лицева зидария - клинкер и тухли изпечени при висока температура
  • За външно и вътрешно приложение

Не е подходящ при облицовки от варовиков пясъчник

Почистване на вар,цимент, мазилки и гипс

NanoMax Whitestain Cleaner NanoMax от "Nano Pack Solutions"

 
Продуктът се използва за отстраняване на следи от ефлоресценция (сол или плесен) от порести материали.

Бял препарат за почистване на ефлоресценция и мухъл, NanoMax се използва върху материали като клинкер, естествен камък, павета, тухли и бетон.

  • Директно приложение
  • Прониква във вътрешността на материала
  • Нежно отстранява всички бели изцветявания. Не уврежда основата.
  • Премахва 99% от белите отлагания
  • Не затваря порите на материалите
  • Лесно отстранява дори упоритите замърсявания, които се отстраняват изключително трудно
Почистване на соли от ефлоресценция

Почистването на солите от ефлоресценцията от тухла, плочки или камък включва следните стъпки:

 

  • Подготовка на основата: Преди да се започне почистването, трябва да се уверим, че основата е напълно суха и чиста. Ако има замърсявания или прах, трябва да се използва мека четка или прахосмукачка, за да се премахнат.
  • Избор на подходящ почистващ препарат: Трябва да се избере подходящия почистващ препарат. Изборът зависи от вида на основата (тухла или естествен камък и какъв, или плочки) и вида на ефлоресценцията. Може да се използват киселинни почистващи препарати или неутрализиращи почистващи препарати.
  • Първо трябва да се тества избраният препарат върху малка повърхност: Преди да се използва почистващият препарат трябва да се тества на малка и незабележима част от основата. Това ще ни увери, че препаратът не причинява вреди.
  • Напояване на основата с вода: Преди всичко, ако повърхността е силно абсорбираща (cotto toscano, порьозни керамични плочки, бетон), тя трябва да бъде добре намокрена с вода преди обработка с киселинните продукти.
  • Полагане на избрания продукт: Някои препарати за почистване на соли от ефлоресценция могат да се разреждат с вода в съотношение от 1:1 до 1:20 в зависимост от приложението. За да се определи оптималното съотношение на разреждане, трябва да се направят пробни тестувания.  Приготвеният разтвор се нанася с почистваща четка, метла или четка за боядисване върху предварително  намокрената основа. След кратко време на обработка, процесът на почистване продължава с механично отстраняване на замърсяванията. При особено устойчиво замърсяване избраният препарат се нанася многократно, докато замърсителят бъде отстранен.
  • Изплакване на обработената основа с вода:   Третираната повърхност трябва да се измие старателно с вода след всеки процес на почистване, за да се отстранят неизползваните остатъци от избрания продукт.

 

Препарати за почистване на соли от ефлоресценция
 

  • Препаратите за почистване на солите, натрупани по видимата тухлена зидария или по облицовката от плочки или естествен камък обикновено са на основата на органични и неорганични киселини (мравчена киселина, лимонена киселина, фосфорна киселина, сулфаминова киселина, хлориста киселина).
  • Заради съдържанието на органични киселини тези продукти се класифицират като токсични и корозионни (pH – <1). Предизвикват изгаряния. Неподходящи са за метални съдове или инструменти. За да се избегне опасността от разяждане на повърхността задължително се прави предварително тестуване. Почистването на фаянсови повърхности пък трябва да става много бързо и веднага да се измият обилно с вода. При употреба в затворени помещения трябва да се осигури добра вентилация.
  • Препаратите от този вид трябва да се съхраняват под ключ и далече от достъп на деца.
  • Годност: 18 месеца от датата на производство, ако се съхраняват в оригинални неразпечатани опаковки, при температури +5℃ и +35℃, защитени от измръзване и директна слънчева светлина.
  • При злополука или неразположение трябва незабавно да се потърси медицинска помощ и да се покажете етикета при възможност.
  • Да не се вдишват изпаренията. При контакт с очите, веднага да се изплакнат обилно с вода и да се потърси медицинска помощ. След контакт с кожата, веднага да се измие обилно с вода. Да се носят подходящи облекло, ръкавици и защитни средства за очите/лицето.
почистване на бели петна от плочки, тухли и камък
почистване на бели петна от плочки, тухли и камък

CL – CLEAN от "ISOMAT“

 

Специална течност за почистване на плочки и естествени камъни от соли и ръжда.

Препарат за почистване на вар, цимент, гипс и други строителни материали на основата на органични киселини. Подходящ за почистване на складове за хранителни продукти и резервоари за питейна вода, защото след употреба не остава от препарата. Също така, може да се използва за премахване на замърсявания върху плочки от ръжда и соли, на балкони, покриви и т.н.

Приложение:

  • CL – CLEAN се прилага за почистване на керамични плочки, естествени камъни, нешлайфан мрамор и фасади от остатъци от вар, гипс, цимент, соли от ефлоресценция и др.
Почистване на бели петна по плочки и тухли

Donnitil 3X от "MC - Bauchemie"

 

Препарат за почистване на циментови остатъци.

Donnitil 3X отстранява варови и циментови петна от строителни машини и техника. Използва се за почистване на готови бетонни елементи, клинкер и керамични облицовки. Премахва циментови ивици и ефлоресценция.

  • Икономичен прахообразен концентрат - разрежда се във вода до 1:20
  • Необходимо е кратко време на експозиция

DESCA – 2F от "SATECMA"

 

Препарат за отстраняване на зацапвания от цимент, хоросан, котлен камък, соли от ефлоресценция и остатъци от мазнини.

DESCA – 2F е химически препарат за отстраняване на котлен камък и ефлоресцентни соли. Той е зелен на цвят, с лек мирис, на базата на неорганични и органични киселини, включващи в състава си инхибитори на корозията и антипенители.

Благодарение на специалния си състав DESCA – 2F прониква дълбоко, овлажнява основата и отстранява зацапвания от цимент, хоросан, котлен камък, соли и остатъци от мазнини. Разреден в подходящо отношение не уврежда боята, ако се използва върху боядисани повърхности.
Приложение:

  • Почистване на тухлени фасади
  • Отстраняване на соли от ефлоресценция
  • Почистване на остатъци от цимент върху метални повърхности
  • Почистване на минерални строителни остатъци
  • Възстановяване на оригиналния цвят на тухлени или бетонни фасади

 

"Satecma" предлага и:

  • DESCA – 2F/P - ароматизиран вариант на DESCA – 2F.
  • DESCA - S
Почистване на вар,цимент, мазилки и гипс
Почистване на вар,цимент, мазилки и гипс

Препарати за почистване на солни отлагания (ефлоресценция/изцветяване) по видима зидария или облицовки от плочки или естествен камък

 

Ефлоресценцията (изцветяването) е явление, при което се появяват бели или сиви минерални отлагания върху повърхността на субстрата (тухли, плочки, естествен камък). Това изцветяване може да бъде причинено от различни фактори, но най – често се дължи на минералните соли, които се извличат с влагата от зидарските разтворите или лепилата и се отлагат на повърхността. Когато вътрешната влага, съдържаща се в тухлите или под плочките и камъка, се изпарява, солите остават и се концентрират на повърхността. Образуват се налепи или кристали, които се виждат като бели петна, циментово мляко или петна от сол. Тази влага може да се дължи на липсваща или компрометирана хидроизолация от страната на водния напор, липса на импрегнираща защита от дъжд, мъгла и сняг върху основата, компрометирани циментови фуги, както и на покачваща се (капилярна) влага. 

Ефлоресценцията може да се появи върху всякакъв вид тухли и камък, включително гранит, мрамор, варовик, пясъчник и други. Въпреки че не е пряко вредна за самата основа, ефлоресценцията е нежелана, тъй като променя външния вид на основата.

За да се предотврати ефлоресценцията, е необходимо да се контролира влагата, която достига до субстрата. Това може да се постигне чрез:

За да се подходи превантивно срещу появата на ефлоресценция, се препоръчва винаги плочите от естествен камък да се лепят с циментово лепило клас C2TES1 с добавка ТРАС.

 

Ако, обаче имаме проблем с покачваща се (капилярна) влага по тухлите или облицовката от плочки или естествен камък, задължително първо трябва да преминем към хоризонтално хидроизолиране, което ще прекъсне последващото покачване на влагата и появата на соли по повърхността.

 

Ако се касае за влага и течове от негативната страна, тогава трябва да се предприеме хидроизолиране чрез инжектиране на полиуретанови смоли, завесно инжектиране или разкриване на основата от страната на водния напор и полагане на подходящата хидроизолация.

 

Едва след като сме решили проблема с влагата, може да преминем към почистване на натрупаните върху тухлите или облицовката соли.

Lithofin Salpeter - Entferner от "Lithofin"
 

Концентрат на базата на специални киселини и активни компоненти, който разтваря и премахва упорити изцветявания като карбонати, сулфати, нитрати, селитра, остатъци от гипс и други подобни.

Lithofin Salpeter Entferner има същевременно и почистващо действие.

Приложение:

  • За отстраняване на изцветявания върху зидария от всякакъв вид като цигли, клинкер, естествен камък, бетонни повърхности, замазка и др.
  • За външно и вътрешно приложение
  • Не е подходящ за гипс, полиран или фино шлифован мрамор, стъкло, емайл, мед, бронз, глазирани плочки или други киселинночувствителни повърхности
Почистване на бели петна по плочки и тухли

Plast от "Индухим - БГ"

 

Препарат за премахване на остатъци от цимент, бетон, гипс, варовик и ръжда от гранит.

Plast е идеален за почистване и на лицевата част на облицовъчни тухли.

Почистване на вар,цимент, мазилки и гипс
почистване на бели петна от плочки, тухли и камък

Lithofin KF Zementschleierentferner от "Lithofin"

 

Разтваря безпроблемно неорганични замърсявания като циментов шлам, остатъци от циментови разтвори, различни изцветявания, както и ръжда и варовик.

Lithofin KF Zementschleierentferner е концентрат, съдържащ специални киселини, както и помощни вещества. Подходящ е за керамика, плочки и клинкер. Притежава изключително силно действие, изплаква се безпроблемно само с вода, беден е на миризми и не образува изпарения.

Приложение:

  • Меката миризма на Lithofin KF Zementschleierentferner го прави особено подходящ за вътрешно приложение, върху всякакъв вид керамични повърхности, които след фугиране трябва да се почистят
  • Засилва естествения цвят на основата
  • Премахва напълно и невидимите остатъци от фугиращата смес
  • Основи - киселиноустойчиви керамични плочки за под и стена, клинкерни плочи, груба керамика, гранитогрес, настилки от тухли и Cotto.
  • Да не се прилага за киселинночувствителни повърхности като емайл, цинк, мрамор, варовики, определени декоративни плочки, дърво и др.
почистване на ефлоресценция и изцветяване

Lithofin KUKU от "Lithofin"

 

Съдържащ киселини продукт за отстраняване на циментов шлам, остатъци от лепилни разтвори, изцветявания, ръжда, котлен камък и др.

Lithofin KUKU представлява съвкупност от специални киселини, както и компоненти, засилващи почистването. Lithofin KUKU разтваря и отстранява повърхностни замърсявания като остатъци от лепилни разтвори, циментов шлам, изцветявания, ръжда, котлен камък и др.

Приложение:

  • Всички киселиноустойчиви основи могат да бъдат почиствани с Lithofin KUKU, като например керамични плочки, цепен камък, настилки от керемиди, цигли, Cotto, както и повърхности от бетон и естествен камък
  • Lithofin KUKU не е подходящ за: полирани и фино шлифовани повърхности като мрамор, бетон, естествени камъни, които съдържат желязо (възможна е появата на жълт оттенък)
  • Препоръчва се за външно приложение
почистване на ефлоресценция и изцветяване

Scud от "Kiter S.r.l"

 

Концентриран киселинен препарат за почистване на варовик и цимент от естествен камък, фаянс, Cotto и теракота.

Scud е мощен концентриран киселинен (хлориста киселина) препарат за почистване на циментови замърсители, варовикови и солни отлагания, боя и оцветители, ефлоресценцията от каменни материали. Препоръчва се при професионално почистване на естествени камъни, фаянс, cotto, гранитогрес, клинкер, теракот и други киселинноустойчиви повърхности.

Не се препоръчва върху повърхности, чувствителни към киселини, като мрамор, мозайка, варовик, емайлирани повърхности, алуминий, хромирани и цветни метали.

почистване на ефлоресценция и изсолване