SGA  Hydro Systems

Пълна гаранция от 5 или 10 години. Експлоатация над 20 години.

хидроизолация на тераси и балкони
хидроизолация под плочки
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони

Полиуретановата хидроизолация, използвана при хидроизолирането на балкони и тераси, може да остане и крайно покритие, т.е. ако не харесвате традиционната облицовка от гранитогрес, Вие може да си изберете от следните декоративни хидроизолационни покрития за тераси и балкони, които позволяват лек и тежък пешеходен трафик:

 

  • полиуретанова хидроизолация с износоустойчиво покритие, в цвят по избор
хидроизолация за балкони и тераси
хидроизолация за балкони и тераси
хидроизолация за балкони и тераси
  • декоративно полиуретаново хидроизолационно покритие с цветен кварцов пясък
  • декоративно полиуретаново хидроизолационно покритие тип "пясъчен килим"
хидроизолация за балкони и тераси
хидроизолация за балкони и тераси
хидроизолация за балкони и тераси
  • декоративно полиуретаново хидроизолационно покритие тип "каменен килим"/stone carpet
хидроизолация за балкони и тераси
хидроизолация за балкони и тераси
хидроизолация за балкони и тераси
  • декоративно полиуретаново хидроизолационно покритие с декоративен чипс
хидроизолация за балкони и тераси
хидроизолация за балкони и тераси
хидроизолация за балкони и тераси

Хибридни хидроизолационни продукти за тераси и балкони
(хидроизолация на акрилна основата с полиуретанови смоли)

 

Висока еластичност и устойчивост на разумна цена при неблагоприятни атмосферни условия.

Хибридното високо еластично хидроизолационно покритие, образувано от смесването на акрилни и полиуретанови смоли, е гаранция за дълготрайна експлоатационна надеждност на балкони и тераси. Специфичната формула на хибридните продуктите ги прави неподатливи на екстремни температурни изменения (от -30ºC до +80ºC), типични за големите открити тераси. Именно тези агресивни атмосферни условия често се явяват непреодолим тест за някои хидроизолационни системи.

Широко приложение и лесно нанасяне на разумна цена.

Хибридът е приложим върху всякакви видове минерални повърхности, като: бетон, цимент, както и върху калциево-сулфатни основи и метал. Хибридната хидроизолационна паста гарантира перфектно поведение и при директно приложение върху керамични облицовки, естествен камък и дърво. Тиксотропният вискозитет на продуктите позволява бързото сгъстяване на пастата до еластична и водоустойчива мембрана с екстремна здравина. Това позволява лесното нанасяне с маламашка, четка или валяк върху повърхности с всякаква форма – от хоризонтални, вертикални и наклонени, до основи със сложна геометрия. След полагане, хидроизолационното покритие изсъхва бързо и без да лепне.

Дълготрайна експлоатационна надеждност и продължителна защита от влага на разумна цена.

Освен преодоляването на пукнатини в основата с размери до 2 мм, високата еластичност на хибридите служи като гаранция за тяхната резистентност срещу възникващи вибрации и структурни напрежения в основата. Именно благодарение на разтегливостта на хидроизолационната мембрана, хидроизолационният слой остава здрав и стабилен за дълъг период от време. 

Ефективно решение за всеки покрив на разумна цена.

Работата с хибридни хидроизолации, смес от акрил и полиуретан, гарантира перфектната дълготрайна защита на балконите и терасите.

  

Съвети от професионалните апликатори на "Ес Джи Ей Хидросистемс" ЕООД относно начина на полагане на хибридните хидроизолационни продукти върху основата на балкони и тераси:

 

  • Почистване и подготовка на основата - при полагане на хибридна хидроизолация върху замазката на балкони и тераси, основата трябва да е здрава, суха, чиста и обезпрашена. Циментовите субстрати трябва да се оставят да наберат якост минимум 28 дни преди да се пристъпи към нанасяне на акрилната хидроизолация. Премахват се всички наслоявания от прах, мазнини и не добре прикрепени материали. Минералните повърхности със съществуващи бои или покрития изискват опънен тест за определяне на съществуващата адхезия. Стойност под 0,8 N/mm² са неприемливи. В такива случаи съществуващата боя или покритие трябва да бъдат напълно отстранени до здрава и чиста повърхност. Субстрати с якост на опън > 0,8 N/mm² се почистват под налягане преди полагане на материала. Ако повърхността е замърсена с водорасли, гъби или плесен, тя трябва да бъде третирана с биоциден дълбокопроникващ препарат. Локалните пукнатини и по-големите отвори и празнини се запълват с полимерни циментови смеси, а неравностите се отстраняват до достигане на здравата основа.

 

Полагането на хибридна хидроизолация върху замазката на балкони и тераси изисква максимална влага в основата < 5%! При влажност на основата над 5%, е препоръчително тя да се грундира със специален грунд за влажни и необезмаслени основи.

 

  • Осигуряване на наклони с цел добро оттичане на водата към сифоните и барбаканите на балконите и терасите, за да се избегне образуването на локви, въпреки че хибридите са устойчиви на остатъчна вода.
  • Грундиране на основата - за по-добра адхезия и покривност се препоръчва използването на свързващ грунд. Самият грунд може да бъде или фабрично произведен за съответната хибридна хидроизолация или същата да се разреди с вода в предписаното съотношение. Това съотношение може да варира в различни граници и обикновено е упоменато на опаковката. Разходната норма на грунда се движи между 0,2-0,4 кг/м² и зависи от порьозността на основата.
  • Монтиране на отдушници за вентилация и елиминиране на конденза - отдушниците се прилагат за отвеждане в атмосферата на остатъчната строителна влага под хидроизолацията и влагата от обитаемите помещения в процеса на експлоатация, ако върху стоманобетонната плоча няма пароизолираща мембрана. Използването им предотвратява проблеми като: надуване (получаване на мехури), отлепване на хидроизолацията от основата и „пържене” (прегряване на хидроизолацията). Нашите апликатори препоръчват полагането на 1 брой отдушник на всеки 40 м²  площ за хидроизолиране.
  • Полагане на самата хибридната хидроизолация - хидроизолацията се полага чрез четка, маламашка или валяк (ролер) на четири слоя, след изсъхване на грунда (остатъчна влажност < 2% - 6%). Ако се използва валяк, може да са необходими и повече слоеве. Всеки следващ слой се нанася перпендикулярно на предходния и след като той е напълно изсъхнал (след 12-36 часа). Нашите апликатори препоръчват цялостното армиране на хибридната хидроизолация посредством ленти полиестерен армировъчен плат (30 гр/м²) с широчина 100 см, които се застъпват 5 см - 10 см една върху друга. И така след изсъхване на грунда се нанася първият слой от хидроизолацията, със същата широчина като армировката, и докато още не е засъхнал върху него се полага, притиска и пропива с материал платното. По този начин се покрива цялата повърхност. След изсъхване на първия и втория (пропиващия) слой се нанасят последователно още два слоя хидроизолация върху цялата повърхност. Разходът на материал е приблизително 2,0 кг/м²  и зависи от вида на основата.
  • Полагане на самата хибридна хидроизолация по вертикални участъци - при хидроизолирането на вертикални участъци с акрилна хидроизолация, същата се армира, "обръща" и "повдига" по вертикалите (стени, комини, бордове и т.н.) на покрива, поне на 10 см височина.

 

Забележки:

 

  • Преди употреба, хибридната хидроизолация трябва да се разбърка добре, с неръждаема бъркалка, до получаване на хомогенна смес
  • Минимална температура на полагане: +5℃, +8℃ ,+10℃ или +18℃. Варира при различните търговски марки.
  • Максимална температура на полагане: +30℃/+35℃. Да не се нанася върху силно нагрети повърхности.
  • Остатъчна влажност в основата: < 4%-6%-8%. Варира при различните търговски марки.
  • Относителна влажност на въздуха: < 70%-80%
  • Обработените повърхности трябва да се защитят от валежи, силен вятър и замръзване за период от минимум 24 часа
  • Обработената повърхност трябва да се предпази от напрашаване 1-2 часа.
  • Максимална дебелина на мокрия слой: 1 мм
  • Хибридите полимеризират при достатъчно слънцегреене.
  • Хибридното хидроизолационно покритие изсъхва напълно за около 24 часа. Ниските температури и високата влажност на въздуха забавят полимеризацията на продукта и съхненето на покритието!

 

  • Полагане на слой от кварцов пясък - хибридната хидроизолация е подходяща за полагане на места подложени на слаб или умерен пешеходен трафик и не се нуждае от опесъчаване.

 

Нашите апликатори препоръчват да не се използват хибридни хидроизолации като крайно покритие при хидроизолацията на балкони и тераси, защото позволяват само много слаб пешеходен трафик и трудно се поддържат чисти!

 

  • Мерки за безопасност при полагане на хибриди - да се работи в добре вентилирани помещения или на открито! Да се избягва контакт с очите и кожата! Да се съхранява извън достъпа на деца!
  • Почистване на инструментите - инструментите трябва да се почистят с вода докато хибридната хидроизолация все още не е засъхнала. Втвърденият материал трябва да бъде отстранен механично.
  • Съхранение - хибридната хидроизолация се съхранява в неразпечатани опаковки, при температури между +5°С и +35°С, на места защитени от пряка слънчева светлина. Срокът на годност при различните търговски марки хибриди варира между 12 и 24 месеца.

Полимерни хидроизолационни продукти под облицовката на балкони и тераси

хидроизолация под плочки

Хидроизолационна разделителна мембрани под облицовката на балкони и тераси

Приложение:

  • За външно и вътрешно приложение
  • За подове с клас на натоварване A и C
  • За мокри помещения, подложени на натоварване от безнапорна вода, като бани, душ - кабини в дома, хотели и болници
  • За балкони и тераси
  • За всички формати керамика и естествен камък
  • Върху чувствителни на влага, хигроскопични основи, като ПДЧ, магнезитни замазки, гипсофазерни плоскости, анхидритни и гипсови замазки
  • Върху минерални, хигроскопични основи като бетон, замазка и самонивелиращи изравнителни маси
  • Върху минерални, нехигроскопични основи като стари керамични покрития
  • Върху млади циментови замазки, веднага щом станат годни за ходене и са достатъчно товароносими
  • Върху анхидритни замазки с остатъчна влажност под 2%.
хидроизолация под плочки

Хидроизолации на полиуретанова основа за балкони и тераси, върху които не е задължително да има покритие

хидроизолация под плочки
хидроизолация под плочки
хидроизолация под плочки
хидроизолация под плочки
хидроизолация под плочки
хидроизолация под плочки
хидроизолация под плочки
хидроизолация под плочки

Хидроизолации на акрилна основа за балкони и тераси, които могат да остават крайно покритие

 

Акрилната хидроизолация, която притежава УВ - устойчивост и която е изпълнена по системата на съответния производител, може да остане като крайно покритие на покриви, но не и при хидроизолиране на балкони и тераси. Причината е в неустойчивостта на акрилните хидроизолационни мембрни към пешеходен трафик, бързото им пожълтяване и трудното им почистване и поддържане. Неподходящи са и при изпълнение на хидроизолация на балкони и тераси под двоен под или под декинг.

хидроизолация под плочки
хидроизолация под плочки
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони

Хидроизолационните материали на циментова основа са универсални. Те могат да са еднокомпонентни за полагане в основи, сутерени и балкони или двукомпонентни (еластични и силно еластични) с приложение на открито (големи балкони, тераси и покриви) или във водни резервоари. При всички случаи обаче те имат няколко основни предимства, които не са за подценяване:

 

  • Непретенциозни към влага в основата – за разлика от всички видове битумни, акрилни, полиуретнови, полиуретан - битумни и хибридни хидроизолации, циментовата позволява полагане върху леко влажна основа. Смолистите материали изискват абсолютно суха и чиста основа, правилно подбран грунд и сухо време за монтаж. При циментовите хидроизолации основата се грундира най-често именно с вода, което намалява разходите и улеснява монтажа.
  • Устойчиви както на положително, така и на отрицателно водно налягане – циментовата хидроизолация може да бъде положена от всяка от двете страни на стената, която трябва да се изолира, в зависимост от достъпа, който имаме. Това я прави единствен възможен вариант, освен инжектирането на смоли в бетон или зидария, за изолация на сутерени в готови сгради, където не може да се копае отвън и да се разкрие отново фундамента
  • Устойчиви на постоянна вода – много от акрилните и мазаните битумни хидроизолации, които са широко разпространени, изолират течаща вода, но са неустойчиви на локви, които остават с дни на покривите и откритите тераси или на влага, проникнала под плочките. Тази вода и влага увреждат битума и акрила и водят до необходимост от ремонти. Циментовата хидроизолация е устойчива на постоянна вода и влага, което я прави подходяща и за басейни и водни резервоари. Много продукти, на циментова основа, са сертифицирани и подходящи за употреба и в резервоари с питейна вода.
  • Лесни за полагане – за разлика от смолите, които са по-чувствителни и имат особености при подготовката на основата, грундиране, смесване, полагане и не рядко изискват специализирани инструменти и умения, циментовата хидроизолация е значително по-лека за работа. И тук има нужда от здрава и равна основа – бетон, каменна или тухлена зидария или циментова замазка; ако не е такава е необходимо да се поправи и шпаклова с ремонтни разтвори. Самото полагане обикновено е след грундиране с вода и материалът се нанася на два или три слоя с четка, баданарка или маламашка. Между първия и втория слой може да се положи стъклофибърна мрежа, в зависимост от големината и предназначението на обработваните участъци.
  • Създават безшевна хидроизолационна мембрана – всички циментови хидроизолации са мазани, което води до непрекъсната безшевна повърхностна мембрана. Това носи предимства и при наличие на чупки и детайли, защото с четката може да сме много по-детайлни.

 

Едно ограничение в приложенията на циментови хидроизолационни материали е тяхната неустойчивост на UV лъчи, което означава, че, когато се ползват за открити пространства, трябва да имаме друго крайно покритие – плочки, паваж, декинг, боя, декоративни покрития, камъчета, озеленяване и др.

Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
хидроизолация под плочки
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
двукомпонентна циментова хидроизолация за тераси и балкони
двукомпонентна циментова хидроизолация за тераси и балкони
двукомпонентна циментова хидроизолация за тераси и балкони
двукомпонентна циментова хидроизолация за тераси и балкони
двукомпонентна циментова хидроизолация за тераси и балкони
двукомпонентна циментова хидроизолация за тераси и балкони
минерална хидроизолация за тераси и балкони
двукомпонентна циментова хидроизолация за тераси и балкони
двукомпонентна циментова хидроизолация за тераси и балкони
двукомпонентна циментова хидроизолация за тераси и балкони
двукомпонентна циментова хидроизолация за тераси и балкони
изолация на тераса
двукомпонентна циментова хидроизолация за тераси и балкони
циментова хидроизолация за тераси и балкони
минерална хидроизолация за тераси
минерална хидроизолация за тераси и балкони
минерална хидроизолация за тераси и балкони Стара Загора
минерална хидроизолация за тераси и балкони
минерална хидроизолация за тераси и балкони Стара Загора
двукомпонентна циментова хидроизолация за тераси и балкони
двукомпонентна циментова хидроизолация за тераси и балкони
двукомпонентна циментова хидроизолация за тераси и балкони
двукомпонентна циментова хидроизолация за тераси и балкони
двукомпонентна циментова хидроизолация за тераси и балкони
циментова хидроизолация за тераси и балкони
двукомпонентна циментова хидроизолация за тераси и балкони
двукомпонентна циментова хидроизолация за тераси и балкони
двукомпонентна циментова хидроизолация за тераси и балкони
минерална хидроизолация за тераси и балкони
двукомпонентна хидроизолация за балкони и тераси
двукомпонентна циментова хидроизолация за тераси и балкони

Двукомпонентни циментови хидроизолационни продукти за балкони и тераси

 

Двукомпонентните циментови хидроизолационни материали предлагат отлична хидроизолация и защита на повърхности от бетон, циментови и варо-пясъчни замазки, тухлена и каменна зидария и т.н. Полагат се по екстериорни стени, сутерени, фундаменти, резервоари, басейни, подпорни стени, покриви, балкони, тераси, бани, кладенци, тунели и т.н. Притежават отлична адхезия към почти всички повърхности, като бетон, камък, керамика и тухли. Устойчиви са на положително и отрицателно хидростатично налягане на водата. Имат способността да премостват пукнатини и са особено подходящи за повърхности, при които се очаква поява на пукнатини предизвикани от температурни разширения или вибрации - тераси, балкони, басейни, тунели, резервоари и др.

Двукомпонентните циментови хидроизолации притежават следните предимства:

  • Минимална температура на втвърдяване от +5℃ или +10℃
  • Могат да се полагат върху влажни основи
  • Бързо съхнене дори и при висока влажност на въздуха (за около 4 - 6 часа)
  • Образуват изключително гъвкава хидроизолационна мембрана, върху която може да се ходи
  • Запазват гъвкавостта си както при ниски температури (до -25℃), така и при високи (до +160℃)
  • Върху получената мембрана могат да се полагат директно всички видове облицовки и настилки
  • Устойчиви са на разредени киселини и основи
  • Идеално решение за басейни, резервоари, водохранилища и други, които са постоянно под вода
  • Изключително висока адхезия към всякакви основи. Могат да се полагат върху бетон, замазки, мазилки, гипсокартон и др.
  • Не съдържат разтворители
  • Незапалими и негорими

Разходни норми:

  • Под облицовки на открито: около 3,0 кг/кв.м или около 1,36 - 1,40 кг/м2/мм

Срок на годност и начин на съхранение: Най-малко 12 - 24 месеца от датата на производство, в неотворени, ненарушени, оригинални опаковки. Съхранение на закрито и сухо място при температури от 5°C до 30℃ 

Подготовка на основата и полагане:

  • Основите с по-големи пори и/или пукнатини трябва да се шпакловат предварително с ремонтен разтвор. Основата трябва да е здрава, добре почистена от прах, масла, нестабилни материали и други понижаващи адхезията вещества.
  • Грундиране на основата - някои циментови хидроизолации се нуждаят от специален полимерен грунд, а при други основата просто се навлажнява с вода, но без да се образуват локви
  • С четка или маламашка се нанася слой циментова хидроизолация и веднага се полага отгоре армировъчна стъклена мрежа (130 г/м2) или полиестерен воал (30 г/м2) и се притиска към основата с помощта на четката/маламашката, така че да няма гънки. Нанася се отново още малко хидроизолация, така че армировката да бъде покрита. Изчаква се пълното изсъхване на получения армиран пласт: 2 - 6 часа, в зависимост от температурата и влажността на основата и околната среда. След това се нанасят с четка/маламашка последователно на кръст още един или два равномерни слоя, като се изчаква пълното изсъхване на всеки слой.
    * Всеки слой от циментовата хидроизолация трябва да е с дебелина около 1 мм - 1,5 мм - 2 мм. При нанасяне на по-дебел слой са възможни напуквания!

     * Прясно нанесеният материал трябва да се защитава от високи и ниски температури, вятър и дъжд.
     * При работа при температури над 25°C материалът може да се разрежда с до 3% вода.

Двукомпонентните циментови хидроизолационни продукти се състоят от суха циментова смес (компонент А) и течен еластификатор (компонент B). Някои продукти съдържат допълнително и фибри в сухата част.. Самата смес се приготвя като към определеното количество еластификатор се добавя сухата циментова смес при непрекъснато разбъркване, до образуване на еднородна смес с подходяща консистенция (2-3 мин.). Изчаква се 5 минути сместа да съзрее и отново се разбърква за кратко. Отвореното време се движи в рамките на 30 - 60 минути, при +20℃.

Натоварване:

  • Дъжд: след около 4 - 24 часа
  • Полагане на плочки: след около 1 ден - 3 дни
двукомпонентна циментова хидроизолация за тераси и балкони
минерална хидроизолация за тераси и балкони
минерална хидроизолация за тераси и балкони
минерална хидроизолация за тераси и балкони
минерална хидроизолация за тераси и балкони
минерална хидроизолация за тераси и балкони
минерална хидроизолация за тераси и балкони
минерална хидроизолация за тераси и балкони
минерална хидроизолация за тераси и балкони
минерална хидроизолация за тераси и балкони
минерална хидроизолация за тераси и балкони
минерална хидроизолация за тераси и балкони
минерална хидроизолация за тераси и балкони
минерална хидроизолация за тераси и балкони
циментова хидроизолация за тераси и балкони
минерална хидроизолация за тераси и балкони
циментова хидроизолация за тераси и балкони
циментова хидроизолация за тераси и балкони

Еднокомпонентни циментови хидроизолационни продукти за балкони и тераси

 

Циментовите хидроизолационни материали предлагат отлична хидроизолация и защита на повърхности от бетон, циментови и варо-пясъчни замазки, тухлена и каменна зидария и т.н. Полагат се по екстериорни стени, сутерени, фундаменти, резервоари, басейни, подпорни стени, покриви, балкони, тераси, бани, кладенци, тунели и т.н. Притежават отлична адхезия към почти всички повърхности, като бетон, камък, керамика и тухли. Устойчиви са на положително и отрицателно хидростатично налягане на водата. Имат способността да премостват пукнатини. 

Циментовите хидроизолации притежават следните предимства:

  • Минимална температура на втвърдяване от 0℃ до +5℃ или до +10℃
  • Могат да се полагат върху влажни основи
  • Бързо съхнене дори и при висока влажност на въздуха (за около 6 часа)
  • Образуват гъвкава хидроизолационна мембрана, върху която може да се ходи
  • Запазват гъвкавостта си както при ниски температури (до -25℃), така и при високи (до +160℃)
  • Върху получената мембрана могат да се полагат директно всички видове облицовки и настилки
  • Устойчиви са на разредени киселини и основи
  • Идеално решение за басейни, резервоари, водохранилища и други, които са постоянно под вода
  • Изключително висока адхезия към всякакви основи. Могат да се полагат върху бетон, замазки, мазилки, гипсокартон и др.
  • Не съдържат разтворители
  • Незапалими и негорими

Разходни норми:

  • Под облицовки на открито: около 3,0 кг/кв.м или около 1,36 - 1,40 кг/м2/мм

Срок на годност и начин на съхранение: Най-малко 12 - 24 месеца от датата на производство, в неотворени, ненарушени, оригинални опаковки. Съхранение на закрито и сухо място при температури от 5°C до 30℃ 

Подготовка на основата и полагане:

  • Основите с по-големи пори и/или пукнатини трябва да се шпакловат предварително с ремонтен разтвор. Основата трябва да е здрава, добре почистена от прах, масла, нестабилни материали и други понижаващи адхезията вещества.
  • Грундиране на основата - някои циментови хидроизолации се нуждаят от специален полимерен грунд, а при други основата просто се навлажнява с вода, но без да се образуват локви
  • С четка или маламашка се нанася слой циментова хидроизолация и веднага се полага отгоре армировъчна стъклена мрежа (130 г/м2) или полиестерен воал (30 г/м2) и се притиска към основата с помощта на четката/маламашката, така че да няма гънки. Нанася се отново още малко хидроизолация, така че армировката да бъде покрита. Изчаква се пълното изсъхване на получения армиран пласт: 2 - 6 часа, в зависимост от температурата и влажността на основата и околната среда. След това се нанасят с четка/маламашка последователно на кръст още един или два равномерни слоя, като се изчаква пълното изсъхване на всеки слой.
    * Всеки слой от циментовата хидроизолация трябва да е с дебелина около 1 мм - 1,5 мм - 2 мм. При нанасяне на по-дебел слой са възможни напуквания!

     * Прясно нанесеният материал трябва да се защитава от високи и ниски температури, вятър и дъжд.
     * При работа при температури над 25°C материалът може да се разрежда с до 3% вода.

Еднокомпонентните циментови хидроизолационни продукти за балкони и тераси обикновено се състоят от суха циментова смес, усилена с полимерни смоли. Някои продукти съдържат допълнително и фибри. Самата смес се приготвя като към определено количество вода, отбелязано на опаковка, се добавя сухата циментова хидроизолация при непрекъснато разбъркване, до образуване на еднородна смес с подходяща консистенция (2-3 мин.). Изчаква се 5 минути сместа да съзрее и отново се разбърква за кратко. Отвореното време се движи в рамките на 30 - 60 минути, при +20℃.

Натоварване:

  • Дъжд: след около 1 ден.
  • Полагане на плочки: след около 1 ден - 3 дни

PCI Pecilastic U от "PCI Augsburg GmbH"

 

Хидроизолационна делителна мембрана, която се полага под керамика, мозайка и естествен камък.

Предимства:

  • Водоустойчива - предпазва чувствителни на влага основи
  • Пластична - изравнява напрежения и деформации в основата от температурни амплитуди
  • Покрива пукнатини
  • Осигурява висока защита и при последващи пукнатини в основата
  • Готова за употреба - хидроизолационната мембрана се залепя директно върху основата
  • Бърз работен процес - след полагане на мембраната могат веднага да се лепят керамика и покрития от естествен камък
  • Шумоизолираща - редуцира ударния шум под керамични покрития и покрития от естествен камък
pci pecilastic u
pci pecilastic u
pci pecilastic u

PCI Pecilastic W от "PCI Augsburg GmbH"

 

еластична хидроизолационна мембрана, която се полага под керамика и естествен камък.

Предимства:

  • Водоустойчива - предпазва чувствителни на влага основи
  • Пластична - изравнява напрежения и деформации в основата от температурни амплитуди
  • Покрива пукнатини
  • Осигурява висока защита и при последващи пукнатини в основата
  • Готова за употреба - хидроизолационната мембрана се залепя директно върху основата
  • Бърз работен процес - след полагане на мембраната могат веднага да се лепят керамика и покрития от естествен камък

Приложение:

  • За външно и вътрешно приложение
  • За подове и стени с клас на натоварване A, B и C
  • За мокри помещения, подложени на натоварване от безнапорна вода, като бани, душ - кабини в дома, хотели и болници
  • За балкони и тераси
  • За басейни
  • За хидроизолиране на керамични покрития, подложени на химично натоварване, като промишлени кухни, пивоварни, мандри, кланници, хладилни помещения, лаборатории, болници, фабрики за производство на хартия, напитки и други подобни
  • За всички формати керамика и естествен камък
  • Върху чувствителни на влага, хигроскопични основи, като ПДЧ, магнезитни замазки, гипсофазерни плоскости, анхидритни и гипсови замазки
  • Върху минерални хигроскопични основи като бетон, замазка и саморазливни изравнителни маси
  • Върху минерални нехигроскопични основи като стари керамични покрития
  • Върху млади циментови замазки, веднага щом станат годни за ходене и са достатъчно товароносими
  • Върху анхидритни замазки с остатъчна влажност под 2%.
pci pecilastic w
pci pecilastic w
pci pecilastic w
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
DEKO professional HydroProtect от "Оргахим"

Кой трябва да се заеме с качественото хидроизолиране на Вашия балкон или Вашата тераса?

 

Изпълнението на качествена хидроизолация на един балкон или тераса е дълъг и сложен процес. Макар и подробно описан в много строителни сайтове и телевизионни предавания, той изисква много задълбочени познания и опит, с каквито може да се похвали екипът на "Ес Джи Ей Хидросистемс" ЕООД. 

Ако опитате сами да създадете една добра влагозащита на Вашата тераса или балкон, това ще Ви струва усилия, време и пари, а ефектът ще бъде най-вероятно краткотраен. Изборът на качествени материали и тяхното оптимално и адекватно използване, може да бъде направен само от екип, познаващ в детайли отделните хидроизолационни системи и посещаващ обучителни курсове към съответните фирми производители. 

Ние от "Ес Джи Ей Хидросистемс" ЕООД не Ви казваме, че няма да се справите, а искаме да Ви спестим усилия, ценно време прекарано с хората, които обичате и пари, с които да си доставяте малки, но нужни удоволствия.

 

Доверете ни се и се свържете с нас на посочените телефони или чрез имейл!

 

И не забравяйте да поддържате добре Вашата тераса или балкон, като намалите задържането на вода върху повърхността! Следете отводнителните сифони или барбакани да са винаги в изрядно състояние!

 

За да бъде изпълнена една хидроизолация качествено и за да сте сигурни, че Вашият балкон е надеждно защитен, трябва да обърнете внимание на следните детайли:

хидроизолация на балкон или тераса в стара загора

За да бъде изпълнена една хидроизолация качествено и за да сте сигурни, че Вашита тераса е надеждно защитена, трябва да обърнете внимание на следните детайли:

  1. Запълване на по-големите неравности в бетонната основа с ремонтен разтвор
  2. Изпълнение на контактен слой между бетона и циментовата замазка (грундиране с контактен и свързващ грунд)
  3. Полагане на оформящата наклона циментова замазка (наклон от мин. 2% – 2,5%)
  4. Може да се изпълни хидроизолация с течна битумна мембрана (не е задължително). Преди полагането на топлоизолационните плочи се поставя пародренажна мембрана
  5. Полагане на топлоизолационни плочи (фугите между тях се запълват с полиуретанова пяна)
  6. Изпълнение на армирана циментова замазка, като на всеки 4 м в нея се оставя разширителна фуга с ширина 1 см - 1,5 см, която се запълва с PU уплътнител.
  7. Полагане на първи слой от избраното хидроизолационно покритие (не по-рано от 5 дни след полагане на оформящата наклона циментова замазка). Нанася се внимателно по цялата повърхност без пропуски!
  8. Съединителните и разширителните фуги се запечатват в първия слой, посредством хидроизолационна компенсаторна лента, а за отводнителните сифони се използва хидроизолационен маншет.
  9. Полагане на последващите слоеве от избраната хидроизолация (задължително се спазват технологичните изисквания на съответните материали)
  10. Залепване на плочките (задължително избраната облицовка трябва да е студоустойчива) с високоякостно супер гъвкаво лепило (не по-рано от 72 ч след изсъхване на последния слой от положената хидроизолация)
  11. Фугите между плочките се фугират (48 ч след полагане на облицовката) с еластична циментова фугираща смес, която трябва да има мощен водоотблъскващ и антибактериален ефект или епоксидна фугираща смес.
  12. Ъгловите, съединителните и разширителните фуги, както и местата на свързване на арматурите и фитингите се запечатват с полиуретанов уплътнител
хидроизолация на тераса в стара загора

Хидроизолация под облицовката (теракота, гранитогрес, мраморни плочи, гранитни плочи, естествен камък, PVC ламперия, декинг или цветен бетон) на обитаеми и необитаеми балкони, тераси, веранди

 

Балконите представляват издадена навън от сградата платформа, която не осигурява опора на други конструктивни елементи. Те придават архитектурна завършеност на сградата и осигуряват на живущите директен достъп до околната среда и панорама. Като външен елемент, балконите са подложени на множество натоварвания и неблагоприятни атмосферни условия. Цикличната промяна на температурата (нагрявания през лятото до +70°С и замръзвания през зимата до -30°С) причинява значителни механични деформации в тяхната конструкция и настилка. Големите по площ балкони, са подложени на още по-големи механични натоварвания и изискват голяма еластичност на хидроизолацията и на използваните лепила. Много критични са и водните натоварвания, на които е подложен един балкон – проливни дъждове, натрупващ и топящ се сняг.

Балконите най-често са покрити с керамични или непорьозни плочки, като покрития, които се поддържат лесно и създават атрактивен външен вид. Керамичното покритие обаче само по себе си не осигурява достатъчна защита от дъжд, сняг и високи температурни амплитуди.

 

Терасите (покривни тераси) представляват конструкции от покривен тип, които са обособени като открити площадки, построени директно върху земята или някаква друга основа (обитаеми или сервизни помещения, гаражи и др.). Те са средство за увеличаване на жилищната площ, особено в райони с топъл климат, защото макар и на открито, създават достатъчно домашен уют и комфорт. На тях може да се отглеждат цветя, да се постави люлка, столове и маса, а дори и плувен басейн.

Върху терасите оказват влияние различни фактори - дъжд, слънце, индустриални газове, отопление и вентилация на сградите, човешка дейност и други. Всеки от тях може да причини различни поражения, които да доведат до проникване на вода в жилищните помещения. Най-голямото натоварване за терасите, особено когато са покрити с керамични облицовки и са разположени над отопляеми помещения, идва от големите температурни колебания (достигащи до над 100°C) и линейните разширения, които те предизвикват (около 1 мм-2 мм на всеки 1 м). Много критични са и водните натоварвания, на които е подложена терасата - проливни дъждове, натрупващ и топящ се сняг. Замръзването и размразяването на водата в порите на материалите (керамични покрития, фугиращи смеси, лепила за плочки и др.) рязко намалява дълготрайността им и ги разрушава.

Животът на една тераса зависи основно от качеството на нейната хидроизолация. Изключително важни са и детайлите при връзките с бордовете и стените, отводнителните системи, коминните тела, окабелявания и др., имащи отношение към правилното хидроизолиране. Освен надеждната хидроизолация на терасата, в системата задължително трябва да бъде вградена и качествена топлоизолация, която да предпази помещенията под нея от прегряване през лятото и изстудяване през зимата.

  1. Запълване на по-големите неравности в бетонната основа с ремонтен разтвор

  2. Изпълнение на контактен слой между бетона и циментовата замазка (грундиране с контактен и свързващ грунд)
  3. Полагане на оформящата наклона циментова замазка (наклон от мин. 2%– 2,5%). При балкони с голяма дължина (над 4 м) е необходимо да се изрежат разширителни фуги (на всеки 4 м) с ширина 1 см - 1,5 cm, които се запълват с полиуретанов уплътнител. 
  4. Полагане на първи слой от избраното хидроизолационно покритие (не по-рано от 5 дни след полагане на оформящата наклона циментова замазка). Нанася се внимателно по цялата повърхност без пропуски!
  5. Съединителните и разширителните фуги се запечатват в първия слой, посредством хидроизолационна компенсаторна лента, а за отводнителните сифони се използва хидроизолационен маншет.
  6. Полагане на последващите слоеве от избраната хидроизолация (задължително се спазват технологичните изисквания на съответните материали)
  7. Залепване на плочките (задължително избраната облицовка трябва да е студоустойчива) с високоякостно супер гъвкаво лепило (не по-рано от 72 ч след изсъхване на последния слой от положената хидроизолация)
  8. Фугите между плочките се фугират (48 ч след полагане на облицовката) с еластична циментова фугираща смес, която трябва да има мощен водоотблъскващ и антибактериален ефект или с епоксидна фугираща смес
  9. Ъгловите, съединителните и разширителните фуги, както и местата на свързване на арматурите и фитингите се запечатват с полиуретанов уплътнител
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони

Хидроизолационни продукти на полиуретанова основа за балкони и тераси

 

Полиуретанът е специален материал, състоящ се от два компонента (полиол и изоцианат) и се използва в производството на широка гама хидроизолационни материали.

Предимства:

  • Формира безшевна мембрана без фуги
  • Устойчив на вода, топлина и замръзване
  • Устойчив на коренно проникване
  • Премоства пукнатини
  • Пропусклив на водна пара
  • Отлична УВ - устойчивост
  • Остава гъвкав при температурен диапазон от -40 ℃ до +90 ℃
  • Изключителна адхезия към всички видове повърхности
  • Използва се при пешеходен и автомобилен трафик с подходящо крайно покритие
  • Устойчив на детергенти, масла, битови химикали
  • Устойчив на морска вода
  • Полага се без наличието на пламък
  • Над 20 години експлоатационен живот

 

Съвети от професионалните апликатори на "Ес Джи Ей Хидросистемс" ЕООД относно начина на полагане на полиуретанови хидроизолационни продукти върху основата на балкони и тераси:

 

  • Почистване и подготовка на основата - при полагане на полиуретанова хидроизолация върху замазката на балкони и тераси, основата трябва да е здрава, суха, чиста и обезпрашена. Циментовите субстрати трябва да се оставят да наберат якост минимум 28 дни преди да се пристъпи към нанасяне на полиуретанова хидроизолация. Премахват се всички наслоявания от прах, мазнини и не добре прикрепени материали. Минералните повърхности със съществуващи бои или покрития изискват опънен тест за определяне на съществуващата адхезия. Стойност под 0,8 N/mm² са неприемливи. В такива случаи съществуващата боя или покритие трябва да бъдат напълно отстранени до здрава и чиста повърхност. Субстрати с якост на опън > 0,8 N/mm² се почистват под налягане преди полагане на материала. Ако повърхността е замърсена с водорасли, гъби или плесен, тя трябва да бъде третирана с биоциден дълбокопроникващ препарат. Локалните пукнатини и по-големите отвори и празнини се запълват с полимерни циментови смеси или с полиуретанови мастици, а неравностите се отстраняват до достигане на здравата основа.

 

Полагането на полиуретанова хидроизолация върху замазката на балкони и тераси изисква максималната влага в основата да бъде 4% - 5%. (не важи за полиуретанова хидроизолация на водна основа)

 

  • Монтиране на отдушници за вентилация и елиминиране на конденза - отдушниците се прилагат за отвеждане в атмосферата на остатъчната строителна влага под хидроизолацията и влагата от обитаемите помещения в процеса на експлоатация, ако върху стоманобетонната плоча няма пароизолираща мембрана. Използването им предотвратява проблеми като: надуване (получаване на мехури), отлепване на хидроизолацията от основата и „пържене” (прегряване на хидроизолацията). Нашите апликатори препоръчват полагането на 1 брой отдушник на всеки 40 м²  площ за хидроизолиране.
  • Полагане на самата полиуретанова хидроизолация - хидроизолацията се полага валяк (ролер) на два или три слоя, след полагането на грунда (5 - 6 часа). Грундът може да бъде за влажни основи (остатъчна влага над 4%-5%) или за сухи основи. Всеки следващ слой се нанася перпендикулярно на предходния и след като той е напълно изсъхнал (след 8-24 часа, но не по-късно от 24 часа). Нашите апликатори препоръчват армиране на полиуретановата хидроизолация посредством ленти от полиестерен армировъчен плат (60 гр/м²) с широчина 20 см в областта стема/под. Разходът на материал е приблизително 1,2 кг/м²-1,5 кг/м², в зависимост от вида на основата и типа на армировката.
  • Полагане на самата полиуретанова хидроизолация по вертикални участъци - при хидроизолирането на вертикални участъци с полиуретанова хидроизолация, същата се армира, "обръща" и "повдига" по вертикалите (стени, комини, бордове и т.н.) на балконите или терасите, поне на 10 см височина.
  • Полагане на последващо покритие от плочки - след полагане на полиуретановата хидроизолация тя трябва да се "опесъчи" с един слой кварцов пясък, с едрина на зърното - 0,3 - 0,8 мм. Кварцовият пясък трябва да е напълно сух! Разходната норма на кварцовия пясък: около 3 кг/м2 . След 24 часа незалепналите частици кварцов пясък трябва да се почистят с прахосмукачка. Плочките трябва да се лепят с висококачествени полимерни циментови лепила за плочки.
     

Забележки:

  • Преди употреба, полиуретановата хидроизолация трябва да се разбърка леко, с неръждаема бъркалка, до получаване на хомогенна смес. Прекаленото разбъркване трябва да се избягва, за да се предотврати въвличането на въздух в материала. 
  • Минимална температура на полагане: +8℃ или +10℃
  • Максимална температура на полагане: +35℃. Да не се нанася върху силно нагрети повърхности.
  • Относителна влажност на въздуха: < 70%-80%
  • Обработените повърхности трябва да се защитят от валежи, силен вятър и замръзване за период от минимум 24 часа
  • Обработената повърхност трябва да се предпази от напрашаване 1-2 часа.
  • Разходът за един слой не трябва да превишава 750 г/м2
     
  • Почистване на инструментите - инструментите трябва да се почистят с подходящ разтворител докато полиуретановата хидроизолация все още не е засъхнала. Втвърденият материал трябва да бъде отстранен механично. Не важи за полиуретани на водна основа.
  • Съхранение - полиуретановата хидроизолация се съхранява в неразпечатани опаковки, при температури между +5°С и +35°С, на места защитени от пряка слънчева светлина. Срокът на годност при различните марки полиуретанови хидроизолации варира между 9 и 12 месеца. Разпечатани опаковки трябва да се изразходват веднага след като са отворени и изцяло, тъй като не могат да се запечатат отново!
  • Полиуретановите хидроизолационни материали трябва да се полагат само от обучени професионалисти!
     

Хидроизолации на полиуретанова основа за балкони и тераси, върху които задължително трябва да има покритие

Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
хидроизолация под плочки

Хидроизолационна разделителна мембрана от "ISOMAT"

 

Хидроизолационна разделителна мембрана за вътрешна и външна употреба. Специалният нетъкан материал от долната страна осигурява безопасно изолиране от подовото покритие. Особено подходяща е за употреба в мокри помещения, тераси балкони и т.н. Полага се на стени и подове върху различни основи от бетон, циментови замазки, стари плочки, мозайки, зидария и т.н.

хидроизолация под плочки

Thrakon Profi Sealing Membrane от "Thrakon"

 

Супер еластична хидроизолационна мембрана за хидроизолиране на подове в мокри помещения, тераси и балкони. Полага се с разтвор от циментово лепило за плочки върху всички видове циментови замазки, бетонни плочи и други минерални основи. Компенсира пукнатини в основата до 1 мм.

хидроизолация под плочки
хидроизолация под плочки
хидроизолация под плочки
хидроизолация под плочки
хидроизолация под плочки
Хидроизолация под плочки на тераси и балкони
хидроизолация под плочки
под плочки в Стара Загора
Хидроизолация под плочки
Хидроизолация под плочките

Хидроизолации на акрилна основа за балкони и тераси

 

Акрилът е полимерен, термопластичен материал, на основата на акрилова киселина. Характеризира се със специална здравина, изненадваща лекота, с ниска топлопроводимост и екологичност. Акрилът не се страхува от излагане на прекомерно високи или ниски температури и е устойчив на ултравиолетови лъчи. Поради своята издръжливост, този полимер намира широко приложение в производството на хидроизолационни материали - т.нар. "Течен каучук" или "Течна гума"

Основните предимства на хидроизолацията с "Течна гума" са:

  • Износоустойчива, водоустойчива, паропропусклива и дълъг експлоатационен срок.
  • Подходяща е за полагане върху бетон, мазилка, камък, дърво, метал и други повърхности.
  • Има висока якост, нулева абсорбция на вода и запазва еластичност при температури под -25℃  и над +250℃.
  • Материалът е готов за употреба, екологично чист, без мирис с кратък срок за съхнене.
  • Разтворителят за материала е вода.
  • При необходимст от освежаване не се извършва демонтаж или частичен демонтаж на съществуващата хидроизолация.
  • Лесна поддръжка. Ако е необходимо може да се освежи само една част от изолацията.
  • Този тип покритие може да се използва за хоризонтални и вертикални повърхности.

 

Съвети от професионалните апликатори на "Ес Джи Ей Хидросистемс" ЕООД относно начина на полагане на акрилните хидроизолационни продукти върху основата на балкони и тераси:

 

  • Почистване и подготовка на основата - при полагане на акрилна хидроизолация върху замазката на балкони и тераси, основата трябва да е здрава, суха, чиста и обезпрашена. Циментовите субстрати трябва да се оставят да наберат якост минимум 28 дни преди да се пристъпи към нанасяне на акрилната хидроизолация. Премахват се всички наслоявания от прах, мазнини и не добре прикрепени материали. Минералните повърхности със съществуващи бои или покрития изискват опънен тест за определяне на съществуващата адхезия. Стойност под 0,8 N/mm² са неприемливи. В такива случаи съществуващата боя или покритие трябва да бъдат напълно отстранени до здрава и чиста повърхност. Субстрати с якост на опън > 0,8 N/mm² се почистват под налягане преди полагане на материала. Ако повърхността е замърсена с водорасли, гъби или плесен, тя трябва да бъде третирана с биоциден дълбокопроникващ препарат. Локалните пукнатини и по-големите отвори и празнини се запълват с полимерни циментови смеси, а неравностите се отстраняват до достигане на здравата основа.
  • Осигуряване на наклони с цел добро оттичане на водата към сифоните или барбаканите на балконите и на терасите, за да се избегне образуването на локви - стоящата вода не влияе положително върху акрилната хидроизолация и я уврежда. По тази причина този вид хидроизолация е неподходяща за полагане под декинг или двоен под!
  • Монтиране на отдушници за вентилация и елиминиране на конденза - отдушниците се прилагат за отвеждане в атмосферата на остатъчната строителна влага под хидроизолацията и влагата от обитаемите помещения в процеса на експлоатация, ако върху стоманобетонната плоча няма пароизолираща мембрана. Използването им предотвратява проблеми като: надуване (получаване на мехури), отлепване на хидроизолацията от основата и „пържене” (прегряване на хидроизолацията). Нашите апликатори препоръчват полагането на 1 брой отдушник на всеки 40 м²  площ за хидроизолиране.
  • Полагане на самата акрилна хидроизолация - хидроизолацията се полага чрез четка или валяк (ролер) на четири слоя, след изсъхване на грунда. Ако се използва валяк, може да са необходими и повече слоеве. Всеки следващ слой се нанася перпендикулярно на предходния и след като той е напълно изсъхнал (след 24 часа). Нашите апликатори препоръчват цялостното армиране на акрилната хидроизолация посредством ленти от стъклофибърна армировъчна мрежа (65 гр/м²) или полиестерен армировъчен плат (30 гр/м²) с широчина 100 см, които се застъпват 5 см - 10 см една върху друга. И така след изсъхване на грунда се нанася първият слой от хидроизолацията, със същата широчина като армировката, и докато още не е засъхнал върху него се полага, притиска и пропива с материал мрежата или тревирата. По този начин се покрива цялата повърхност. След изсъхване на първия и втория (пропиващия) слой се нанасят последователно още два слоя хидроизолация върху цялата повърхност. Разходът на материал е приблизително 2,0 кг/м²-2,5 кг/м², в зависимост от вида на основата и типа на армировката.
    Полагане на самата акрилна хидроизолация по вертикални участъци - при хидроизолирането на вертикални участъци с акрилна хидроизолация, същата се армира, "обръща" и "повдига" по вертикалите (стени, комини, бордове и т.н.) на балконите или терасите, поне на 10 см височина.
  • Полагане на последващо покритие - след полагане на акрилната хидроизолация тя трябва да се покрие и защити с подходящо покритие (мазилка, замазка, керамични плочки и др.) възможно най – рано (в зависимост от времето за изсъхване на продукта, но не по – рано от 3 – 7 дни). 

 

Забележки:

  • Преди употреба, акрилната хидроизолация трябва да се разбърка добре, с неръждаема бъркалка, до получаване на хомогенна смес
  • Минимална температура на полагане: +5℃ или +10℃
  • Максимална температура на полагане: +35℃. Да не се нанася върху силно нагрети повърхности.
  • Относителна влажност на въздуха: < 70%-80%
  • Обработените повърхности трябва да се защитят от валежи, силен вятър и замръзване за период от минимум 24 часа
  • Обработената повърхност трябва да се предпази от напрашаване 1-2 часа.
  • Минимална дебелина на мокрия слой: 1-1,5 мм
  • Акрилната хидроизолация постига механична якост след около 5 дни. След около 7 дни става напълно водоустойчива, а след 14 дни постига крайната си якост. Тези срокове важат при температура +23℃ и относителна влажност 65% и се удължават при по-ниски температури и по-висока влажност.

 

  • Почистване на инструментите - инструментите трябва да се почистят с вода докато акрилната хидроизолация все още не е засъхнала. Втвърденият материал трябва да бъде отстранен механично.
  • Съхранение - акрилната хидроизолация се съхранява в неразпечатани опаковки, при температури между +5°С и +35°С, на места защитени от пряка слънчева светлина. Водата, която се отделя на повърхността в опаковката, може да се разбърка в субстанцията на материала. Срокът на годност при различните марки акрилни хидроизолации варира между 12 и 24 месеца.

 

Хидроизолации на акрилна основа за балкони и тераси, върху които задължително трябва да има покритие

Тук е мястото да Ви припомним за нуждата от полагане на компенсаторна лента и на маншет на Вашата тераса и балкон.

 

  • Хидроизолационната компенсаторна лента се използва като компенсатор на движенията на работещи фуги, връзки "под - стена" и "под - под" при изпълнение на хидроизолации на бани, тераси, покриви, фундаменти, басейни, резервоари и други. Хидроизолационната компенсаторна лента е на база термопластичен еластомер (гумирана част) и носещ материал (нетъкан или плетен полиестер).
  • Хидроизолационният маншет за подови сифони осигурява еластична и водоплътна връзка на избраната и положена хидроизолационна система със сифоните, отводнителни отвори и каналите. Маншетите са предназначени за вграждане в хидроизолационния слой под керамични облицовки в постоянно мокри помещения (бани, тоалетни, спа помещения, басейни, съблекални и др) и на открито (тераси, балкони, плоски покриви). Маншетите обикновенно са водонепропускаеми, устойчиви на скъсване и на стареене. Изработват се от термопластичен еластомер и армираща стъклотекстилна мрежа
Неотекс

По принцип, голяма част от облицовъчните плочи са водонепропускливи, като това важи в най-голяма степен за плочите с повърхностна глазура и за гранитогреса, чиято структура е еднаква по цялата дебелина. Това им качество поражда илюзията, че изпълнената с тях облицовка е също така водонепропусклива и завинаги ще защити строителната конструкция под нея. Много често хидроизолационните свойства на стенните облицовки и подовите настилки се надценяват и се неглижира нуждата от полагане на хидроизолация. 

Защо обаче, след като самите плочите са водоплътни, се налага полагането на хидроизолация?

Отговорът е: защото слабото място на облицовките са фугите. Вероятността те да пропуснат вода и водни пари, когато са изпълнени правилно и с качествени материали, е минимална. Въпреки това след време, поради термични (топла или гореща вода), химични (почистващи препарати) или физични (движение на основата) въздействия, могат да се появят микропукнатини, които макар и незабележими с "просто" око, ще бъдат лесно "открити" от водните пари и влагата. Поради по - високото парциално налягане на парите и по капилярен път те няма да изпуснат възможността да се "мушнат" под облицовката. Случи ли се веднъж такъв пробив, процесът няма как да бъде спрян и овлажняването само ще се задълбочава с времето. Проникналата влага може да достигне до съседни помещения и да причини появата на плесен и мухъл или да предизивка надигане и отлепяне на самите облицовъчни плочи.