Оглед-безплатен

за област Стара Загора

 

 Изготвяне на индивидуална оферта-безплатно

безплатен оглед в област Стара Загора

Безплатен годишен преглед на положената от нас

 

хидроизолация  в рамките на гаранционния период

безплатен оглед в област Стара Загора

Фирма "Ес Джи Ей Хидросистемс" ЕООД разполага с професионална машина за инжектиране на епоксидни и полиуретанови смоли под високо налягане:

AEROPRO SUPER V R650 Protection System от фирма Серафимов Системс ООД.

За повече информация относно професионална техника за инжектиране посетете сайта на фирмата: https://www.serafimov-systems.eu/.

 • електрически шнекови (спирални) инжекционни помпи - шнековата помпа работи на принципа на Архимедовия винт. Винтът се намира в тръба, със сходен диаметър, и се върти около надлъжната си ос. Конвейерните елементи са въртащ се ротор и фиксиран статор. Между тези два елемента се формират пространства, които се придвижват от единия към другия край вследствие на въртенето на ротора.
 • бутална инжекционна помпа - буталната помпа притежава възвратно постъпателно бутало, което е свързано към напречна глава към колянов вал и осигурява възвратно-постъпателното движение. Когато буталото се изтегли, инжекционната течност се издърпва в цилиндъра с помощта на входния възвратен клапан, а когато се задвижи напред, входният възвратен клапан се затваря и течността се избутва извън изходния контролен клапан. Буталото се движи в кутия с уплътнителна набивка, която обикновено е снабдена с О - пръстени, които уплътняват буталото. 

 

-  ръчни бутални инжекционни помпи - ръчни "еднопосочни" инжекционни преси, подходящи за инжектиране на полиуретанови, епоксидни и акрилни смоли (ниско вискозни смоли). Работно налягане до 10 bar и вместимост от 0,5 л до 1,0 л. Ръчните бутални помпи се използват за инжектиране на смоли при по - малки строителни работи или за трудно достъпни участъци. Производителност - около 2 см3 / такт. Някои модели ръчни бутални помпи са оборудвани и с манометър.

 

крачни бутални инжекционни помпи - крачните помпи са надеждни инжекционни помпи, които оперират с помощта на човешкия крак. Те са подходящи за инжектиране под налягане на всички инжекционни смоли. Крачните помпи са здрави, лесни за употреба и почистване.Те са с работно налягане от 0 bar до 200 bar и капацитет 7,5 см3 / такт. Оборудвани са с манометър.

 • мембранни инжекционни помпи - мембранната помпа има механично, хидравлично или пневматично задвижване. Чрез деформиране на мембраната помпената камера се напълва, всмуквайки инжекционен материал, който се транспортира след нова деформация на мембраната. Предимството на тази помпа е, че инжекционният продукт се подава с подходящо избрано налягане, осигурявайки условия за правилното разпространяване на инжекционната смес в обекта на инжектиране.

 

- ръчни мембранни инжекционни помпи

 

- крачни мембранни инжекционни помпи

- електрически бутални инжекционни помпи - с помощта на електрическите бутални помпи се постига високо налягане (до 400 bar), което може да бъде точно регулирано с помощта на специално устройство и контролирано с манометър. Благодарение на големите клапани и бутала, могат да бъдат изпомпани без проблем и продукти с голям вискозитет. Всички проводими части се изработват от неръждаема стомана. 

 

- пневматични бутални инжекционни помпи - пневматичната бутална помпа съчетава висок капацитет и компактен дизайн. Не е необходимо натягане на уплътненията на буталото в резултат на което, помпата е много лесна за поддръжка. С пневматичните бутални помпи се постига работно налягане до 220 bar и производителност - 5 л/мин. С такъв вид помпи могат да се инжектират епоксидни смоли, полиуретанови смоли, полиуретанови пени и водни разтвори.

електрически мембранни инжекционни помпи

 

- пневматични мембранни инжекционни помпи

1. Технически характеристики

 • с конусовидна глава - 13 мм х 90 мм CH

                                        - 13 мм х 120 мм CH

 • с фитинг с плоска глава - 13 мм х 90 мм PH

                                               - 13 мм х 120мм PH

2. Сфери на приложение: КЬОСТЕР инжекционен пакер - бърз е подходящ за инжектиране на пукнатини и за площно инжектиране с помощта на инжекционно оборудване под налягане.

3. Почистване: КЬОСТЕР инжекционен пакер - бърз е за еднократна употреба.

КЬОСТЕР инжекционен ланцет на фирма Кьостер

 

Инжекционен ланцет с плоска глава (фитинг) за гелови инжекции. Диаметър на пробития отвор = диаметър на ланцета + 1 - 2 мм, в зависимост от субстрата. Предлага се в два варианта - 18 мм х 300 мм и 18 мм х 550 мм

инжектиране под високо налягане

КЬОСТЕР разпределителен ланцет на фирма Кьостер (патентован)

 

Инжекционен ланцет с плоска глава (фитинг) за гелови завесни инжекции и насочващ механизъм за странично разпределение на инжекционния материал. Диаметър на пробития отвор = диаметър на ланцета + 1 - 2 мм, в зависимост от субстрата. Предлага се в два варианта - 18 мм х 300 мм и 18 мм х 580 мм

инжектиране под високо налягане

Механични пакери Sika® Injection Packer MPS/MPR/MPC на фирма Sika®

 

Механичните пакери са с цилиндрична форма и обикновено се монтират чрез навиване в сондажните отвори, направени за тези цели. При натягане на пакерите, гумено-текстилно уплътнение се набива в стените на сондажния отвор така, че пакерите да издържат дори най - високото налягане на инжектиране в отвора. Освен това, гуменото уплътнение на инжекционния пакер запълва малките кухини между стените на сондажния отвор и пакера, така че да не изтича материал от отвора, дори той да не е идеално кръгъл. Инжекционните пакери Sika® , тип MPS са лесни за употреба, икономични пакери за сондажни дупки за стандартни инжекционни процедури. Предлагат се в следните варианти:

 • дължина - 70 мм; Ø 13 мм; Зерк фитинг, М6
 • дължина - 70 мм; Ø 17 мм; Зерк фитинг, М6
 • дължина - 115 мм; Ø 13 мм; Зерк фитинг, М6
 • дължина - 115 мм; Ø 17 мм; Зерк фитинг, М6

Инжекционните пакери Sika® , тип MPR са подходящи за широка гама приложения, тъй като могат да бъдат оборудвани с фитинги тип Зерк за още по - високи налягания и дебити (например за инжекционни завеси). Предлагат се в следните варианти:

 • дължина - 70 мм; Ø 8 мм; Зерк фитинг, М5, М6
 • дължина - 70 мм; Ø 10 мм; Зерк фитинг, М5, М6
 • дължина - 70 мм; Ø 13 мм; Зерк фитинг, М5, М6
 • дължина - 115 мм; Ø 10 мм; Зерк фитинг, М5, М6
 • дължина - 115 мм; Ø 13 мм; Зерк фитинг, М5, М6
 • дължина - 150 мм; Ø 17 мм; фитинг с бутонна глава М10
 • дължина - 150 мм; Ø 19 мм; фитинг с бутонна глава М10

Инжекционните пакери Sika® , тип MPC, са специално предназначени за инжектиране на микро циментови биндери. Те имат специални челни фитинги за многократна употреба. Предлагат се в следните варианти:

 • дължина - 100 мм; Ø 13 мм; блокиращ палец с вътрешна резба, М10
инжектиране под високо налягане
инжектиране под високо налягане
инжектиране под високо налягане

Повърхностен адхезивен пакер Sika® Injection Packer SP на фирма Sika

 

Повърхностните пакери са запълващи клапани или инжекционни портове, които се поставят директно върху пукнатината, т.е. на повърхността на конструкцията. Основата на инжекционния пакер има опорна плоча за осигуряване на оптимална адхезия. Инжекционният пакер Sika® SP е предназначен за инжектиране в места, където пробиването на дупки е невъзможно или недопустимо. Инжекционният пакер Sika® SP обикновено се използва за инжектиране на епоксидни инжекционни смоли, които сами по себе си са най - разпространеното средство за инжектиране на пукнатини, когато се изисква допълнителна структурна якост и структурно свързване.

Материал - пластмаса; Ø 44 мм; Зерк фитинг, М6.

инжектиране под високо налягане

WEBAC. Пакер за навиване тип S на немската фирма WEBAC®

 

Пакери за навиване Тип S са лесни за употреба, изгодни пакери за нормални инжекционни дейности. Предлагат се в следните размери:

 • дължина - 70 мм; Ø 13 мм; накрайник - конусен HD, M6
 • дължина - 70 мм; Ø 16 мм; накрайник - конусен HD, M6
 • дължина - 70 мм; Ø 17 мм; накрайник - конусен HD, M6
 • дължина - 115 мм; Ø 13 мм; накрайник - конусен HD, M6
 • дължина - 115 мм; Ø 16 мм; накрайник - конусен HD, M6
 • дължина - 115 мм; Ø 17 мм; накрайник - конусен HD, M6
инжектиране под високо налягане

WEBAC. Пакер за навиване тип R на немската фирма WEBAC®

 

WEBAC® Пакери за навиване Тип R са с широко приложение, тъй като могат да се комплектоват с плоски накрайници и да се използват за инжектиране на големи количества материал. Предлагат се в следните размери:

 • дължина - 70 мм; Ø 8 мм; накрайник - конусен HD, M5, M6
 • дължина - 70 мм; Ø 10 мм; накрайник - конусен HD, M5, M6
 • дължина - 70 мм; Ø 13 мм; накрайник - конусен HD, M5, M6
 • дължина - 115 мм; Ø 10 мм; накрайник - конусен HD, M5, M6
 • дължина - 115 мм; Ø 13 мм; накрайник - конусен HD, M5, M6
 • дължина - 150 мм; Ø 19 мм; накрайник - конусен HD, M7
 • дължина - 150 мм; Ø 17 мм; накрайник - плосък, M10
 • дължина - 150 мм; Ø 19 мм; накрайник - плосък, M10
инжектиране под високо налягане

WEBAC® Пластмасови пакери за набиване на немската фирма WEBAC®

 

WEBAC® Пакери за набиване са лесни за употреба пакери, които се набиват в направените в строителния модул отвори. Захващането се осъществява посредством коничната форма на пакера или чрез пръстенообразно подредени ламели по повърхността му. Диаметърът и формата на отвора трябва да са напаснати на размерите на пакера. Пакерите за набиване са алтернатива на пакерите за навиване само тогава, когато строителния елемент е достатъчно стабилен, за да компенсира ударната сила при набиване. WEBAC® Пакери за набиване не се прилагат при пореста зидария и стени от бетон. Предлагат се в следните модификации и размери:

 • дължина - 20 мм; Ø 6,5 мм; накрайник - водач
 • дължина - 65 мм; Ø 6 мм; накрайник - конусен HD, M6
 • дължина - 65 мм; Ø 10 мм; накрайник - конусен HD, M6
 • дължина - 90 мм; Ø 10 мм; накрайник - конусен HD, M6
 • дължина - 110 мм; Ø 14 мм; накрайник - плосък, 1/4 цол
 • дължина - 110 мм; Ø 18 мм; накрайник - плосък, 1/4 цол
инжектиране под високо налягане

WEBAC® алуминиев пакер за залепване на немската фирма WEBAC®

 

WEBAC® алуминиев пакер за залепване е инжекционен вентил, който се залепва за строителния елемент директно върху пукнатината, която ще се санира. За да се предпази инжекционния канал на пакера от запушване по време на залепването, се поставя фиксиращ щифт в пукнатината, върху който се поставя пакера. След втвърдяване на запечатката щифтът се отстранява. Пакерите за залепване се използват винаги тогава, когато трябва да избегне пробиването на строителния елемент. В повечето случаи този вид пакери се използва при инжектиране на епоксидни смоли (EP).

Технически характеристики - Ø 48 мм; накрайник - конусен, ND, M8

 

WEBAC® пластмасов пакер за залепване на немската фирма WEBAC®

 

Технически характеристики - Ø 4 мм; накрайник - конусен, HD, M6

инжектиране под високо налягане

Инжекционни помпи

 

Инжекционните помпи са оборудване, подходящо за инжектиране на широка гама материали. Те са подходящи за инжектиране на пукнатини, за изграждане на хоризонтални бариери срещу капилярна влага и за хидроизолация на фуги чрез инжекционни маркучи. Инжекционните помпи могат да работят с инжекционни материали на епоксидна, полиуретанова, акрилна и микрофина циментова основа, както и бързо реагиращи полиуретанови пяни. Различават се следните видове инжекционни помпи:

инжекционни помпи
инжекционни помпи
инжекционни помпи

Импакт пакер 18 на фирма Кьостер

 

пластмасов набивен пакер без възвратен клапан, но с накрайник за инжектиране на фини циментови разтвори под ниско налягане. Диаметър ма отворите 18 мм; 18 мм х 110 мм.

 

За да се инсталират импакт пакерите на Кьостер се използват специални инсталационни цилиндри - чукчета в съответните размери.

набивен пакер

Ламела Импакт пакер 18 на фирма Кьостер (патентован)

 

модулиран пластмасов набивен пакер за инжектиране на инжекционни циментови разтвори, гел и инжекционни смоли. В зависимост от приложението, той може да се разширява с плъзгаща се възвратна клапа. Диаметър на отворите 18 мм; 18 мм х 112 мм.

 • разположени под ъгъл ламели - ъгловото разположение на ламелите не само ги стабилизира, но и значително увеличава налягането, което те оказват в отвора. Ъгловите ламели служат като котви и придават на пакера по - добра устойчивост. В допълнение, тяхната V - образна форма позволява на пакера да се инсталира по - лесно в предварително подготвения отвор.
 • удължено свързване - създава възможност за лесно инсталиране на инжекционното оборудване, даже когато пакерите са монтирани дълбоко в конструкцията. След втвърдяването на инжекционния материал, връзката може да бъде тотално прекъсната в характерната точка на счупване. Тази точка на счупване е разположена в участъка, директно потънал в стената. Останалата част от отвора, 1 - 2 см, може да бъде запълнена с изолационна субстанция или с бързовтвърдяващ цимент. 
 • възвратна клапа - Кьостер Ламела пакерът притежава гениално проста плъзгаща се възвратна клапа, която предотвратява моментално обратното изтичане на материала след инжектирането му. В резултат на това Кьостер Ламела пакерът се счита за т. нар. ”пакер за един ден”, което означава, че отворът може да бъде незабавно затворен след инжектирането. Отпада необходимостта апликаторите да се връщат на строителния обект на следващия ден и по този начин се спестява време.

  Клапата е направена от единично парче пластмаса и прилича на ключалка. Тя се отваря в зависимост от обема на проникналата смола, така че каналът, от който изтича материлът остава с постоянна ширина 8 мм. Клапата може лесно да бъде свързана или свалена без това да повлияе върху потока на инжектирания материал.

инжектиране на смоли под високо налягане
инжектиране на смоли под високо налягане

КЬОСТЕР Суперпакер 10 мм x 85 мм CH на фирма Кьостер

 

Галванизиран навивен пакер, който служи за инжектиране под високо налягане. КЬОСТЕР Суперпакерът създава много високо контактно налягане спрямо пробития отвор благодарение на конусовидния център на пристягащия механизъм. Четири ребровидни стабилизатора и два изпъкнали ръба на гумения уплътнител предотвратяват въртенето по време на затягането и благоприятстват оптималната фиксация на пакера в пробития отвор. Суперпакерът притежава здрав конусовиден фитинг (глава) за инжектиране под налягане. Пакерите могат да бъдат доставени и със свободно затегнати конусовидни или плоски глави. Суперпакерите нямат предварително дефинирана точка на счупване. Спанерите, които остават извън строителния елемент следва да се развият след приключване на работа.

инжектиране под високо налягане

1. Технически характеристики

 • с конусовидна глава - 10 мм х 85 мм CH

                                        - 10 мм х 115 мм CH

                                        - 13 мм х 85 мм CH

                                        - 13 мм х 115 мм CH

 • с фитинг с плоска глава - 13 мм х 85 мм PH

                                               - 13 мм х 115 мм PH

2. Сфери на приложение: КЬОСТЕР Суперпакерите са подходящи за инжектиране на пукнатини и за площно инжектиране с помощта на инжекционно оборудване под налягане.

3. Начин на приложение: отворите обикновено се пробиват на разстояние 10 -1 5 см в зависимост от дебелината на субстрата и геометрията на пукнатината. След пробиването на отвора с подходящ диаметър, КЬОСТЕР Суперпакерът се монтира на дълбочина минимум 5 см в пробития отвор. Гуменото уплътнение на пакера се пристяга чрез завъртане на шестоъгълния спанер по посока на часовниковата стрелка първо ръчно и след това с гаечен ключ, докато пакерът се фиксира стабилно в отвора. Чрез завъртане на шестоъгълния спанер, гуменото уплътнение се избутва в конусовидния фланец и се притиска към стените на отвора, като по този начин се постига стегнато уплътняване. След това се извършват инжекционните работи. След като материалът се втвърди, спанерът може да бъде отстранен, а отворът - запечатан с КЬОСТЕР KB - Fix 5.

4. Почистване: КЬОСТЕР Суперпакерите са за еднократна употреба.

КЬОСТЕР инжекционен пакер - бърз 13 мм x 90 мм CH на фирма Кьостер

 

КЬОСТЕР Инжекционен пакер - бърз образува конус в зоната на зеленото гумено уплътнение, който гарантира, че анкерното налягане се упражнява дълбоко в пробития отвор. Това създава висока устойчивост на издърпване от отвора и по - малък шанс пакерът да напука стените на отвора. Допълнителната възвратна клапа (пакерът има две възвратни клапи) в основата на КЬОСТЕР Инжекционен пакер - бърз и заключващият пръстен, който държи гуменото уплътнение под постоянно налягане, позволяват отстраняването на спанера преди инжекционният материал да е втвърдил и осигуряват монтаж "за един ден". Четири ребровидни стабилизатора и два изпъкнали ръба на гумения уплътнител предотвратяват въртенето по време на затягането и благоприятстват оптималната фиксация на пакера в пробивния отвор. КЬОСТЕР Инжекционен пакер - бърз няма предварително определена точка на счупване. Спанерите следва да се отвинтят след употреба. Кьостер инжекционен пакер - бърз се изработва от галванизиран мета и е навивен пакер по своята същност. Пакерите могат да бъдат доставени и със свободно затегнати конусовидни или плоски глави.

инжектиране под високо налягане
инжектиране под високо налягане

Функциониране на възвратната клапа

Инжекционният материал, навлизащ в камерата на сферичния винтил, избутва топчето към края на камерата. След инжектирането, остатъчното налягане или пружината връщат топчето обратно към неговото легло и спират нежеланата загуба на материал.

устройство на пакера

Masonry Packer 13 mm x 85 mm CH на фирма Кьостер

 

Пакерът за зидария KЬОСТЕР е особено подходящ за инжектиране под налягане в зидарията. Той осигурява високо и хомогенно контактно налягане към отвора. Четири оребрявания и два ръба на гуменото уплътнение предотвратяват завъртането по време на затягане и улесняват оптималното фиксиране на пакера в отвора. Пакерът е поцинкован и е със здраво монтирана конусовидна глава за инжектиране под налягане.

пакер за зидария

Masonry Packer 13 mm x 115 mm CH на фирма Кьостер

 

Пакерът за зидария KЬОСТЕР е особено подходящ за инжектиране под налягане в зидарията. Той осигурява високо и хомогенно контактно налягане към отвора. Четири оребрявания и два ръба на гуменото уплътнение предотвратяват завъртането по време на затягане и улесняват оптималното фиксиране на пакера в отвора. Пакерът е поцинкован и е със здраво монтирана конусовидна глава за инжектиране под налягане.

пакер за зидария

Импакт пакер 12 на фирма Кьостер

 

пластмасов набивен пакер с конусовидна глава и възвратна клапа за инжектиране на смоли под ниско налягане. Диаметър на отворите - 12 мм; 12 мм х 70 мм.

пакер за набиване

Импакт пакер 18 Плюс на фирма Кьостер

 

пластмасов набивен пакер с конусовидна глава и възвратна клапа за инжектиране на смоли, гелове и циментови разтвори под ниско налягане. Диаметър на отворите - 18 мм; 18 мм х 110 мм.

набивен пакер
повърхностни пакери за инжектиране

Затягащ пакер на фирма DESOI с каталожен № 20210

 

метален затягащ пакер, с тяло от галванизирана стомана. Тяло - 40 мм, притягащ гумен уплътнител - 30 мм, Ø 8 x 85 mm. Опция за нипела - LP овален нипел М6 или HP плосък нипел M6

затягащи пакери

Затягащ пакер на фирма DESOI с каталожен № 20215

 

метален затягащ пакер, с тяло от галванизирана стомана. Тяло - 70 мм, притягащ гумен уплътнител - 40 мм. Ø 10 x 120 mm. Опция за нипела - LP овален нипел М6 или HP плосък нипел M6

затягащи пакери

Затягащ пакер на фирма DESOI с каталожен № 20217

 

метален затягащ пакер, с тяло от галванизирана стомана. Тяло - 70 мм, притягащ гумен уплътнител - 40 мм. Ø 13 x 120 mm. Опция за нипела - LP овален нипел М6 или HP плосък нипел M6

затягащи пакери

Затягащ пакер на фирма DESOI с каталожен № 20294

 

метален затягащ пакер, с тяло от галванизирана стомана. Пакерът е снабден с контролен клапан  и специална задържаща пружина. Тяло - 70 мм, притягащ гумен уплътнител - 40 мм, Ø 10 x 120 mm, HP овален нипел М6

затягащи пакери

Затягащ пакер на фирма DESOI с каталожен № 20296

 

метален затягащ пакер, с тяло от галванизирана стомана. Пакерът е снабден с контролен клапан  и специална задържаща пружина. Тяло - 70 мм, притягащ гумен уплътнител - 40 мм, Ø 13 x 120 mm, HP овален нипел М6

затягащи пакери

Затягащ пакер на фирма DESOI с каталожен № 20380

 

затягащ пакер, с тяло от галванизирана стомана и външна резба M10x1. Ø 18 x 170 mm, притягащ гумен уплътнител - 70 мм, свободен проход Ø 6 мм, AF 17. Ако пакерът се почисти навреме може да се използва повторно. Допълнителни аксесоари за модела:

 • перчата гайка 20610
 • затваряща муфа 33010
 • плосък клапан за високо налягане 20881
затягащи пакери

Ламелен набивен пакер на фирма DESOI с каталожен № 31624

 

овален, ламелен, набивен пакер, Ø 10 x 70 mm с навиващ се метален нипел; за високо налягане (HP). 

Ламелните набивни пакери се използват за хоризонтално уплътняване на зидарии от плътни тухли. 

Използвани материали:

 • микро емулсии
 • силикатизиращи разтвори
 • силоксанови инжекционни материали

Разполагане на инжекционните отвори:

 • когато са в един ред, отворите се пробиват на разстояние 10 - 12 см един от друг, в зависимост от абсорбиращата способност на строителния материал.
 • ако се налага пробиване в следващ ред, разстоянието между редовете не трябва да надвишава 8 см
 • трябва да бъде пресечена поне една хоризонтална фуга в зидарията

Отворите се почистват от прахта, а с помощта на монтажен инструмент в тях се набиват ламелните пакери.

Инжектиране:

 • инжектиране на материалите с налягане от около 2 bar
 • набиване на пакерите навътре в стената или отстраняването им
 • запечатване на пробитите отвори
ламелен набивен пакер
Some Alt Text

Метален адхезивен (залепващ се) пакер на фирма DESOI с каталожен № 20330

 

Плоскост за залепване - кръг с Ø 40 мм, височина - 11 мм. Нипелите се прилагат отделно и могат да бъдат: LP нипел кръгла глава M8, НР кръгъл накрайник М8 и HP плосък нипел М8.

адхезивен залепващ се пакер

Адхезивен (залепващ се) пакер за високо налягане на фирма DESOI с каталожен № 32000

 

Плоскос за залепване - кръг с Ø 50 мм, височина - 26 мм. Вътрешна резба М8 и затваряща муфа.

адхезивен залепващ се пакер

Унивесрален пластмасов адхезивен (залепващ се) пакер на фирма DESOI с каталожен № 32035

 

Плоскос за залепване - кръг с Ø 50 мм, височина - 28 мм. С плъзгащ се клапан и плоска монолитна инжекционна глава (нипел) Ø 16 мм, свободен проход - Ø 3 мм

Материали, с които може да се използва:

 • инжекционни смоли
 • минерални инжекционни материали

Предимства:

 • плъзгащият се напречно на отвора клапан може да се отваря и затваря
 • не е необходимо отварящо пакера налягане
 • постига се високо уплътняване
 • не изтича материал извън пакера
 • при залепване лепилото излиза през 8 отвора, разположени по периферията на пакера. Така се постига силен занитващ ефект.
 • защитна, концентрична на инжекционния отвор бразда

Аксесоари:

 • Klebfix - инструмент за придържане на адхезивния пакер докато се нанесе залепващия материал (например полиуретаново лепило (PUR) или епоксидно лепило (EP)).

адхезивен залепващ се пакер
адхезивен залепващ се пакер
адхезивен залепващ се пакер

Начин на полагане на адхезивните (залепващи се) пакери

 

Адхезивните пакери се фиксират върху пукнатината. За целта се използва полиуретаново или епоксидно лепило и специален помощен инструмент. По време на фиксиране на пакерите трябва внимателно да се следи отворите им да са точно над пукнатината и да не са запушени. Адхезивните пакери се използват главно върху елементи от конструкцията, които не трябва да бъдат пробивани по различни причини, например предварително напрегнат бетон. 

 1. Повърхността от двете страни на пукнатината се награпавинява
 2. Разстоянието между пакерите зависи от дебелината на конструктивния елемент (обикновено то е равно на дебелината на елемента)
 3. За да остане отворът на пакера чист, в него се поставя намазан с грес тънък пирон, който трябва да влезе в пукнатината
 4. Пукнатината и основата на пакерите се запечатват със съответния материал
 5. В края на пукнатината се оставя необработена зона от 3 - 5 см за обезвъздушаване
 6. Всички пирони от пакерите се изваждат и се навива овален нипел на първия пакер
 7. Инжекционният материал се инжектира докато започне да изтича през съседния пакер, на който също се поставя овален нипел
 8. Тази процедура се повтаря за всеки следващ пакер
 9. След като инжекционният материал реагира, всички пакери се отстраняват. Отстранява се и свързващия между пакерите материал.
инжекционни пакери

Пластмасов клиновиден пакер на фирма DESOI с каталожен № 32091

 

Пластмасов клиновиден пакер за пукнатини с ширина от 2,8 мм до 5,0 мм. Дължина на пакера 60 мм, с външна резба R1/4'' и отвор Ø 2 мм.

клиновиден пакер
клиновиден пакер

Пластмасов клиновиден пакер на фирма DESOI с каталожен № 32093

 

Пластмасов клиновиден пакер за пукнатини с ширина от 5,0 мм до 10 мм. Дължина на пакера 82 мм, с външна резба R1/4'' и отвор Ø 4 мм.

Стоманен комбиниран пакер на фирма DESOI с каталожен № 20170

 

Стоманен комбиниран пакер Ø 13 x 170 мм. Натягаща се част Ø 10 x 110 мм, свободен отвор Ø 4 мм. Гумен уплътнител - 40 мм. Плосък нипел (клапан) - Ø 16 мм. Необходимо налягане за отваряне на нипела - 1 бар.

комбиниран пакер
хидроизолация чрез инжектиране
хидроизолация чрез инжектиране
хидроизолация чрез инжектиране
хидроизолация чрез инжектиране
хидроизолация чрез инжектиране
хидроизолация чрез инжектиране

Свързващите фуги са фуги, разположени между два различни вида материали, напр. фугите между прозорците и вратите и зидарията, както и санитарните фуги, които са постоянно изложени на водно влияние. Свързващите фуги между подобни или различни материали изискват сигурна и устойчива хидроизолация, способна да издържи движенията на конструктивните елементи, както и да отговаря и на други технически изисквания.

 

На колкото повече движения е подложена една фуга, толкова по - високо трябва да е качеството на хидроизолационния материал. Материалът, който се използва за хидроизолация на различните видове фуги се различава по своята деформируемост - пластична или еластична.

 • Еластични хидроизолационни материали - възвръщат своята първоначална форма след като са били деформирани, благодарение на своята разтегливост. На колкото повече движения е подложена една фуга, толкова по - еластичен трябва да е хидроизолационният материал, който се използва. Например при експанзионните фуги се използват само еластични материали. 
 • Пластични хидроизолационни материали - деформират се трайно и не възвръщат формата си след като са били стресирани. Те имат преимуществото, че на практика не създават напрежение във фланговете на фугата. С пластичните хидроизолационни материали лесно се създава връзка между различни строителни материали (свързващи фуги).

 

Неправилно подбраните хидроизолационни материали и неправилната обработка на различните видове фуги много често води след себе си до компрометиране на самите фуги и появата на влага или течове. Тези проблеми много често присъстват при фундаментите, подземните конструкции и хидротехническите съоръжения. Един от най - добрите варианти за саниране на влажни и течащи фуги е:

Фугите свързват строителните части и елементи, които са направени от различни материали, позволяват движение и слягане на конструкцията и допринасят за шумоизолацията на сградата. Конструктивни фуги има при новото строителство, в сглобяеми конструкции и при съществуващи вече сгради. Фугите трябва да бъдат правилно планирани и обработени в зависимост от топлинните разширения и въздушните напрежения, така че да не се превърнат в проблемен елемент на сградата.

Ретроактивната хидроизолация на фуги посредством инжектиране.

 

Санирането на влажни или дори течащи фуги е едно особено предизвикателство, тъй като повечето хидроизолационни продукти не прилепват към мокри или влажни субстрати. Инжектирането под налягене на различни инжекционни материали е бърз и сигурен метод за саниране на влажни или течащи фуги. Правилно подбраният инжекционен материал реагира с водата и образува еластична хидроизолационна субстанция. По метода на ретроактивното инжектиране може да бъде спряна дори и течаща вода.

Инжектират се предварително затворени фуги, като инжекционният материал се въвежда през инжекционни пакери посредством инжекционни помпи

 

Метод на работа:

 

 • старателно почистване на фугите от останалите кофражи, излишен бетон, нарушена/изронена повърхност, смазки и др. При почистването което се извършва ръчно или машинно се определя от къде, как и колко тече.
 • пробиване на отвори за пакерите.

-разстоянието между отделните отвори в един ред трябва да е равно на 1/2 от дебелината на инжектираната конструкция (от 15 см до 80 см)

-разстоянието от отвора до самата фуга трябва да е такова, че при пробиване на отвора спрямо повърхността под ъгъл от 45 градуса, същият пресича фугата по средата (1/2 от дебелината на инжектираната конструкция).

-отворите се пробиват под ъгъл от 45 градуса спрямо повърхността на инжектираната конструкция

-отворите се пробиват на дълбочина от 1/2 до 2/3 от дебелината на конструкцията

-диаметърът на отвора за пакера трабява да бъде с 1 mm по - голям от диаметъра на самия пакер - при употреба на пакери за навиване

-отворите от два срещуположни реда се пробиват шахматно

 • почистване на отворите преди полагане на пакерите
 • запечатване на фугата с бързосвързващ цимент
 • приготвяне на разтвора/сместа за инжектиране. Изборът на правилен инжекционен материал трябва да бъде направен от специалист в областта.
 • инжектиране на разтвора/сместа започва от най - ниския течащ пакер при вертикални фуги или от първия течащ пакер при хоризонтални фуги. Инжектирането продължава докато не се появи материал от следващия пакер или докато не избие в съседство.
 • демонтаж на пакерите и запечатване на отворите с бързовтвърдяващ цимент, с цел да не изтича инжектираният разтвор.

Броят на отворите за 1 л м или на 1 м2 се определя от дебелината на инжектираната контрукция, качеството на бетона, арматурата, големината на фугите, които ще се инжектират, дълбочината и други фактори.

инжектиране в бетона
инжектиране в бетона
инжектиране в бетона

Какво представляват инжекционните пакери?

Инжекционните пакери са вентили, които осъществяват връзката между строителния елемент и инжекционната помпа по време на ижектиране. Връзката се получава благодарение на конусен или плосък накрайник на главата на пакера (еднопосочни клапани - фитинги тип Зерк или бутонни глави). Според вида на закрепване към строителния елемент се различават:

 • пакери за отвори
 • пакери за залепване

Всички пакери са стандартно оборудвани с вентили за високо налягане. По желание могат да бъдат доставени и вентили за ниско налягане. Пакерите се използват при работа с различни инжекционни материали. Те се предлагат в най - различни размери и модификации. От решаващо значение при избора на пакер са инжекционното налягане, характеристиката на строителния елемент и особеностите на инжекционния материал.

 

Пакери за отвори (механични пакери) - пакерите за отвори са цилиндрични инжекционни пакери, които се поставят в предварително направени отвори. Според вида на инсталиране различаваме:

 • пакери за навиване - закрепват се чрез натягане в пробития отвор. При натягането на пакера гумено текстилното уплътнение плътно се притиска към строителния модул. По този начин пакерът е в състояние да издържи на последващото високо инжекционно налягане. Освен това уплътнението компенсира малки отклонения в диаметъра на пробития отвор и неговата форма, което предпазва от неконтролирано изтичане на материал по време на инжектиране. Пакерите за навиване се доставят в стандартни дължини от 70 мм и 115 мм. Дължината на пакера трябва да бъде такава, че куплунгът на инжекционната помпа да се закачи безпроблемно за пакера. Ако инжектираният строителен елемент е стар или с лошо качество на изпълнение, ще се наложи пакера да се вкара по - надълбоко в подготвения отвор, за да се избегне отчупвания на парчета от стената, когато се натяга. Различните фирми предлагат широка гама пакери за навиване - пакери за нормални инжекционни дейности, пакери, оборудвани с фитинги тип Зерк за още по - високи налягания и дебити (завесно инжектиране), пакери със специални челни фитинги за многократна употреба и инжектиране на микро циментови биндери.
 • пакери за набиване - лесни за употреба пакери, които се набиват в направените в строителния модул отвори. Захващането се осъществява посредством коничната форма на пакера или чрез пръстенообразно подредени ламели по повърхността му. Диаметърът и формата на отвора трябва да са съобразени с размерите на пакера. Пакерите за набиване са алтернатива на пакерите за навиване само тогава, когато строителния елемент е достатъчно стабилен, за да компенсира ударната сила при набиване. Те не се прилагат при пореста зидария и стени от бетон.
пакери за отвори за инжектиране
пакери за отвори за инжектиране

Пакери за залепване (повърхностни пакери) - инжекционни вентили, които се залепват за строителния елемент директно върху пукнатината, която ще се санира. Самият пакер се изработва от метал или пластмаса и се залепва с епоксидна или полиуретанова смола. За да се предпази инжекционния канал на пакера от запушване по време на залепването, в пукнатината се поставя фиксиращ щифт, върху който се поставя пакера. След втвърдяване на запечатката щифтът се отстранява. Пакерите за залепване се използват винаги тогава, когато трябва да се избегне пробиването на строителния елемент (например предварително напрегнат стоманобетон). В повечето случаи този вид пакери се използва при инжектиране на епоксидни смоли (EP). Добрата връзка между пакера и повърхостта на конструктивния елемент е от решаващо значение.

Сфери на приложение:

 • за сухи конструктивни елементи

 • за конструктивни елементи с ограничена възможност за пробиване на армировката им

 • за предварително напрегнат стоманобетон

 • при инжектиране под високо налягане до максимум 60 бара или при инжектиране с ниско налягане до 10 бара

Повърхностните пакери се поставят на разстояние един спрямо друг равно на дебелината на инжектираната конструкция. Разстоянието между отделните пакери се запълва с еластична запечатка за пукнатини.

залепващи се пакери
залепващи се пакери
хидроизолация чрез инжекционни маркучи

SikaFuko® VT 1 на фирма Sika

 

уникална система, която позволява многократно инжектиране дори и при сложни ситуации. Състои се от маркуч от висококачествен PVC, четири неопренови ленти, разположени в страничните канали над шахматно разположени отвори, които осъществяват връзка към централното ядро. Всички елементи са поставени в армирана с мрежа защитна найлонова обвивка.

Форма: кръгла
Вътрешен Ø: 6 mm
Външен Ø: 13,5 mm

хидроизолация чрез инжекционни маркучи

SikaFuko® Swell 1 на фирма Sika

 

Две системи в една – комбинация от инжекционен маркуч с допълнителни хидрофилни каучукови ленти. Необходимо е инжектиране само в зоните (ако има такива), в които хидрофилните ленти, въпреки набъбването си не могат да осигурят водонепропускливост на фугата. Състои се от каучуков маркуч с три набъбващи ленти и три неопренови ленти, разположени в странични канали над шахматно разположени отвори, които осъществяват връзка към централното ядро.
Форма: триъгълна
Вътрешен Ø: 8 mm
Височина: 24 mm

хидроизолация чрез инжекционни маркучи

SikaFuko® ECO 1 на фирма Sika

 

Това е най - икономичният вариант на инжекционни маркучи SikaFuko® с проста, но надеждна конструкция. Гъвкавостта му позволява лесен и бърз монтаж. Най - често се използва за подсигуряваща система съвместно с други системи, напр. с водоспиращи ленти. Състои се от PVC маркуч със спираловидно перфорирана сърцевина, покрита със защитен слой от пенопласт с шахматно разположени прорези, осигуряващи преминаване на инжекционния материал.
Форма: кръгла
Вътрешен Ø: 6 mm
Външен Ø: 12,7 mm

хидроизолация чрез инжекционни маркучи

Технология за многократно инжектиране по системата на Sika

 

Вододисперсните материали и почистващите се инжекционни материали, като например акрилатни смоли или фини суспензии на база микроцимент, позволяват почистване на инжекционния маркуч и последващо инжектиране веднага след първото или на по - късен етап.

Фаза 1 - Бетониране: Натискът, който упражнява бетонната смес при изливането й около инжекционния маркуч SikaFuko® затваря неопреновите ленти на инжекционните отвори, като по този начин предпазва инжекционния канал от навлизане на циментово мляко.

 

Фаза 2 - Инжектиране: При инжектиране, под действие на вътрешното налягане в маркуча, неопреновите ленти се компресират и позволяват на инжекционния материал да изтече от образуващите се 8 надлъжни отвора. Тези отвори осигуряват равномерното разпределение на инжекционния материал по цялата дължина на маркуча.

 

Фаза 3 – Почистване: Използването на подходящ инжекционен материал, позволяващ многократно инжектиране, прави възможно почистването и последващата употреба на системата SikaFuko®. Почистването се осъществява с чиста вода и вакуум помпа, която прочиства канала от останалия инжекционен материал, като същевременно връща неопреновите ленти в началната им позиция и не позволява засмукване на инжектирания материал. 

 

Фаза 4 - Готовност за следващо инжектиране: Системата SikaFuko® е готова за последваща инжекция, ако и когато това е необходимо.

хидроизолация чрез инжекционни маркучи
хидроизолация чрез инжекционни маркучи
хидроизолация чрез инжекционни маркучи

Системите SikaFuko® са проектирани да бъдат бързи и лесни за употреба на обекта при различни приложения и условия на околната среда. Водоплътността на системата може да се провери чрез инжектиране на вода под налягане в инжекционния маркуч.

WEBAC инжекционен маркуч тип AB на немската фирма WEBAC®

 

едностенен перфориран маркуч от PVC с леко конични шлицове. Благодарение на своята геометрия шлицовете се затварят от само себе си и не позволяват проникването на вода и строителен материал в транспортния канал на маркуча по време на бетониране.

Форма: кръгла
Вътрешен Ø: 6 mm
Външен Ø: 11 mm

хидроизолация чрез инжекционни маркучи

WEBAC инжекционен маркуч тип 2 на немската фирма WEBAC®

 

е изграден от гъвкав и устойчив на натиск вътрешен маркуч, който е перфориран през определен интервал. Този маркуч е обвит с два слоя текстилна материя, която предотвратява проникването на вода и бетон по време на бетониране.

Форма: кръгла
Вътрешен Ø: 5 mm
Външен Ø: 12 mm

хидроизолация чрез инжекционни маркучи

Маркучите WEBAC са гъвкави и еластични и могат да бъдат напаснати идеално на всяка фуга. При съсъхването на бетона около маркуча се образува малка фуга, която спомага за разпределянето на инжекционната смола по дължина. При инжектиране, налягането на инжекционната помпа принуждава шлицовете (при маркуч Тип АВ) или текстила (при маркуч Тип 2) на маркуча да се отворят и по този начин смолата запълва всички кухини, пукнатини и чакълени гнезда в областта на фугата.

CEM 11 на немската фирма BPA

 

CEM 11 е едностенен маркуч от PVC, с леко конични отвори (отвътре - навън) за впръскване на компресиран инжекционен материал за запечатване на фуги в подземни конструкции. Отворите на маркуча се затварят със своята геометрия, като по този начин се избягва ефективното проникване на циментовата паста в инжекционния маркуч. 

Гладката повърхност на CEM 11 елиминира всякаква нежелана връзка или слепване между маркуча за впръскване и бетона. Това прави възможно инжектирането на инжекционен материали и след години.

Системата за инжектиране на СЕМ 11 може да се използва за всеки вид инжекционна смола или материал (полиуретанови и епоксидни смоли, акрилати, гелове, но без цимент). 

Инжекционният маркуч СЕМ 11 се използва за уплътняване на работни фуги, които са постоянно или от време на време изложени на подземни или повърхностни води.
CEM 11 е ефикасна и ефективна система за инжектиране, използвана за осигуряване на водоустойчиви, газонепроницаеми и фрикционни хоризонтални и вертикални конструктивни фуги.

 

Предимства:

 • Достатъчно голям вътрешен диаметър и пропускливост на инжекционния маркуч и на изходните отвори след отливане на бетона.

 • Предотвратява проникването на циментовата паста по време на бетоновите работи.

 • Здрави маркучи, когато се вграждат в бетона при обичайните условия на строителния обект с включена система за закрепване.

 • Лесно боравене, лесен монтаж, спестяващ време

 • Няма нежелано усукване, когато се развива от макарата, тъй като маркуча има кръгло сечение.

 • Инжекционният материал надеждно излиза на всички страни, независимо от това, че бетона оказва налягане върху маркуча (отварящото налягане на впръскване мин. 0.5 бара).

 • Може да се използва за многократно инжектиране чрез използване на акрилат гел или полиуретанов гел.

 • Отвор, който се оформя конично отвътре навън. Ето защо трябва да се преодолее само едно минимално съпротивление при отваряне.

 • Гладка повърхност, следователно няма нежелана връзка между инжекционния маркуч и бетона.

 • Много благоприятен баланс между цена и ползи.

 

Форма: кръгла
Вътрешен Ø: 5 mm
Външен Ø: 11 mm

 

Фирма BPA предлага и вариант CEM 19 със съответните размери: форма: кръгла; вътрешен Ø: 11 mm; Външен Ø: 19 mm

хидроизолация чрез инжекционни маркучи
хидроизолация чрез инжекционни маркучи

PREDIMAX® 11 на немската фирма BPA

 

Инжекционният маркуч BPA - Predimax® 11 е високоефективен, с двойна обвивка, PVC маркуч, който може да се използва за многократно инжектиране на смоли (полимерна смола, полиуретанова смола, епоксидна смола и акрилати) или на материали на циментова основа (фин цимент, свръх фин цимент), за да се осигури запечатването на строителните фуги в бетона. Отворите на вътрешния маркуч не съвпадат с отворите във външния маркуч, а това предотвратява навлизане на циментово мляко в работния канал. Използването на BPA - Predimax® 11 е интелигентен начин да бъдете „устойчиви в бъдещето”, тъй като възможността за многократно инжектиране позволява първоначално, планирано или коригиращо запечатване на конструктивните фуги. Инжекционният маркуч се използва за уплътняване на конструктивни фуги, които са постоянно или от време на време изложени на натоварвания, дължащи се на подземни, стичащи се скатни, дъждовни или повърхностни води. Работните фуги, които са необходими по конструктивни причини, могат да бъдат проектирани и изпълнени водонепроницаеми.

 

Предимства:

 • Достатъчно напречно сечение на канала води до намаляване на вътрешното триене на инжекционния материал, което позволява икономични дължини на компресия и пропускливост на компресионния канал и изходните отвори след бетонирането
 • Предотвратява се навлизане на циментово мляко по време на бетоновите работи благодарение на системата маркуч в маркуч
 • Здрав и устойчив на работните условия на обекта, включително и по време на инсталацията и механичното фиксиране
 • Лесен монтаж, който спестява време
 • Няма нежелано усукване при монтиране от макарата, защото маркучът е кръгъл
 • Специалната система позволява излизане на инжекционния материал от бетонирания маркуч дори и под лек натиск, т.е. изходът на материала е осигурен на всички страни
 • Гладка повърхност, за да се избегне нежеланото свързване между инжекционния маркуч и бетона. Следователно PREDIMAX 11 може да се прилага доста лесно с всеки инжекционен материал
 • Оптимално съотношение между цена и производителност,
 • Максимална надеждност
 • Подходящ за многократно инжектиране
 • Подходящ за инжектиране на обикновен цимент (само за PREDIMAX 19), фин цимент, свръх фин цимент, полимерна смола или полиуретанова смола, епоксидна смола или акрилати
 • Продуктът е сертифициран по DIN EN ISO 9001
 • Инжекционен маркуч с непрекъснати маркировки на метър дължина и контролен номер
 • Инжекционният маркуч PREDIMAX 11 е уникална, патентована технология, произведена в Швейцария

 

Форма: кръгла
Вътрешен Ø: 6 mm
Външен Ø: 11 mm

 

Фирма BPA предлага и вариант PREDIMAX 19 със съответните размери: форма: кръгла; вътрешен Ø: 11 mm; Външен Ø: 19 mm

хидроизолация чрез инжекционни маркучи
хидроизолация чрез инжекционни маркучи

PC INJECTRA на белгийската фирма Tradecc

 

PC® INJECTRA е инжекционна система за изолация на строителни фуги. Маркучът за инжектиране на PC® INJECTRA осигурява чрез целево инжектиране една идеално запечатана фуга.
Маркучите за инжектиране на PC® INJECTRA се полагат в средата на строителните фуги.
Благодарение на връзката на 90°, маркучът за впръскване и маркучът за налягане се закрепват чрез просто натискане и дръпване.
Инжекционният маркуч е направен от 100% експандиран полиетилен (PE), който има пореста структура с клетки, които са взаимно свързани и образуват зигзагов проход. Клетките се отварят под налягане на инжектираната смола, което осигурява оптимално и равномерно разпространение на смолата. Маркучът е покрит по цялата си дължина със специално водоотблъскващо покритие, което 
предотвратява проникването на циментово мляко в работния му канал по време на бетонирането.

Системата PC® INJECTRA е идеална за инжектиране на полиуретанови смоли, епоксидни смоли, акрилни смоли и специализирани циментови разтвори. 

Форма: кръгла
Вътрешен Ø: 6 mm
Външен Ø: 11 mm

хидроизолация чрез инжекционни маркучи
хидроизолация чрез инжекционни маркучи

Саниране на конструктивни фуги посредством инжектиране

Има три основни вида фуги:

  

 • работни фуги
 • фуги поемащи движенията
 • свързващи фуги

 

Работни фуги - границата между различните тактове на изливане на бетона, например връзката под/стена. Работни фуги се оставят на такива места, където срязващите напрежения са най - малки. Те се оформят перпендикулярно на оста на конструкцията /при колони, греди, дъги/ или перпендикулярно на площта й /при плочи и стени/. При възобновяване на бетонирането бетоновата смес при фугата се полага внимателно, за да не се наруши структурата и сцеплението с армировката на положения вeчe бетон. За тази цел се изисква старият бетон при работната фуга да е добил якост, не по - малка от 1,5 до 2 MРa. Преди да продължи бетонирането, работната фуга се обработва, за да се осигури добра връзка между стария и новия бетон. С телени четки се отстранява втвърденото циментово мляко, а при отговорни конструкции повърхността се награпавява с чук и шило. Фугата грижливо се почиства и измива с вода.

 

Фуги поемащи движенията - тези фуги са необходими, за да се предотвратят увреждания на конструкцията от рода на деформация и напуквания вследствие на различията в експанзионните характеристики на различните строителни материали при съседни структурни елементи. Има няколко вида фуги поемащи движенията:

 • дилатационна фуга - за да се преодолеят вътрешните напрежения, възникващи в конструкцията на една сграда (температурни разширения или свивания, различно ниво на слягане поради различието в почвата, върху която е изградена конструкцията, движения, причинени от земетресения и урагани, които карат сградата да се олюлява),  е необходимо тя да се раздели на блокове, така че всеки блок да се натоварва с по - малки сили. Това разделяне се прави от основите на сградата до покрива и, като пресича всички етажи, стени и тавани. Местоположението на отделните дилатационни фуги, както и широчината им се определят спрямо статичните изчисления и динамичните анализи от строителен инженер
 • експанзионна фуга - осигурява движение в посока, успоредна на оста на конструкцията или в посока перпендикулярна на стените на фугата
 • фуги поемащи слягвания - осигурява движение в посока, перпендикулярна на направлението на оста или в посока успоредна на стените на фугата. 

Дилатационната, експанзионната и фугата поемаща слягванията са т. нар "работещи фуги". Работещите фуги трябва да бъдат изолирани дълготрайно, еластично, да притежават стабилност на формата и да са устойчиви на ултравиолетови лъчи. Хидроизолацията за фуги трябва да позволява на конструкцията да се движи без това да води до увреждания.

 • фиктивни фуги - предопределят линиите на напукване
 • натискови фуги - трансфер на натискови движения. Напречното изместване може да се избегне посредством централна геометрия.
 • компенсаторни фуги - намляват движението на строителния елемент (например свиване на конструкцията по време на съсъхване на бетона или движения по време на слягане на сградата)

Фиктивните, натисковите и компенсаторните фуги спадат към т.нар. "специални фуги".

Фугите, поемащи движения, без значение дали са предназначени за сеизмични, температурни или други деформации, се проектират така, че да осигуряват изискващата се степен на водоплътност на облицовката. На колкото повече движения е подложена една фуга, толкова по - високо трябва да е качеството на използвания хидроизолационен материал.

хидроизолация на работни фуги

Инжектиране под ниско и под високо налягане

 

Инжектирането на бетон представлява технология чрез която посредством отвори се инжектират (нагнетяват) различни смеси и разтвори – циментови разтвори, акрилати, полиуретани, нисковискозни смоли, гелове и др. 

Изборът на  инжекционен материал трябва да бъде направен от специалисти в областта на инжектирането, с каквито фирма "Ес Джи Ей Хидросистемс" ЕООД разполага.

 

Основните цели на инжектирането на бетона са:

 • хидроизолация чрез уплътняване на конструктивните фуги във връзката стена - под на сгради, тунели, хидротехнически съоръжения и др.
 • спиране на течове, възникнали вследствие на проникване на вода през фуги, пукнатини, каверни или дефектирали участъци на елементите на конструкциите
 • структурно укрепване на плочи, греди, колони и фундаменти 
инжектиране на бетон

Хидроизолация чрез уплътняване на конструктивни фуги във връзката стена - под чрез инжекционни маркучи

Тъй като стената и подът на една контрукция лежат в различни равнини между тях се създава силно напрежение, което води до появата на пукнатини. Съвременен метод за решаване на този проблем се явява уплътняването на конструктивните фуги във връзката под/стена посредством инжекционни маркучи, през които се инжектира съответния материал.

Инжекционните маркучи са специално проектирани маркучи, изработени от твърд поливинилхлорид (PVC). Снабдени са с шахматно разположени отвори по цялата си дължина. Маркучите са конструирани така, че не позволяват проникването на вода и строителен материал в транспортния канал по време на бетонирането. Те се полагат в бетонни конструктивни фуги, осигурявайки висока степен на водоплътност, като същевременно позволяват запечатване на бъдещи пукнатини и кухини в зоната на фугата, посредством инжектиране с инжекционни състави. Някои от различните марки инжекционни маркучи позволяват многократно инжектиране, което се явява огромно предимство при изграждането на отговорни обекти и съоръжения.

инжектиране на конструктивни фуги в бетон

Полагане на инжекционен маркуч - инжекционният маркуч се изрязва съобразно конструктивните изисквания на строителния елемент. Максималната дължина на едно парче може да е най - много 10 м. Маркучът се полага в средата на бъдещата фуга. При дебелина на стената над 60 см, се полага на 25 cм от външната страна на фугата, от където се очаква притока на вода. Около маркуча трябва да има най  - малко 5 см бетон. 

Инжекционният маркуч трябва да се фиксира със скоби на всеки 20 см, за да прилепне плътно към основата и да не се движи при изливането на бетона. Основата трябва да бъде почистена от отпадъци и остатъци от строителни материали, като например пясък, чакъл и др. На краищата на маркуча се поставят накрайници с тапи (обикновени накрайници с тапи се използват, когато инжектирането на маркучите се извършва веднага след съсъхването на бетона и има възможност да се промуши накрайника през или под кофража) или пакери за арматура или кофраж (пакери за кофраж се използват тогава, когато инжектирането ще се извърши на по – късен етап). Пакерите се фиксират здраво за маркуча с приложените винтове, за да се предотврати евентуалното им измъкване по време на изливането на бетона. За улесняване на поставянето на накрайниците маркучът може да се намаже със смазка. Пакерите трябва да бъдат здраво закрепени съответно към арматурата или към кофража. 

Последователните кръгове в хидроизолационната система трябва да се презастъпват на разстояние 5 см един от друг, а дължината на самата застъпката трябва да бъде 15 см.

При преминаването на маркуча от хоризонтално към вертикално положение, същия не трябва да се причупва под ъгъл от 90 градуса.

Схемата на  полагане на маркучите и позициите на отворите трябва да бъдат скицирани.

Инжекционните маркучи трябва да са защитени от механични повреди.

инжектиране на конструктивни фуги в бетон

Предимства на инжектирането на работни фуги на железобетонни конструкции, чрез вграждане на инжекционни маркучи:

 

 • изключително леко приложение дори и там, където не могат да се монтират хидроизолационни ленти
 • нисък разход на труд и материали - на 10 м са необходими от 1 до 3 кг инжекционен материал
 • пълна пропускливост на инжекционния канал и изходящите отвори след бетониране
 • едновременно уплътняване на лошо уплътнен бетон, напр. в областта на свързване под/стена, както и на започващи от фугата пукнатини.
 • висока функционалност и сигурност
 • представлява икономически изгодна превантивна мярка срещу евентуални бъдещи дефекти
 • инжектирането през инжекционни маркучи може да се комбинира с полагането на водоспиращи ленти
 • инжекционните маркучи гарантират, че при допуснати технологични грешки, причинени най - вече от некачествен бетон и/или неадекватното полагане на бетонната смес, а така също и други потенциални течове могат лесно да бъдат запечатани с помощта на инжекционни смоли или микроциментни суспензии
 • инжекционните маркучи могат да бъдат инсталирани при наличие на различни строителни материали, в.т.ч. бетон, камък, метали, пластмаси и др.
инжектиране на конструктивни фуги в бетон
инжектиране на конструктивни фуги в бетон
инжектиране на конструктивни фуги в бетон

Кога да инжектираме?

 

Инжектирането може да започне най – рано на 14 - ия ден след бетонирането. Ако няма големи течове през работната фуга непосредствено след изливане на бетона, то тогава инжектирането се извършва, когато бетонът съсъхне и слегне напълно (28 ден).

 

Материал за инжектиране:

 

според целта на инжектиране и нивото на влажност се избира между полиуретанова или епоксидна инжекционна смола или циментова паста или циментова суспензия

Инжектиране на епоксидна или полиуретанова смола в инжекционен маркуч

 

Отстраняват се тапите от накрайниците или от пакерите за арматура или за кофраж и се навиват конусни винтове. На единия конусен винт се поставя вентил, а другият остава отворен за обезвъздушаване. Смолата се инжектира през конусния винт с вентил, докато напълни маркуча и започне да изтича през другия отвор. Сега вече се поставя инжекционен вентил и на втория конусен винт. 

Инжектирането на избрания инжекционен материал се осъществява посредством помпа за инжектиране, като се започва с ниско налягане около 20 bar. Налягането се увеличава постепенно и това позволява на смолата да проникне и в най - финните пори и пукнатини. Колкото по - дълго се инжектира с ниско налягане, толкова по - добро проникване на материала ще бъде постигнато. Инжекционното налягане не бива да надвишава 80 bar.

Необходимо е да се проведете и повторно инжектиране или така нар. преинжектиране, за да се възстанови материалът, който се е оттекъл в порите на фугата. Преинжектирането се извършва в рамките на времето за прилагане на инжекционния материал. Така се постига идеално хидроизолиране на работната фуга. Качеството на хидроизолацията се повишава с количеството инжектиран материал.