Мухълът, той е един от най - лошите Ви врагове у дома или там, където работите. Вреден е за здравето Ви, разпространява се бързо, съсипва мебелите и стените, а миризмата прониква навсякъде и се задържа дълго след това.

Един от най - лесните начини да се отървете от това вредно "чудовище" е като не допускате да се образува, а появи ли се да го третирате навреме.

Няма начин да се справите с петнистия враг, докато имате мокра стена. Колкото и козметични упражнения по премахване на мухала да правите, едва ли ще Ви помогнат в дългосрочен план. Преди да пристъпите към премахването на самия мухъл се уверете, че сте отстранили всички предпоставки за поява на влага по стените. 

 

Как да предотвратим появата на мухъл? 

 

Единственият дълготраен и сигурен метод за предпазване от поява на мухъл е свързан с това, всички налични течове да бъдат спрени, както и с намаляване на конденза в помещенията около нас. 

 • Течовете - проникването на вода и на влага, намиращата се извън конструкцията, във вътрешността на помещенията е често срещан проблем при по – старите сгради или при такива, при които липсва хидроизолация или тя е лошо изпълнена. Течовете могат да бъдат причинени от редица причини като например: запушени или грешно поставени улуци за дъждовна вода, некачествена мазилка, дъжд, просмукващ се от покрива, липса или некачествено изпълнена хидроизолация в основите на сградата и т.н. Ремонтът на тези проблеми е единственият изход за сигурна защита от влага. 
 • Кондензът - за образуването на конденз са необходими две неща – влажен въздух и студена повърхност. Влажността на въздуха в помещенията се повишава от всичко, което отделя водни пари, като цветя, готвене, пране, миене, хората в помещението и др. Когато влажният въздух достигне студени повърхности като външните стени, рамките на прозорците и техните стъкла, влагата в него кондензира по тях. Предпазването от кондензиране на влагата става като се вземат мерки по отношение на:

1. Прекалено голямото количество влага, която се образува в жилището или в офиса - тъй като кондензацията се причинява от прекалено голямо съдържание на  водни пари в дома или офиса, намаляването на дейностите, които водят до образуване на водни пари, значително ще намали и кондензацията:

 • Поставяйте капаци на съдовете при готвене и не оставяйте дълго време чайници с вряща вода. Използвайте абсорбатор, който да отвежда парата навън.
 • Избягвайте използването на парафин и преносими газови бутилки за отопление, защото предизвикват образуване на допълнителна влага.
 • Сушете прането си навън или в банята, на затворена врата и отворен прозорец или пуснат вентилатор.
 • Не проветрявайте мокри помещения, като например банята, чрез отваряне на вратите им. Вместо това използвайте вентилатори, монтирани на вентилационната шахта. 
конденз и мухъл
 • Когато пълните ваната, първо пуснете студената вода, после топлата. Това ще намали отделянето на водни пари с до 90%.
 • Избърсвайте видимия конденз по неабсорбиращите повърхности със сух парцал, за да премахнете допълнителната влага.

 

2. Недостиг на вентилация - вентилирането на Вашето жилище или офис ще помогне да се премахне образуваният влажен въздух.

 • Проветрявайте дома или офиса си всеки ден – проветряването ще предостави възможността по - сухият въздух да циркулира. За да проветрите най - качествено, отворете прозорците, намиращи се на срещуположните краища на къщата или сградата и/или са разположени диагонално. Ако живеете в апартамент, отворете и вътрешните врати. Проветрявайте редовно помещенията за по 5 минути, няколко пъти на ден. Това не само ще намали влажността на въздуха, но и ще го освежи. Не се притеснявайте от загуба на топлина в помещението – топлината, акумулирана във въздуха е значително по – малка от тази, акумулирана в мебелите, предметите и стените. Ако проветрявате при широко отворен прозорец, чрез създаване на течение за кратко време, температурата ще се възстанови много бързо. Избягвайте да държите леко открехнат прозореца за по – дълго време, защото продължителното навлизане на студен въздух ще охлади стените и мебелите и тогава температурата ще се възстанови по – бавно и съответно с по – голям разход на енергия.
 • Стаите, които са най - често обитавани, и особено спалните помещения се нуждаят от допълнителна вентилация, която да действа постоянно, за да може влагата, която се образува при дишане да напуска помещението.
 • В кухните и баните се образува прекалено много влага, което означава, че те също се нуждаят от допълнителна вентилация. Когато готвите, миете, сушите дрехи, също и докато се къпете, отваряйте прозорец и по възможност използвайте външен вентилатор. Докато се използват кухните и баните, дръжте техните врати затворени, за да не може влагата да се разнася из цялата къща.
 • Ако гардеробите в спалните не са достатъчно вентилирани, може да се стигне до възникване на мухъл върху дрехите. Не се опитвайте да напълните догоре гардеробите, тъй като това ще намали циркулацията на въздух. Оставяйте място (около 5 см) между задната част на големите мебели и стената, за да може въздухът свободно да преминава.
 • Растенията също отделят голямо количесвто влага във въздуха. Избягвайте отглеждането на цветя и други стайни растения в помещения без вентилация (особено в спалните).

 

3. Студените повърхности - кондензът обикновено се оформя върху студените повърхности, поради което е препоръчително да бъде предотвратено изстиването им. Изолация на пукнатините по стените, премахване на тероммостове, както и уплътняването на прозорците и външните врати, с цел да не се появява течение на студен въздух, се явява от първа необходимост. При предпазване от течения, обърнете внимание на следното:

 • Да не се блокира постоянната вентилация
 • Да не се защитава от течение стая, която вече има проблеми с кондензацията, тъй като за тази стая е добре да има допълнителната вентилация
 • Да не се уплътнява там, където има готварска печка или отопление на газ
 • Да не се защитават от течение прозорците във банята и кухнята, тъй като това ще възпрепятства напускането на парите

 

Как да намалите студените повърхности, с което да елиминирате конденза и да подобрите топлоизолацията и комфорта, същевременно намалявайки и разходите за отопление?

 • Дограмата–съвременните многокамерни PVC профили притежават достатъчно нисък коефициент на топлопреминаване, което гарантира, че повърхностната температура на профила ще е достатъчно висока, за да няма конденз по самия профил. Ако сте се спрели на алуминиева, вместо PVC дограма, поръчайте такава с прекъснат термомост, но имайте в предвид, че PVC дограмата винаги предлага по – добра топлоизолация и защита от конденз
 • Стъклопакетите – ако те са изработени с обикновено стъкло, рискувате при висока влажност да се получи конденз по тях. Препоръчваме Ви да поръчате стъклопакети с нискоемисионното LowE – стъкло. То има по – нисък коефициент на топлопреминаване, в резултат на което вътрешното стъкло остава по – топло с няколко градуса, избягва се кондензът по него и се понижават разходите за отопление;
 • Термо – керамични бои/термобои - те съдържат микроскопични кухи керамични сфери, които не провеждат топлината. Важно предимство на тези бои е, че решават проблема с конденза дори при непостоянен режим на отопление, нещо, което външната топлоизолация не може да постигне. Боядисването отвътре на външните стени с термо – керамична боя подобрява топлоизолацията и повишава повърхностната температура на стената. При боядисването е хубаво освен вътрешната страна на външната стена, да се покрие и лента от около 10 – 20 см по вътрешните стени и тавани, граничещи с външната стена, защото студената външна стена и бетонните колони, намиращи се на ъгъла между стените образуват термомост към вътрешната стена и охлаждат част от нея;
 • Топлоизолация – последните строителни норми изискват висока степен на топлоизолация на стените, но за съжаление повечето жилища са построени преди те да влязат в сила, а и някои строителни предприемачи, в стремежа си да спестят разходи, не изпълняват нормите докрай. Ако външните Ви стени не са добре топлоизолирани, по тях ще се образува конденз. Най – добре е да комбинирате термо-керамична боя отвътре с външна изолация. В дългосрочен план ще спестите от допълнителното намаление на разходите за отопление. Поставянето на външна изолация (не препоръчваме вътрешната поради редица недостатъци) ще повиши повърхностната температура на стените, с което ще елиминира конденза, ще намали разходите за отопление и ще подобри комфорта в помещението, защото ще намалеят температурните разлики в различните му части и усещането за “лъхане” на студ от стените. Тази теория е в сила, когато е заложен стационарен режим на отопление, т.е поддържане на постоянна температура в помещенията през целия зимен период. Практиката обаче показва, че в преобладаващата част от жилищата и офисите у нас отоплението работи в режим "включване - изключване", в резултат на което въздухът в помещенията бързо се затопля, докато стенните повърхности остават студени. А кондензът се появява на всяка студена повърхност, а след него следва и мухълът. Съвременната практика показва, че основното решение на този проблем е полагането на термобоя по вътрешните стенни повърхности.
 • Разположение на отоплителните уреди – позиционирането им на външната стена под прозорците затопля последните и съответно намалява вероятността за поява на конденз. Недостатъците са увеличените топлозагуби през стената и това, че мястото невинаги е удобно за монтажа им.

 

4. Температурата в дома и офиса отоплението на стаите трябва да става равномерно (опитайте се да редуцирате разликата в температурите на отделните стаи). Въздухът в по - студената стая винаги ще се опитва да премине в по - топлите. Това ще образува конденз. От особена важност е поддържането на относително постоянна температура в целия дом или офис. Оптимално е тя да бъде между 19℃ и 24℃. Ако отоплявате помещението само за няколко часа на ден, дори при наличие на добра външна топлоизолация, рискувате появата на конденз, тъй като краткото време, през което отоплението работи, често не е достатъчно за да се затоплят стените. В този случай помагат термо-керамичните бои.

 

 • Боядисването като защита от мухъл -  Може ли да се боядисва върху мухъл? Това е често задаван въпрос от собствениците на имоти, които се надяват да заличат следите по стените, обезобразени от мухъл. Надеждата, която собствениците влагат в боята е, че ще се предотврати появата на следващ слой мухъл, убивайки предходния и спирайки действието на спорите. За съжаление, само част от това може да бъде реализирано на практика. На пазара се предлагат различни ефективни бои със защита от мухъл (бои, съдържащи сребърни йони, бои за влажни помещения или антибактериални бои). Предлагат се и антибактериални добавки, които клиентът сам може да вложи в избраната от него боя. Все пак обаче, не се препоръчва да се боядисва директно върху засегнатите повърхности. Трябва да се знае, че продуктът няма да убие съществуващия мухъл. Преди да започнете да боядисвате със специалните за тази цел бои е необходимо засегнатата от мухъл повърхност да се обработи и съществуващия мухъл и неговите спори да се убият. За тази цел може да използвате почистващи мухъл препарати.

Имайте в предвид факта, че дори и боята със защита срещу мухъл да предпазва, тя не е 100% - ова гаранция, че той никога няма да се появи, особено ако преди това също сте имали сериозни проблеми или, ако има наличие на много висока влажност в помещението. Проветрявайте регулярно, почиствайте, намалете конденза и вземете всички необходими предпазни мерки.

 

5. Влагоабсорбаторът определено е добър начин за предотвратяването на условията, които водят до появата на плесен и мухъл, защото намалява относителната влажност на въздуха.

На какъв принцип работи влагоабсорбаторът?

 • Термо – електрични (Пелтие) влагоабсорбатори – Пелтие влагоабсорбаторите работят чрез „изтегляне“ на влажния въздух през предната част на студен радиатор. Докато въздухът преминава през студената повърхност, той кондензира. Водата, освободена от кондензиралия въздух, се стича надолу към водния резервоар, а сухият въздух се освобождава обратно в стаята.
 • Компресорни (охладителни) влагоабсорбатори - Охладителните влагоабсорбатори използват вентилатор, за да засмучат въздуха и да го прекарат през изключително студени намотки. Водата кондензира по намотките и се стича в резервоара за вода. Накрая въздухът бива нагрян отново и изпомпван обратно в стаята по – топъл и по – сух. Това намалява относителната влажност в помещението. Компресорните (охладителните) влагоабсорбатори се различават от Пелтие влагоабсорбаторите по това, че използват вграден компресор, за да охладят намотките.
 • Влагоабсорбатор тип Десикант – Влагоабсорбаторите тип Десикант работят чрез използване на химикал „десикант“ (изсушител), за да абсорбират влажността от въздуха. Вентилатор засмуква влажния въздух във влагоабсорбатора, където той преминава през „десикант“ – а. Десикантният влагоабсорбатор се придържа на бавновъртящо се колело. Част от колелото, която не се използва, после се нагрява, така че влагата да се стича в резервоара за вода. След това въздухът се нагрява отново и се изпомпва обратно в стаята. Това намалява относителната влажност в помощението.

Капацитет на влагоабсорбатора?

 • Капацитет на влагоабсорбатора - количеството влага, което един влагоабсорбатор може да премахне от въздуха за 24 часа.
 • Домашните влагоабсорбатори се предлагат с различни капацитети – от 250 мл до около 20 литра за 24 часа. Влагоабсорбаторите с най – малък капацитет са полезни за малки единични стаи. Капацитетът, който ще ви е необходим, зависи от:

 - Размерът на пространството, което трябва да обработва.

 - Относителната влажност в помещението.
 - Температурата на средата.

 • Размер на резервоара на влагоабсорбатора - Друга характеристика на влагоабсорбатора, за която ще трябва да помислите, е размерът на резервоара. Резервоарът на влагоабсорбатора Ви събира влагата, която уредът извлича от въздуха. Резервоарът обикновено е по – малък от дневния капацитет на влагоабсорбатора. Това определя колко бързо той ще се напълни и колко редовно ще трябва да го изпразвате.