SGA  Hydro Systems

Почистване и предпазване от графити

  Оглед-безплатен

за област Стара Загора

 

 Изготвяне на индивидуална оферта-безплатно

Безплатен годишен преглед на положената от нас

 

хидроизолация  в рамките на гаранционния период

безплатен оглед в област Стара Загора
безплатен оглед в област Стара Загора

Графити (или графито) се наричат рисунките или надписите на обществени места (стени на обществени сгради или къщи, метрото, статуи, паметници на културата и др.), обикновено изпълнени със спрейове. Те са част от неформалната градска култура, но корените им са в най – древното минало (скалната живопис например). В действителност графитите се появяват през XX век, заедно с хип – хоп и рап културата, Използвали са се за начин на общуване между бандите. Днес графитите се срещат навсякъде.

Името graffiti идва през английски от италиански – graffiare одрасквам, набраздявам някаква повърхност.

Част от графитите, които ни заобикалят не са на нивото на което ни се иска и по – скоро са драсканици и надписи, проява на вандализъм отколкото изкуство.

 

Ние от "Ес Джи Ей Хидросистемс" ЕООД, бихме желали да Ви представим кратка, но надяваме се полезна информация за:

 

1. Продукти, предпазващи повърхността от проникване на боите, използвани за графити, в дълбочина - анти - графити прокритие. Системите за третиране срещу графити се делят на три различни класа:

 

  • временни системи за защита - трябва да се нанасят отново след всеки етап на почистване.  Това са преди всичко импрегнатори, които предпазват от проникването на бои и спрейове, различни видове маркери и същевременно защитават от вредните влияния на мазнини, вода, кал, масла, прах и други. Антиграфити покритията от този тип създават леснопочистваща се повърхност, която понякога се нуждае само от измиване с вода.

    Антиграфити покритията могат да се нанасят, както върху вътрешни стени, така и върху фасади на сгради, фонтани, статуи на открито, паметници на културата, исторически забележителности, без да се влияят от атмосферните условия. Защитените повърхности се почистват само с вода или при необходимост със сапун и вода. Много често тези препарати не позволяват и залепване на рекламни плакати, афиши и обяви. Някой от тях са подходящи, както за гладки повърхности, така и за порести минерални повърхности.

    Покритията обикновено се нанасят с четка или валяк върху чиста и суха повърхност и се оставят да изсъхнат за 24 – 48 часа. През време на нанасянето и съхненето не трябва да се мокрят, цапат или драскат. При необходимост се нанася втори слой след изсъхването на първия.
  • полупостоянни системи за зищита - трябва да се нанасят отново след всеки два - три цикъла на почистване на основата от графити
  • постоянни системи за защита - издържат около 100 почистващи цикъла. Продуктите представляват трайна синтетична система, позволяваща многократно отстраняване на бои за графити – до 100 цикъла. Обикновено образуват безцветен слой, от който лесно се почиства боята. Бързосъхнещи са, втвърдяват се под въздействието на влагата във въздуха, но остават паропропускливи и позволяват на обработената основа да „диша“. Почистване на боите за графити, нанесени върху такъв тип покрития се осъществява само с вода или с препарати за премахване на графити. Перманентните антиграфити покрития действат и като антиадхезионно покритие, върху което трудно се лепят плакати, стикери и т.н. Те са устойчиви на UV – лъчите и не пожълтяват с времето. Притежават и висока устойчивост на химични вещества. Продуктите от тази група се полагат с помощта на валяк, четка, въздушно и безвъздушно пръскане, в широк температурен диапазон – от -5°C до +30°C.

 

2. Препарати за почистване на графити, спрейове, маркери - Освен купчините боклуци, които ни заобикалят, драсканиците по стените са друго замърсяване, което прави заобикалящате ни действителност отблъскваща.

Почистването на следите от псевдо изкуството е доста трудна задача, защото от една страна се използват качествени бои, включително за авторепаратура, за да се увековечи този вандализъм, а, от друга страна, строителните материали са повече или по - малко порьозни. Има няколко варианта за почистване на графитите, всеки от който има своите плюсове и минуси.

 

  • боядисване с боя на надрасканата повърхност - това е най- примитивният използван до сега начин за заличаване на драсканиците. Първо боядисаните части на фасадите заприличват на болничен коридор и второ на практика се създава още по - подходящо и привлекателно за рисуване платно.
  • употребата на специални почистващи препарати. За съжаление една голяма част от почистващите препарати действат само при гладки повърхности и трудно извличат проникналата в дълбочина на порите боя.
  • пясъкоструене -  почистване на повърхността под въздействието на пясък като абразивно средство, който се изпуска чрез въздух под налягане с високо ускорение през дюза върху обекта за почистване. Според технологичната терминология за този метод на почистване е по – подходящо наименованието пясъкоструйна обработка с гранулат, тъй като освен пясък се използват различни абразивни средства (гранулати) Видовете абразивни средства се подбират в зависимост от основата, която ще се третира. Основните недостатъци са, че е необходима скъпа техника, обучен персонал и се вдига много прах.
  • хидро пясъкоструене - използува се предимно при обработка на каменни и бетонови повърхности на места, където не бива да се вдига прах. При работа по фасади на сгради в урбанизирани зони, смесеното абразивно действие и водната струя под налягане, гарантират пълното отсъствие на прах в атмосферата.
  • хидроструене (бластиране) – техника за почистване на повърхности, разчитаща изцяло на енергията на водната струя, която удря повърхността за постигане на почистващ ефект. При хидробластиращите системи не се използват абразиви и следователно проблемите, предизвикани от замърсяването с прах са елиминирани. Температурата на водата варира в диапазона от 60°C – 80°C.