хидроизолация на плувни басейни
хидроизолация на изкуствено езеро

Пълна гаранция от 5  или 10 години. Експлоатация над 25 години.

http://www.sga-hydrosystems.com/

SGA  Hydro Systems

безплатен оглед в област Стара Загора

  Оглед-безплатен

за област Стара Загора

 

 Изготвяне на индивидуална оферта-безплатно

безплатен оглед в област Стара Загора

Безплатен годишен преглед на положената от нас

 

хидроизолация  в рамките на гаранционния период

пукнатини в бетона
пукнатини в бетона

Ако не се налага от екстремни условия, не трябва да се допуска добавянето на излишна вода към бетоновата смес. Всички работници, които леят бетон, бързо осъзнават колко по – малко усилия са необходими и колко по – лесно се обработва бетонът, ако добавят „малко” вода към вече приготвената бетонова смес. Докато работи тази неофициална система, много бързо могат да се добавят 100 л вода на всеки бетоновоз с товар от 5 м3 бетонова смес. Ефектът ще бъде:

 • средно увеличение от около 80 мм на спада в сравнение с необходимия
 • средно понижение на якостта на натиск с около 5 МРа
 • неравномерна якост в масата на бетона, съдържаща много товари с различна консистенция

Единственият начин да се прекъсне тази порочна практика е като се осигури поне един отговорен член от всеки екип, който напълно да съзнава вредата, която причинява допълнителната вода на бетона. 

Въпреки че добавянето на допълнително количество вода към бетоновата смес в някои случаи улеснява изливането, недостатъците от това са следните:

 • Ниска якост на натиск на бетона
 • Сегрегация на бетоновата смес, която при определени условия води до променливо качество на общата бетонна маса.
 • Напукване – при толкова много вода бетонът ще има по – ниска якост на опън и тенденция към голямо свиване и последващо напукване.
 • Запрашеност и лющене – отделянето на излишната вода извлича на повърхността много и различни дребни частици.
 • Пясъчни ивици – повечето вода, отделяща се по стените на кофража отмива циментовата паста и оставя грозна ивичеста повърхност.
 • Повишена пропускливост – след изпаряването на излишната вода остават кухини, в които се просмуква вода през стените и подовете.
 • Чисти парични загуби – скъпи ремонти и, в екстремни случаи, разрушаване и изграждане наново за сметка на Изпълнителя.
 • Циментовата връзка се нуждае от вода по – малко  от половината от теглото си, за да създаде бетон с качества на устойчив строителен материал. Колкото по „мокро” е циментовото тесто, толкова е по – слабо е то!

Ето няколко съвета от нас с помощта на които да се освободите от изкушението да добавите „малко“ вода:

 • Бъдете готови да приемете и излеете бетоновата смес веднага щом пристигне на строителния обект. Продължителното смесване и бъркане с бъркалката на бетоновоза втвърдява бетона и с него се работи по – трудно.
 • Използвайте пластификатори и/или суперпластификатори
 • Осигурете правилно уплътняване на бетоновата смес с помощта на правилни техники и оборудване.
 • Погрижете се да разполагате с достатъчно персонал на обекта, който да е ангажиран с изливането, уплътняването и довършителните работи на пресния бетон.

PC® Bentostrip от "Tradecc"

 

PC® BENTOSTRIP – самонабъбваща бентонитова лента (waterstop лента), която се използва за хидроизолиране на работни фуги в бетона. Съставена е от естествен натриев бентонит и бутилов каучук. Има ленти подходящи за сладка подпочвена вода - PC® BENTOSTRIP Т и такива които са подходящи за солена вода - PC® BENTOSTRIP S.
Бентонитовата waterstop лента има специално покритие, което предотвратява набъбването след полагането й и преди бетониране на елементите. Предимството на това покритие е, че то забавя процеса на първоначалното набъбване и запазва обема и формата й във фугата. Бентонит – каучуковата лента се разширява при контакт с вода до 500 % и изолира ефикасно при водно налягане от 3 Bar.

Tradecc предлага на своите клиенти и PC® BENTONET - армиращ профил, който дава възможност лентата да се полага във вертикална позиция или да се фиксира при изливането на бетона.

водонабъбваща лента
водонабъбваща лента

SwellTape от “Bostik”

 

Водoнабъбваща лента

Bostik SwellTape е самозалепваща, на основата на естествен натриев бентонит и модификатор, задържаща вода лента от ново поколение, която се разширява (набъбва) при контакт с вода.

Предимства:

 • Запълва всички пукнатини, пори и капилярни кухини при контакт с вода.
 • Осигурява отлична водонепропускливост, като прониква в бетона.
 • За активен натиск срещу вода в бетона.
 • Отлично съответствие с деформирани повърхности и фуги.
 • Издържа на водно налягане до 8 Bar

Приложение:

 • Във фундаменти, басейни, тунели, гаражи, водни резервоари и дренажи,
 • Във фугите на сглобяеми елементи,
 • В шахти,
 • В пречиствателни станции.
водонабъбваща лента

SikaSwell® В от "Sika"

 

SikaSwell® В е водонабъбваща лента на база бентонит – една от най – популярните традиционни технологии за набъбване и уплътняване. Лесно решение за уплътняване на конструктивни фуги – дългосрочен опит в световен мащаб

водонабъбваща лента

Набъбваща водоспираща лента от "WEBAC®"

 

WEBAC®  бентонит – каучуковата лента е водонабъбваща лента, която се използва за запечатване на конструктивните фуги в бетонна конструкция "in situ" при наличие на подпочвени или повърхностни води. Може да се използва и за уплътняване на отворите за минаващите през конструкцията тръби.

водонабъбваща лента

IDROSTOP B25 от “Mapei”

 
Водоспиращ профил от естествен натриев бентонит и полимери.
Idrostop B25 е водоспиращ продукт, състоящ се от смес от естествен натриев бентонит и полимери, които придават на продукта отлични свойства като компактност, гъвкавост и устойчивост по формула, разработена в собствените лаборатории за проучвания на MAPEI.
Набъбването на продукта става на място, контролирано, равномерно и постепенно без опасност от промяна на равновесието на сместа. Когато Idrostop B25 набъбне, което става при контакт с вода, той се приспособява отлично към необходимия обем и образува здраво уплътнение на структурната фуга. Idrostop B25 залепва отлично частични порести пукнатини, които се намират по бетонната конструкция. Профил 20х25мм

водонабъбваща лента

КЬОСТЕР Набъбваща водоспираща лента от "Koster"

 

КЬОСТЕР Набъбващата водоспираща лента представлява водонабъбваща лента на основата на натриев бентонит с алкално активиращо се повърхностно покритие, което възпрепятства преждевременното набъбване на лентата на строителния обект. КЬОСТЕР Набъбващата лента се използва за спиране на водата в конструктивните фуги в бетона. Здравата лента просто се приковава върху съществуващото лице на фугата преди наливането на бетона. Всеки теч през фугата активира КЬОСТЕР Набъбващата лента. КЬОСТЕР Набъбващата лента се счупва по време на процеса на набъбване и пастата, която изтича в резултат на това запечатва трайно всички пукнатини и кухини.

Предимства:

 • Алкална активация - спира предварителното набъбване при контакт с водата
 • Трайна изолация на фугата след набъбване - запълва всички кухини и пукнатини в бетона
 • Незалепваща повърхност даже и при високи температури
 • Без умора на материала - подува се дори и след години
 • Разширение – до 500%
 • Размери - 20 мм х 25 мм
водонабъбваща лента

Quellmax от “Remmers”

 

Водоспираща, набъбваща бентонитова лента със специално покритие.

Предимства:

 • водоспираща при набъбване
 • специалното покритие не позволява предварително набъбване на лентата
 • с метална лайсна за лесна фиксация

Приложение:

 • За хидроизолация на бетонни връзки от проникваща вода, залага се в кофража преди бетониране.
 • Фуги (връзки) стена – плоча.
водонабъбваща лента

BENTOBAR + от “BeSealed”

 

Водонабъбващи каучуково – бентонитови ленти за уплътняване на конструктивни фуги в стоманобетонови конструкции.

Приложими са във всички видове конструкции, в които може да има позитивно или негативно водно налягане. При контакт с вода набъбват и защитават фугата до 6 бара водно налягане.

BENTOBAR + е разработен в два варианта за сладки /не агресивни/ и солени /агресивни/ води. Лентата за сладки води е в черен или зелен цвят, а тази за солени води в червен.

BENTOBAR + е със сечение 20/10 мм или 20/25 мм. и дължина на лентата 5 линейни метра

Като част от системата за закрепване на лентите към работната повърхност се предлагат и специални мрежести профили с дължина 1м1 и фиксиращo лепилo – флакон 290 ml.

водонабъбваща лента
водонабъбваща лента

PLANITOP FAST 330 от "Mapei"

 

Бързостягащ циментов разтвор, подсилен с фибри за изглаждане на хоризонтaлни и вертикални повърхности, изграждане на холкери във вътрешни помещения и на открито.

Разтвор за изравняване на хоризонтални и вертикални повърхности, като ги прави подходящи за кратко време върху тях да се полагат керамика и камък, за хидроизолация с течна мембрана или еластична система на циментова основа. Може да се полага върху всякакви видове основи във вътрешни помещения и на открито, които обикновено се използват в строителството (бетон, замазки на циментова основа, стари керамични подови покрития или настилки от камък и др.) с дебелина от 3 до 30 мм. Подходящ е също за отстраняване или образуване на наклон за оттичане по тераси и балкони и направа на холкери.

ремонтен разтвор

Водозащитата на басейна се решава успешно с полагането върху стените и дъното на басейна на циментова замазка, която същевременно запечатва и заглажда повърхността.

 

Водозащитата на един монолитен стоманобетонен басейн се решава успешно с полагането върху стените и дъното на басейна на силна циментова замазка, която същевременно запечатва и заглажда повърхността. По този начин, гладкостта, устойчивостта и водозащитата на основата, която е нужна за полагането на епоксидното покритие или керамична облицовка е постигната. Преди да се пристъпи към полагането на изравнителната замазка основата трябва добре да се подготви - внимателно да се почисти от остатъци от мазнини, остатъчен материал, прах и др. Стърчащата армировка трябва да се изреже в дълбочина от 3 см като се оформят V - образни отвори със същата дълбочина, които след това се запълват с ремонтен разтвор (виж по - горе!). Ако при направата на пода и дъното на басейна не е използван метода на сухо или мокро торкретиране трябва внимателно да се огледа състоянието на бетона и при наличие на дефекти, същите да се отстранят своевременно, преди полагането на изравнителната замазка.

 

Наличие на пукнатини в пресния бетон

 

Наличието на пукнатини в пресния бетон е често срещано явление. Те се появяват 2 - 3 дни след изливането на бетона. Сред основните причини за наличието на пукнатини се нареждат:

 

 • Излишъкът от вода - вечният проблем е добавянето на "малко" вода към предварително подготвената бетонова смес на строителния обект.  

Смесен с вода, циментът започва да реагира химически. Това се нарича хидратация на цимента. Хидратацията протича както на въздух така и под вода. Водата, която се добавя към цимента за приготвяне на бетон се нарича добавяна вода или направна вода. Направната вода не трябва да съдържа вредни примеси (органични вещества, сулфати и хлориди), които да влияят на физико – химичните процеси и на втвърдения бетон.

Количеството вода, необходимо за пълната хидратация на цимента, е около 23% - 27% от неговата маса. На практика обаче подобни смеси ще бъдат много сухи и няма да могат да се обработват по традиционните методи и затова количеството на водата се повишава на около 50% – 70% от масата на цимента за обикновените бетони и на около 30% – 50% – за високоякостните такива.

Отношението между масата (обема) на водата към масата (обема) на цимента в бетоновата смес се нарича водоциментово отношение или В/Ц фактор. В/Ц фактор влияе върху:

- обработваемостта на бетоновата смес - по-голямото съдържание на вода в бетоновата смес улеснява нейната обработка

- якост на натиск - по-голямото съдържание на вода в бетоновата смес понижава якостта на натиск на бетона. Всеки допълнителни 10 литра вода на куб. м. бетон понижават якостта  с около 2.5 MPa. 

- порьозността на бетона - по - голямото съдържание на вода в бетоновата смес повишава порьозността на бетона. 

При водоциментово отношение = 0,40 всичката вода в състава на бетоновата смес се свързва с цимента. При всеки водоциментов фактор по – голям от 0.40 остава свободна вода, която се изпарява при зреенето на бетона и се образуват пространства от капилярни пори, т.е. порьозността на бетона расте.

„Мокротата” на бетона се измерва чрез тест за слягане (пластичност) на бетоновата смес. 

Залагане на водонабъбваща бентонит - каучукова лента между дъното и стените на плувния басейн

Бентонит - каучуковите водонабъбващи ленти се изработват от специално преработена смес на бентонит и бутилов каучук. Те са с правоъгълно напречно сечение (19 мм/25 мм), деформируеми и следват плътно контура на конструкцията, върху която са положени. Педназначени са да предотвратяват филтрацията на вода през технологичните фуги в конструктивен бетон или стоманобетон при наличие на постоянно и прекъсващо/периодично хидростатично налягане, от едната или от двете страни.

При контакт с вода алкалният минерал монтморилонит (основен компонент на бентонита) я абсорбира и увеличава обема си, което води до набъбване на лентата и херметизиране на фугите. При изсъхване лентата отдава абсорбираната влага в бетона и възстановява първоначалния си обем. Процесът е обратим и може да се реализира практически неограничен брой пъти в рамките на експлоатационния период на конструкцията.

Бентонит – каучуковата водонабъбваща лента се прилага:

 • в хоризонтални или вертикални фуги в бетонови и стоманобетонови съоръжения като (фиг. 1):
 1. пречиствателни станции, резервоари и съоръжения за питейна вода;

 2. пречиствателни станции и съоръжения за канализационни води, в т.ч. септични, отпадни;

 3. фундаменти, надосновни стени и подове, асансьорни шахти в сгради и съоръжения;

 4. хидротехнически съоръжения;

 5. развлекателни басейни, фамилни басейни, басейни за спортни цели, басейни за медицински нужди, балнеологични басейни, аквапаркове (басейни с вълни, комплекс от басейни с пързалки и множество водни атракции), специализирани басейни и др.;

 6. атракционни съоръжения като водни фонтани

 • уплътняване на инсталационни отвори в конструкции, например при преминаване на водопроводни и/или канализационни тръби (фиг. 2)
 • уплътняване на фуги при монтаж на готови продукти от бетон и стоманобетон като (фиг. 3): 
 1. муфи на тръби от обикновен бетон, стоманобетон и бетон, армиран с влакна;

  фуги между елементи за ревизионни шахти;

 2. фуги в стени на канали;

 3. фуги между отделни сегменти в минното и тунелното строителство;

 4. фуги между сегментите на сглобяеми водостоци и канализационни колектори

 5. фуги в съоръжения за пречистване и съхранение на питейна вода;

 • уплътняване на шпунтови стени от стоманени профили (стоманени Н-образни колони)(фиг. 4)
водонабъбващи ленти
водонабъбващи ленти
водонабъбващи ленти
водонабъбващи ленти

Технологична фуга се получава при полагане на пресен върху втвърден бетон

Обичайна практика при изпълнение на бетонови работи е бетонирането да се прекъсва за известно време на определен етап, така че при неговото подновяване се полага пластична бетонна смес върху втвърден бетон, т.е. се получава т.нар. технологична фуга (работна фуга).

Технологичните фуги са неизбежни при строителството на сгради и съоръжения. Най – често тяхното място е избрано предварително, например при връзката между хоризонтални и вертикални конструктивни елементи, но е възможно да се получат и нежелани фуги – при забавяне на темпа на бетониране или бързо втвърдяване на бетона при повишени температури.

Технологичните фуги са слабо място в конструкциите, затова по възможност местата им се избират в зони, където усилията в експлоатационно състояние имат относително неголеми стойности.

Този проблем стои с по-голяма острота при бетонови и/или стоманобетонови конструкции, работещи в условията на воден напор.

Водонабъбващата лента се полага по хоризонтални и вертикални фуги, при които няма относително движение от двете страни на фугата. Свойствата й се базират на способността на бентонитовите глини да увеличават обема си при навлажняване, дължащо се на наличие на хидрофилни групи в молекулярната структура на монтморилонита – основния минерал на бентонита. Влизайки в контакт с вода или водни разтвори на други вещества, лентата набъбва постепенно, увеличавайки първоначалния си обем над 450%, като набъбването е по – значително в алкална среда. По този начин лентата, която е относително мека и еластична, уплътнява и най – малките шупли и неравности в бетона от двете страни на фугата, като се превръща в надеждна механична преграда срещу проникването на вода, дори при високо хидростатично налягане.

С използването на бентонит – каучуковата водоспираща лента се постига:

 • активна защита срещу филтрация на вода, като лентата увеличава обема си над 450% спрямо първоначалния
 • уплътняване и на най – малките неравности;
 • възможност за компенсиране на деформации в конструкциите благодарение на високата деформативност;
 • предпазване на конструкцията от внезапно възникване на опасни напрежения благодарение на постепенното набъбване
 • дълготрайност – запазва първоначалната си форма след многократно набъбване и свиване;
 • добра химична устойчивост;
 • работа в широк температурен диапазон: температура на основата от -15°С до +50°С;
 • възможност за полагане върху леко влажна основа;
 • прилагане при нови и съществуващи конструкции;
 • надеждност – не може да се изтласка или отмие от работната фуга под действие на хидростатичното налягане за разлика от обикновения бентонит;
 • екологичност – на основа нетоксични продукти, а именно глина и каучук.
водонабъбващи ленти
водонабъбващи ленти

Употребата на бентонит – каучуковата водонабъбваща лента е максимално опростена, бърза и сигурна, без връзки и заварки (запояване), както при традиционните PVC водоспиращи ленти (профили). За осигуряване на ефективна работа на лентата е необходимо да се спазват определени технологични правила, свързани с подготовката на основата, фиксирането на лентата в проектното й положение, осигуряване на минимално бетоново покритие, снаждане и др.

Обикновено монтажът на лентата се осъществява паралелно с кофражните работи на строителния обект, след като е излят бетона от едната страна на фугата и са приключили грижите за него, свързани с поддържането му във влажно състояние в началните срокове на втвърдяване.

Местата, където ще се полага лентата, трябва да бъдат сухи, гладки, предварително почистени от прах, петна от масла и други замърсявания (фиг. 7). Неравности по – големи от 5 мм се отстраняват по механичен начин. Налични празнини и каверни се запълват с подходящ ремонтен разтвор с несъсъхващ състав. Лентата не трябва да се прилага при наличие на постоянно течаща вода, застояла вода, както и при наличие на лед.

Бентонит – каучуковата лента се полага по средата на бетоновото сечение. След подготовката на основата лентата се закрепва със стоманени гвоздеи, поставени през 15 см – 30 см (фиг. 8) или с подходящо лепило. По този начин проектното положение на водонабъбващата лента се запазва по време на полагане на бетонната смес.

За осигуряване на ефективна работа лентата трябва да има плътен, непрекъснат контакт към бетона по цялата си повърхност!

Снаждането на лентата по дължина се осъществява чрез челно допиране или разминаване на около 5 см, като се внимава същата да се фиксира надеждно срещу разместване (фиг. 9).

При набъбването бентонит – каучуковата лента оказва значително налягане върху бетона. Поради това лентата се поставя във вътрешността на бетоновото сечение, като е необходимо да се осигури минимум 8 см бетоново покритие от двете й страни (фиг. 10). В противен случай съществува опасност от образуване на пукнатини и/или частично разрушаване на бетона.

Препоръчително е проектният клас на бетона по якост на натиск да не е по – нисък от С 16/20

Преминаващите през конструкциите водопроводни и/или канализационни тръби са критична зона по отношение на появата на течове, тъй като се нарушава целостта на конструкцията и хидроизолацията. В този случай около тръбата се оформя пръстен от бентонит – каучуковата лента, който се залепва за тръбата или се притяга плътно, като краищата му се фиксират един за друг с армировъчна тел (фиг. 11). С цел предотвратяване на изместване и повреда на лентата, особено при вертикален монтаж (фиг. 11), при последващо наливане на бетона е препоръчително при инсталирането на лентата да се използва защитна метална мрежа, с която се осигурява стабилно й закрепване към основата и се гарантира запазването на проектното й положение (фиг. 12).

водонабъбваща лента
водонабъбваща лента
водонабъбваща лента
водонабъбваща лента
водонабъбваща лента
водонабъбваща лента

Бентонит – каучуковата водонабъбваща лента трябва да се предпазва от навлажняване преди полагането на бетона, в противен случай се намалява нейното активно действие

Ако в случай на навлажняване, лентата видимо набъбне преди наливането на бетона, то тя трябва да се замени с нова!

WATERSTOP 1520 от "Isomat"

 

Набъбваща лента, изградена от натриев бентонит, вграден в матрица от нетъкана вулканизирана гума като свързващ агент. При контакт с вода увеличава обема си до 340%, като по този начин трайно запечатва и хидроизолира фугите.

WATERSTOP 1520 се използва в подземни конструкции за запечатване на вертикални и хоризонтални конструктивни фуги в бетонните елементи. Също така се използва за запечатване на конструктивни отвори (например при монтаж на тръби минаващи през бетонната стена и т.н.).

Цвят - зелен

Издръжливост на водно налягане: до 2 bar (20 м воден стълб)

Размери: 15 мм x 20 мм

водонабъбваща лента

HYDROBENT от "ESHA"

 

HYDROBENT е водоспираща лента на основата на бентонит и бутилов каучук, смесени в определено съотношение; Лентата е с правоъгълно напречно сечение (19 мм х 25 мм), деформируема и следва плътно контура на конструкцията, върху която е положена.

Предназначена е за предотвратяване на филтрация на вода или друг вид течности през технологични (работни) фуги в бетонови или стоманобетонови конструкции, чрез набъбване и херметизиране на фугите.

За осигуряване на ефективна работа, лентата трябва да има плътен, непрекъснат контакт към окръжаващия бетон по цялата си околна повърхност. Водоспиращата лента HYDROBENT не е предназначена за използване в отворени фуги, например в бетонови настилки. HYDROBENT се изработва от нетоксични материали, което я прави подходяща за прилагане в съоръжения за съхранение и транспорт, както на отпадни, така и на питейни води. Влизайки в контакт с вода или водни разтвори на други вещества, лентата набъбва постепенно, като увеличава първоначалния си обем до 200%.

Предимства:

 • активна защита, като се увеличава с над 200 % от първоначалния си обем;
 • висока деформативност и възможност за компенсиране на деформации в конструкциите;
 • постепенно набъбване и предпазване на конструкцията от възникване на опасни напрежения;
 • дълготрайност – запазва първоначалната си форма след многократно набъбване и свиване;
 • добра химична устойчивост;
 • широк температурен интервал – температура на основата от -15°С до +50°С;
 • икономически по-ефективна от традиционните PVC водоспиращи ленти;
 • може да се полага върху влажна основа;
 • прилагане при нови и съществуващи конструкции;
 • не може да се изтласка или отмие от работната фуга под действие на хидростатичното налягане, за разлика от обикновения бентонит;
 • на основа нетоксични продукти – глина и каучук
водонабъбваща лента

DUROCRET – PENETRATE от "Isomat"

 

Циментова смес за поправки и хидроизолация с кристализиращ ефект.

Циментова смес за поправки и хидроизолация с кристализиращ ефект. Подходяща за външна и вътрешна употреба върху основи от бетон, зидария, за изработване на холкери и т.н. Също така може да се използва за хидроизолация на бетонни елементи, в случай вариращи от обикновена влага до вода под налягане. Класифицира се като смес за поправки на бетон тип CC R3 според EN 1504-3. Съдържа специални активни съставки, които при контакт с влага и съществуващите хидрооксиди на варта, реагират с тях и образуват неразрушими съединения (кристали). Тези кристали запушват капилярните пори и запечатват пукнатините в бетона, като по този начин предотвратяват по нататъшна абсорбция на вода.

ремонтен разтвор

RAPICRET от "Isomat"

 
Бързовтвърдяваща циментова смес за поправки и корекции.

Бързовтвърдяваща смес за поправки и корекции на бетон, мазилки и замазки, а също и за фиксиране, анкериране, изработване на холкери и изобщо където има необходимост от бързо полагане. RAPICRET може да се полага върху подове, стени и тавани. Класифицира се като смес за поправки на бетон PCC R3 според EN 1504-3.

ремонтен разтвор

WRM 518 от “Thrakon”

 
Циментова ремонтна замазка.

Циментова, водоплътна ремонтна замазка с фибри за поправка на минерални основи, за запълване на дупки в бетон или зидария и за направа на холкери преди хидроизолация при връзки ”под-стена”.

ремонтен разтвор

PENECRETE MORTAR™ от “Penetron”

 

PENECRETE MORTAR™ се състои от цимент Портланд, специално подбран силициев пясък и активни химически съединения, по технология на PENETRON. Активните химически съединения, които се съдържат в PENECRETE MORTAR™ реагират със страничните продукти от разтварянето на цимента във водата (като калциев хидроксид), причинявайки каталитична реакция, която води до образуването на комплекси от неразтворими кристали. Тези комплекси от неразтворими кристали се развиват при наличие на вода, блокирайки всички капилярни канали и микропукнатини в бетона, като предотвратява преминаването на вода и прави водонепропусклив бетона. Активирането на химическите съединения се случва, когато мазилката PENECRETE MORTAR™ се смеси с вода, като може да отнеме няколко дни преди да се уплътнят напълно порите и капилярните канали, в зависимост от условията на околната среда и температурата. Обичайно мазилката PENECRETE MORTAR™ се съчетава със замазката PENETRON®, която действа като грунд при използването на PENECRETE MORTAR™.

ремонтен разтвор

webertec 933 от “Weber”

 

Webertec 933 е водоплътен ремонтен разтвор на циментова основа за направа на холкери под хидроизолация при връзките стена–под. Може да се използва и като изравнителна замазка под двукомпонентната хидроизолационна обмазка webertec smart protect. Продуктът е подходящ за запълване на дупки и изравняване на неравен бетон или зидария при подготовка на основата за полагане на следващи покрития, например приполагане на хидроизолация, лепене на плочки, и ремонт на вътрешни стени. След изсъхване върху webertec 933 могат да се положат обмазващи битумно – полимерни или еластични циментови хидроизолации.

ремонтен разтвор

KRYSTALINE BLOCK от "Krystaline"

 

Krystaline BLOCK е високоякостен хидроизолационен репарационен състав, проектиран да спира водни течове през пукнатините в бетона, да запълва дупки и фуги в него и за направата на холкери. Продуктът е създаден със специално предназначение по утвърдена технология, която се основава на комбинираното действие на водата и химическия състав на бетона, в резултат на което се формират милиони нови игловидни кристали в дълбочината на бетонното сечение. Тези кристали израстват тридименсиално, като по този начин ефективно и пълно затварят наличните пори и капиляри в бетона, като осигуряват абсолютна водоплътност на сечението.

 Предимства:

 • Високи начални якости
 • Много висока адхезионна способност
 • Много високи якост на натиск и огъване
 • Устойчивост на хидростатично налягане;
 • Не съдържа корозионно действащи компонент и метали
 • Приложим при контакт с питейна вода
 • Позволява боядисване след втвърдяване;
 • Осигурява постоянна хидроизолация
 • Увеличава дълготрайността на бетона и намалява разходите за ремонт и поддръжка;
 • Висока технологичност, която осигурява авторитет при изпълнение на висококачествени ремонти работи
 • Основава се на вътрешно кристализационна технология

Приложения:

 • Затваряне на пукнатини, празнини и фуги;
 • Направа на холкери
 • Осигурява необходимата водoплътност на технологични отвори в бетонни стени
 • Репарационни работи при откъртвания и разслояване на бетона
 • Може да се използва като водоплътен разтвор при зидарии
 • Приложим за полагане върху каменни облицовки и други небетонни повърхности

 

Krystaline предлага и продукт с фибри - KRYSTALINE BLOCK F

ремонтен разтвор
ремонтен разтвор

VIMACRET RAPID от "Vimatec"

 

Бързовтвърдяваща се, полимерномодифицирана и армирана с пропиленови влакна циментова замазка.

VIMACRET RAPID е готова за употреба циментова замазка, предназначена за ремонтни работи, където се изисква бързо втвърдяване. Други предимства на замазката VIMACRET RAPID са отличната адхезия към основата, при втвърдяване не се свива и напуква и високата механична якост. Прилага се в случаите, когато се изисква бързо втвърдяване на материала при: анкериране на метални части, подравняване на основата преди полагане на мазана хидроизолация WATERBLOCK, изпълнение на бързовтвърдяващи холкери и др.

ремонтен разтвор

VIMACRET POWER-TH от "Vimatec"

 

Бързовтвърдяваща се, армирана циментова замазка.

VIMACRET POWER – TH e готова за употреба, армирана с полипропиленови влакна, ремонтна смес на циментова основа с високи физико – механични свойства. Прилага се в случаите, когато се изисква бързо втвърдяване на материала при анкериране на метални части, при ремонтни работи на хоризонтални и вертикални повърхности на стоманобетонни конструкции и носещи елементи, при подравняване на основата преди полагане на мазана хидроизолация WATERBLOCK, изпълнение на бързовтвърдяващи холкери и др.

ремонтен разтвор

WRM 515 FIX от "Thrakon"

 
Ремонтен разтвор R2.

WRM 515 FIX е еднокомпонентен разтвор за възстановяване. Състои се от цимент, кварцов пясък и специално подобрители. Това е материал, който не се свива, с отлично свързване към бетона и е устойчивост на замръзване и влага. Подходящ е за вътрешно и външно приложение. Класифицира се като PCC R2 бетонен разтвор съгласно EN 1504-3.

Предимства:

 • Не се свива
 • Бързо развитие на якост
 • Дебелина на слоя от 2 см до 5см
 • Устойчивост на влага и изпарения
 • Устойчивост на стареене
 • Устойчивост на масла и разтворители

Приложение:

 • Подходящ е за отстраняване на повреди по бетон или зидария
 • За изработване на холкер
 • За изравняване на неравности
 • Продуктът се произвежда и в керамичен оттенък за покривни приложения с керемиди
ремонтен разтвор

КЬОСТЕР Разтвор за ремонти от “Koster”

 

Водоотблъскващ финишен разтвор за ремонтни дейности и направа на холкери.

Разтворът за ремонти КЬОСТЕР представлява водонепромокаем ремонтен разтвор във вид на мазилка с отлична адхезия дори и към стари субстрати. При прибавянето на SB-Свързваща Емулсия КЬОСТЕР той може да се използва и като РСС (полимерномодифициран цимент-бетон) разтвор.

Разтворът за ремонти КЬОСТЕР е подходящ за направа на водоотблъскващи мазилки, ремонтиране на бетонови конструкции, изглаждане на груби повърхности или фуги преди полагането на битумни плътни филмообразни изолации, дори и при вода под налягане. Той е много подходящ и за направа на холкери, които са обект на действие на вода под налягане при връзките стена - под, преди поставянето на битумни плътни филмообразни изолации (Биктуан 2С КЬОСТЕР, Биктуан 1С КЬОСТЕР, Деуксан 2С КЬОСТЕР,Деуксан Професионален КЬОСТЕР) и покрития на минерална основа (KD Система КЬОСТЕР, NB 1 Сив КЬОСТЕР и др.)

ремонтен разтвор

КЬОСТЕР VGM Бърз от "Koster"

 

Готов за употреба, бързовтвърдяващ циментов разтвор.

КЬОСТЕР VGM Бърз се характеризира с много висока степен на разнасяне, лесно се разлива и бързо развива висока якост на натиск и опън. КЬОСТЕР VGM Бърз е устойчив на масла, смазочни материали, соли, използвани за размразяване и други соли, вредни за строителните материали. КЬОСТЕР VGM Бърз е предназначен за ремонти в зони, в които се изисква ранен и висок капацитет на натоварване, например за пътни настилки, гаражи, складови рампи и др., както и за поддържащи машини фундаменти, колони за стелажи или като циментов разтвор за инсталации или дупки за холкери.

ремонтен разтвор

КЬОСТЕР Разтвор за ремонти Плюс от "Koster"

 

Бързовтвърдяващ експандиращ разтвор за ремонти.

КЬОСТЕР Разтвор за ремонти Плюс е водонепропусклив бързовтвърдяващ, леко експандиращ разтвор за ремонти с отлична адхезия, дори към стари субстрати. При прибавянето на SB Свързваща емулсия, той може да бъде използван и като PCC (полимерно-модифициран циментобетонов) разтвор. Материалът е подходящ за изпълнение на хидроизолационни ремонтни дейности. Той е много подходящ за направа на холкери при връзките стена – под, които са обект на действие на вода под налягане, преди полагането на битумни плътни филмообразни изолации (Бикутан 2С КЬОСТЕР, Бикутан 1С КЬОСТЕР, КЬОСТЕР Деуксан Професионален и 2С) и покрития на минерална основа (NB КЬОСТЕР, KD Система КЬОСТЕР и др.). Материалът може да се използва като PCC Разтвор, за попълване на фундаменти, както и за запълване на отвори, пукнатини, едроразмерни фуги, за ремонтиране на счупвания, както и за запълващ разтвор.

ремонтен разтвор

VANDEX UNI MORTAR 1 от "Vandex"


Хидроизолационен и репариращ разтвор за ремонти.

VANDEX UNI MORTAR 1 е готова за забъркване суха смес на циментова основа за изготвяне на разтвор за хидроизолация и ремонт на строителни конструкции. Полага се с дебелина от 6 мм до 12 мм за един пласт. Този материал е устойчив на абразия (изтриване) и противозамръзващи соли и затова може да издържа голямо механично износване. Поради своя състав, базиран на цимент, кварцов пясък с определена зърнометрия и специални добавки, VANDEX UNI MORTAR 1 е водонепропусклив. След полагане той е здрав и студоустойчив и в същото време е паропропусклив. Разтворът VANDEX UNI MORTAR 1 е изпитан и проверен за ползване в съоръжения за питейни води.

Предимства:

 • Прилага се от активната или от пасивната страна на водния напор
 • За работа по хоризонтални и вертикални повърхности
 • Устойчив на замръзване и противозамръзващи соли
 • Приложим за нанасяне с машини за разтвори (торкретиране)

Приложение:

 • В основи: бетон, зидария и зидария от естествен и изкуствен камък
 • Хидроизолация и защита от вода и капилярна (пълзяща) влага
 • Разтвор, приложим по хоризонтални и вертикални плоскости за хидроизолация, изравняване и възстановяване на повърхности
 • За обработка на връзки (фуги) между стени и етажни плочи (холкери)
 • При фундаменти, плочи, подпорни стени и др.
 • В съоръжения за питейни води
ремонтен разтвор

VANDEX UNI MORTAR 1Z от "Vandex"
 

Материал за хидроизолация и ремонт на пречиствателни станции за отпадни води.

VANDEX UNI MORTAR 1 Z е готова за забъркване суха смес на циментова основа за изготвяне на разтвор за хидроизолация и ремонт на строителни конструкции. VANDEX UNI MORTAR 1 Z се нанася на слоеве с дебелина от 6 мм до 12 мм в един работен цикъл. Материалът е устойчив на абразивни и размразяващи соли и по този начин е способен да устои на силно механично износване. Благодарение на състава си от цимент, кварц с определена зърнометрия и избрани добавки, VANDEX UNI MORTAR 1 Z е водоустойчив. Той е издръжлив и устойчив на замръзване и топлина след нанасяне, но все пак е пропусклив за пара. VANDEX UNI MORTAR 1 Z е устойчив на битови отпадъчни води. Продуктът е изпитан и проверен за ползване в съоръжения за питейни води

Предимства:

 • Сулфатоустойчив
 • Прилага се от активната или от пасивната страна на водния напор
 • За работа по хоризонтални и вертикални повърхности
 • Устойчив на замръзване и противозамръзващи соли
 • Приложим за нанасяне с машини за разтвори (торкретиране)

Приложение:

 • В основи: бетон, зидария и зидария от естествен и изкуствен камък
 • Хидроизолация и защита от вода и капилярна (пълзяща) влага
 • изработване на холкери
 • за създаване на гладка и здрава основа за VANDEX BB 75Z
 • приложим за нанасяне на дебел слой
 • канализационни съоръжения
ремонтен разтвор

ASOCRET–IM от "Schomburg"
 

Поправъчна, хидроизолационна смес с кристализиращо действие. 

Суха поправъчна смес за пукнатини и кухини в бетон, като последващо трябва да се обработи с AQUAFIN–IC.

Предимства:

 • на минерална основа;
 • водонепропусклива;
 • подходяща при високо хидростатично налягане;
 • паропропусклива;
 • лесна за употреба;
 • уплътнява по – късо появилите се статични пукнатини;
 • може да се полага и върху влажни повърхности.

Приложение:

 • ASOCRET – IM се използва като водозащитен пълнеж в отворени пукнатини и кухини, които в последствие се обработват с AQUAFIN – IC.
 • ASOCRET – IM може да се използва и за формиране на холкери.
ремонтен разтвор

PCI Nanocret® R2 от "PCI"
 

Лек ремонтен разтвор с универсално приложение за бетон и зидария.

Еднокомпонентен, сух разтвор със специални цименти, добавки и пластификатори. Не съдържа азбест и вреден за здравето кварцов прах.

Предимства:

 • Водонепропусклив, устойчив на атмосферни влияния, с универсално приложение за вън и вътре
 • След добавяне на вода става пластичен, лесно се обработва.
 • Бърз работен процес, само след около 4 часа може да се полагат последващи покрития.
 • Висока устойчивост, особено подходящ за репрофилиращи и моделиращи дейности.
 • Лек разтвор.
 • По – нисък модул на еластичност.
 • Сертифициран съгласно EN 1504-3 R2. Сигурно прилепва върху бетон, замазка и зидария.

Приложение:

 • За вън и вътре.За под, стена и таван.
 • За възстановяване на ъгли и ръбове на бетонови елементи.
 • За запълване на обрушвания и дупки в замазки, бетонни подпори, тавани и балконови плочи.
 • За запълване на отвори в тръбопроводи в бетонови стени, кухини между бетон и стоманени каси и др.
 • За изравняване на неравни бетонови основи в басейни.
 • За шпакловане и изравняване на зидария.
 • За изравняване на стъпала.
 • За репрофилиращи дейности.
 • За изработване на холкери.
 • Като повърхностна шпакловка.
 • Дебелини на слоя: при повърхностни ремонти 3 - 30 мм за обрушвания 3 - 100 мм
ремонтен разтвор

Добре изградени холкери - необходимост при правилната хидроизолация на стоманобетонни плувни басейни

 

Когато се забележи воден пробив в стоманобетонните плувни басейни, в повечето случаи явлението се наблюдава при връзката стена/под. Причините за това са топлинните и механичните движения в тази област, които са в състояние да оформят пукнатини и празни пространства. В такива случаи, когато хидроизолацията не е била професионално изпълнена, в тези участъци водата е в състояние да проникне в конструкцията. Направата на холкер помага да се избегнат подобни проблеми от самото начало. Ето защо най – препоръчваната позиция на един холкер е във връзката стена/под.

Холкерът служи за предпазване на хидроизолацията от деформационните напрежения в тези специфични участъци. При липса на холкер движенията между стената и пода ще причинят много силно напрягане на хидроизолацията. В този участък еластичността на хидроизолацията се подлага на изпитание.

В най – лошия случай движението може да причини увреждане на хидроизолацията. Когато съществува холкер, движението се разпределя върху по – голяма площ. Точковото натоварване се трансформира в площно натоварване, което е по – малко проблематично за една хидроизолация. Освен това и самият холкер представлява допълнителна хидроизолация.

холкер

В строителното инженерство холкерът допълва, усилва или носи хидроизолационния слой. Така силите на огъване в ъглите се предават без това непременно да предизвиква напукване в този участък. При използването на хидроизолационни мембрани изискванията са подобни, те не трябва да се огъват в зоната на вътрешните ъгли.

Холкерите се поставят основно там, където стената се свързва с подовата или съответно с конструктивната плоча. За пълното елиминиране наличието на ъгъл в ообластта стена/под, холкерите се заоблят, за да се избегне триъгълната форма. Един триъгълен холкер просто разделя сбора на силите на две, докато заобленият холкер разпределя силите върху цялата площ на холкера. За заобляне на холкера можете да се използва бутилка или части от канализационни тръби, но на пазара се предлагат и мистрии за холкери с различни размери и диаметри. Направата на хидроизолационен слой с равномерна дебелина е много по – лесно върху заоблен ъгъл, отколкото върху „остър” такъв.

Холкерът трябва да бъде добре свързан със субстрата. Аналогично на подготовката на повърхността при мазаните хидроизолации, субстратът не трябва да съдържа възпрепятстващи свързването субстанции. Той трябва да бъде здрав и чист. Това ще намали опасността от проникване на вода през холкера. Повърхностите, върху които ще се изгражда холкер не трябва да бъдат замръзнали по време на направата му и докато той се втвърди. Препоръчва се подготовка на субстрата чрез вода под налягане, пясъкобластиране или фрезоване, за да се постигне добра адхезия към субстрата. Върху минерални субстрати холкерите основно се изграждат с помощта на ремонтни разтвори. Ремонтният разтвор трябва лесно да се полага и бързо да се втвърдява, за да се съкрати времето между последователните работни етапи. 

Когато се работи върху хигроскопични субстрати, в условията на силен вятър или високи температури, субстратът трябва да бъде предварително навлажнен, за да се намали рискът от прекалено бързото изсъхване на ремонтния разтвор или „изгарянето му” върху субстрата. Преждевременното изсъхване на разтвора може да причини появата на празни пространства зад холкера, което позволява на водата да проникне зад него, което пък от своя страна може да предизвика неочакваната ù поява във вътрешността на сградата. 

При направата на минерални холкери радиусът следва да бъде 4-6 см.

Холкерите не се изграждат само в хоризонталните участъци. Много често те се инсталират и при връзките стена/стена, като по този начин улесняват тяхното хидроизолиране и го правят по – надеждно.

холкер
холкер
холкер

Освен, че допълва, усилва или носи хидроизолационния слой, холкерът придава завършен и естетичен вид на помещението и не позволява задържането на мръсотия, плесен, бактерии и др., като гарантира 100 % хигиена в зоната „стена-под”.

Ремонтни разтвори за изграждане на минерални холкери

ISOMAT REPAIR 5 – 70 от "Isomat"

 
Високоякостна полимер – циментова смес с фибри.

Високоякостна полимер – циментова смес с фибри без корозионни съставки. Притежава много добра адхезия и не се свива. Използва се за поправки на бетон, тухлена зидария, както и за направа на „холкери" и т.н. Може да се полага на голяма повърхност на слой с дебелина до 7 см. Продуктът е сертифициран според EN 1504-3 и се класифицира като разтвор за поправка на бетон тип PCC R3 Притежава CE маркировка.

ремонтен разтвор

DUROCRET от "Isomat"

 
Полимерна циментова смес за поправки.

Полимерна, циментова смес, без корозионни съставки за поправки и корекции на бетон или тухлени зидарии, за изработване на холкери и т.н. Предлага се в керемидено червен цвят за поправки на наклонени покриви с керемиди (лепене на капаци). Класифицира се като циментова смес за предпазване и възстановяване на бетонни конструкции тип PCC R2 според EN 1504-3. Полага се на дебелина до 2 cm, за широки площи и до 5 cm за локални поправки.

Предимства:

 • Износоустойчивост.
 • Много добра адхезия към основата.
 • Водонепроницаемост.
 • Лесно полагане.
ремонтен разтвор

DUROCRET – PLUS от "Isomat"

 
Полимерна циментова смес с фибри за поправки и корекции.

Полимерна циментова смес, без корозионни съставки с фибри. Подходяща за поправки и корекции на бетон или тухлени зидарии, за изработване на холкери и т.н. Класифицира се като циментова смес за предпазване и възстановяване на бетонни конструкции тип PCC R3 според EN 1504-3. При полагане на DUROCRET-PLUS върху големи повърхности, дебелината на слоя не трябва да надвишава 3 cm . При малки, локални поправки, дебелината на слоя може да е до 5 cm.

ремонтен разтвор

DUROCRET – FAST от "Isomat"

 
Бързовтвърдяваща, циментова смес за поправки и корекции.

Бързовтвърдяваща полимерна циментова смес. Притежава висока адхезия към основата, отлична обработваемост и устойчивост на износване. Подходяща за поправки на бетон, замазки, зидарии и т.н. Време за работа: 45 минути. Класифицира се като циментова смес за предпазване и възстановяване на бетонни конструкции тип PCC R2 според EN 1504-3. DUROCRET – FAST се полага на дебелина до 3 cm, за широки площи и до 5 cm за локални поправки.

ремонтен разтвор

Под дъната на басейна, филтърното помещение и компенсаторния резервоар се изпълнява пласт от подложен бетон, клас C 16/20, с дебелина 8 - 10 см, върху полиетиленово фолио. Следва полагането на хидроизолация върху подложния бетон, преди отливане на дъното. Всеки вид басейн си има и своя специфика, която трябва да се следва при хидроизолацията му. Съоръженията изградени на терен се нуждаят от двойна изолация. Външната поема ролята на бариера между бетона и подпочвените води. Вътрешната цели да се избегне изтичане на водата от басейна в почвата около него.

За хидроизолация между подложния бетон и дъното на басейна може да изберете от следните варианти:

Следва отливане на дъното на басейна и създаване на реалната му форма. Трябва да се има предвид, че бетонът, който се използва за строителство на басейни, се различава от бетона, ползван за строителство на сгради. Много дълбоките басейни, например басейните за скок във вода, както и най – различни хидротехнически съоръжения, се правят от бетон с изключителна якост – обикновено от 30% до 50% по – голяма якост. Плувните басейни се изграждат с бетон с клас на якост C 30/37, клас на въздействие XD 2 (бетон, подложен на действието на промишлени води, съдържащи хлориди, различни от тези в морската вода). Минималното съдържание на цимент в 1 м3 бетон трябва да бъде 300 кг, а съотношението на вода/цимент – 0,55. Задължително към бетоновата смес се добавят:

От известно време насам монолитните плувни басейни със стоманобетонна конструкция се изграждат по метода на сухото или мокрото торкретиране.

 

Какво представлява торкрет бетонът

Думата „торкрет“ произлиза от латинските думи, „tor” – гипс или мазилка и “cret” – уплътнение. Синоними на торкрет бетон са пръскан бетон, шприц бетон, шоткрет бетон.

 

През пролетта на 1907г. Акелей и неговият приятел Кларанс Делей приемат предизвикателството на директора на Колумбийския музей, да изобретят машина, с която да ремонтират фасадата на музея. След няколко разочарования, Акелей гордо представя резултата си на 24 юни. Така той става откривателят на технологията за производството на пръскания бетон, за което получава и патент.

Заради бързината и леснотата, с която се полага, пръсканият бетон бързо добива популярност. В началото е използван за стени и тавани в домовете, а по-късно - с откритието, че запазва качествата си след намокряне, употребата на пръскан бетон се разширява.

В днешно време торкрет бетон се изпълнява за укрепване на изкопи, склонове, изграждане на железобетонни конструкции, тунели, мостове, скали, канали, укрепване на стари сгради с наличие на пукнатини и кухини в основите, изграждане на басейни и др. Технологията на нанасяне на торкрет бетон е позната с името торкретиране.

 

Торкрет бетонът е бетонна смес от цимент, инертни материали, вода, добавки и фибри, която се разпръсква към целевата повърхност под налягане от специална дюза. Пневматичното полагане позволява избягване на шуплите, осигурява еднородност и плътност на получения слой. До голяма степен прилича по състав на обикновения бетон, но има специфики при неговото производство и полагане. Размерът на едрия добавъчен материал е Dmax 8 mm. Максималното водоциментно отношение (В/Ц) е 0,50, а съдържанието на цимент е между 360 и 420 kg/m³. Пръсканият бетон (торкрет бетон ) е изключително здрав и с много по – добри характеристики от обикновения бетон. Торкрет бетонът съдържа до 70% по – малко вода от стандартния бетон и след изсъхването му не оставя толкова микропукнатини през които в последствие е възможно да премине капилярна влага. Производството му се осъществява в два процеса: мокър и сух.

Карл Акелей изобретател на торкрет бетона

Carl Ethan Akeley (1864-1926)

торкрет бетон

Първата машина използвана за пръскан бетон от Акелей, през 1907 г 

Технологията торкретиране се изпълнява върху различни повърхности – тухла, бетон, камък, скални, армирани и др. повърхности. Всички повърхности трябва да бъдат предварително подготвени:

 • отстраняване на прах, соли, сажди, масла,
 • при метални конструкции отстраняване на корозия,
 • при гладки бетонови настилки насичане на основата, добре измита и изсъхнала,
 • при ронлива и стара основа премахване на повреден слой до появата на здрав слой,
 • при стари армирани покрития отстраняване на корозия и усилване на армировката при необходимост

Правилната подготовка е изключително важен процес, защото от него зависи издръжливостта на положения торкрет бетон. При необходимост торкретирането се изпълнява на няколко слоя, като всеки следващ слой се полага след изсъхване на предходния слой. С помощта на метална игла се определя дебелината на всеки положен пласт в процеса на полагане.

Методът сух торкрет (сухо торкретиране) има своите предимства и недостатъци. До 1950 година се използва само методът сух торкрет. При този метод бетонът под формата на суха смес се сипва в контейнер. Сместа се транспортира под налягане през тръби (маркучи) благодарение на сгъстен въздух. Дюзата е уредът, чрез който се изстрелва сместа. В началото на дюзата, сухата смес се смесва с вода, подадена също под налягане. Количеството на водата се контролира от кран, според нуждите. Дюзата се състой от тръба с устройство за смесване, в което се инжектират водата и всички течни добавки. 

сухо торкретиране
сухо торкретиране

Мокър метод (мокро торкретиране) – при мокрото торкретиране готовата течна бетонна смес (сух бетон + вода + добавки) се поставя в резервоара на торкрет машината и се подава по тръба завършваща със специална дюза. Отново с помощта на въздух под налягане, бетоновата смес се изстрелва към желаната повърхност, след което бетонът се заглажда. Слой от пръскан бетон се образува с няколко преминавания на накрайника през едно място до получаване на определена дебелина от пръскан бетон. Предимствата на мокрия метод са по – ниската цена, поради факта че цялата смес (сух бетон, вода, добавки, фибри и др.) се смесва в бетоновия възел и посредством бетоновоз се транспортира до обекта. Също така много по – ниската степен на запрашаване и замърсяване, благодарение на което е подходящ за използване в затворени пространства. Мокрото торкретиране обикновено има по – малък отскок на материала, което води и до по – малка фира. Качеството на бетона е по – добро поради факта, че водата и бетона са напълно хомогенизирани. Има и значително по – малко потребление на сгъстен въздух. Не на последно място, работата с мокър торкрет бетон се извършва значително по – бързо от работата по сухия метод на торкретиране. Мокрият торкрет е изключително подходящ за изграждане на басейни, включително и закрити плувни басейни, укрепване и заздравяване на фасади на сгради, укрепване на колони, изграждане на мостове, тунели, подземни гаражи и т.н.

мокро торкретиране
мокро торкретиране
стоманобетонен басейн

Легенда:

 1. Подложен бетон
 2. Бетон - замазка за защита на хидроизолацията
 3. Стоманобетонно дъно на басейна
 4. Стоманобетонна стена на басейна
 5. Хидроизолация под фундамента
 6. Холкер с катет 15 мм, оформен от ремонтен разтвор
 7. Хидроизолация на стени откъм терена (външна хидроизолация)
 8. Замазка за наклон
 9. Изравнителна замазка
 10. Холкер с катет 15 мм, оформен от ремонтен разтвор
 11. Хидроизолация откъм вътрешността на басейна (вътрешна хидроизолация)
 12. Лепило за плочки
 13. Облизовъчни плочки

 

т.12 и т.13 могат да бъдат заменени с полагането на ПВХ синтетична мембрана или с полагането на специална боя за басейни

Открити и закрити плувни басейни с конструкция от стоманобетон

 

Най - дълготрайния и масивен вариант за бесайн се явява басейнът, изграден от бетон. При правилно изграждане и използване на висок клас бетон, както и употреба само на качествени строителни материали, конструкцията на басейн, изграден от бетон, е най - здравата конструкция от всички останали видове конструкции на басейни. Освен това бетоновите басейни се характеризират с неограничен избор на форми, цветове и размери. При изграждането на такъв вид басейн, клиентът може да избира и какво да е крайното покритие - мозайка или облицовка с ПВХ (PVC) синтетична мембрана.

Разбира се бетоновият басейн има и своите недостатъци:

 • Трудно осъществими скъпи ремонти - ремонтът на такъв басейн, особено облицован с керамика, е скъпо и трудно осъществимо начинание. Употребата на дезинфекциращи водата препарати, както и атмосферните условия, увреждат керамичната облицовка и тя започва да пада. Това води след себе си до поява на течове от басейна, както и на влошаване на външния му вид. В много случаи, удачен вариант е подмяната на керамичната облицовка с ПВХ (PVC) синтетична мембрана или полагането на такъв вид хидроизолация още при изграждането на самия басейна.
 • Загуба на вода - този проблем, при бетоновите басейни е най-често срещан, тъй като повърхността им е пореста. За да се сведе до минимум загубата на вода трябва да се използват специални качествени материали за хидроизолация на басейни. Пронцетът на водните загуби се увеличава значително при нарушена мозаечна облицовка. 
 • Скъпа поддръжка на pH на водата - при взаимодействие на бетона с водата се променя нейната киселинност, която постоянно трябва да се регулира, чрез употребата на скъпоструващи препарати.
 • Трудно почистване на керамичното покритие - фугите между керамиката са изключително трудни за почистване. В тях се отлагат микроорганизми, както и метали като манган и желязо.  
 • Трудно зазимяване - ако се касае за открит плувен басейн, изграден от бетон, то той трябва да се зазими внимателно, защото ледът уврежда керамичното покритие. 
 • Неустойчивост при земетрсесения - бетоновите басейни са застрашени от спукване при земетресения. Другите видове басейни, като монолитните от стъклопласт или керамика, са обезопасени допълнително с бетон, а тези с метални стени и ПВХ мембрана са изключително гъвкави и на практика не могат да се спукат. 
 • Висока цена за изграждане 
 • Време за изграждане - изграждането на бетонов басейн, покрит с керамична облицовка или ПВХ синтетична мембрана е дълъг и сложен процес, при който не бива да се подценява нито един от етапите. Изграждането отнема между два и четири месеца.
 • Невъзможност за добавяне на допълнително оборудване - ако желатете да монтирате допълнителни хидромасажни дюзи, или да направите ново осветление, няма да може да се справите без да премахнете облицовката и да разбиете бетона по стените на басейна.

Технологични процеси при изграждането на бетонен плувен басейн.

 

Строителството на един басейн е процес, който отнема от няколко седмици до няколко месеца в зависимост от вида му. Самата направа на басейн се състои от следните основни етапа: 

 1. Избор и проучване на терена за изграждане на бетонен басейн - преди да започне самото строителство на басейна, специалисти в областта трябва да огледат терена и да направят хидрогеоложко и инжинерно проучване. Избраното мястото трябва да е такова, че да позволява достъпа на тежки земекопни машини (при невъзможност може да се копае и с ръчни инструменти) и при изкопните работи да се избегнат подземни тръби и кабели. До басейна трябва да може лесно да се достави вода и електричество. Основните неща, които се вземат предвид при избора на терен са наличието на подпочвените води, денивелацията на терена и наличието на скали. Ако на малка дълбочина (до 1 м) има подпочвени води, изграждането на басейн не се препоръчва. Наличието на скали пък затруднява и оскъпява изграждането на коритото. Ако се изгражда басейн на открито същият трябва да се строи далеч от дървета, за да могат ползващите басейна пълноценно да се възползват от слънчевата светлина, за да не се замърсява водата от листа и за да не се разруши коритото на басейна от кореновата система. Също така е важно избраното място да е защитено от вятър. Ако се изгражда басейн на закрито не трябва да има допир между стените на басейна и стените на самата сграда или къща. Теглото дори на малък басейн (2x3x1,5м) е около 10 тона. Подложени на натиска на водата, стените могат да се напукат. Затова между стените на сградата или къщата и тялото на басейна трябва да се оставят празнини, които се запълват с пясък или пенопласт.
 2. Изготвяне на проект за направа на басейна - това е най – важният етап от изграждането на басейна. Самият проект включва всички чертежи свързани със строителството на басейна, необходимото основно оборудване (дюзи, преливник или скимери, филтрационна система и други компоненти) както и допълнителна документация свързана с дейностите на архитектите, ВиК и ел. специалистите по басейна. 
 3. Направа и оформяне на изкопа, трамбоване с виброваляк -  следващият етап включва изкопаването на самия басейн и трамбоването на почвата. Изкопът за басейна се прави 23 до 31 см по – дълбок, от дълбочината на желания от Вас басейн, за да се осигури място за настилка на дъното на басейна. Около изкопа също се оставя повече пространство (+ 50 см) за изграждането на стените на басейна.
 4. Полагане на подложен бетон и изграждане на филтърното помещение - задължително е да има бетонна основа преди да се лее коритото на басейна. Подложният бетон "ляга" върху пясък и чакъл с различна фракция.
 5. Полагане на хидроизолационна обмазка или синтетична мембрана върху подложния бетон.
 6. Инсталиране на ВиК, като се използват подходящи тръби - изграденият водопровод трябва да включва източване на дъното на басейна, както и необходимата структура за осигуряване на безопасен поток вода през целия басейн.
 7. Монтаж на първа и втора скара арматура на дъното - в този момент се създадат и стълбите или другите вътрешни характеристики на басейна.
 8. Отливане на дъното и създаване на реалната форма на басейна - бетонът, който се използва за строителството на басейни, е различен от бетона, използван за строителството на сгради. Той се характеризира с висока якост и добри хидроизолационни свойства.
 9. Изграждане на холкер с катет 15 мм от ремонтен разтвор на границата между подложния бетон и дъното на басейна
 10. Залагане на водонабъбваща лента между дъното и стените
 11. Монтаж на армировка на стените
 12. Полагане на бетона на стените - най – популярният метод за строителство на бетонни басейни днес е чрез тъй наречената техника “пръскан бетон” или торкрет бетон върху метална решетеста арматура. Разбира се стените на басейна могат да се изградят и чрез залагане на армировката между вътрешен и външен кофраж и последващото наливане на бетона. Ако се използва вторият метод за направа на стените на басейна, то те трябва да се изливат наведнъж, а не на етапи. Басейн, излят на няколко етапа, се счита за ненадежден. Преди втвърдявянето на бетона е необходимо да се изкарат въздушните мехурчета извън него. Това се прави със специални вибратори за бетон.
 13. Изграждане на преливник или позициониране на скимерите и сервизно помещение
 14. Изграждане на холкер с катет 15 мм от ремонтен разтвор в областта стена/под отвъншната страна на басейна
 15. Полагане на външна хидроизолационна обмазка или синтетична мембрана върху стените на басейна
 16. Полагане на дренажна мембра около стените на басейна
 17. Връщане на обратния насип 
 18. Полагане на замазка за наклон
 19. Полагане на изравнителна мазилка по стените
 20. Изграждане на холкер с катет 15 мм от ремонтен разтвор в областта стена/под отвътрешната страна на басейна
 21. Полагане на вътрешна хидроизолация, дюзи, сифони и облицовка (плочки, синтетична PVC мембрана, боя за басeйни). Ако басейнът е изпълнен със скимери, то се полага и бордови камък, който е добре да е естествен.
 22. Подвързване на филтърно помещение на басейна–инсталирането на оборудването на басейна – става дума за инсталацията, която ще пречиства водата в басейна и която е изградена от помпа, филтър, тръбна разводка, табло за управление и т.н.

Хидроизолация на плувни басейни

 

За да може един басейн да функционира правилно в продължение на много години и да не създава проблеми е необходимо да се вземат правилните мерки още в етапа на неговото проектиране и строеж.

 

Видове плувни басейни

 

Съществуват множество различни класификации на плувните басейни, като всяка класификационна система подрежда басейните по вид като използва различни техни характеристики.

 • Според местоположението – басейните биват закрити – басейни в помещения и открити – басейни на открито
 • Според конструкцията - басейните могат да бъдат сглобяеми басейни, които се сглобяват от множество метални, пластмасови и други части или монолитни басейни, изградени от монолитен бетон, стъклопласт или керамика.
 • Според нивото на басейна спрямо земната маса - басейните могат да бъдат вкопани, полувкопани и надземни.
 • Според предназначението – басейните могат да бъдат домашни (фамилни) басейни за релакс и почивка, хотелски басейни, СПА – басейни, спортни басейни, като от своя страна басейните, които са предназначени за различни водни спортове, могат съществено да се различават помежду си. Например, басейните за скок във вода трябва да имат по – голяма дълбочина от плувните басейни, които са предназначени само за плуване.
 • Според големината - басейните могат да бъдат със стандартни олимпийски размери или с размери според големината на терена или желанието на поръчителя. Олимпийският размер при басейните е 50 метра дължина на 25 метра ширина. Строят се и басейни с размер наполовина на олимпийския размер, т.е. 25 метра дължина на 12,5 метра ширина. Изграждат се и басейни с всякакви други размери. Предназначението на басейна определя и дълбочината му, например спортните басейни за практикуване на плувни спортове трябва да бъдат дълбоки най – малко 180 сантиметра, докато детските басейни се правят с дълбочина до около метър.
 • Според формата - басейните се делят на басейни с правоъгълна форма, басейни с кръгла форма, басейни с овална форма, басейни със свободна, разчупена форма, която може да включва части от различни геометрични елементи. Басейнът може да приеме формата на какъвто и да било предмет или да бъде в такава форма, каквато роди въображението на поръчителя.
 • Според системата за филтрация на водата – по тази класификация басейните се делят на басейни със скимери и басейни на външен преливник. При басейните със скимери се осъществява хоризонтална филтрация. Нивото на водата е 10 – 15 см под борда на басейна. Скимерите са разположени по стените на басейна, а броят им зависи от обема на басейна. На дъното е разположен сифон, а по стените, срещуположно на скимерите са разположени вливни дюзи. В близост до басейна се намира техническо помещение, в което се монтират филтрационната помпа и пясъчен филтър. Помпата засмуква вода през скимерите и сифона, отвежда я към филтъра, където водата се пречиства и през вливните стенни дюзи се връща обратно в басейна. Разбира се, преди водата да се върне в басейна е възможно да преминава през топлообменник, UV система за дезинфекция, дозаторна станция за препарати или друг вид система за допълнително почистване или третиране. При басейните с преливник се осъществява вертикална филтрация на водата.   Нивото на водата съвпада с нивото на борда. По целият периметър на басейна или частично, само на някои стани е разположен преливен улей, в който се стича излятата от басейна вода. От преливният улей водата се стича в резервоар, наричан компенсаторен резервоар. Той се намира до басейна. От този резервоар помпата засмуква вода и я отвежда към пясъчния филтър за пречистване. След филтъра, чрез дюзи разположени по дъното на басейна, водата се връща отново в басейна. Този вид басейни са по-красиви и създават усещането за водна феерия. Там, където местоположението го позволява е възможно изграждането на инфинити басейни, създаващи усещането за безкрайност.