почистване на мухъл

  Оглед-безплатен

за област Стара Загора

 

 Изготвяне на индивидуална оферта-безплатно

безплатен оглед в област Стара Загора

Безплатен годишен преглед на положената от нас

 

хидроизолация  в рамките на гаранционния период

безплатен оглед в област Стара Загора

KITCHEN & BATH CLEANER от "Vitex"

 

Почистващ препарат за мухъл и плесен. Препаратът е лесен за нанасяне, ефективен, безопасен за ползване и щадящ околната среда. Премахва неприятните миризми, като едновременно освежава и ароматизира дискретно помещението.

Благодарение на своя специален химически състав, препаратът Kitchen & Bath Cleaner е подходящ за почистване на най – различни видове повърхности от петна и плесен. Препаратът е лесен за нанасяне, ефективен, удобен за ползване и щадящ околната среда. Премахва всички неприятни миризми от почистените повърхности, като същевременно предава на помещението свежест и дискретен аромат. Изключително ефикасен при почистване на различни повърхности, като боядисани стени, плочки и т.н. от петна, плесен, замърсявания и други. Препаратът е особено подходящ за помещения с висока влажност и водни изпарения, като напр. кухни и бани.

почистване на плесен, гъбички и мухъл

SURFAPORE THERMODRY от "NanoPhos SA"

 

Добавка за водоразтворими бои (латекс). SurfaPore ThermoDry „блокира” притока на топлина и защитава от появата на влага, като прави боята да отблъсква водата! Предпазва от конденз и защитава от поява на плесени върху стените.

Топлоенергията „пътува” през стените и други повърхности. Затова се изискват големи количества енергия за охлаждане през лятото и отопляване през зимата. SurfaPore ThermoDry не само отразява топлинното излъчване, но също така предотвратява загубата на топлина! Тройното действие на SurfaPore ThermoDry – отразява топлината, предотвратява загубата на топлина и отблъсква водата, допринася за добрата защита на боядисаните повърхности и енергийната ефективност на сградите!

Предимства:

 • Помага за запазване на енергията чрез увеличаване на енергийната ефективност на сградите;
 • Боята действа като изолация и отблъсква водата;
 • Защитава стените от поява на плесени;
 • Удължава живота на боята;
 • Увеличава обема на боята с 60%

Приложения:

 • Външни и вътрешни стенни повърхности и навсякъде, където се нанасят акрилни бои на водна основа.
добавка за боя, предпазваща от поява и развитие на мухъл и плесен

Леко против мухъл със сребърни йони от "Оргахим"

 
Леко против мухъл със сребърни йони е биоцид с фунгицидно и алгицидно действие, като областта на приложение е дезинфекция и почистване на твърди(непорьозни) повърхности на открито и закрито.

Предимства:

 • Добро поведение при нанасяне;
 • Ефективен, както на повърхността, така и в дълбочина на заразената основа;
 • Бързо действие при контакт със заразената повърхност;
 • Бързо съхнене;
 • Без хлор и мирис.
почистване на плесен, гъбички и мухъл

 Предотвратяване появата на мухъл и плесен определено е по – добро решение от “лекуването“, тоест премахването им. Закупуването на влагоабсорбатор определено е добър начин за предотвратяването на условията, които водят до появата на плесен и мухъл. Влагоабсорбаторът е устройство, което намалява относителната влажност на въздуха.

 

На какъв принцип работи влагоабсорбаторът?

 

 • Термо – електрични (Пелтие) влагоабсорбатори – Пелтие влагоабсорбаторите работят чрез „изтегляне“ на влажния въздух през предната част на студен радиатор. Докато въздухът преминава през студената повърхност, той кондензира. Водата, освободена от кондензиралия въздух, се стича надолу към водния резервоар, а сухият въздух се освобождава обратно в стаята.
 • Компресорни (охладителни) влагоабсорбатори - Охладителните влагоабсорбатори използват вентилатор, за да засмучат въздуха и да го прекарат през изключително студени намотки. Водата кондензира по намотките и се стича в резервоара за вода. Накрая въздухът бива нагрян отново и изпомпван обратно в стаята по – топъл и по – сух. Това намалява относителната влажност в помещението. Компресорните (охладителните) влагоабсорбатори се различават от Пелтие влагоабсорбаторите по това, че използват вграден компресор, за да охладят намотките.
 • Влагоабсорбатор тип Десикант – Влагоабсорбаторите тип Десикант работят чрез използване на химикал „десикант“ (изсушител), за да абсорбират влажността от въздуха. Вентилатор засмуква влажния въздух във влагоабсорбатора, където той преминава през „десикант“ – а. Десикантният влагоабсорбатор се придържа на бавновъртящо се колело. Част от колелото, която не се използва, после се нагрява, така че влагата да се стича в резервоара за вода. След това въздухът се нагрява отново и се изпомпва обратно в стаята. Това намалява относителната влажност в помощението.

 

Капацитет на влагоабсорбатора

 

Капацитет на влагоабсорбатора - количеството влага, което един влагоабсорбатор може да премахне от въздуха за 24 часа.

Домашните влагоабсорбатори се предлагат с различни капацитети – от 250 мл до около 20 литра за 24 часа. Влагоабсорбаторите с най – малък капацитет са полезни за малки единични стаи. Капацитетът, който ще ви е необходим, зависи от:

 • Размерът на пространството, което трябва да обработва.
 • Относителната влажност в помещението.
 • Температурата на средата.

 

 Размер на резервоара на влагоабсорбатора

 

Друга характеристика на влагоабсорбатора, за която ще трябва да помислите, е размерът на резервоара. Резервоарът на влагоабсорбатора Ви събира влагата, която уредът извлича от въздуха. Резервоарът обикновено е по – малък от дневния капацитет на влагоабсорбатора. Това определя колко бързо той ще се напълни и колко редовно ще трябва да го изпразвате.

Предимства:

 • Tepмoизoлaциoннa, cилнooтpaзитeлнa eлacтичнa бoя нa бaзaтa нa инoвaтивнa нaнoтexнoлoгия
 • Ocигypявa тoплoизoлaция и тepмoизoлaция нa cгpaдaтa
 • Ocигypявa виcoĸa eнepгoeфeĸтивнocт нa пoмeщeниятa
 • Изĸлючитeлнa ycтoйчивocт нa aтмocфepни влияния и UV зaщитa
боя против мухъл за бяни и кухни

SPEKTRA Termo Top от "Helios"

 

SPEKTRA Termo Top е високо покривна топлоизолираща боя за вътрешни стени. Съдържа кухи пълнители, които формират термична бариера, благодарение на която повърхността е по – топла и по – приятна на допир. SPEKTRA Termo Top комбинирана с интериорна шпакловка SPEKTRA Termo действа по такъв начин, че запазва стаите хладни през лятото и топли през зимата, което значително намалява разходите за електроенергия за отопление и охлаждане. Използването на системата от двата продукта ефективно предотвратява образуването на конденз, а също и образуването на плесен.

 Предимства:

 • съдържа кухи пълнители, които формират термична бариера, благодарение на която повърхността е по – топла и по – приятна на допир.
 • помага да се намали образуването на конденз на водна пара на повърхността на покритието
 • повече от 90 % на отражение във визуалния и топлинния спектър на светлината
 • регулира влагата в стаята
 • предотвратява образуването на мухъл
 • пести енергия за отопление, охлаждане и осветление 
термобоя термокерамична боя

DYOTERM от “DYO”

 

Термобоя на акрилна основа.

Благодарение на изолиращите микросфери в състава си, DYOTHERM повишава повърхностната температура на стените с до 3 – 4  градуса, с което дава усещане за уют и комфорт. По – високата температура на стените предотвратява възможността от кондензиране на водни пари върху тях, с което намалява възможността за образуване на мухъл и плесен. Перфектно се съчетава с Dyostop – боя против мухъл. Може да се оцветява с оцветители на водна основа за латекс. DYOTERM е екологично чист продукт. 

термобоя термокерамична боя

Thermoline от "Kittfort"

 

Thermoline® е специална водоразтворима, дишаща и миеща се боя, предназначена за боядисване на тавани и стени в интериора. Това, което отличава Thermoline от другите обикновени бои, са специални стъклени микросфери, пълни с вакуум. Нанесена, Thermoline повишава повърхностната температура на стените с няколко градуса, като по този начин увеличава топлинния комфорт на помещението. С понижаването на разликата между температурата на стените и тази на околния въздух се възпрепятства кондензацията на водни пари върху стените, която е причина за появата на плесен.

термобоя термокерамична боя

503 MOORSHIELD NANO Thermo/Cool Paint от "Benjamin Moore"

 

Термо – изолационна боя.

Тepмoизoлaциoннa, cилнooтpaзитeлнa eлacтичнa бoя нa бaзaтa нa инoвaтивнa нaнoтexнoлoгия c тoплoизoлaциoнни миĸpocфepи, ĸoитo нe пoзвoлявaт пpeминaвaнeтo нa тoплинa oтвън нaвътpe и oбpaтнoтo. Cпeциaлнaтa фopмyлa нa бoятa ocигypявa дoбpa eнepгoeфeĸтивнocт нa cгpaдaтa ĸaтo нaмaлявa paзxoдитe зa oтoплeниe. Ocигypявa дишaщ, ycтoйчив cpeщy мyxъл филм. Изĸлючитeлнa ycтoйчивocт нa aтмocфepни влияния и UV зaщитa. Moжe дa ce тoниpa. Фopмyлиpaн бeз oлoвo или живaĸ.

Sofia от "Atria"

 

Енергоспестяваща декоративна боя. 

Sofia (Софиа) е енергоспестяваща декоративна боя с керамични вакуумни микросфери и специална термополимерна акрилна смола с изключително ниска термопроводимост. Положена по съответната технология като завършващ слой, след изсъхване формира дълготраен изолационен слой със следните характеристики:

1. Wellness-Care® Technology на Атриа или комфорт в помещението, който се дължи на:

 • Ефективно и дълготрайно антимухълно и антикондензно действие, обусловено от факта, че след изсъхването на боята се образува тънка, но ефикасна термична бариера, която прекъсва връзката между студените стени и топлия въздух в помещението, образувайки т.н. „топла стена”, и по този начин предотвратява конденза и появата на мухъл. Това я прави особено подходяща за помещения, в които има повече влага като: кухни, бани, басейни и др.
 • Отличното вертикално разпределение на топлината. Така например в помещение, декорирано с обикновена декоративна боя, при температура на въздуха в близост до тавана 22°С, температурата при пода е 16°С. Докато в помещение, декорирано със Софиа, температурата е равномерна – и при пода, и под тавана е 22°С.
 • София не позволява проникването на вода в основата и я предпазва от образуването на пукнатини – коефициент на пропускливост на вода Sd=1,118 по DIN 52615. Същевременно тя покрива съществуващи микронапуквания и по този начин предпазва основата от деградация.

 2. Висока енергийна ефективност или т.н. Energy Save 20% на Атриа. Тази марка се дава на продуктите, които са сертифицирани за икономия на енергия.

При направени изследвания са доказани 20% по – ниски разходи за отопление (респективно за охлаждане през лятото) на помещение, декорирано със Софиа, в сравнение с обикновените интериорни бои. Това се дължи на отразяването на топлината (над 85%), запазването и равномерното й разпределение в обема на помещението. Коефициентът на термопроводимост на боята е λ = 0,13-0,15.

3. Отлична устойчивост на миене и дезинфекциране по DIN 53778 – клас 1 >8000 цикъла.

4. Отлична покривност – 12 кв.м/л;

5. Боята е негорима – клас В1 по BS (клас В2 върху дърво).  

термобоя термокерамична боя

AtriaТhermika Interni от "Atria"

 

Термоизолираща и енергоспестяваща боя.

Атриатермика (AtriaThermika) е енергоспестяваща боя с керамични вакуумни микросфери и специална термополимерна акрилна смола с изключително ниска термопроводимост. Положена по съответната технология като завършващ слой, след изсъхване формира дълготраен изолационен слой със следните характеристики:

1. Wellness – Care® Technology на Атриа или комфорт в помещението, който се дължи на:

 • Ефективно и дълготрайно антимухълно и антикондензно действие, обусловено от факта, че след изсъхването на боята се образува тънка, но ефикасна термична бариера, която прекъсва връзката между студените стени и топлия въздух в помещението, образувайки т.н. „топла стена”, и по този начин предотвратява конденза и появата на мухъл. Това я прави особено подходяща за помещения, в които има повече влага като: кухни, бани, басейни, обществени кухни, перални и др.
 • Отличното вертикално разпределение на топлината. Така например в помещение, боядисано с обикновена латексова боя, при температура на въздуха в близост до тавана 22°С, температурата при пода е 16°С. Докато в помещение, боядисано с Атриатермика, температурата е равномерна – и при пода, и под тавана е 22°С.
 • Атриатермика не позволява проникването на вода в основата и я предпазва от образуването на пукнатини – коефициент на пропускливост на вода Sd=1,118 по DIN 52615. Същевременно тя покрива съществуващи микронапуквания и по този начин предпазва основата от деградация.

2. Висока енергийна ефективност или т.н. Energy Save 20% на Атриа. Тази марка се дава на продуктите, които са сертифицирани за икономия на енергия.

При направени изследвания са доказани 20% по – ниски разходи за отопление (респективно за охлаждане през лятото) на помещение, боядисано с Атриатермика, в сравнение с обикновените интериорни бои. Това се дължи на отразяването на топлината (над 85%), запазването и равномерното й разпределение в обема на помещението. Коефициентът на термопроводимост на боята е λ = 0,13-0,15.

3. Отлична устойчивост на миене и дезинфекциране по DIN 53778 – клас 1 >8000 цикъла.

4. Отлична покривност и белота. Сухият филм е напълно матов;

5. Боята е негорима – клас В1 по BS (клас В2 върху дърво).

6. Цветове: Атриатермика интериорна се предлага в изключително широка гама от цветове – над 2000 по цветови таблици NCS и RAL и 150 цвята по цветова таблица Atria.

Приложение:

 • Интериорната боя Атриатермика е подходяща за всякакъв вид помещения в жилищни и обществени сгради. Специално се препоръчва за помещения в болници, детски градини, училища, предприятия от хранително-вкусовата промишленост, поради своята неутралност, нетоксичност, антибактериално и антимухълно действие. По същата причина е подходяща и за покрити басейни, бани и всякакви помещения, в които има висока влажност.
термобоя термокерамична боя

AtriaThermika Green от "Atria"

 
Термобоя със зелен етикет за съдържание на летливи органични съединения (VOC) съгласно UNI EN ISO 16000-9

термобоя термокерамична боя

BIOSISTEM THERM от "Colorificio Sammarinese SpA"

 

Термоизолационен миещ се латекс против мухъл.

Бяла боя с термоизолиращ ефект за мокри помещения, бани, тоалетни, кухни и стени, върху които може да се образува конденз. Докосвайки сухия филм на боята, веднага ще имате усещане за топлина, дължащо се на ниския обмен на топлина със стената. Това означава, че температурата на повърхността се различава от тази на вътрешността на стената, по отношение на която е с няколко градуса по – висока. Този ефект намалява конденза и позволява по – ниска дисперсия на топлина отвън.

Предимства:

 • Добри покривни свойства
 • Звукоизолиращи свойства
 • Намалява образуването на конденз върху обработената повърхност
 • Дишащи свойства
термобоя термокерамична боя

Преди да започнете да чистите петната от плесен и мухъл трябва да се снабдите с лични предпазни средства. Не във всички препарати за почистване и отстраняване на мухъл има отровни съставки, но е препоръчително да си набавите очила, маска и ръкавици и да отворите широко прозорците на стаята, чиито повърхности ще обработвате.

За изтриване на мухъла може да използвате стара кърпа или дунапренова домакинска гъба. Ако обаче пораженията по основата са по - големи и стената вече е увредена, е добре да използвате четка с твърд изкуствен косъм и шпакла за изкъртване на лющещата се мазилка.

С какво да почистим?

 • С професионални препарати срещу мухъл и плесен, които могат да се намерят в търговската мрежа. Преди да закупите определен продукт, консултирайте се с продавачите, в каква степен са засегнати стените Ви и каква е основата, върху която ще използвате препарата.
 • Продукти, които винаги са под ръка в дома Ви:

1. Белина - за предпочитане е да се използва само при гладки основи. Ако повърхността е грапава, е добре към разтвора с белина да се добави и почистващ домакински препарат. Белината се разрежда в приблизително съотношение 1:15. Ако се използвате и почистващ препарат е добре да добавите повече вода. Желателно е засегнатите места да се почистят с кърпа, напоена с приготвения разтвор, за да не се увредят съседните участъци от стената при използването на пулверизатор.

2. Оцет -  може да използвате бял оцет. Не го смесвайте с вода. Напръскайте засегнатите участъци и оставете на оцетът да действа 1 - 2 часа. После почистете обработените зони. За да се разсее миризмата на оцет, проветрявайте няколко часа.

3. Кислородна вода - безопасен продукт, подходящ както при гладки основи, така и при порьозни. Трябва да знаете, че кислородната вода има лек избелващ ефект и преди да третирате мухъла, трябва да тествате действието й върху някоя стена, която предстой да ремонтирате. Най - добре се работи с 3 % - ова кислородна вода, а за да подсилите ефекта й, може да я смесите с бял оцет в съотношение 1:1. След напръскването със сместа изчакайте около 15 - 20 минути и почистете с четка или кърпа. Кислородната вода не е толкова ефективна както белината, но има по-добра проникваща способност. При използването на сместа пазете очите си! 

3. Сода за хляб - успешно се използва за почистване на винилови тапети или плочки в банята. В 1 литър вода се смесват 4 -- 5 супени лъжици сода. Работната смес няма остра, неприятна миризма и не е токсична, но действието й е по - слабо и може да се наложи да повтаряте процедурата няколко пъти. 

Едно успешно решение, ограничаващо появата на конденз и мухъл, е нанасянето върху вътрешните стени на така нар. термокерамични покрития (термобои).

За постигане на оптимален ефект, термокерамичните покрития следва да се нанасят като последен (финишен) слой, и то най – вече върху вътрешните повърхности на външните стени, и зад корпусни и други мебели с голям размер.

термобоя термокерамична боя

Керамични микрокапсули, влизащи в състава на термобоите, формират повърхност, блогодарение на която инфрачервените лъчи от отоплителните уреди активно рефлектират обратно към помещението. 

При температура от 20 °С на вътрешния въздух в помещението, средната температура на стената с термокерамично покритие е 17,5 °С.

Измерената средна температура на стена, с нанесена върху нея само обикновена латексна боя, е 14,3 °С.

Термокерамичните покрития, на различните производители, осигуряват температурно надвишение ΔT↑, вариращо в диапазона от 3 °С до 3,8 °С. 

Tемпературното надвишение e стандартен показател за покрития с антикондензни и противоплесенни функции. Той определя, каква по – висока температура поддържа съответното покритие в сравнение със стандартна интериорна боя.

 

Интериорни термокерамични покрития (термобои)

боя против мухъл

Изомакстерм от "Изомакс"

 

Високоефективна топлоотразяваща боя за външна и вътрешна топлоизолация. 

ИзомаксТЕРМ е топлоизолационна боя за открито и закрито, работеща на база физичните закони за отражение на топлинните лъчи. Полага се като крайно покритие върху външни и вътрешни стени и тавани. По своята работна консистенция, опаковка, технология на полагане и декоративни качества продуктът е аналогичен на висококачествените акрилатни латекси.

Продуктът съдържа специални полимерни микросфери, които поглъщат топлинна енергия само повърхностно и веднага излъчват 85% от нея обратно. Именно този топлоотразяващ ефект, т.е. задържане на топлината (интериорно) или отблъскването й (фасадно) е топлоизолация в пълния смисъл на понятието, защото с ИзомаксТЕРМ няма топлопоглъщане в конструкцията и тя е наистина топлоизолирана. Покритието буквално е като огледало за топлинните лъчи. Вследствие на този отразяващ ефект се намаляват топлинните загуби, реализира се около 26% икономия на енергия, повишава се комфорта и се елиминират конденза и мухъла. 

След полагане на покритие от ИзомаксТЕРМ повърхностната температура на стените се изравнява с тази на въздуха и така се елиминира възможността за поява на конденз, следователно и на мухъл и по този начин се създават здравословни условия на обитаване на жилищни и работни помещения.

При преобладаващият в България режим на отопление „изключване – сутрин и включване – вечер” затоплянето на помещенията започва едва след затопляне първо на обема на студената стенна конструкция. Топлоотразяващият ефект на покритието с ИзомаксТЕРМ (отражателна способност на топлинни лъчи – 84.70%) осигурява по – бързо затопляне на помещението и реални 25% по – малки разходи за парно отопление или електричество.

Външното фасадно покритие от ИзомаксТЕРМ намалява с 4 – 5°С температурата на въздуха вътре в помещенията, което осигурява икономия също с около 25% от разходите за климатизация на сградите през лятото.

боя против мухъл
боя против мухъл

Status Monosis In от "Thrakon"

 

MONOSIS IN е водоразтворима екологична боя с най – високо качество, подходяща за вътрешна употреба. Притежава официален сертификат за опазване на околната среда в ЕС. Това е иновативна изолационна система, специално разработена за осигуряване на висококачествени отразяващи свойства, хидроизолация и значителни икономии на енергия. Освен това предпазва от мухъл и гъбички. Специалните стъклени топчета, които съдържа, отразяват инфрачервената светлина и осигуряват по – ниска температура на закрито през лятото и предотвратяват загубата на топлина през зимата. Резултатът е икономия на енергия, като същевременно осигурява гладка матирана повърхност. Лесно се нанася и почиства.

термобоя термокерамична боя

Neotherm® AC от "Neotex"

 

Висококачествена акрилна боя със стъклени микросфери и топлоизолационни свойства, подходяща за вътрешна употреба. Използва се като анти-кондензационна боя за помещения без или с лоша топлоизолация. Трайно предотвратява растежа на плесени и бактерии.

Продуктът Neotherm® AC е термо боя на акрилна основа, която съдържа множество стъклени микросфери (балончета). Те са затворили  в себе си въздух и когато се нанесе боята върху стената или тавана се създава покритие, дебелината на което зависи от нанесените слоеве (при 2 до 4 слоя – 0,3 мм до 0,5 мм). Това термопокритие съдържа множество стъклени сфери, които създават щит пред стената и не позволяват преминаването на топлина и изстудяване на стаята. При изследвания на стени покрити с Neotherm® AC е установено, че контактната температура на обработената повърхност е по – висока с 3 ℃ - 4 ℃. Тази разлика в температурата осигурява реална икономия от 8% до 10% от разходите за отопление.

Благодарение на термопокритието Neotherm® AC повърхностите на стените са с по – висока температура, което предотвратява развитието на мухъл и плесен. Антикондензните и противоплесенни свойства имат траен характер и не намаляват с течение на времето.

Предимства:

 • Ниска топлопроводимост, което не позволява на въздуха да кондензира в студените конструктивни части на сградата (топлинни мостове, тавани, северните стени и т.н.)
 • Висока устойчивост на често миене
 • Намалява топлинната пропускливост на структурните елементи
 • Постоянно и ефективно предотвратява появата на мухъл
 • Висока белота (възможност за тониране с акрилен оцветител)

Приложение:

 • Neotherm® ΑC термо боя се нанася върху вертикални повърхности (мазилки,латекс, бетон, тухли) и тавани. Благодарение на съдържащите се в нея стъклени микросфери, работи като изолационен слой и с това съдейства за спестяване на енергия.
 • С нея се обработват топлинни мостове, които са основна причина за кондензиране на парите и появата на мухъл и бактерии, в сгради с посредствена топлоизолация и висока влажност на въздуха.

Важно е да се отбележи, че термоизолационното покритие върху стените трябва да е крайно покритие и не е добра идея да се боядисва отгоре. Нанася се посредством четка или дългокосмест валяк, като не се изтънява при боядисването. Материалът има много добра адхезия към всякакви строителни материали. Покрива с лекота повърхности със сложна форма и конструкции, в т.ч. и от нееднороден материал. Позволява на основата да “диша”. Не задържа прах и замърсявания и се почиства лесно с навлажнена мека гъба или кърпа.

термобоя термокерамична боя

Mira Thermal от “Licata”

 
Топлоизолационна и антикондензационна боя на водна основа.

Боя за стени за вътрешно приложение, лесна за нанасяне, с топлоизолационен и антикондензационен ефект, специално предназначена за дейности в помещения със силно образуване на влага. Отлична за намаляване значително на рисковете, свързани с образуването на конденз или бактериално изцветяване като плесен и водорасли.

термобоя термокерамична боя

SUPERCONFORT от "San Marco"

 
Атермична антимухъл боя с висока паропропускливост за интериорно приложение.

SUPERCONFORT е антимухъл боя за интериорно приложение с много нисък коефициент за топлинен пренос. Благодарение на добавка от кухи стъклени микрокристали, SUPERCONFORT предпазва от образуването на конденз в помещенията. Особено подходяща е за кухни, бани, перални помещения, мазета, автомивки, пекарни. Постига се по – добра термична изолация, не позволява развитие на плесени и образуване на конденз, причиняван от разликата в температурата на въздуха в помещението и тази на стената.

За постигане на оптимални резултати използвайте цялостната система антимухъл COMBAT.

термобоя термокерамична боя

СуперШилд Интериор/SuperShield от "ТермоШилд/ThermoShield"

 

СуперШилд Интeриор е термокерамичното покритие от най – ново поколение.

То представлява течен дисперсионен разтвор от чиста акрилна смола, около 60% керамични вакуумни микрокапсули с висока степен на разреждане, специални нискоизлъчващи (Low-e) компоненти и екологични противоплесенни добавки.

Положено по съответната технология като последен завършващ слой, след изсъхване СуперШилд формира дълготраен декоративен и изолационен слой със следните качества:

Формира се топла стенна повърхност. В режим на отопление гарантира 3оС – 5оС по – високатемпература на стенните и таванни повърхности в помещенията в сравнение с традиционните декоративни материали. Обработените с СуперШилд Интериор стени са топли при допир и не създават усещането за хлад в близост до тях (не “теглят”).

Ограничава риска от появата на кондензна влага и мухъл. Повърхностната стенна и таванна температури са близки до температурата на прилежащия въздух, винаги по – високи от температурата на оросяване, като по този начин се предотвратява появата на конденз, а екологичната минерална съставка “каолинит” не допуска развитието на мухъл и плесен. Антикондензните и противоплесенни свойства имат траен характер и не намаляват в течение на времето.

Енергоспестяващ ефект. Малката разлика между температурите на стенната повърхност и прилежащия въздух обуславя ниска плътност на топлинния поток през съответната ограждаща конструкция, вследствие на което топлинните загуби през нея намаляват от 10% до 15%.

Екология. Термокерамичните покрития притежават екологичен сертификат и са безвредни за Вашето здраве. Подходящи са и за хора с алергии, понеже не задържат прах и замърсявания.

Варианти за приложение:

 • Нанасяне по всички стенни и таванни повърхности в помещенията. По този начин се постига максимално добър микроклимат и хигиенни условия в обитаемата среда, редуцират се топлинните загуби и се ограничават предпоставките за конденз и мухъл.
 • Нанасяне само по вътрешните повърхности на външните стени, нишите на прозорците, по ръбовете и ъглите между външната стена и вътрешните стени и тавана (ивица минимум 50 см навътре). Осъществява се локална защита от конденз и мухъл и намаляване на топлинните загуби при оптимално съотношение “ефект – вложени средства”.
 • Нанасяне само в участъци, засегнати от конденз и мухъл. Обработват се засегнатите участъци, вкл. ивица минимум 50 см около тях. Компромисен вариант, но благоприятен от финансова гледна точка.

Препоръки при експлоатация: 

 • Повърхностите, обработени с термокерамични покрития да се предпазват от механични увреждания. По време на експлоатацията на помещенията да се осигури редовното им проветряване.
 • Отоплението да бъде организирано така, че в зоните, обработени с термопокрития да има интензивна и постоянна циркулация на топъл въздух.
 • Като цяло отоплението да е равномерно, без големи температурни колебания. През зимния сезон да се поддържа температура не по – ниска от 17 ℃.
термобоя термокерамична боя

Jupol Thermo от "JUB"

 

Топлоизолационна интериорна боя.

JUPOL THERMO е безопасна за околната среда интериорна боя, на основата на водна дисперсия от полимерни свързващи вещества. Съдържа малки кухи зърна, които създават термична бариера по цялата дебелина на сухата боя и повърхност, която се усеща по – топла и по – комфортна отколкото повърхност, боядисана с традиционна боя. В комбинация с интериорната топлоизолираща шпакловка JUBOLIN THERMO термичният ефект е още по – добър. Този ефект намалява вероятността от кондензация на водна пара по покритието. Ако все пак се получи кондензация, водата по повърхността изсъхва по – бързо отколкото, ако е боядисано с традиционна боя.

 

Използва се за декоративна защита на стени и тавани в жилищни сгради, бизнес сгради и други подобни. Подходящи повърхности са всички видове тънки мазилки и повърхности, изравнени с изравнителни смеси. Препоръчва се използването на JUBOLIN THERMO, който допълнително подобрява топлоизолацията, създавайки усещане за топлина както и спестява топлинна енергия. Възможно е и нанасянето върху стари, добре свързали дисперсионни покрития. Боята е високо паропропусклива и устойчива на сухо почистване, но може да се отмие, ако се избърше с влажна кърпа.
Може да се добавят от 5 %  до 7,5 % (50 до 75 ml/l) JUBOCID към боята, за защита на стени и тавани на местата, където поради относително висока влажност на въздуха съществува голяма вероятност за образуване на конденз и вероятност за развитие на различни видове мухъл (кухни, бани, други санитарни помещения, мокри помещения, складове и др.).

термобоя термокерамична боя

GRADIENTE ACTIVE от “Arreghini”

 
АНТИМУХЪЛНА И АНТИКОНДЕНЗНА БОЯ

Продукт съставен от акрилни смоли във водна дисперсия (APEO – free), кухи стъклени микросфери и отбрани инертни материали.

GRADIENTE ACTIVE е интериорна боя на водна основа, свободна от алкилфенолетоксилати (APEO – free), силно дишаща, лесна за нанасяне и бързосъхнеща, което позволява употреба й в обитаеми помещения. Специалните кухи микросфери придават на боята способността да абсорбира звукови вълни, нисък коефициент на топлопренасяне и подобряват изолационните й свойства. GRADIENTE ACTIVE осигурява ниска температурна разлика между боядисаната повърхност и въздуха и елиминира образуването на конденз, дори и в помещения подложени на висока концентрация на водни пари, като кухни и бани. Фунгицидната добавка, неразтворима във вода, осигурява устойчивост към различни видове плесени.

Поради своя антиконденз и антиплесен ефект, продуктът удовлетворява изискванията на Норматив CE 852 за боядисване на стени и тавани на помещения за съхраняване и/или преработка на хранителни продукти. При по – големи дебелини на покритието се постига по – голяма устойчивост на конденз.

Боята е идеална за професионална употреба, поради изключителната съвместимост и отлична адхезия, запълващи свойства и покривност върху различни основи, като мазилки с различен състав (циментови, варови замазки, готови смеси), бетон и цимент, гипс картон, гипс и стара боя. Лесното разнасяне и снижената тенденция към образуване на пръски, са качества, които позволяват полагането на боята с ръчни или механични инструменти, които осигуряват покритие, характеризиращо се с високо естетична хомогенност и равномерна плътност. Създава филм устойчив на прах и на миене, лесен за почистване с влажна гъба. Поради наличието на инертни материали, осигурява относително добър изравнителен ефект.

боя против мухъл за бяни и кухни

Термоизолационна боя от "Лакпром" АД

 

Термоизолационна водоразредима боя.

Произведена е на база специална емулсия, пигменти, пълнители, специфични добавка и експандирани термопластични микросфери. Действа термоизолиращо, чрез формиране на плътен слой, които намалява топлопроводимостта и подобрява термоизолационните свойства на боядисаната повърхност. Подходяща е за финишно покритие. Не е подходяща за тониране (оцветяване).

Предимства:

 • водоразредима,
 • енергоспестяваща,
 • безвредна,
 • лесна за нанасяне,
 • с бърза съхливост и висока покриваща способност,
 • запазва топлината вътре в помещенията през зимата и затруднява влизането на топлина през лятото. Намалява енергийните разходи до 20% - 25 % (в зависимост от дебелината на нанесеното покритие)

Приложение:

 • За интериорна защита на бетонови, циментови, вароциментови, гипсови и старо боядисани латексови повърхности;
 • За боядисване на стени и тавани в жилища, детски и здравни заведения, търговски и промишлени помещения;
 • За боядисване на вътрешните повърхности на външни стени.
термобоя термокерамична боя

Ariel от "Atria"

 

Термо декоративна релефна боя за вътрешни и външни повърхности.

Ariel (Ариел) е патентована цимент – полимерна боя, с доказан топлоизолиращ ефект. Термо декоративна боя Ariel е подходяща за всякакъв вид вътрешни и външни повърхности в жилищни и обществени сгради, включително бани, душ кабини, стени в покрити басейни.

Основните предимства на термодекоративната боя Ariel пред традиционните стенни декорации са:

 • Доказано намаление на разходите за енергия за отопление, съответно охлаждане с 20% (Energy Save 20%). Това се дължи на отразяването на топлината (над 85%), запазването и равномерното й разпределение в обема на помещението. Коефициентът на топлопроводимост на покритието е λ=0,13 – 0,15.
 • Второто предимство на Ariel е по – добрия топлинен конфорт в помещенията, който се дължи на факта, че боята способства за по – доброто вертикално разпределение на топлината. Така например в помещение, боядисано с обикновена латексова боя, при температура на въздуха в близост до тавана 22°С, температурата при пода е 16°С докато в помещение, декорирано с Ariel, температурата е равномерна – и при пода, и под тавана е 20°С.
 • Ефективно и дълготрайно антимухълно и антикондензно действие, обусловено от факта, че след изсъхването на продуктите се образува ефикасна термобариера, която прекъсва връзката между студените стени и топлия въздух в помещението и по този начин предотвратява конденза и появата на мухъл.
 • Боята е негорима – клас В1 по BS (клас В2 върху дърво).
термобоя термокерамична боя

Marsel от "Нинахим"

 

Интериорна боя със сребърни йони.

Високо покривна интериорна матова боя със сребърни йони осигуряващи: защита на повърхности в здравни и лечебни заведения, обекти с обществено предназначение, обекти за производство и търговия с храни, жилищни помещения, мокри помещения и т.н.

Предимства:

 • осигурява защитна бариера от мухъл и плесен в помещенията
 • подходяща за стени в стаи с интензивен трафик
 • подходяща за мокри помещения
 • осигурява "дишане" на стените
 • висока белота на покритието и добра устойчивост към стареене и пожълтяване
 • отлична покривност при малки дебелини на сухото покритие
 • отлична устойчивост на мокро триене и миене
 • бързо съхнене, слаба миризма 
 • добро поведение при нанасяне - добра разливност и изравняване на мокрото покритие
боя със сребърни йони

Jubocid от “JUB”

 

Противомухълна добавка за бои.

Jubocid е прозрачно фунгицидно вещество, което е добавка за интериорни дисперсивни бои за стена (JUPOL, JUPOL Brilliant, JUPOL Gold, и JUPOL Latex). Ефективно предотвратява и унищожава растежа и развитието на повечето типове стенен мухъл и други микроорганизми. Този продукт може да се използва само като фунгицидна добавка за бои и няма ефект на дезинфектант на вече инфектирани стени.

Предимства:

 • Ефективно защитно вещество, предотвратяващо развитието на повечето типове стенен мухъл и микроорганизми.
добавка за боя, предпазваща от поява и развитие на мухъл и плесен

BASTAMUFFA® от "Casati"

 

Противовлажна боя за вътрешно боядисване на водна основа, незадържаща вода, разработена на основата на качествен винилов съполимер. Отлична пропускливост на водни пари, добра покривност и запълваща способност. Предпазва от образуване на водорасли и мухъл върху сухия слой, благодарение на нейната много добра парапропускливост и качеството и да не образува конденз.

боя против мухъл за бяни и кухни

TOGLIMUFFA от "Casati"

 

Постояннодействаща добавка (инхибитор), забавяща образуването на мухъл. Предназначена е за третиране на обекти направени от бетон, стени, всякакви боядисани повърхности, заводски изделия и дърво.

почистване на плесен, гъбички и мухъл

ISOSAN PASTA® от "Casati"

 

Противомухълна добавка, предназначена за предпазване и предотвратяване на мухъл, гъби и водорасли, които обикновено се срещат по стените. Трябва да се смеси с водноразтворима боя преди нанасянето, за да гарантира добра защита.

почистване на плесен, гъбички и мухъл

B1 от "Arreghini"

 

Грунд против мухъл.

Безцветен анти – мухъл дезинфектант, на база на разтворими фунгициди, като превантивно приложение в системите против мухъл и плесен, като гарантира унищожаването на съществуващите форми, с консумация от 100 мл/м2 .Готов за употреба, нанася се с четка, мече или пръскане, директно върху плесента, преди да е почистена, и след това върху цялата повърхност или с флакон спрей върху стените засегнати от мухъл.

Приложение:

 • Като дезинфектант за обработка на стенни повърхности, за вътрешно приложение против мухъл,
 • За външно приложение – против плесен и мъх, като гарантира унищожаването на съществуващите форми.
 • Като превантивна мярка на всеки шест месеца, с което се гарантира по – рядко извършване на поддръжка.
 • Може да се добави, в съотношение от около 0,5%, в разтворими бои, които остават дълго време на работната площадка без да бъдат използвани. По този начин се избягва бактериално замърсяване на боята при разреждането ѝ.
почистване на плесен, гъбички и мухъл

Sikagard 905 W от "Sika"

 

Стенен импрегнатор (грунд) за третиране против влага на гипсови шпакловки, тухлени или каменни стени и повърхностен втвърдител за слаби стенни повърхности.

Sikagard – 905 W е готова за употреба, импрегнираща и изолираща влагата смола на водна основа. Прозрачен след изсъхване. Може да се използва като предварителна подготовка и за заздравяване на повърхността преди нанасяне на бои върху слаби или отделящи прах повърхности. Предотвратява появата на мухъл и плесен.

Приложение:

 • Sikagard-905 W предотвратява появата на влага в замазки и шпакловки, тухла или камък и др. Благодарение на ниския си вискозитет материалът прониква дълбоко в основата и образува невидима изолираща влагата бариера.
 • Предотвратява развитието на мухъл и плесен.
 • Подобрява влагоустойчивостта
 • Заздравява повърхността.

Предимства:

 • Много нисък вискозитет
 • Почти невидим след изсъхване
 • Може да се припокрива с бои или тапети
 • Може да се използва на открито или закрито
 • UV устойчив
почистване на плесен, гъбички и мухъл

Ceresit CT 48 от “Ceresit”

 

Силиконова боя за фасади и интериори на сгради.

За трайно покритие и повърхностна защита на фасади и бетонни конструкции, както и за интериори. Подходяща за покриване на минерални основи, които никога не са били боядисвани, на минерални, акрилни, силикатни, силиконови, както и силикат – силиконови мазилки. Осигурява бързо изпарение на влагата от основата и създава защита срещу повърхностната и атмосферната влага. Елемент от система за външна фасадна топлоизолация Ceresit Ceretherm.

Предимства:

 • ниска абсорбираща способност
 • паропропусклива (дишаща)
 • устойчива на замърсяване
 • висока устойчива на UV-лъчи и неблагоприятни атмосферни условия
 • BioProtect формула – защита срещу мухъл и плесени
 • предлага се в пълната цветова палитра Ceresit Colours of Nature
боя против мухъл за бяни и кухни

Висококачествени антибактериални бои, драстично намаляващи образуването на мухъл

Бои със сребърни йони - постоянен антибактериален ефект

 

Новите сгради, използвани за домове и офиси, които са по - нови и по - енергийно ефективни, задържат по - голямо количество влага и са по - предразположени към образуването и задържането на мухъл, плесени, гъбички, спори и др.

От дълбока древност сребърната вода е позната като решение срещу този неприятен проблем. Тя унищожава много болестотворни бактерии, вируси и микроорганизми. Дезинфекционното действие на ребърните йони се дължи на афинитета им към различни жизненоважни ензими на едноклетъчните. 

Всички древни и съвременни цивилизации използват среброто като защита срещу опасни болести. На база тази хилядолетна мъдрост, много производители на интериорни бои и латекси, разработиха и успешно реализират продукти съдържащи сребърни йони. Подобни продукти са подходящи за стени и тавани в помещения с интензивен трафик, в санитарни помещения, помещения с интензивна влажност. Регистрирани са като биоцидни продукти и са безвредни при пребиваване на хора в помещения, обработени с нея.

FungiGrund на фирма “Caparol”

 

Специален грунд, предназначен за почистване и дезинфекциране на интериорни и екстериорни повърхности, засегнати от мухъл, плесен и гъбички.

Висока попиваща и добра дифузионна способност на базата на катионна технология. Грундът е подходящ за екстериор и интериор. Специална формула на водна основа, с фунгицидно действие. Явява се превантивна мярка за защита от появата на гъби, мухъл и плесен.

Състав - полиакрилна смола, вода, добавки, консерванти, биоцидни активни вещества.

почистване на плесен, гъбички и мухъл

CapaTox от "Caparol"

 

Биоцидно решение за третиране на повърхности, засегнати от водорасли, гъбички и мухъл.

Микробиоциден воден разтвор, който съдържа алкилдиметил бензил амониев хлорид. Улеснява почистването на интериорни и екстериорни повърхности, заразени с гъбички и водорасли, преди нанасянето на покрития. Готов за употреба.

Приложение:

 • Да се премахнат всички следи от гъбички (плесен и мухъл) в съответствие с Директивата за биоцидите и Наредбата за опасни вещества за интериорни повърхности.
 • Премахването им от екстериорни повърхости става с водна струя, съгласно разпоредбите.
 • Премахването на растения и смукателните им органи става механично.
почистване на плесен, гъбички и мухъл

Titan A1 от “TITAN”

 

TITAN А1 е матов латекс на водна основа, за вътрешно приложение с антимухълни и антибактериални съставки. Компютърно се тонира по каталог с тониращата система на Servicolor. Боядисаната повърхност не се изтрива и запазва години наред първоначалните си качества и вид. Повърхността трябва да е предварително обработена с грунд на Тitan. Нанася се с четка, валяк или пистолет.

боя против мухъл за бяни и кухни

SPEKTRA защита от плесен ZP от "Helios"

 

Биоциден продукт на водна основа като фунгицидна добавка към интериорни и фасадни дисперсни бои за превенция на боядисаните стени срещу растежа на няколко вида плесени. Той също така предотвратява растежа на микроорганизми върху вече заразени повърхности. Продуктът не се добавя към бои на базата на разтворители.

Предимства:

 • дългосрочна защита на боядисани стенни повърхности от гъбички и плесени
 • добавка за дисперсни бои от всякакъв вид (бои на водна основа)
 • на водна основа
 • не е вредна за хората 
почистване на плесен, гъбички и мухъл

SPEKTRA биоциден агент SANITOL от “Helios”

 

Безцветен биоциден агент на водна основа за дезинфекция на вътрешни и външни стени, заразени с мухъл и водорасли и за премахване на гъбички върху дървесни повърхности. Той е подходящ за заразени повърхности като мазилки, бетон, фибри – циментови плоскости, гипс – картон панели и повърхности, боядисани с дисперсни бои.

Предимства:

 • бързо и ефективно действие
 • за вътрешни и външни стенни повърхности
 • водоразтворим
 • не е вреден за хората
 • не съдържа бели нюанси, поради което не избелва петната
 • унищожава плесени в субстрата, не само по повърхността
почистване на плесен, гъбички и мухъл

SPEKTRA от “Helios”

 

Антимикробна боя.
Висококачествена боя за декорация и защита на вътрешните повърхности на стените и таваните. Използва се за повърхности, заразени с плесени или изложени на заразяване с плесени. Върху вече заразени повърхности се използва в комбинация със SPEKTRA SANITOL. Тя съдържа агент, който предотвратява развитието на плесени и мухъл и е безвреден за хората.

Подходяща е за боядисване на всички видове минерални мазилки, плоскости от фиброцимент, бетон, мазилка – картонени плоскости, тапети, изработени от стъклени влакна, хартия, релефни тапети и стари покрития в помещения, предразположени към развитие на плесени и водорасли (хранително – вкусовата промишленост и места: ресторанти, мандри, пивоварни, пекарни, столове и т.н.).

Предимства:

 • отлично антимикробно действие
 • отлично блокиране на водоразтворими петна
 • може да се мие
 • на базата на разтворители без ароматни вещества
боя против мухъл за бяни и кухни

Ако по повърхностите, които ще боядисвате, вече се е настанил мухълът ще трябва да използвате някой от препаратите за почистване и отстраняване на плесен, гъбички и мухъл иброени по - долу.

След обработване на засегнатите от мухъл и плесен повърхности може да премините към полагане на избраната от Вас антибактериална боя. За още по добри резултати, преди полагането на боята, е желателно да се използва дълбокопроникващ грунд против мухъл. 

Разгледайте нашите предложения, изброени по - долу:

 

Дълбокопроникващи грундове против мухъл

Boro Саниращ концентрат от "Boro"

 

За обработка на чисти или заразени с микроорганизми основи за придаване устойчивост против бактерии и плесени на стар латекс, мазилки, шпакловки, бетон и др. преди нанасяне на латексни бои. Група 2 консерванти, подгрупа 10 консерванти за строителни материали (с изключение на дърво). Категория на потребителите: масова и професионална. Течен биоциден препарат. Съдържание на активно вещество в състава на препарата: дидецил диметиламониев хлорид (CAS №7173–51–5) 0,5 грама в 100 грама

Предимства:

 • Висока ефективност срещу микроорганизми, бактерии и плесени
 • Без мирис 

Добавки за боя, предпазващи стените от поява и развитие на мухъл и плесени

COMBAT 444 от "San Marco"

 
Добавка за боя, предпазваща стените от поява и развитие на плесени.

Продуктът се използва като добавка към бои за вътрешно приложение и предпазва от поява и развитие на плесени като запазва нейният оригинален естетичен изглед.

За постигане на оптимални резултати използвайте цялостната система антимухъл COMBAT

добавка за боя, предпазваща от поява и развитие на мухъл и плесен

SPEKTRA защита от плесен ZP от "Helios"

 

Биоциден продукт на водна основа като фунгицидна добавка към интериорни и фасадни дисперсни бои за превенция на боядисаните стени срещу растежа на няколко вида плесени. Той също така предотвратява растежа на микроорганизми върху вече заразени повърхности. Продуктът не се добавя към бои на базата на разтворители.

Предимства:

 • дългосрочна защита на боядисани стенни повърхности от гъбички и плесени
 • добавка за дисперсни бои от всякакъв вид (бои на водна основа)
 • на водна основа
 • не е вредна за хората 
почистване на плесен, гъбички и мухъл
дълбокопроникващ грунд против мухъл и плесен

Аура от "Селт"

 

Акрилна боя за влажни помещения.

Представлява водоразредимо покритие за вътрешно боядисване в помещения с повишена влажност (бани, кухни, изби, навеси, производствени помещения и др.). Притежава отлична устойчивост на влага, плесени и мухъл. Максимална устойчивост на мокро триене. Покритието може да се почиства с миещи средства. Акрилатна боя АУРА е с отлична белота и светлоустойчивост. Произвежда се от висококачествена водна акрилатна дисперсия, пигменти, антибактериални и силиконови добавки, пълнители.

боя против мухъл за бяни и кухни

BIOSISTEM FISSATIVO Neutro от "Colorificio Sammarinese S.p.A."

 

Дълбокопроникващ безцветен грунд против образуване на мухъл.

Като грунд върху нови и стари повърхности предотвратява появата на мухъл и възстановява вече засегнати повърхности, в случай че количеството на образуваната плесен не е голямо. Ако мухълът е широко разпространен, предварително третирайте с препарат за почистване на мухъл – Спрей (вижте техническата му характеристика по - горе). Отличен продукт за употреба под латекси и тапети. Представлява течен продукт с вид на мляко (съставен от акрилни кополимери), който след изсъхване образува безцветен слой със следните характеристики:

 • Цялостна устойчивост на детергенти
 • Добро свързване на частиците в продукта и отлична импрегнираща сила
 • Висока устойчивост на вода
дълбокопроникващ грунд против мухъл и плесен

BIOSISTEM AM100 Neutro от "Colorificio Sammarinese S.p.A."

 
Добавка против мухъл за латекси.

Добавка за латекси при нанасяне в помещения с висока влажност и слаба проветримост.

почистване на плесен, гъбички и мухъл

BETEK HYGIENIC PAINT SEMI – GLOSS от "BETEK"

 

Антибактериална, минимално алергенна, на водна основа, копринено – матирана, миеща, декоративна, покривна, интериорна боя.

Модифицирана е с химикали, предотвратяващи появата на микроорганизми. Нанася се на повърхности, изложени на риск от развитие на бактерии, дължащ се на високи температури, като в индустриални помещения, които не са външно изолирани срещу топлинни загуби, кухни, заведения за хранене, летни навеси, бани, складове, здравни заведения, за да се вземат предпазни мерки срещу развитието на бактерии. Няма неприятен мирис, благодарение на формулата на водна основа. Екологична.

боя против мухъл за бяни и кухни

BIOSISTEM SPRAY от "Colorificio Sammarinese S.p.A."

   

Препарат за Почистване на Мухъл – Спрей

Препарат специално разработен за почистване на мухъл от стени и различни повърхности с плочки, теракота, гранитогрес и керамика (бани, кухни, мазета и плувни басейни).  Почиства и избелва всяко почерняло място. Разтвор с високо съдържание на активен хлор.

Предимства:

 • Премахва петната от стените
 • Лесен за нанасяне
 • Предотвратява образуването на плесени

Приложение:

 • За интериорни и екстериорни стени.
 • Може да се нанася върху всякакви стени.
 • Може да се нанася и върху съществуващи бои и пластмасови покрития.
почистване на плесен, гъбички и мухъл

TRASPIROL от "Colorificio Sammarinese S.p.A."

 

Специално разработен дишащ латекс за бани и кухни.

Използва се за боядисване на апартаменти и в частност кухни и бани, където може да се образува конденз. Съдържа пигменти, свободен е от тежки метали и от органични разтворители.

Предимства:

 • Добри покривни свойства;
 • Вискока точка на белота;
 • Лесен за нанасяне;
 • Перфектна транспирационна мощност.
боя против мухъл за бяни и кухни

Kemmuffa от “Atria”

 

Водоразредим противоплесенен, антимухълен антибактериален разтвор.

Водоразредим, противоплесенен, антимухълен, антибактериален разтвор. Продуктът е биоразграждащ се и не съдържа фенилживачни съединения. Засегнатите повърхности се напръскват или се намазват с четка с разтвора. Ако мухълът е с дебел слой, след изсъхване спорите се отстраняват механично с метална четка или шпакла, след което се нанася още един слой от фунгицидния разтвор. Интервалът между нанасянията е 24 часа.

Приложение: 

 • За повърхности от какъвто и да е материал,
 • За нови или вече боядисвани,
 • За вътрешни и външни,
 • Болници, училища, казарми, млекопреработващи предприятия, хлебопекарни, предприятия за производство на бира, вино и др
почистване на плесен, гъбички и мухъл

BIOSISTEM TITANSAN от "Colorificio Sammarinese S.p.A."

 
Препарат за почистване на мухъл.

Течен препарат за почистване на мухъл и гъбички и за предотвратяване на образуване на нови. Подходящ за нанасяне върху нови и вече боядисани повърхности. Силно препоръчителна е употребата във влажни и слабо проветриви помещения (бани, кухни и мокри помещения). Не оставя неприятен аромат. 

почистване на плесен, гъбички и мухъл

Biotex от “Atria”

 

Акрилна вододисперсионна боя, съдържаща специални нелетливи активни вещества с широк спектър на действие срещу образуването на плесени, гъбички и бактерии.

Biotex (Биотекс) е акрилна вододисперсионна боя, съдържаща специални нелетливи активни вещества с широк спектър на действие срещу образуването на плесени, гъбички и бактерии. Биотекс е сертифициран по НАССР за приложение в помещения на предприятия в хранително – вкусовата промишленост. Има и Здравна оценка за приложимост на НЦООЗ – МЗ „в болници, обществени кухни, предприятия от хранително – вкусовата промишленост, винзаводи и други”. Предлага се в три модификации – мат, сатен и гланц.

Приложение: 

 • За ново боядисване и ремонт на вътрешни и външни повърхности.
 • Препоръчва се за помещения с висока влажност.

Предимства:

 • Отлична покривност;
 • Висока белота на покритието и висока устойчивост на пожълтяване;
 • Отлична устойчивост на боята срещу развитие на бактериални и гъбични зарази;
 • Отлична устойчивост на миене и дезинфекциране по DIN 53778;
 • Подходяща за стени в помещения с интензивен трафик и влажни помещения;
 • Много добра устойчивост на атмосферни влияния;
 • Нанася се лесно и отлични се разстила;
боя против мухъл за бяни и кухни

Neolux antibacterial от "ML"

 

100 % екологично чиста вододисперсионна боя, с отлично качество за вътрешна и външна употреба.

Neolux - натимухълна е на основата на PVA - VEOVA кополимери. Благодарение на антибактериалното си действие, тя е подходяща за употреба върху всякакви повърхности (гипс, бетон, цимент, хоросан, мазилка, гипсокартон след полагане на грунд), които имат мухъл или може да мухлясът.

Покрива повърхността много добре, придава отличен бял цвят и има изключителна устойчивост на често миене и на вредни атмосферни влияния. лесно се нанася и прави повърхността гладка. Вододисперсионната боя Neolux antibacterial може да се използва върху предварително подготвени повърхности от всякакъв материал. Няма мирис по време на боядисването, тъй като не съдържа летливи вещества.

боя против мухъл за бяни и кухни

Dulux Bathroom +/Дюлакс за Баня + от “AkzoNobel”

 

Dulux Bathroom + е устойчива на петна, мазнини, влага и пара и е перфектна както за баня така и за кухня. Създадена със специалната Diamond Technology, тя е 10 пъти по – здрава от обикновената боя. Защитава боята от мухъл в продължение на 5 години. Предлага се в брилянтно бяло и в над 12000 машинно тонирани цвятa, включително цветове по RAL, NCS, NCS2 и BS.

Подходяща e за всички вътрешни стени и тавани, особено за помещения с висока влажност и честа кондензация.

Предимства:

 • Защитава от мухъл в продължение на 5 години;
 • Изключителна устойчивост на влага и пара;
 • Издържа на регулярно почистване;
боя против мухъл за бяни и кухни

Ремал против мухъл от “BARVY A LAKY TELURIA, s.r.o”
 

Ремал против мухъл е интериорна боя с ефект срещу растежа на гъбички. Например: Penicillium glaucum, Chaetomium globosum, Aspergilus niger, Alternaria tenuis, Aureobasidium pullutans, Scletophona pityophila. Максималният ефект е срещу гъбички, дрожди и бактерии.
Ремал против мухъл се използва за унищожаване на паразити върху мазилки, бетон, дърво, ПДЧ, и др. Боята има голяма паропропускливост, за това е подходяща за покриване на вътрешни стари покрития.

боя против мухъл за бяни и кухни

Елеганс Екстра Полумат от "Polisan"

 

Декоративна латексна боя за последен слой при вътрешно боядисване, водоразтворима и на основата на акрилатен съполимер, съдържаща силикон. Копринено – матова боя, която няма мирис, антибактериална, против мухъл и гъби, не пожълтява, не задържа прах и нечистотии, с отлична покривна и почистваща способност. Поради съдържанието си на специални смоли и силикон, се повишава свойството й да не пропуска вода и пари, особено при влага не позволява да набъбва, да се напуква и лющи.

боя против мухъл за бяни и кухни

SMALTOPLAST EXTRA от "Vechro"

 

Екологина матова пластична боя с противогъбично действие.

Екологична, матова, пластична боя с изключително качество, с действие против гъбички, за нанасяне във вътрешни пространства, които имат проблеми като замърсяване с гъбички и мухъл. Поради своя състав защитава мембраната на цвета от развитието на гъбички, особено в помещения с висока влажност и пари като бани, кухни и пр.

SMALTOPLAST EXTRA ПРОТИВ ГЪБИЧКИ е с лек мирис и съчетава силна белота, изключителна покриваемост и ефективност. Има висока устойчивост на алкали и отлична устойчивост на често миене (ΕΝ 13300, клас 1).

боя против мухъл за бяни и кухни

SMALTOPLAST EXTRA SILK ECO от "Vechro"

 

Екологична, хипоалергична пластична боя с противомухълно действие.
Smaltoplast Silk е сертифицирана, екологична, пластична боя за вътрешна употреба, с велурен, матов завършек, подходяща за стени, тавани, гипсокартон, мазилки, гипсови мазилки и пр. Без мирис, с минимално съдържание на летливи органични съединения. Трудно се замърсява и се почиства много лесно, осигурявайки по – чист и здравословни помещения. Боята се характеризира с изключителна защита против гъбички.

Smaltoplast Silk е „умна“ боя, която адаптира своето действие, в зависимост от условията, които се създават в пространствата на определена сграда. Същата не позволява проникването, развитието и размножаването на микроорганизми (бактерии и гъбички) по стените, осигурявайки повече асептични повърхности. Тази боя минимизира вероятността от алергична реакция (хипоалергична) при хора, които живеят в сградата, особено при чувствителни групи като деца, възрастни и бременни. Допринася за намаляването на алергените, които се дължат на бактерии, гъбички и метаболитните им продукти (например микотоксини), осигурявайки по – подходящи пространства за хора с проблеми като алергии и астма. Трудно се замърсява, много лесно се чисти и мие и стените изглеждат винаги като току що боядисани.

Smaltoplast Silk е идеална за боядисване на стени, когато се изискват повече асептични условия и здравословни пространства като болници, здравни центрове, интензивни отделения, хирургии, родилни домове, сектори за новородени, клиники, микробиологични лаборатории, лекарски кабинети, училища, детски градини, старчески домове, детски занимални, хотели и други туристически центрове, пространства с честа посещаемост (обществени сгради, летища, ресторанти, кина, кафенета, работни пространства и пр.), пивоварни, заводи за брашно, пекарни, помещения за catering, кухни, складове за лекарства, складове, помещения за обработка на храни, спортни зали и други затворени спортни помещения, канали и филтри на климатични системи и рециклиране на въздух в офиси и пр.

боя против мухъл за бяни и кухни

MOORE’S KITCHENS & BATHS от "Benjamin Moore Raints"

 
Антибактериална боя за кухни и бани.

Bиcoĸoĸaчecтвeн 100 % aĸpилeн eмaйл зa изпoлзвaнe в ĸyxни и бaни, ĸaĸтo и зa дpyги пoмeщeния. Имa дoбpa aдxeзия ĸъм чиcти и твъpди пoвъpxнocти и издъpжa нa oбpaзyвaнeтo нa плeceн, пpeдизвиĸaнa oт влaгaтa и ĸлимaтичнитe ycлoвия. C paзпpъcĸвaщo – ycтoйчивa фopмyлa бeз миpиc и лeceн зa нaнacянe.

Предимства:

 • Πoдxoдящ зa ĸyxни, бaни, пepaлни пoмeщeния и вътpeшни плoщи, пoдлoжeни нa влaгa, paзплиcĸвaнe нa вoдa и чecтo пoчиcтвaнe.
 • Cъдъpжa aнтиплeceнна cъcтaвĸa зa ĸoнтpoл нa пoявaтa нa гъбичĸи.
 • Уcтoйчив нa paзпpъcĸвaнe пpи нaнacянe.
 • Дoбpa aдxeзия ĸъм нoви и старо бoядиcaни повърхности
боя против мухъл за бяни и кухни

Aura® Zero VOC Bath & Spa Matte Finish от "Benjamin Moore Raints"

 

Интериорна матова боя за бани и СПА.
Виcoĸoĸaчecтвeнa 100% aĸpилнa бoя, пpoизвeдeнa c Соlоr Lосk® тexнoлoгия, дългoтpaйнa, c oтличнa пoĸpивнocт, cъздaдeнa, зa дa oтблъcнe влaгaтa и дa зaпaзи cвeжecттa нa цвeтoвeтe в изĸлючитeлнo влaжни ycлoвия и пoмeщeния. Heнaдминaтa тpaйнocт – ycтoйчивocт нa пocтoяннoтo измивaнe, c изĸлючитeлнa лeĸoтa нa пpeмaxвaнe нa пeтнa и c дoбaвĸи пpoтив мyxъл и плeceн. Бoя и гpyнд в eднo.

Предимства:

 • Дoбpa aдxeзия.
 • Бъpзo cъxнeнe, пoзвoлявaщo пoвтopнo нaнacянe oщe cъщия дeн.
 • Дишaщo пoĸpитиe – ycтoйчивocт cpeщy нaбъбвaнe нa бoятa пpи нoвитe ĸoнcтpyĸции.
 • Aĸpилнaтa фopмyлa e ycтoйчивa нa aлĸaлнocт.
 • Ocигypявa глaдĸa пoвъpxнocт зa виcoĸoĸaчecтвeн финиш.
 • Соlоr Lосk® тexнoлoгия за изключителен цвят
 • Боя и грунд – 2 в 1
боя против мухъл за бяни и кухни

Eco Spec® WB Silver Eggshell от "Benjamin Moore Raints"

 

Интериорен латекс със сребърни йони.

Bиcoĸoĸaчecтвeнo 100% aĸpилнo интepиopнo глaдĸo пoĸpитиe, ЕGGЅНЕLL FІNІЅН, c дoбaвeни ЕРА (UЅ Еnvіrоnmеntаl Рrоtесtіоn Аgеnсу) aнтимиĸpoбни aгeнти и чиcт eлeмeнт cpeбpo, ĸoитo ca виcoĸo ycтoйчиви нa миpиc и плeceн и cъщeвpeмeннo ca c изĸлючитeлнo виcoĸa пoĸpивнocт. Бoятa e c виcoĸa издъpжливocт нa paзлични видoвe зaмъpcявaния, ĸaĸтo и нa мнoгoĸpaтнo миeнe.

Предимства:

 • EPA-oдoбpeни aнтимиĸpoбни aгeнти
 • Чиcт eлeмeнт cpeбpo
 • Bиcoĸa пoĸpивнocт, дopи и пpи тъмни цвeтoвe
 • Oтличeн paвнoмepeн зaвъpшeĸ
 • Cлaбa миpизмa, нyлa-VОС
 • Bиcoĸa ycтoйчивocт нa зaмъpcявaния и плeceн
 • Bиcoĸa издъpжливocт нa мнoгoĸpaтнo миeнe
боя против мухъл за бяни и кухни

Borolex/Боролекс от "Boro"

 

Антибактериална боя.

Вододисперсионна боя с бактерицидно действие, предназначена за боядисване на повърхности (стени и тавани) в болници, лекарски и стоматологични кабинети, помещения в хранително – вкусовата промишленост, в бита: бани, WC, мокри помещения, северни и западни стени, където има кондензна влага. Предназначена е за боядисване на помещения с новоизградени стени или стени с филм от стара боя, при които има условия за развитие на бактерии или при които се цели недопускане развитието на бактерии. Подходящи основи: циментови, вароциментови, варопясъчни мазилки, бетонови повърхности, гипсови мазилки и шпакловки, газобетон, стари латексни покрития, релефни и хартиени тапети.

Предимства:

 • Отлична белота и покривност
 • Висока устойчивост към стареене и пожълтяване на покритията
 • Висока износоустойчивост
 • Устойчива на светлина и атмосферни въздействия
 • Висока устойчивост на мокро триене - клас 2 съгласно БДС EN 13300
 • Позволява на стената да “диша”
 • Отлична адхезия към основите
 • Бързо съхнене
 • Добро поведение при нанасяне – добра разливност.
 • Незначителни загуби при нанасянето
 • Добро поведение при надслояване, отлична междуслойна адхезия
боя против мухъл за бяни и кухни

ДИСПОВИТ W от “Лакпром” АД

 

Боя устойчива на плесени, фунги и бактерии.
Предназначена е за вътрешно боядисване на стени и тавани в жилищни помещения, в болнични заведения, лекарски кабинети, манипулационни, операционни зали, стационари, клинични, микробиологични и биохимични лаборатории, производствени и складови помещения в хранително – вкусовата промишленост, обществени сгради, закрити басеини, бани и др. помещения подложени на висока влажност и изпарения (не повече от 80 %). Притежава висока степен на белота и покриваща способност.

боя против мухъл за бяни и кухни

ДИСПОВИТ® СЪС СРЕБЪРНИ ЙОНИ Ag+ DISPOVIT with Ag+ от "Лакпром" АД

 

Интериорна боя устойчива на плесени, фунги и бактерии. Клас 2, ЕN 13300  

ДИСПОВИТ® със СРЕБЪРНИ ЙОНИ Ag+ преставлява хомогенна смес на светлоустойчиви пигменти, пълнители, специален полимер и сребърни йони във водна фаза. Сребърните йони действат разрушително в клетките на микроорганизмите (бактерии, вируси, гъбички и плесен), чрез пробиване на клетъчната мембрана, като по този начин предотвратяват развитието им. Боята защитава боядисаните повърхности от плесени, фунги и бактерии, поява на петна, лоша миризма, мухъл и други. 

Осигурява здраво, трайно защитено, искрящо бяло покритие, устойчиво към стареене и пожълтяване.

ДИСПОВИТ® със СРЕБЪРНИ ЙОНИ Ag+ е предназначен за боядисване на стени и тавани в: жилищни и обществени помещения – кухни, бани, санитарни възли и др., здравни и лечебни  заведения, лекарски кабинети, операционни зали, манипулационни, клинични, микробиологични и биохимични лаборатории, помещения с  висока влажност и др., производствени и складови помещения в хранително – вкусовата, фармацевтична, тютюневата и други отрасли на промишлеността.

боя със сребърни йони

ДИСПОВИТ® СИЛИКА от "Лакпром" АД

 

Силикатна боя за интериорно приложение в промишлени, жилищни и работни помещения, детски и здравни заведения, заведения за обществено хранене. Изключителна здравина и устойчивост на надраскване, напукване, замърсяване. Покритието е с висока паропропускливост и водоустойчивост. Не задържа конденз при големи температурни разлики. Устойчивост на въздействието на микроорганизми – мухъл, плесен, бактерии. Екологична, без неприятен мирис.

боя против мухъл за бяни и кухни

Algicid Plus от "JUB"

 

Препарат за премахване на мухъл и плесен без хлор.

ALGICID Plus е препарат с прозрачен биоциден състав базиран на алкохол, НЕ СЪДЪРЖА ХЛОР, прониква дълбоко в повърхността и унищожава ефективно различни типове плесен и мухъл. Използва се за дезинфекция на всякакви повърхности.

Предимства:

 • Ефективно премахва мухъл и плесен;
 • Подходящо за интериорни и външни повърхности.
почистване на плесен, гъбички и мухъл

 Jupol Amikol от “JUB”

 

Латексова антибактериална и антиплесенна миеща се боя.

Амикол е вътрешна полуматова латексова боя, която обезпечава ефективна и дълготрайна защита на боядисваните повръхности от бактерии  и плесени. Подходяща е за боядисване на помещения които имат специални изисквания за хигиена и здравословна среда. Приложима е най – вече в болнични заведения, лаборатории, операционни, детски градини, родилни домове и др. Боядисаните повърхности могат да се почистват с вода и с дезинфектанти.

Предимства:

 • Осигурява дълготрайна защита на боядисаните повърхности от бактерии, плесени и мухъл.
 • Лесно се почиства с дезинфектанти и хигиенни препарати.
 • Притежава сертификати за приложение в болнични заведения.
боя против мухъл за бяни и кухни

Jupol Citro от "JUB"

 

Боя против мухъл и плесен.

JUPOL Citro е боя със специални биоцидни добавки, подходяща е главно за боядисване на стени и тавани в стаи, където е по – вероятно да се появи конденз заради по – висока температура на въздуха, което създава перфектни условия за поява на мухъл и плесен. Препоръчва се за боядисване на кухни, бани и други стаи, където има вероятност да се развият спори на плесен и мухъл. Боята има превантивен ефект. Тя пречи за бързото заразяване на повърхностите със спорите на мухъла. Боята не унищожава спорите, тя само забавя развитието на плесените. Може да се оцветява в пастелни тонове.

Предимства:

 • Интериорна боя с приятен лимонов мирис и ефективен пласт който защитава от мухъл;
 • Добра паропропускливост;
 • Екстремно ниско съдържание на изпарения на органични субстанции;
 • Лесна за приложение;
 • Устойчива на сухо изтъркване.
боя против мухъл за бяни и кухни

CASACAP ACTIVE от “Arreghini”

 

Дишаща боя против мухъл

Продукт APEO – free, съставен от смоли на базата на винил - акрилатен ацетат във водна дисперсия, селектирани инертни вещества и широкоспектърни фунгициди, неразтворими във вода.

CASACAP ACTIVE е изключително дишаща боя, която предотвратява образуването на  конденз в среди, подложени на високи концентрации на водни пари, като кухни и бани. Обогатена е и с фунгицид, за да се гарантира устойчивостта на стената от увреждане от различни видове плесени.

Боята е идеална за декориране и защита, с отлични естетически резултати. Подходяща е за нови или структури, в процес на ремонт. Притежава отлична адхезия, запълващ и покривен ефект върху различни видове основи като мазилки с различен състав (цимент, вар, варови разтвори), бетон, гипсокартон, мазилки и стара боя. Осигурява филм – покритие с ниско ниво на запрашеност и устойчивост на почистване и абразия.

Стенната боя на водна основа е силно дишаща, лесна за прилагане, с време на съхнене, позволяващо скоростно приложение в обитаеми помещения Подходяща е за ръчно и машинно полагане, с което се гарантира визуална хомогенност, еднородност и плътност на покритието.

боя против мухъл за бяни и кухни

GRADIENTE ACTIVE от “Arreghini”

 
АНТИМУХЪЛНА И АНТИКОНДЕНЗНА БОЯ

Продукт съставен от акрилни смоли във водна дисперсия (APEO – free), кухи стъклени микросфери и отбрани инертни материали.

GRADIENTE ACTIVE е интериорна боя на водна основа, свободна от алкилфенолетоксилати (APEO – free), силно дишаща, лесна за нанасяне и бързосъхнеща, което позволява употреба й в обитаеми помещения. Специалните кухи микросфери придават на боята способността да абсорбира звукови вълни, нисък коефициент на топлопренасяне и подобряват изолационните й свойства. GRADIENTE ACTIVE осигурява ниска температурна разлика между боядисаната повърхност и въздуха и елиминира образуването на конденз, дори и в помещения подложени на висока концентрация на водни пари, като кухни и бани. Фунгицидната добавка, неразтворима във вода, осигурява устойчивост към различни видове плесени.

Поради своя антиконденз и антиплесен ефект, продуктът удовлетворява изискванията на Норматив CE 852 за боядисване на стени и тавани на помещения за съхраняване и/или преработка на хранителни продукти. При по – големи дебелини на покритието се постига по – голяма устойчивост на конденз.

Боята е идеална за професионална употреба, поради изключителната съвместимост и отлична адхезия, запълващи свойства и покривност върху различни основи, като мазилки с различен състав (циментови, варови замазки, готови смеси), бетон и цимент, гипс картон, гипс и стара боя. Лесното разнасяне и снижената тенденция към образуване на пръски, са качества, които позволяват полагането на боята с ръчни или механични инструменти, които осигуряват покритие, характеризиращо се с високо естетична хомогенност и равномерна плътност. Създава филм устойчив на прах и на миене, лесен за почистване с влажна гъба. Поради наличието на инертни материали, осигурява относително добър изравнителен ефект.

боя против мухъл за бяни и кухни

Dekorator Боя за влажни помещения от “Мегахим“

 

Водоразредимо покритие (продукт на водна основа) за вътрешно боядисване на стени, тавани, циментови и вароциментови повърхности, гипсофазерни плочи и други повърхности в помещение с повишена влажност (бани, кухни, болнични заведения, мандри, кланици, колбасарници, изби, навеси и др.). Притежава отлична устойчивост на влага, плесени и мухъл. Максимална устойчивост на мокро триене. Позволява почистване с миещи средства.

Предимства:

 • Устойчива срещу развитие на мухъл, плесени и гъбични зарази
 • Отлична покривност, включително в мокро състояние (TDO технология)
 • Прави гладко, фино, матово покритие (максимално количество полимер)
 • Максимална устойчивост на мокро триене, позволява почистване с различни миещи препарати и дезинфектанти
 • Може да се оцветява в светли нюанси с Практика Тонер Боя
боя против мухъл за бяни и кухни

Dekorator Латекс Сребърни йони от “Мегахим”

 

Водоразредима матова интериорна боя за стени и тавани с повишена защита. Съдържа източник на сребърни йони. Има отлична покривност и белота, устойчива на триене и миене, подходяща за употреба в помещения с повишена влажност (бани, кухни и др.)

Предимства:

 • Съдържа източник на сребърни йони.
 • Устойчива на триене и миене, подходяща за употреба в помещения с повишена влажност
 • Отлична покривност и белота включително в мокро състояние в момента на нанасяне;
 • Покритие устойчиво на триене и миене
 • Добра разливност, равномерен филм
 • Лесна за нанасяне, сравнително висок доставен вискозитет, позволява разреждане с вода (5 – 10%)
 • Здраво покритие, лесно за поддържане и почистване;
боя със сребърни йони

Aquis Боя за бани и кухни от “Мегахим”

 

Дълготрайно покритие със сатенен гланц, с превъзходна белота, отлична устойчивост на триене и миене с почистващи препарати. Осигурява защита срешу бактериални и гъбични зарази. Продукт на водна основа. 

Предимства:

 • Защита от плесени, бактерии и гъбички
 • Много висока устойчивост на миене и мокро триене
 • Сатенен гланц
 • Превъзходна покривност. В повечето случай се постига пълна покривност с едно нанасяне.
 • Лесно за почистване.
боя против мухъл за бяни и кухни

KITCHEN & BATH от “Vitex”

 

Емулсионна боя, подходяща за защита срещу мухъл и гъбички, в помещения с висока влажност и водни пари. Осигурява висока покривност, нисък разход и изключителна белота.

Емулсионна боя, подходяща за боядисване на вътрешни повърхности на помещения, които са подложени на въздействието на висока влажност и изпарения, като кухни, бани, тавани, мазета и други. Благодарение на своя специален състав, Kitchen & Bath предотвратява ефикасно развитието на мухъл и плесени върху филма на боята. 

Осигурява висока покривност, нисък разход и отлична белота. Разнася се отлично, като образува гладка матова повърхност. Може да се нанася върху подходящо подготвени повърхности от всякакъв материал.

Предимства:

 • Защита от мухъл, плесени и др.
 • За помещения с висока влажност и изпарения.
 • Висока покривност
боя против мухъл за бяни и кухни

Леко със сребърни йони от “Оргахим”

 

Леко със сребърни йони е продукт, произведен на базата на фино диспергирани пигменти, пълнители, водна дисперсия на стирол – акрилатен съполимер и специални добавки. Употребява се за интериорна защита и декорация на повърхности в здравни и лечебни заведения, обекти с обществено предназначение, обекти за производство и търговия с храни, жилищни помещения, мокри помещения и др.

Предимства:

 • Подходяща за стени в помещения с интензивен трафик и влажни помещения;
 • Микропорести покрития – осигурява “дишане” на стените;
 • Висока белота на покритията и добра устойчивост към пожълтяване;
 • Отлична покривност при малки дебелини на сухото покритие;
 • Отлична устойчивост на мокро триене и миене – клас 2 според ISO 11998;
 • Бързосъхнеща със слаба миризма;
 • Добра разливност и изравняване на мокрото покритие, без пръски при нанасяне;
 • Добра устойчивост против разслояване и утаяване, не променя вискозитета си във времето.
боя със сребърни йони

Леко боя за влажни помещения от “Оргахим”

 
Продуктът се употребява за интериорно боядисване и възстановяване на стени и тавани във влажни помещения, където повърхностите не се обливат с вода (например бани, кухни, болници, детски градини и други).

Предимства:

 • Боята e устойчива на бактериални и гъбични зарази;
 • Дълготрайна защита на повърхностите от появата на мухъл и плесен;
 • Микропорести покрития – осигурява “дишане” на стените;
 • Висока белота на покритията и добра устойчивост към стареене и пожълтяване;
 • Отлична покривност.
боя против мухъл за бяни и кухни

Fungitex – W от “Caparol”

 

Fungitex – W е специална латексова боя, съдържаща фунгицидни и бактерицидни вещества.

Препоръчва се за боядисване на влажни търговски помещения, като фабрики, кланици, мандри, болници, санитарни помещения, но и жилища. Fungitex – W е с клас 1 мокро триене и поради това е предназначена за повърхности, изискващи почистване или които се

обработват с дезинфектанти и благодарение на тези характеристики отговаря на предписанията за хранителна хигиена. Тествана е в съответствие с директивите на Комитета за оценка на строителните материали по отношение на здравето (AgBB) и съвместимостта на продукта за вътрешни помещения.

Представлява дисперсия на базата на смоли от поливинилацетат, титаниев диоксид, цинков оксид, силикати, калциев карбонат, вода, материали, подпомагащи образуването и съхранението на филм, добавки, консерванти. 

Предимства:

 • Разтворима във вода
 • Без разтворител
 • Дифузионна способност
 • Много устойчива на миене и почистване
 • Лесна за работа
 • Устойчива на дезинфектанти на водна основа
 • Отговаря на хигиенните норми за помещение за хранене
 • Със слаба миризма
боя против мухъл за бяни и кухни

Fungistop – W от “Caparol”

 
Боя за вътрешно приложение, без разтворител, с фунгицидни своства, клас 3 на мокро триене съгласно DIN 53 778

Специална боя за вътрешно приложение, с високо качество, предназначена за помещения с висока влажност на въздуха като кухни, перални, помещения под земята и др. Помещенията с висока влажност на въздуха се характеризират със завишен риск от появата на мухъл. FungiStop – W се прилага както като превантивна мярка против появата на мухъл, така и при ремонт след отстраняване на мухъла.

Предимства:

 • без разтворител
 • водоразредима
 • със слаба миризма
 • дифузионна способност
 • фунгицидни свойства
 • износване при мокро триене: Клас 3, съответства на термина на устойчивост при триене съгласно DIN 53 778
боя против мухъл за бяни и кухни

COMBAT 777 от “San Marco”

 
Анти – мухъл боя с висока паропропускливост за интериорно приложение.

COMBAT 777 е интериорна боя разработена да предпазва декоративните бои и мазилки, особено в помещения с висока влажност и конденз предразположени към развитието на мухъл и плесени. Осигурява дълготраен саниращ ефект и подобрява жизнения конфорт. Материалът е лек за нанасяне с отлична покривност и паропропускливост.

За постигане на оптимални резултати използвайте цялостната система анти – мухъл COMBAT!

боя против мухъл за бяни и кухни

COMBAT 999 от “San Marco”

 
Супер бяла анти – мухъл боя с висока паропропускливост за интериорно приложение.

COMBAT 999 е интериорна боя разработена да предпазва декоративните бои и мазилки, особено в помещения с висока влажност и конденз предразположени към развитието на мухъл и плесени. Постига се супер бял матов слой. Благодарение на дезинфектиращите си съставки COMBAT 999 осигурява дълъг саниращ ефект и подобрява жизнения комфорт. Материалът е лек за нанасяне, с отлична покривност и паропропускливост.

За постигане на оптимални резултати използвайте цялостната система анти мухъл COMBAT!

боя против мухъл за бяни и кухни

Боя Диостоп против мухъл от “Dyo”

 

Боя Диостоп против мухъл – специален продукт запечатващ влага и мухъл

Готова за употреба матова боя за вътрешни стени, която блокира влагата и е произведена на основата на термопластична смола, с формула съдържаща безмирисен солвент. Може да се нанася върху всякакъв вид влажни повърхности на вътрешни стени, тъй като не съдържа мазнини и алкид. Запазва белотата си и не пожълтява с времето. Блокира влагата идваща от стената, предотвратява образуването на мухъл и бактерии. Изсъхва бързо. Алкалната устойчивост е много висока, не се лющи. Осигурява идеално прилепване към повърхността без грунд. Предлага точното решение за щети и проблеми с лющенето предизвикани от влагата в сградите и особено на приземно ниво. Тъй като няма характерна миризма боядисваното помещение може да се използва скоро след нанасяне на боята.

 Приложение:

 • Прилага се във вътрешните пространства на сградите, върху стени и тавани
 • Тъй като съдържащите се специални добавки поглъщат влагата, боята се нанася върху леко мокри, влажни повърхности.
 • Боята е особено подходяща за приложение във вили, складове и приземни етажи, тунели, мазета, килери и други помещения с висока влажност и алкалност.
боя против мухъл за бяни и кухни

Neopal KITCHEN & BATHROOM  от “Vivechrom”

 
100% Екологичен антибактериален латекс Neopal
Висококачествен екологичен антибактериален латекс Neopal KITCHEN & BATHROOM за интериорна употреба. С висока покривност, здравина, устойчивост  на миене и триене. Предназначен е за помещения с повишена влага и конденз – кухни, бани и др. Съдържа фунгицидна (антибактериална) съставка, която предпазва стените от образуване на мухъл и плесен. Придава на стените матов ефект. Изравнява леки дефекти върху стени и тавани. Приложение: върху цимент, бетон, гипсокартон, мазилки, шпакловки и др. след подготовка и обработка с подходящ грунд.

Приложение:

 • Може да се използва при всякакъв вид помещения, с увеличена влага и конденз.
 • Подходяща за детски и бебешки стаи, детски градини, ясли, училища, болници и клиники.
 • Боята е подходяща за боядисване по време на бременност.
боя против мухъл за бяни и кухни

Regal Antimuffa Traspirante от “Licata”

 
Дишаща екстра винилна боя против образуване на плесен

Боя на водна основа за вътрешно приложение и лесна за нанасяне, с висока дишаща способност, с дълготрайно фунгицидно действие за предотвратяване на ефлоресценция от плесени или водорасли. Отлична степен на матовост и белота. Благодарение на отличната си дишаща способност е подходяща за всички вътрешни среди, включително при наличие на висока влажност.

боя против мухъл за бяни и кухни

Сфери на приложение - Regal Antimuffa Traspirante е боя за стени на водна основа за вътрешни помещения с висока дишаща способност, лесна за нанасяне, с време за съхнене, което позволява бързо използване на жилищните помещения. Качеството й позволява получаването на естетическо и техническо решение за различните изисквания на боядисване с добро ниво на завършващо покритие. Тя е силно дишаща, за да се избегне образуването на конденз в среди, изложени на висока концентрация на водна пара като кухни и бани. С добавка на фунгицид, за да се осигури устойчивост срещу агресивното действие на плесени, благодарение на хигиенизиращата си способност, продуктът запазва за дълго време първоначалния вид на повърхностите и подобрява жилищния комфорт. Да не се използва върху нови основи, да се изчака най-малко четири седмици, за да стегнат.

VIMAPLAST F от “Vimatec”
 
боя против мухъл.

Vimaplast F е емулсионна боя против мухъл с отлични качества, на основата на поливинил ацетат. Съдържа също и калциев карбонат 10 – 20 µ, титанов диоксид, талк, алуминиев силикат, пълнители и добавки за унищожаване на гъбички. Vimaplast F има висока устойчивост на гъбички и бактерии, особено на студени места с относително висока влажност и без вентилация.

боя против мухъл за бяни и кухни

ТЕРАФЛЕКС® AQUARELLE PROTECT от “Марисан“

 

професионален латекс за влажни помещения устойчив на мокро триене, с висока покривност за изключително равномерно боядисване с матов ефект на кадифе.

ТЕРАФЛЕКС® AQUARELLE PROTECT е професионална латексна боя за влажни и мокри помещения, както и за помещения, които не се проветряват добре и има опасност от образуване на влага и мухъл. Боята е с равномерна структура и траен матов ефект на кадифе. Приложима е при основи, като бетон, гипсови и варо-циментови мазилки и шпакловки, гипсокартон и много други. Подходяща е за полагане върху здрави покрития на стени и тавани от стари вододисперсионни бои.

Устойчива е на влажно почистване и позволява лесното отстраняване на петна и замърсявания от боядисаната повърхност само с навлажнена кърпа, което я прави особено подходяща за кухни, бани, килери, перални и избени помещения, обществени сгради и помещения с високи хигиенни изисквания. Специализираната рецепта на боята, я кара да образува здрав водонепропусклив слой, който възпрепятства образуването на мухъл и плесени. Не запечатва стената напълно и позволява нейното „дишане“.

ТЕРАФЛЕКС® AQUARELLE PROTECT се отличава с висока покривност и ниска разходна норма. Устойчива е на стареене и не променя цвета си. Притежава отлична адхезия към основата и висока трайност на цвета. Нанася се гладко и равномерно без да капе и да се стича.

Състав: хомогенна смес на база водна стирол-акрилатна дисперсия, пълнители, полимери, пигменти и органични добавки.

Предимства:

 •   за помещения и повърхности изложени на влага
 •  образува здрав водонепропусклив слой
 •  не позволява просмукването на конденз и влага
 •  предотвратява образуването на мухъл и плесени
 •  позволява почистване с навлажнена кърпа
 •  позволява дишането на стената
 •  екологично безопасна и без емисии
 • без разтворители и омекотители
боя против мухъл за бяни и кухни

weberlor Антибактериална боя от "Weber"

 

weberlor Антибактериална боя е специално разработена интериорна боя за стени и тавани във влажни помещения като бани, тоалетни, перилни помещения и др. Благодарение на антибактериалните си съставки противодейства на образуването на мухъл и плесен, следствие на постоянната влага. 

Предимства:

 • Устойчиво на висока влажност покритие
 • Не позволява образуването на мухъл и плесен
 • Устойчива на мокро триене
 • Висока покривност
 • Подходящи основи: вътрешни повърхности от всякакъв вид.
 • Защита от микроорганизми
 • Ръчно или машинно полагане
 • Готова за употреба/еднокомпонентна
боя против мухъл за бяни и кухни

Използва се като висококачествено покритие в помещения с много високи хигиенни изисквания - болници, клиники, лекарски кабинети, старчески домове, рехабилитационни центрове, хранително вкусовата промишленост и др.

боя против мухъл за бяни и кухни

Bioni Nature от “Remmers”

 

Интериорна боя с нано – сребро за дълготрайна и здравословна защита от нападение от плесенни гъби.

Прилага се като покритие за тавани и стени във вътрешни помещения. Подходящи основи са мазилка, тапети, плоскости от гипсокартон, бетон, зидария от варовиков пясъчник и стари товароносими силикатни и дисперсни бои. 

Предимства:

 • Предотвратява развитието на плесенни гъби за дълго време
 • Не натоварва въздуха в помещението 
 • Пропускливост на водни пари
 • Негорима (Клас строителни материали A2 в съответствие с DIN 4102-1)
 • Клас при мокро търкане 2, в съответствие с DIN EN 13300
 • Устойчивост на измиване, в съответствие с DIN 53778
 • Бързо решение 
боя против мухъл за бяни и кухни

Schimmel – Protect от “Remmers”

 

Матова боя за вътрешни стени с микро сребро

Използва се за ремонт на повърхности нападнати от плесен и гъби. Подходяща е и за товароносими минерални основи. Възможност за обновяване на стари товароносими тапети и матови дисперсни бои.

Предимства:

 • Защитен филм против ново нападение от плесенни гъби
 • Устойчивост на измиване, в съответствие с DIN 53778
 • Клас на мокро триене 2, в съответствие с DIN EN 13300
 • Без съдържание на разтворители и пластификатори
 • Добра покриваемост 
боя против мухъл за бяни и кухни

Schimmel - Sanierfarbe от “Remmers”

 

Висококачествена, капилярно активна боя за вътрешни помещения. Съставна част от системите за саниране от плесени.

Боя с голяма покриваемост в системата за саниране от плесени. Използва се за цветна обработка на санираните повърхности, както и върху минерални мазилки от групи PI – PIII, както и върху плоскости от гипскартон, тапети (рауфазер), както и върху матови и товароносими дисперсионни стари покрития

Предимства:

 • Редуцира опасността от нападение на плесенни гъби във вътрешни помещения.
 • Алкална среда-неподходяща за развитието на плесен
 • Не съдържа биоциди
 • Бедна на емисии
 • Без съдържание на разтворители
 • Не съдържа пластификатори
 • Много добра покриваемост
 • Максимална големина на фракцията: фина (< 100 μ)
 • Спепен на гланца: мат
 • Лесна обработка
 • Капилярно активна
 • Висока пропускливост на водни пари
 • sd-стойност: < 0,01 m
 • Клас на устойчивост при измиване: Клас 3
боя против мухъл за бяни и кухни

PRIMO PROFESSIONAL ANTIMICROBIAL от “Thrakon”

 

PRIMO Professional Antimicrobial е акрилна емулсионна боя, която намалява и предотвратява образуването на мухъл, плесен и бактерии в зони с високи хигиенни изисквания. PRIMO Professional Antimicrobial притежава лесна обработваемост и има отлична покриваемост като се полага върху всички обичайни минерални основи в строителството (гипсокартон, вароциментови и гипсови мазилки, бетон, фини шпакловки и др.)

PRIMO Professional Antimicrobial е изключително подходяща за вътрешно боядисване на стени и тавани в: 

 • сухи помещения на болници, детски градини, лекарски и стоматологични кабинети 
 • помещения в хранително-вкусовата промишленост 
 • зони с висока концентрация на влага и пари като кухни, бани, мазета, перални помещения и др. 

Предимства:

 • Продуктът е безвреден за потребителя и околната среда 
 • Без мирис 
 • Не съдържа амоняк 
 • Отлична дишаща способност 
 • Отлична устойчивост на слънчева светлина 
 • Отлична покриваемост
 • Силна адхезия
 • Подходяща за райони, които изискват често боядисване и освежаване
 • Идеална комбинация от икономичност и ефективност
боя против мухъл за бяни и кухни

Bioni Hygienic от “Remmers”

 

Антимикробна боя за стена на базата на нано – технологии за помещения с високи хигиенни изисквания.

Притежава дълготрайна резистентност на бактерии поради нано – среброто, което редукцира бактериите с около 5 пъти повече (99,999%)

Предимства:

 • сертификат за медицински помещения
 • не натоварва въздуха в помещението, изпитване за вредни вещества (TÜV)
 • дифузионно отворена
 • устойчивост на средства за дезинфекция
 • негорима (A2)
 • трайна и устойчива на измиване
 • изключително добра покриваемост
 • без съдържание на разтворители и пластификатори
 • слаб мирис

STATUS KITCHEN & BATH от "Thrakon"

 

Интериорна, водоразтворима боя за употреба в мокри и санитарни помещения.

STATUS Kitchen & Bath е готова за употреба интериорна, матова, водоразтворима емулсионна боя за употреба в мокри и санитарни помещения. Предотвратява появата на конденз и потенциалното развитие на мухъл и плесен. Притежава отлична покриваемост, паропропускливост и износоустойчивост.

За вътрешно приложение върху всички видове минерални основи и мазилки, шпакловки, хастарни мазилки, гипсови мазилки, плочи от гипсокартон, стари дисперсни бои, тапети и др.

боя против мухъл за бяни и кухни

1. Прекалено голямото количество влага, която се образува в жилището или в офиса - тъй като кондензацията се причинява от прекалено голямо съдържание на  водни пари в дома или офиса, намаляването на дейностите, които водят до образуване на водни пари, значително ще намали и кондензацията:

 • Поставяйте капаци на съдовете при готвене и не оставяйте дълго време чайници с вряща вода. Използвайте абсорбатор, който да отвежда парата навън.
 • Избягвайте използването на парафин и преносими газови бутилки за отопление, защото предизвикват образуване на допълнителна влага.
 • Сушете прането си навън или в банята, на затворена врата и отворен прозорец или пуснат вентилатор.
 • Не проветрявайте мокри помещения, като например банята, чрез отваряне на вратите им. Вместо това използвайте вентилатори, монтирани на вентилационната шахта. 
конденз и мухъл
 • Когато пълните ваната, първо пуснете студената вода, после топлата. Това ще намали отделянето на водни пари с до 90%.
 • Избърсвайте видимия конденз по неабсорбиращите повърхности със сух парцал, за да премахнете допълнителната влага.

 

2. Недостиг на вентилация - вентилирането на вашето жилище или офис ще помогне да се премахне образуваният влажен въздух.

 • Проветрявайте дома или офиса си всеки ден – проветряването ще предостави възможността по - сухият въздух да циркулира. За да проветрите най - качествено, отворете прозорците, намиращи се на срещуположните краища на къщата или сградата и/или са разположени диагонално. Ако живеете в апартамент, отворете и вътрешните врати. Проветрявайте редовно помещенията за по 5 минути, няколко пъти на ден. Това не само ще намали влажността на въздуха, но и ще го освежи. Не се притеснявайте от загуба на топлина в помещението – топлината, акумулирана във въздуха е значително по – малка от тази, акумулирана в мебелите, предметите и стените. Ако проветрявате при широко отворен прозорец, чрез създаване на течение за кратко време, температурата ще се възстанови много бързо. Избягвайте да държите леко открехнат прозореца за по – дълго време, защото продължителното навлизане на студен въздух ще охлади стените и мебелите и тогава температурата ще се възстанови по – бавно и съответно с по – голям разход на енергия.
 • Стаите, които са най - често населени и особено спалните помещения се нуждаят от допълнителна вентилация, която да действа постоянно, за да може влагата, която се образува при дишане да напуска помещението.
 • В кухните и баните се образува прекалено много влага, което означава, че те също се нуждаят от допълнителна вентилация. Когато готвите, миете, сушите дрехи, също и докато се къпете, отваряйте прозорец и по възможност използвайте външен вентилатор. Докато се използват кухните и баните, дръжте техните врати затворени, за да не може влагата да се разнася из цялата къща.
 • Ако гардеробите в спалните не са достатъчно вентилирани, може да се стигне до възникване на мухъл върху дрехите. Не се опитвайте да напълните догоре гардеробите, тъй като това ще намали циркулацията на въздух. Оставяйте място (около 5 см) между задната част на големите мебели и стената, за да може въздухът свободно да преминава.
 • Растенията също отделят голямо количесвто влага във въздуха. Избягвайте отглеждането на цветя и други стайни растения в помещения без вентилация (особено в спалните).

 

3. Студените повърхности - кондензът обикновено се оформя върху студените повърхности, поради което е препоръчително да бъде предотвратено изстиването им. Изолация на пукнатините по стените, премахване на тероммостове, както и уплътняването на прозорците и външните врати, с цел да не се появява течение на студен въздух, се явява от първа необходимост. При предпазване от течения, обърнете внимание на следното:

 • Да не се блокира постоянната вентилация
 • Да не се защитава от течение стая, която вече има проблеми с кондензацията, тъй като за тази стая е добре да има допълнителната вентилация
 • Да не се уплътнява там, където има готварска печка или отопление на газ
 • Да не се защитават от течение прозорците във банята и кухнята, тъй като това ще възпрепятства напускането на парите 

Как да намалите студените повърхности, с което да елиминирате конденза и да подобрите топлоизолацията и комфорта, същевременно намалявайки и разходите за отопление?

 • Дограмата–съвременните многокамерни PVC профили притежават достатъчно нисък коефициент на топлопреминаване, което гарантира, че повърхностната температура на профила ще е достатъчно висока, за да няма конденз по самия профил. Ако сте се спрели на алуминиева, вместо PVC дограма, поръчайте такава с прекъснат термомост, но имайте в предвид, че PVC дограмата винаги предлага по – добра топлоизолация и защита от конденз
 • Стъклопакетите – ако те са изработени с обикновено стъкло, рискувате при висока влажност да се получи конденз по тях. Препоръчваме Ви да поръчате стъклопакети с нискоемисионното LowE – стъкло. То има по – нисък коефициент на топлопреминаване, в резултат на което вътрешното стъкло остава по – топло с няколко градуса, избягва се кондензът по него и се понижават разходите за отопление;
 • Термо – керамични бои (виж по – долу) съдържат микроскопични кухи керамични сфери, които не провеждат топлината. Важно предимство на тези бои е, че решават проблема с конденза дори при непостоянен режим на отопление нещо, което външната топлоизолация не може да постигне. Боядисването отвътре на външните стени с термо – керамична боя подобрява топлоизолацията и повишава повърхностната температура на стената. При боядисването е хубаво освен вътрешната страна на външната стена, да се покрие и лента от около 10 – 20 см по вътрешните стени и тавани, граничещи с външната стена, защото студената външна стена и бетонните колони, намиращи се на ъгъла между стените образуват термомост към вътрешната стена и охлаждат част от нея;
 • Топлоизолация – последните строителни норми изискват висока степен на топлоизолация на стените, но за съжаление повечето жилища са построени преди те да влязат в сила, а и някои строителни предприемачи, в стремежа си да спестят разходи, не изпълняват нормите докрай. Ако външните Ви стени не са добре топлоизолирани, по тях ще се образува конденз. Най – добре е да комбинирате термокерамична боя отвътре с външна изолация. В дългосрочен план ще спестите от допълнителното намаление на разходите за отопление. Поставянето на външна изолация (не препоръчваме вътрешната поради редица недостатъци) ще повиши повърхностната температура на стените, с което ще елиминира конденза, ще намали разходите за отопление и ще подобри комфорта в помещението, защото ще намалеят температурните разлики в различните му части и усещането за “лъхане” на студ от стените. Тази теория е в сила, когато е заложен стационарен режим на отопление, т.е поддържане на постоянна температура в помещенията през целия зимен период. Практиката обаче показва, че в преобладаващата част от жилищата и офисите у нас отоплението работи в режим "включване - изключване", в резултат на което въздухът в помещенията бързо се затопля, докато стенните повърхности остават студени. А кондензът се появява на всяка студена повърхност, а след него следва и мухълът. Съвременната практика показва, че основното решение на този проблем е полагането на термобоя по вътрешните стенни повърхности.
 • Разположение на отоплителните уреди – позиционирането им на външната стена под прозорците затопля последните и съответно намалява вероятността за поява на конденз. Недостатъците са увеличените топлозагуби през стената и това, че мястото невинаги е удобно за монтажа им.

 

4. Температурата в дома и офиса отоплението на стаите трябва да става равномерно (опитайте се да редуцирате разликата в температурите на отделните стаи). Въздухът в по - топлата стая винаги ще се опитва да премине в по - студените. Това ще образува конденз. От особена важност е поддържането на относително постоянна температура в целия дом или офис. Оптимално е тя да бъде между 19 ℃ и 24 ℃. Режимът на отопление – ако отоплявате помещението само за няколко часа на ден, дори при наличие на добра външна топлоизолация, рискувате появата на конденз, тъй като краткото време, през което отоплението работи, често не е достатъчно за да се затоплят стените. В този случай помагат термо-керамичните бои, разгледани по – долу;

 

 • Боядисването като защита от мухъл -  Може ли да се боядисва върху мухъл? Това е често задаван въпрос от собствениците на имоти, които се надяват да заличат следите по стените, обезобразени от мухъл. Надеждата, която собствениците влагат в боята е, че ще се предотврати появата на следващ слой мухъл, убивайки предходния и спирайки действието на спорите. За съжаление, само част от това може да бъде реализирано на практика.

На пазара се предлагат различни ефективни бои със защита от мухъл (виж по - долу!). Все пак обаче, не се препоръчва да се боядисва директно върху засегнати повърхности. Трябва да се знае, че продуктът няма да убие съществуващия мухъл. Преди да започнете да боядисвате със специалните за тази цел бои е необходимо засегнатата от мухъл повърхност да се обработи и съществуващия мухъл и неговите спори да се убият. За тази цел може да използвате някой от изброените по - долу почистващи препарати.

Използвайте боя, предпазваща от появата на мухъл, в помещения, които са предмет на висока влажност, като например  бани и кухни, мокри помещения, мазета, части, които са имали предишен проблем с мухъла и т.н.

Имайте в предвид факта, че дори и боята със защита срещу мухъл да предпазва, тя не е 100 % - ова гаранция, че той никога няма да се появи, особено ако преди това също сте имали сериозни проблеми или, ако има наличие на много висока влажност в помещението. Проветрявайте регулярно, почиствайте, намалете конденза и вземете всички необходими предпазни мерки.

ISOMAT BATH & KITCHEN от "Isomat"

 

Висококачествена антибактериална емулсионна боя за вътрешна употреба. Драстично намалява образуването на мухъл и бактерии на места с висока концентрация на влага и пари, като кухни, бани, мазета, тавани и т.н. Характеризира се отлична покриваемост и обработваемост, както и с изключителна устойчивост на често почистване и стареене. Притежава силна адхезия към различни основи, като мазилки, бетон, тухли, дърво и т.н. Не съдържа амоняк. Образува равномерна матирана повърхност.

боя против мухъл за бяни и кухни

CL – GROUT от “Isomat”

 

Специална течност за почистване на фуги на плочки.

Специална течност за почистване на фуги на плочки. C l – GROUT почиства в дълбочина. След почистване фугите възстановяват първоначалният си цвят. CL – GROUT се използва за почистване на фуги на плочки от соли, прах, мухъл, замърсявания от кафе, вино и т.н. Подходящо за домашна употреба и за болници, ресторанти, индустриални зони и т.н

почистване на плесен, гъбички и мухъл

Schimmel – Vernichter на фирма “Knauf”

 

Препарат за премахване на мухъл.

Универсален препарат за премахване на гъби, плесени и мъхове от различен вид облицовки. Отлично дезинфекциращо средство за унищожаване на плесени по стенни облицовки с плочи от естествен или изкуствен камък, дървени и пластмасови повърхности, силиконови и циментови фуги. Използва се и в случай на развитие на гъби, плесени или мъхове. За външно и вътрешно приложение.

Moos und Algenfrei на фирма “Knauf”

 

Препарат за почистване на мъхове и лишеи

За отстраняване на мъхове, лишеи и гъби – с дълготраен ефект. Почиства тераси, пътеки, стълбища, зидове и покриви. Подходящ е и за надгробни плочи. За външно и вътрешно приложение.

почистване на плесен, гъбички и мухъл
почистване на плесен, гъбички и мухъл

Sikagard® - 715 W на фирма „Sika”

 

Препарат за премахване на мухъл и плесени.

Sikagard – 715 W е препарат на водна основа за цялостно премахване на мъхове, лишеи и плесени и други подобни замърсявания по всички външни и вътрешни повърхности на сградите (навеси, покриви, водосточни тръби, вътрешни дворове, тераси и балкони, стени, подове, дървена и пластмасова прозоречна дограма, сенници) или по каменни орнаменти, надгробни паметници и др.  

Предимства:

 • На водна основа с отлични почистващи свойства за гладки и порьозни повърхности 
 • Добро проникване и висока дисперсия 
 • Не съдържа органични разтворители 
 • Не съдържа фосфати 
 • Не отделя вредни или дразнещи пари (не е опасен при използване на закрито) 
 • Съвместим с най - използваните строителни материали като тухла, естествен камък, бетон, дърво, алуминий, стоманени и пластмасови материали, гумени и лакирани повърхности 
 • Не обезцветява и не образува петна по споменатите материали 
 • Не се разглежда като биоцид по смисъла на Директива 98/8/ ЕС 
 • Отговаря на изискванията на ЕС наредбата № 648/2004 за препаратите за дезинфекция
почистване на плесен, гъбички и мухъл

Ceresit STOP Мухъл на фирма „Ceresit”

 

Спрей за премахване на мухъл и почистване.

Продуктът е подходящ за употреба върху много видове материали. Продуктът действа като окислител благодарение на химическия си състав. При някои текстилни материи и цветно, небоядисано дърво е възможно избледняване. Боядисани повърхности могат да бъдат увредени след дълъг контакт с продукта. Подобни повърхности, живи организми и метали без защитно покритие трябва да бъдат предпазени преди употреба на продукта. 

Предимства:

 • Отстранява плесен от фуги, плочки, силиконови уплътнители, цимент, зидария и стени
 • Премахва мръсотия, мухъл, мъхове и микроби
 • Готов за употреба
 • Незапалим
 • Съвместим с повечето бои
 • Има бактерицидно действие

Приложение:

 • Премахване на плесени от силиконови уплътнения, плочки, цимент и други повърхности.
 • Изключително подходящ за почистване на замърсени и покрити с плесен фуги в банята.
 • Продуктът може да се използва навсякъде, където има мухъл: например в бани, душ кабини, около басейни, мазета, кухни, стени, тавани, подове, тераси и други помещения с висока влажност.
почистване на плесен, гъбички и мухъл
почистване на плесен, гъбички и мухъл

DeSalin C на фирма “Nanophos”

 

DeSalin C е специален почистващ препарат, на основата на концентрирана, естествена киселина. Това е ефективна формула за отстраняване на остатъци по циментови повърхности, хоросан, фуги, мазилка, естествени или изкуствени камъни. Той е идеален за премахване на солни отлагания, създадени от наноси. Мухълът и плесента също могат да бъдат успешно напълно премахнати. Подходящ за помещения за производство на храни, тъй като остатъците не остават на повърхността (необходимо е задълбочено изплакване с вода). Лесно биоразграждащ се състав, без органични повърхностноактивни вещества.

Приложение:

 • Почистване на повърхности от петна и солни отлагания
 • Отстраняване на мухъл, плесени и гъбички
 • Лесен за употреба
 • Фасади
 • Циментови паважи
 • Циментови повърхности
 • Естествени или изкуствени каменни повърхности
 • Покривни плочки или керемиди
 • Керамика
почистване на плесен, гъбички и мухъл

DESALIN AM на фирма “Nanophos”

 

Премахва мухъл и предпазва от развитие на мухъл и микроорганизми по мазилки и шпакловки.

Повечето вътрешни или външни боядисани повърхности са изправени пред проблеми с влажността, поради кондензация на водни пари или изтичане. Боите са склонни да абсорбират водата, превръщайки се в идеална среда за растеж на плесени, водорасли или други микроорганизми. Почистването на заразената повърхност с избелващи продукти обикновено влошава проблемите, тъй като развитите спори замърсяват по – голяма повърхност на стената. След това, вместо дезинфекцирането на стената, традиционните решения за почистване спомагат за разпространението на живите нашественици. DeSalin AM е мощен воден фунгицид – консервантсрещу мухъл, водорасли и микроорганизми за вътрешни и външни зидани повърхности. Той не само се използва за почистване на заразените стени, но и за поддържане на чистата повърхност от черните и зелени петна, причинени от микроорганизми. Той може да се използва като превантивно лечение за поддържане на вътрешни повърхности с висока влажност като кухни, бани и мазета, като се предотврати растежа на микроорганизмите. Също така предпазва външните повърхности като камък, плочки и плувни басейни.

Предимства: 

 • Предотвратява растежа на микроорганизми, бактерии и плесени
 • Широкият спектър на действие включва и гъбични спори
 • Дълготрайно действие
 • Не променя външния вид на основата
 • Лесен за употреба
 • Базиран на водна основа
 • Без сулфати
 • Икономичен

Приложение:

 • Вътрешни повърхности с висока влажност като кухни, бани и мазета
 • Външни повърхности като камък, плочки, фонтани
 • Боядисани и небоядисани стени
почистване на плесен, гъбички и мухъл

SURFASHIELD C на фирма “Nanophos”

 

Самопочистващ се нанопрепарат за непрекъсната защита на порести строителни повърхности като цимент, камъни, стени и фуги.

SurfaShield C разгражда органични петна и замърсители, предотвратява растежа на микробите, пречиства въздуха, премахва миризми. Това е активна нанотехнологична формула, която може лесно да се нанася върху външни порести повърхности като цимент, мазилка фуги, стени, камъни или дори неполиран мрамор. Чрез захващане на обкръжаващата светлина обработваните повърхности стават самопочистващи се. Ефективно разграждат органични петна, бактерии, мухъл, газообразни замърсители, дори миризми. SurfaShield C модифицираните повърхности са по – безопасни, без да се налага използването на ароматични дезинфектанти или химикали и се запазват като нови. 

SurfaShield C е течна формула, разработена и произведена от NanoPhos SA, която осигурява ефективно самопочистване на широка гама от порести строителни повърхности. Използвайки постиженията на нанотехнологиите, осигурява ефективност, непрекъснато действие и минимална промяна в оригиналния естествен външен вид на повърхността на нанасяне. SurfaShield C действа чрез абсорбиране на заобикалящата светлина и превръщането й в химическа сила. Като полупроводников катализатор SurfaShield С наночастиците се активират от светлината, за да произведат къси окислителни съединения: кислородни и хидроксилни радикали. Бактерии, вируси, мухъл, газообразни замърсители, миризми и петна всички те се разлагат и разграждат до безвредни неорганични съединения. По този начин повърхностите остават активно чисти. Обработените повърхности стават суперхидрофилни и като резултат замърсителите се отмиват. SurfaShield действа и като пречиствател на въздуха, тъй като разгражда вредни органични вещества, като летливи органични съединения (VOC), изгорели газове и азотни оксиди (NOx). В резултат на това нанотехнологиите осигуряват постоянно почистване и по – безопасна среда само чрез абсорбиране на светлина.

Предимства:

 • Самопочистващ
 • Самостерилизиращ
 • Суперхидрофилен
 • Разгражда миризми
 • Пречиства въздуха
 • Продължително действие
 • Безвреден за околната среда

Приложение:

 • Самопочистващи се стени
 • Защита от растеж на плесени и органични петна
 • Защита на камъни и паметници
 • Възстановяване на околната среда
 • Предпазва от полепващи замърсители
 • Разлага замърсителите
 • Инхинитор за растеж на бактерии
 • Намаляване на вредните газове
почистване на плесен, гъбички и мухъл

FungiGrund на фирма “Caparol”

 

Специален грунд, предназначен за почистване и дезинфекциране на интериорни и екстериорни повърхности, засегнати от мухъл, плесен и гъбички.

Висока попиваща и добра дифузионна способност на базата на катионна технология. Грундът е подходящ за екстериор и интериор. Специална формула на водна основа, с фунгицидно действие. Явява се превантивна мярка за защита от появата на гъби, мухъл и плесен.

Състав - полиакрилна смола, вода, добавки, консерванти, биоцидни активни вещества.

почистване на плесен, гъбички и мухъл

Lithofin KF Schimmel – Ex на фирма “Lithofin”

 

Специален продукт от продуктовата гама на LITHOFIN за керамика, плочки и санитария. Готов за употреба, на базата на активни хлорни съединения, с широк спектър на приложение за почистване и дезинфекция.

Lithofin KF Schimmel – Ex отстранява петна от мухъл и плесен, а също и изцветявания от растителност. Предотвратява образуването на нови петна. 

Да не се прилага върху полиран мрамор, както и върху чувствителни глазирани плочки, емайл, растения, текстил, метали като желязо, мед, никел, алуминий и други подобни.

почистване на плесен, гъбички и мухъл

Bochemit Antimucegai на фирма “Bochemit”

 

Препарат за почистване на плесен. 

Приложение:

 • Прониква дълбоко в повърхността и унищожава ефективно различни типове плесен и мухъл.
 • Използва се за дезинфекция на всякакви повърхности. Премахва и изчиства плесен и мухъл от дървени повърхности, почиства повърхността от синя или черна гъба. Бързо възстановява и изсветлява потъмняла дървесина и дървени елементи.
 • Премахва мухъл, плесен, мъх и лишеи от каменни повърхности. При силно замърсяване се третира няколко пъти и накрая се изплаква с вода.
 • Използва се за дезинфекция на бани, тоалетни, кухни, помещения за животни и други.
почистване на плесен, гъбички и мухъл

Препарат за премахване на мухъл Mellerud на фирма “Mellerud”

 

Препаратът Mellerud за премахване на мухъл е активен гел без съдържание на хлор и без мирис. Чрез активния хлор действа бързо и в дълбочина. Отстранява мухъл, гъбички, плесени, бактерии и спори от тапети, мазилки, зидария, фуги, плочки, дърво, камък и пластмаса. Особено подходящ за дневни, спални и детски стаи. Действа дезинфекциращо, като отстранява също и биофилма около арматури, кранчета, канали и душове.

Предимства:

 • Активен гел без хлор и мирис
 • Действа чрез активен кислород
 • Бързо действие
 • Доказано качество
 • Произведено в Германия
почистване на плесен, гъбички и мухъл

Препарат против мухъл Mellerud

 

Препаратът Mellerud унищожител на мухъл има незабавен ефект върху всички миещи се повърхности в банята, къщата, сауната, басейна и други. Унищожава мухъл, гъбички, плесен и бактерии върху плочки, фуги, тавани, стени, зидария, дърво и пластмаса. Интензивно почиства и дезинфектира с помощта на хлорни вещества. 

Предимства:

 • Незабавен ефект за унищожаване на мухъла
 • Опаковка с пулверизатор
 • Унищожава мухъл, гъбички, плесен и бактерии
 • Доказано качество
 • Произведено в Германия
почистване на плесен, гъбички и мухъл

Ceresit CT 99 на фирма “Ceresit”

 

Препарат за премахване на мухъл и плесени, концентрат.

Препарат за премахване на плесени, лишеи и мухъл. Може да се използва на закрито и открито върху основи като боя, мазилки, бетон и т.н. CT 99 e паропропусклив. Не предизвиква замърсявания и не съдържа тежки метали. Продуктът се разрежда с вода. 

Предимства:

 • За професионална употреба
 • Концентрат
 • Ефективно премахва мухъл и плесени от фасадата
 • Безцветен
 • Паропропусклив
 • Дълбокопроникващ
 • С дълготраен ефект
почистване на плесен, гъбички и мухъл

Mold Off на фирма “Bellinzoni”

 

Концентриран почистващ препарат за премахване на плесен, мухъл, водорасли, мускус и други.

MOLD OFF е концентриран почистващ препарат със силно хигиенично действие, премахва и предотвратява образуването на плесен и последващото утаяване на гъби, водорасли, мухъл и мускус. Може да се използва както като продукт за отстраняване и почистване на артефакти, така и като превантивен продукт. MOLD OFF може да се използва и като дезинфектант в плувни басейни и фонтани.

почистване на плесен, гъбички и мухъл

Alghicida AlgaKill на фирма "Bellinzoni"

 

Миещ и хигиенизиращ препарат.

Alghicida AlgaKill от Bellinzoni Италия е концентриран препарат със силно хигиенизиращо действие, подходящ за почистване на водорасли, мъхове, плесен и други. Може да бъде използван, както като продукт за почистване на произведения от камък, така и като превантивен продукт. AlgaKill с успех се използва и като хигиенизиращ препарат за басейни и фонтани. Предотвратява образуването и последващо отлагане.

почистване на плесен, гъбички и мухъл

COMBAT 222 на фирма “San Marco”

 
Детергент за отстраняване на водорасли и плесени.

Продуктът съдържа активен хлор. Предназначен е за почистване на външни и вътрешни повърхности, които са обложени с плесени и водорасли. За постигане на оптимални резултати използвайте цялостната система анти мухъл COMBAT

почистване на плесен, гъбички и мухъл

COMBAT 333 на фирма “San Marco”


Специален антимухъл дълбокопроникващ в обработваната повърхност продукт.

Продуктът е предназначен за дълбоко проникване в повърхностите. Подходящ както за интериорни, така за екстериорни дейности. За оптимални резултати изполвайте цялостната антимухъл система COMBAT.

почистване на плесен, гъбички и мухъл

SILANCOLOR CLEANER PLUS на фирма “Mapei”

 

Продукт във воден разтвор за почистване на мухъл и плесен.
Silancolor Cleaner Plus е разтвор на водна основа, който се използва за почистване на повърхности, разрушени от мухъл и плесени преди боядисване със защитна система Silancolor Plus.
Silancolor Cleaner Plus е основата на защитната система Silancolor Plus за фасади, като чрез него се извършва почистване в дълбочина и дезинфекциране чрез премахване на мухъла и плесените от засегнатите повърхности.
Silancolor Cleaner Plus е почистващ разтвор, който прониква дълбоко в повърхността и осигурява пълно почистване на плесен и гъбички, който увреждат стените.
Silancolor Cleaner Plus е без мирис и не съдържа разтворители, което го прави подходящ за приложение в затворени или слабо проветрени помещения.

почистване на плесен, гъбички и мухъл

CL – MOLD на фирма “Isomat”

 

Антибактериална почистваща течност.

Специална почистваща течност с антибактериално действие. Почиства и дезинфекцира повърхностите от мухъл, бактерии и гъбички. Използва се и като предпазно средство за предотвратяване на поява на микроорганизми в зони с голяма влажност. Много ефективен за почистване на повърхности като стени, тавани, естествени камъни, тухли, бетон, басейни и т.н. Използва се за премахване на гъбички и за поддържане на санитарни условия в кухни, ресторанти, хотели, хранителната промишленост и складове, пекарни и т.н. Няма мирис и е безопасен за употреба и околната среда.

Приложение:

 • Полага се върху боядисани повърхности засегнати от мухъл
 • може да се използва като предварителна защита срещу поява на микроорганизми върху боядисани повърхности в зони с висока влажност.
 • Много ефективен върху повърхности на стени и тавани от естествени камъни, тухли, цимент и т.н.
 • Също така може да се използва за дезинфекция и поддържане на санитарни условия в кухни, ресторанти, хотели, хранително-вкусовата промишленост, складове, пекарни, плувни басейни и т.н.
почистване на плесен, гъбички и мухъл

BFA на фирма "Remmers"

 

Бактерицидно, фунгицидно и алгицидно действащ комбиниран продукт за почистване и грундиране на позеленели или с опасност от позеленяване строителни материали. 

Предимства:

 • С дълготрайно действие.
 • Без хидрофобизиращ ефект.
 • Без съдържание на тензиди.
 • Без съдържание на тежки метали.

Приложение:

 • За почистване на биологични замърсявания върху естествени камъни, варовиков пясъчник, мазилка, тухла, клинкер, бетон, мит бетон, фазерцимент, топлоизолационни системи
 • Саниране на основи под покрития.
 • Като превантивна защита (импрегниране) срещу ново позеленяване под покритията, или хидрофобизиращи импрегнации чрез образуване на депа. 
почистване на плесен, гъбички и мухъл

Schimmel – Stop на фирма “Remmers”

 

Специален препарат за почистване.

Отстранява плесени, спори на гъби, петна, бактерии. Унищожава водорасли покрити с мъх плочки, камък, фуги, стени и др. Предотвратява образуването на плесен. Нанася се чрез пулверизатор 

почистване на плесен, гъбички и мухъл

weber препарат за микроорганизми на фирма “Weber”

 

Биоциден дълбокопроникващ препарат за отстраняване на мухъл, водорасли, гъбички, лишеи и др. Подходящ за приложение върху стари фасади и за превантивна защита на нови сгради.

Предотвратява повторното им развитие чрез унищожаване на зародишите и спорите.

Препарати за почистване и отстраняване на плесен, гъбички и мухъл

Мухълът, той е един от най - лошите Ви врагове у дома или там, където работите. Вреден е за здравето Ви, разпространява се бързо, съсипва мебелите и стените, а миризмата прониква навсякъде и се задържа дълго след това.

Един от най - лесните начини да се отървете от това вредно "чудовище" е като не допускате да се образува, а появи ли се да го третирате навреме.

Няма начин да се справите с петнистия враг, докато имате мокра стена. Колкото и козметични упражнения по премахване на мухала да правите, едва ли ще Ви помогнат в дългосрочен план. Преди да пристъпите към премахването на самия мухъл се уверете, че сте отстранили всички предпоставки за поява на влага по стените. 

 

Как да предотвратим появата на мухъл? 

 

Единственият дълготраен и сигурен метод за предпазване от поява на мухъл е свързан с това, всички налични течове да бъдат спрени, както и с намаляване на конденза в помещенията около нас. 

 • Течовете - проникването на вода и на влага, намиращата се извън конструкцията, във вътрешността на помещенията е често срещан проблем при по – старите сгради или при такива, при които липсва хидроизолация или тя е лошо изпълнена. Течовете могат да бъдат причинени от редица причини като например: запушени или грешно поставени улуци за дъждовна вода, некачествена мазилка, дъжд, просмукващ се от покрива, липса или некачествено изпълнена хидроизолация в основите на сградата и т.н. Ремонтът на тези проблеми е единственият изход за сигурна защита от влага. 
 • Кондензът - за образуването на конденз са необходими две неща – влажен въздух и студена повърхност. Влажността на въздуха в помещенията се повишава от всичко, което отделя водни пари, като цветя, готвене, пране, миене, хората в помещението и др. Когато влажният въздух достигне студени повърхности като външните стени, рамките на прозорците и техните стъкла, влагата в него кондензира по тях. Предпазването от кондензиране на влагата става като се вземат мерки по отношение на: