Течност против капилярна влага от PCI Augsburg GmbH

PCI Barra® Gisol

 

Инжекционен продукт против покачваща се капилярна влага в зидария и бетон.

Продуктът представлява воден алкален разтвор на калиев метилсиликонат, без разтворители. При инжектиране на PCI Barra® Gisol в зидарията, той се втвърдява, като блокира капилярите и действа водоотблъскващо. Може да се използва за инжектиране без и с налягане.

Приложение:

  • За зидария с максимално съдържание на влага от 40% до 60%.
хоризонтална хидроизолация

Течност (суспензия, емулсия) против капилярна (пълзяща/покачваща се) влага

 

Течностите против капилярна влага представляват синтетични смоли, които не съдържат разтворители и не зависят от степента на влажност и соленост на субстрата (основата). Те могат да проникват дълбоко даже и в най – малките капиляри и пори на строителните материали. Благодарение на изключително ниското си специфично тегло и повърхностно напрежение, много по – ниско от това на водата, те изместват водата от капилярите и същевременно ги хидрофобизират. Процесът на втвърдяване на инжектираната течност не зависи от процеса на съхнене на зидарията. Този тип инжекционни материали остават еластични дори и след пълното си втвърдяване. Не се износват, действат неутрално, не предизвикват ефлоресценция и не увреждат стоманената армировка. По време на полагането и след пълното им втвърдяване остават устойчиви на всички конвенционални агресивни съставки, предизвикващи корозия на зидарията – киселини, основи и соли.

 

Предимства на този тип инжекционни материали:

  • Подходящи са дори в случаи на високо съдържание на влага до 95% ± 5%
  • Подходящи са дори в случаи на високо съдържание на соли в зида
  • Подходящи са за повече видове соли (сулфати, нитрати, хлориди)
  • Обработеният субстрат не трябва да е алкален, за да реагира материалът
  • Не е необходимо предварително или последващо подсушаване на стената, дори в случаи на високо съдържание на влага
  • Устойчиви са срещу повечето агресивни вещества, които се срещат обичайно в зидарията като киселини, основи и соли
  • Неразтворимостта на суспензиите във вода не позволява разреждането им даже и в случаите на високо съдържание на влага в конструкцията
  • Някои материали са водоразтворими и изискват разреждане с вода в определени съотношения (1:8, 1:12 или 1:16) преди инжектиране
  • Бърза реакция, незабавен ефект - дават възможност за измазване на основата веднага след инсталиране на хоризонталната бариера, което ускорява значително възстановителните работи
  • Не причиняват и не насърчават корозията на стоманената армировка
  • Плътност около 0,91 гр/cм3 – проникват дълбоко дори в най – малките капиляри на строителния материал
  • Вискозитет около 10 – 15 mPa·s
  • Активни съставки около 70%
  • Втвърденият материал отлага еластична смола върху стените на порите и механично ги блокира
  • Не изискват последващо инжектиране
  • Достъпът от едната страна на стената е напълно достатъчен
  • Могат да се прилагат от вътрешната и/или от външната страна на сградите
  • Доказано е, материалите от този тип са ефективни повече от 30 години

 

Начин на приложение – в най – ниската хоризонтална фуга на зида (между първия и втория ред тухли или камък) се пробиват хоризонтални отвори или отвори под ъгъл около 40° - 45° с диаметър 14 мм - 30 мм и с дълбочина 5 см по – малка от дебелината на зидарията. За по – добра изолация е желателно да се инжектира течност и във втора фуга на зида, като отворите се разполагат шахматно спрямо отворите, разпробити в най – долната (първата) фуга. Препоръчва се още и отворите да се пробият от двете страни на зидарията в случаите, когато дебелината ѝ надвишава 50 см. Отворите се почистват старателно като се продухват с въздух под налягане или водна струя. В така подготвените отвори се поставят подходящите пакери или капилярни пръчки. Ако в зида има големи отворени фуги, пукнатини и кухини е необходимо същите да се запълнят преди самия инжекционен процес със съответния разтвор. Течността против капилярна влага се инжектира с подходящото за целта оборудване (1 – компонентна мембранна помпа) и налягане (максимум 3 – 8 бара). След инжектирането отворите се запълват с подходящ ремонтен разтвор. Температурата на полагане трябва да е над 0°C и зидарията да не е замръзнала. След полагането (инжектирането) на течността солите в зидарията могат да причинят ефлоресценция върху повърхността вследствие на процеса на съхнене. В този случай се препоръчва използването на специален грунд, както и нанасянето на възстановяваща (санираща) мазилка.

 

Разходна норма - ръководна стойност: 0.04 л/м за см стенна дебелина

 

Съхранение – във фабрично запечатани опаковки материалът може да бъде съхраняван минимум 6 месеца, но трябва да се пази от замръзване. 

Emcephob HSL - W

(по – рано OXAL HSL-W)

 

Хоризонтална бариера срещу капилярна влага на основата на силоксан.

  • Еднокомпонентен, на водна основа
  • Инжектиране в конструкции с ниво на влага до ≤ 95%
  • Много добра проникваща способност. Подходящ и за дебели стени
  • Силен хидрофобизиращ ефект
  • Не съдържа разтворители
  • Инжектиране под ниско налягане (напр. Oxal Easy Inject)

Приложение:

  • Подходящ за употреба при всякакви минерални основи в интериора и екстериора
  • Хоризонтална бариера срещу капилярна влага чрез инжектиране

Течност против капилярна влага от MC-Bauchemie Müller GmbH & Co. KG

Течност против капилярна влага от Кьостер

Кьостер Кризин 76

 

Концентрирана синтетична смола против пълзяща капилярна влага в стените, без съдържание на разтворители, която не зависи от степента на влажност и соленост на субстрата.

Кьостер Кризин 76 представлява много фина концентрирана течна синтетична смола, която не съдържа разтворители. Тя прониква дълбоко даже и в най – малките капиляри и пори на строителните материали. Вследствие на изключително ниското си специфично тегло и повърхностно напрежение, много по – ниско от това на водата, Кьостер Кризин 76 измества водата от капилярите и ги прави водоотблъскващи. Процесът на втвърдяване на инжектирания материал не зависи от процеса на съхнене на зидарията. Кьостер Кризин 76 остава еластичен дори и след пълното си втвърдяване, не се износва, действа неутрално, не предизвиква ефлоресценция и не уврежда стоманената армировка. По време на полагането си и след пълното си втвърдяване Кьостер Кризин 76 остава устойчив на всички конвенционални агресивни съставки, предизвикващи корозия на зидарията – киселини, основи и соли.

Приложение:

  • За инжектиране без налягане с цел създаване на последваща хоризонтална хидроизолация срещу пълзящата капилярна влага във всички минерални строителни материали.
  • Може да се прилага от вътрешната и/или от външната страна на сградите.
  • Може да се прилага в случаите на висока степен на проникване на влага и при всички степени на замърсяване със соли.
хоризонтална хидроизолация против капилярна влага

Течната изолация Кьостер Маутрол

 

Много рядък течен дълбокопроникващ силикатизиращ концентрат за хидроизолация срещу пълзяща (капилярна) влага.

Течната изолация Кьостер Маутрол реагира с влагата до получаването на водонепропусклив и водоотблъскващ (хидрофобизиращ) разтвор, който  освен това оказва и заздравяващ ефект върху конструктивния елемент. Материалът се инжектира чрез предварително подготвени отвори в зидарията, разпространява се по капилярен път в строителния материал и реагира с влагата, като образува неразтворими и водоотблъскващи съединения. Освен хидрофобния ефект, Течната изолация Кьостер Маутрол значително втвърдява и укрепва минералните строителни елементи. Не атакува стоманената армировка и няма корозивен ефект.

Приложение:

  • Спиране на капилярната (покачващата се/пълзящата) влага във всички видове зидове, с изключение на глинести такива
разтвори за хоризонтална хидроизолация на зидове

Кьостер Маутрол 2C

 

Двукомпонентна нисковискозитетна инжекционна течност на основата на силикони и естери, която не съдържа разтворители и има заздравяващ ефект върху зидарията.

Поради гелообразуващите свойства на B – компонент, Кьостер Маутрол 2С може да бъде инжектиран и в силно пропити с влага строителни елементи, без да се налага предварително осушаване. Така, освен постигането на влагозащитен ефект, се повишава и здравината на бетона и зидарията и се постига допълнителна протекция от агресивни субстанции. Кьостер Маутрол 2С не причинява корозия на стоманените армировки.

Приложение:

  • Може да се инжектира с помощта на инжекционни системи с ниско налягане за последваща инсталация на хоризонтални бариери в зидария, бетон и мазилка срещу надигаща се и пълзяща влага
  • Може да се инжектира с помощта на инжекционни системи с ниско налягане за заздравяване на зидарии от тухли и естествени камъни
  • Може да се инжектира, както от вътрешната, така и от външната страна
  • Може да се използва и с единствената цел - да заздрави зидарията
синтетични смоли за инжектиране на Кьостер

AQUAMAT - F

 

Хидроизолационен разтвор срещу капилярна влага.

AQUAMAT – F е готов за употреба силициев разтвор на водна основа, с хидрофобни силициеви съставки. При инжектиране в зида, силициевите съставки реагират със съществуващата вар в цимента и образуват неразрушимо съединение (хидросилициев монокалцид), което блокира абсорбирането на капилярна влага. AQUAMAT – F не действа корозивно на стоманата в стоманобетона. Не е подходящ за полагане върху открити бетонови повърхности, зидария, мазилки, които няма да се покриват в последствие с други покрития или боя.

Приложение:

  • Използва се основно срещу издигаща се капилярна влага, като образува хоризонтална бариера в основата на стените.
хоризонтална хидроизолация срещу капилярна влага

Течност против капилярна влага от Изомат

WATERBLOCK - SI

 

Водоотблъскващ силикатен разтвор за защита от капилярно покачваща се влага.

WATERBLOCK – SI e готов за употреба, водоотблъскващ силикатен разтвор, който след като проникне в стената, реагира с варта и образува неразтворими минерали, предотвратяващи капилярното покачване на водата.

Приложение:

  • Като хоризонтална бариера при капилярна влага в зид от тухли или порест бетон по метода на "изливане" в предварително подготвени отвори 
хоризонтална хидроизолация

Течност против капилярна влага от VIMATEC

Течност против капилярна влага от Weber Saint – Gobain

weber.tec 941

 
Хидрофобен алкален разтвор без разтворители за последваща хоризонтална хидроизолация на зидария срещу покачваща се (капилярна) влага.

  • Прониква в най – фините капилярни пори
  • Капиляросвиващо и хидрофобно действие
  • Без разтворители
  • Предотвратява миграцията на соли
  • Готов за употреба

Приложение:

  • Като хоризонтална бариера за последваща хидроизолация на зидария срещу покачваща се влага. Подходящ е за зидарии с максимално съдържание на влага от 50% до 70%.
    Може да се инжектира при ниско налягане през предварително подготвени отвори или да се излива чрез гравитация
  • Като импрегнаратор върху натоварена със соли зидария. weber.tec 941 до голяма степен предотвратява миграцията на соли от основата в последващата влагоустойчива мазилка след ремонтните работи
  • Като грунд за саморазливна и водоустойчива подова смес weber.tec 932 върху добре залепени тухлени подове с фиксирани фуги
  • За използване на закрито и на открито, в зависимост от конкретното приложение
хоризонтална хидроизолация против капилярна влага

weber.tec 940 E


Концентрирана силиконова микроемулсия за последваща хоризонтална хидроизолация на зидария срещу надигаща се влага.

  • Ефикасен без активатор, дори и при високо съдържание на влага
  • Подходящ за зидарии с влажност до 95%
  • Микроемулсията прониква в най – фините капилярни пори
  • Няма образуване на соли, вредни за зидарията
  • Силно реактивен концентрат
  • Особено подходящ за методите за инжектиране под налягане или "мокро в мокро".
  • Бързо втвърдяване

Приложение:

  • Като хоризонтална бариера за последваща напречна хидроизолация на зидария срещу покачваща се влага..
  • До голяма степен предотвратява миграцията на соли в последващата влагоустойчива мазилка след ремонтните работи
  • За използване на закрито и на открито, в зависимост от конкретното приложение
хоризонтална хидроизолация против капилярна влага

Repelicone W

 

Еднокомпонентен силиконов импрегнатор, на водна основа, готов за употреба, който осигурява водоотблъскващо (хидрофобно) покритие на бетон и камък.

  • Защитава основите, върху които е положен, и действа като бариера срещу влагата
  • Нисък вискозитет, позволяващ висока проникваемост
  • Не оцветява
  • Намалява проникването на вода и хлориди
  • Увеличава устойчивостта към големи температурни амплитуди
  • Намалява до минимум плесенясването
  • Позволява на водните пари да излизат от структурата и на основата да "диша"
  • Био-блок ефект срещу микроорганизми

  • Предпазва от капилярна влага

Приложение:

  • Бетон
  • Облицовки от естествен и изкуствен камък
  • За инжектиране в стените, за предотвратяване на покачването на влагата в тях.

Течност против капилярна влага от DCP/Don Construction Products/

хоризонтална хидроизолация против капилярна влага

RÖFIX CavaStop

 

Преграда за капилярна влага.

RÖFIX CavaStop е последващо хоризонтално уплътнение, което се инжектира без налягане, против покачваща се (капилярна) влага и изцветяване на соли (ефлоресценция) в зида. Използва се при всички минерални строителни материали до съдържание на влага до 85%. Полага се хоризонтално над нивото на земята отвън или над подземните етажи. Състой се от полимерна смола, каучук, импрегниращи средства и специални масла. RÖFIX CavaStop реагира заедно с влагата от зида, преминавайки от течно състояние в гелообразна маса.

  • Водонепроницаемост и водонеразтворимост
  • Голяма проникваща способност
  • Трайно еластичен
  • Висока водоотблъскваща способност
  • Висока устойчивост на соли, алкали, киселини, биологично разграждане и замръзване
  • Не влиза в класификация за отрови
хоризонтална хидроизолация

Течност против капилярна влага от RÖFIX

ХИДРОЗОЛ® HYDROINJECT LIQUID

 

Представлява прозрачен воден разтвор, изграден на базата на силиконат, предназначен за хоризонтално хидроизолиране на капилярно влажни стени.

Течност против капилярна влага от Марисан и Колев АД

MAPESTOP

 
Инжекционен ратвор, който се състои от концентрирана силиконова микроемулсия, за създаване на химическа бариера срещу покачваща се (капилярна) влага в зидария.

Mapestop е концентрирана микроемулсия без разтворители, която трябва да се разтвори на работната площадка в питейна вода. Поради малкия размер на частиците в микроемулсията Mapestop (20 до 60 µm), сместа е способна да проникне дълбоко в зидарията и да образува ефективна, дълготрайна, хоризонтална, химическа хидрофобна бариера.

Приложение:

  • Използва се за химическа бариера срещу влага, появяваща се от капилярните пори, които съществуват в строителните материали
  • Подходящ е за саниране на стари или нови тухлени и/или каменни зидарии, изградени във влажни места или близо до вода, смесени тухлена или каменна зидария, напукани стени, основи от туф, бетон или газобетонни блокчета.
инжекционен материал на основата на силикони

Течност против капилярна влага от MAPEI

Течност против капилярна влага от ТКК

TEKAINJECT W
 

Хидроизолационна инжекционна течност против капилярна (покачваща се) влага.

TEKAINJECT W е прозрачен воден разтвор на силиконати и специални добавки, предназначен за хоризонтална хидроизолация на влажни зидове посредством инжектиране. Съставът на материала позволява лесното му абсорбиране в най – малките пори и капиляри на зида.

  • Безцветна течност
  • Плътност при 20°C: 1,05 кг/дм3
  • Стойност на рН: 13 ± 1
  • Не е подходящ за възстановяване на бетонни стени
инжекционен материал на основата на силикони

Kiesol

 

Течен, високоефективен, еднокомпонентен, силикатизиращ концентрат,без разтворители. 

  • Течен продукт, комбиниращ водоотблъскващи и силикатизиращи съединения
  • Бърза работа с продукта при комбинация от уплътняващи шламове (системна хидроизолация в рамките на 1 ден)
  • Не съдържа разтворители и е безопасен за околната среда
  • Подходящ за нанасяне във вътрешността на резервоари за питейна вода
  • Заздравява/консолидира
  • Стеснява капилярите на субстрата
  • Възпрепятства ефлоресценцията на соли в зида
  • Повишава устойчивостта на субстрата към химикали

Приложение:

  • Част от системата за реконструкция на стари сгради
  • Защита от капилярно покачваща се влага чрез инжектиране във влажна зидария - порести, минерални строителни материали като изпечени тухли, варовикови тухли, пясъчник, минерални мазилки
  • Играе ролята на силикатизиращ грунд под системите с хидроизолационни шламове и под полимерно модифицирани дебелослойни битумни хидроизолации
  • Саниране на повърхността на резервоари за питейна вода, канали и утаители
  • Защита на бетон чрез силикатизация от агресивна среда и влага съгласно DIN 4030, DIN 4281
силикатизиращ инжекционен разтвор

Течност против капилярна влага от Remmers

Kiesol iK

 

Водоразтворим силоксанов концентрат.

Kiesol iK е ефективен дори при много голяма влага и соли в зидарията. Прониква и в най – фините капиляри. Сертификат от WTA. Инжектирането се осъществява през предварително разпробити отвори с или без налягане.

  • Водоотблъскващ
  • Голяма дълбочина на проникване
  • Съдържание на активни съставки: 100%
  • Разтворим във вода (до 1:12)

Приложение:

  • Защитава от покачваща се (капилярна) влага в зидарията - дори и при 95% влажност
  • Мокро в мокро (многоетапно инжектиране)
хоризонтална хидроизолация

Tecsit MOISTOP

 

Еднокомпонентна емулсия от силани и силоксани, специално разработена за създаване на химически бариери срещу капилярно издигаща се влага в зиданите стени.

Tecsit MOISTOP се характеризира с много ниско молекулно тегло, което му позволява отлична миграция и пенетрация в стените. Специфичната му химическа структура гарантира неговата висока устойчивост към основи и следователно неговата издръжливост във времето. Освен това Tecsit MOISTOP не променя способността на стените да „дишат“. Подходящи основи – каменни стени, тухлени стени, туф, пясъчник, бетонни стени.

Течност против капилярна влага от Tecsit Srl 

хоризонтална хидроизолация